Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  9:55: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023

Κινητικότητα καταγράφεται και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια ανασυγκρότησης των δυνάμεών του μετά το εκλογικό σοκ.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσει διευρυμένη συνεδρίαση την Δευτέρα (29/5) και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο, Imperial, στο Αγρίνιο.

Στην διευρυμένη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητής θα είναι το μέλος της Κ.Ε. και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής, Κώστας Ζαχαριάδης.

agrinionews.gr

 

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic έδωσαν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών 2023, καθώς η ενσωμάτωση στην Επικράτεια έφτασε το 100%.

Στις εκλογές 2023, οι οποίες διεξήχθησαν με απλή αναλογική, η ΝΔ εξασφάλισε μια νίκη με διαστάσεις θριάμβου, με τον χάρτη της Ελλάδας να βάφεται μπλε, καθώς η διαφορά έφτασε τις 20,72 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα αποτελέσματα δίνουν πεντακομματική Βουλή με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, η οποία θα ορκιστεί το απόγευμα της ερχόμενης Κυριακής και στη συνέχεια θα διαλυθεί τη Δευτέρα προκειμένου να προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική στις 25 Ιουνίου.

Εκλογές 2023: Τα ποσοστά και οι έδρες των κομμάτων

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στο 100%, τα κόμματα έχουν λάβει τα εξής ποσοστά:

ΝΔ: 40,79%

ΣΥΡΙΖΑ: 20,07%

ΠΑΣΟΚ: 11,45%

ΚΚΕ: 7,23%

ΕΛ.ΛΥ.: 4,45%

Τα κόμματα εκτός Βουλής συγκέντρωσαν ποσοστό 16,01%.

Οι έδρες των κομμάτων που μπαίνουν στη νέα Βουλή:

ΝΔ: 146

ΣΥΡΙΖΑ: 71

ΠΑΣΟΚ: 41

ΚΚΕ: 26

ΕΛ.ΛΥ.: 16

Εκλογές 2023: Οι ψήφοι που πήραν τα κόμματα

Σε απόλυτους αριθμούς, τα πέντε κόμματα πήραν τις εξής ψήφους:

ΝΔ: 2.407.860

ΣΥΡΙΖΑ: 1.184.500

ΠΑΣΟΚ: 676.167

ΚΚΕ: 426.744

ΕΛ.ΛΥ.: 262.529

Οι ψήφοι που είχαν πάρει στις εκλογές του 2019

Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 τα πέντε κόμματα είχαν πάρει:

ΝΔ: 2.251.618 (ποσοστό 39,85%)

ΣΥΡΙΖΑ: 1.781.057 (31,53%)

ΠΑΣΟΚ: 457.623 (8,10%)

ΚΚΕ: 299.621 (5,30%)

ΕΛ.ΛΥ.: 209.290 (3,70%)

Δηλαδή:

Η ΝΔ πήρε 155.000 περισσότερες ψήφους από το 2019

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε περίπου 600.000 λιγότερες ψήφους

Το ΠΑΣΟΚ αύξησε τη δύναμή του κατά περίπου 219.000 ψήφους

Το ΚΚΕ πήρε 127.000 περισσότερες ψήφους

Η Ελληνική Λύση συγκέντρωσε 53.000 περισσότερες ψήφους

Η ΝΔ πήρε 1.223.360 περισσότερες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, η ΝΔ συγκέντρωσε 1.223.360 περισσότερες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά και οι ψήφοι όλων των κομμάτων:




Αποχή – Έγκυρα/Άκυρα ψηφοδέλτια

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών 2023, η αποχή ανήλθε σε 39,06%.

Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 5.902.850 (97,39%), τα άκυρα σε 123.488 (2,04%), ενώ τα λευκά ψηφοδέλτια ήταν 34.760 (0,57%).

Πηγή: iefimerida.gr

Τον «δεκάλογο του καλού υποψηφίου» λαμβάνουν αύριο (27.05.2023) και την Κυριακή όλοι όσοι θα συμμετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Σήμερα, σε κομματική σύσκεψη στην Πειραιώς μεταβαίνουν όλοι οι υποψήφιοι της ΝΔ στις εκλογές.

Και όσοι εξελέγησαν στην πρώτη κάλπη και είναι απαλλαγμένοι από το άγχος του σταυρού – καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα – και όσοι θα δώσουν νέα «μάχη» στη δεύτερη κάλπη.

Και την Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία των «300» που εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα υπάρξει νέα σύσκεψη, αυτή τη φορά υπό την προεδρία του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο αυστηρός όρος για την υπουργοποίηση
Οι οδηγίες είναι σαφείς και αυστηρές. Το μήνυμα προς όλους είναι πως θα πρέπει να δουλέψουν ομαδικά, για το κόμμα, με στόχο τη διατήρηση του 40,79 που έλαβε στην πρώτη κάλπη ή και την ενίσχυση του, με στόχο την αυτοδυναμία.

Ειδικότερα για όσους εξελέγησαν στην πρώτη κάλπη, η «εντολή» είναι ακόμη πιο αυστηρή. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε πως δεν θα δει υπουργικό θώκο όποιος δεν βάλει πλάτη στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

«Θα σας το πω ακόμα πιο απλά: πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές από το τι σειρά εκλογής είχαν στις προηγούμενες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός.

Οι οδηγίες
Μεταξύ άλλων, σε όλους τους υποψηφίους αναμένεται να απευθυνθεί σύσταση να αποφεύγουν τις εμπρηστικές δηλώσεις και να επιλέγουν τον μετριοπαθή λόγο. Να μην εκδηλώσουν αλαζονικές συμπεριφορές και να επικοινωνήσουν με απλό και πειστικό τρόπο το πως βλέπει η ΝΔ, μέσα από το πρόγραμμα της, την Ελλάδα την επόμενη τετραετία.

Να δώσουν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει για την ανασυγκρότηση του κράτους, με έμφαση στη συνταγματική αναθεώρηση. Και κυρίως, να κάνουν σαφές το δίλημμα της νέας κάλπης: αυτοδυναμία ή περιπέτειες.

Σενάρια αυτοδυναμίας
Στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΝΔ είναι η διατήρηση του ποσοστού του 40,79% που έλαβε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Στην Πειραιώς έχουν βάλει επί τάπητος, όλα τα πιθανά σενάρια. Με το ίδιο ποσοστό και δύο ακόμη κόμματα στη Βουλή η ΝΔ βγάζει 166 έδρες, δηλαδή ισχυρή αυτοδυναμία.

Αν όμως το ποσοστό της πέσει στο 38% και καταφέρουν να μπουν άλλα δύο κόμματα στη Βουλή, τότε δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία αφού θα έχει 150 έδρες.

Στο «γαλάζιο» επιτελείο θεωρούν πιθανό σενάριο να λάβουν το «εισιτήριο» για την είσοδο στη Βουλή το ομοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα «Νίκη» αλλά και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που έμειναν εκτός για λίγες χιλιάδες ψήφους.

Βάσει υπολογισμών, στις δεύτερες κάλπες, κάθε κόμμα που περνάει τον πήχη του 3% για την είσοδο στη Βουλή, λαμβάνει 10 έδρες, εκ των οποίων, οι 4 προέρχονται από τη Ν.Δ.. Έτσι, αν τα δύο αυτά κόμματα πετύχουν τον εκλογικό τους στόχο, η «γαλάζια» παράταξη θα στερηθεί έδρες και το «στοίχημα» της αυτοδυναμίας γίνεται εξαιρετικά δύσκολο.

Πηγή: newsit.gr

Με την τελετή ορκωμοσίας και την ευχή «καλή δύναμη» από τον Μητροπολίτη Ωρέων, Φιλόθεο, ξεκίνησε ο «βίος» της υπηρεσιακής κυβέρνησης. υπό τον Ιωάννη Σαρμά.

Μετά την ορκωμοσία ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, λίγο μετά τις 12:30 οι ορκισθέντες υπουργοί μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για να ακολουθήσει η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής από τα υπουργεία.

Στις δηλώσεις τους οι νέοι υπουργοί πέραν της χαράς και της τιμής που εκφράζουν για την επιλογή που έγινε στο πρόσωπό τους δεσμεύονται ότι θα βοηθήσουν στο να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κράτους μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Από τους 20 υπουργούς οι 18 έδωσαν θρησκευτικό όρκο και μόνο η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς, έδωσαν πολιτικό όρκο τον οποίο εκφώνησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθησε η διαδικασία υπογραφής του σχετικού πρωτοκόλλου με τις δύο πρώτες να μπαίνουν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό για να ακολουθήσουν στη συνέχεια ένας-ένας όλοι οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης που έχει καθήκον να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι δηλώσεις

Από τους πρώτους που έφτασαν ο υπηρεσιακός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Τσακίρης, ο οποίος δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο ωστε να τακτοποιήσουμε πράγματα που έχουν δρομολογηθεί για να μην έχουμε εκκρεμότητες».

Από την πλευρά της η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι «χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

Ο υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είνα στα παιδιά που εοτιμάζονται για τις Πανελλήνιες και τα παιδιά που δίνουν ήδη απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια. Η ευθύνη είναι μεγάλη και τη δέχθηκα, τώρα είναι μεγαλύτερη από ό,τι πριν από 11 χρόνια. Μου τηλεφώνησε ο κ. Σαρμάς, δεν αιφνιδιάστηκα».

«Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία, Θα το ασκήσουμε όπως πρεπει ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους» είπε ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Γκιόλιας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ευχήθηκε καλή δύναμη, ένας μήνας είναι και με το καλό η κάλπη, εκκρεμότητες θα δούμε ώστε να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες αποκαλύπτοντας ότι του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός.

«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που θα αναλάβω το υπουργείο αυτό για να προσφέρω αυτά που θα προσφέρω για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να παραδώσω στον επόμενο» είπε η υπουργός Εργασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου την οποία συνοδεύουν ο γιος της και η κόρη της.

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» αρκέστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Βασίλης Σκουρής δηλώνοντας «πάντοτε» αισιόδοξος.

«Είναι μια τιμητική θέση που ανέλαβα με μεγάλη χαρά. Έχουμε διάθεση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Θα ξεκινήσουμε, είναι ένας μήνας με μια κυβέρνηση που δεν έχει πολιτικό πρόσημο αλλά θα είναι απολύτως λειτουργική» σημείωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης.

Πηγή: prorothema.gr