Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  6:29: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 06 Μαϊος 2023

Εξαιρετικά ρευστό είναι το πολιτικό σκηνικό δύο βδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές καθώς όχι μόνο σε πρώτες εκλογές αλλά ούτε και σε τυχόν δεύτερες εκλογές δεν διακρίνεται αυτοδυναμία ενός κόμματος.

Και για να πάμε σε δεύτερες εκλογές θα πρέπει η διαφορά του πρώτου και του δεύτερου κόμματος να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Τουλάχιστον τέσσερις μονάδες μπροστά και να έχει επιτύχει η Νέα Δημοκρατία 32% στις πρώτες εκλογές.

Κάτι που δεν φαίνεται εύκολο στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Τέσσερα είναι τα βασικά σενάρια:

1• Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Αυτό μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα με ικανοποιητική διαφορά και θα μπορεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ να έχει μία ικανοποιητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η πρωτιά παίζει σημαντικό ρόλο γιατί το πρώτο κόμμα παίρνει ως δώρο τις έδρες των κομμάτων που δεν περνούν το όριο του 3% για να εισέλθουν στην Βουλή.

Συνεπώς το ποσοστό της πρωτιάς σε συνδυασμό με το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα γίνουν κοινοβουλευτικά, παίζει σημαντικό ρόλο.

2• Κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Είναι το σενάριο το οποίο επιθυμούν περισσότερο απ’ όλα να πραγματοποιηθεί ΗΠΑ και ΕΕ διότι θέλουν να παρθούν αποφάσεις στις οποίες να εμπλέκονται όλες οι σημαντικότερες πολιτικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ θέλουν άμεσα να υπάρξει «λύση» στο Αιγαίο μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τύπου «Πρεσπών», δηλαδή η Ελλάδα να παραχωρήσει και η Τουρκία να κερδίσει σε κάποιες από τις απαιτήσεις της.

Στις ΗΠΑ θεωρούν πως για κάτι τέτοιο χρειάζονται αρκετοί «ένοχοι».

Για να πραγματοποιηθεί όμως ένα τέτοιο σενάριο η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι οριακή. Είτε αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ είτε αν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ.

3• Κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜεΡα25 με την προϋπόθεση όμως ότι θα είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μπορούν τα τρία κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς να διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Και στα τρία προαναφερθέντα σενάρια σημαντικό ρόλο θα παίξει το ποσοστό του εκλογικού σώματος που θα μείνει εκτός Βουλής.

Το «κόμμα Κασιδιάρη» το οποίο αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία από τον Άρειο Πάγο, εκτιμώνταν ότι θα έπαιρνε ένα ποσοστό της τάξης του 6-7%.

Μαζί με αυτό το κόμμα αποκλείστηκαν άλλοι 12 πολιτικοί σχηματισμοί που αναμένονταν όλα μαζί να τα επιλέξουν ένα 5% του εκλογικού σώματος.

Οι ψηφοφόροι αυτοί συνολικά ή θα ψηφίσουν από ότι υπάρχει εκλογκικά διαθέσιμο ή θα απέχουν από τις εκλογές αφού δεν μπορούν να εκφραστούν.

Από αυτό το 11-12% λοιπόν, το 1/4 αναμένεται να ψηφίσει και μάλιστα τιμωρητικά απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλαδή να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Το συνολικό ποσοστό που θα μείνει έξω από την Βουλή θα είναι καθοριστικό για το ποιο από τα τρία σενάρια θα επικρατήσει όπως και αν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η Βουλή θα είναι εξακομματική (που μάλλον αυτό θα γίνει).

Υπάρχει όμως και τέταρτο σενάριο.

4• Δεύτερες εκλογές: Δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση είτε γιατί δεν βγαίνουν οι αριθμοί, είτε γιατί δεν υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές συμφωνίες και πραγματοποιείται δεύτερη συνεχόμενη προσφυγή στις κάλπες.

Εδώ όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και μετά τις δεύτερες εκλογές πάλι θα επανεπιβεβαιωθούν τα τρία πρώτα σενάρια καθώς η προοπτική της αυτοδυναμίας δείχνει αδύνατη και μετά από την διεξαγωγή τους με ενισχυμένη αναλογική.

Η ΝΔ για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στην περίπτωση που θα υπάρχει ένα 12% εκτός Βουλής θα πρέπει να λάβει ένα ποσοστό κοντά στο 35%, κάτι πρακτικά αδύνατο.

Ακόμα κι αν μπορούσε να έχει αυτοδυναμία αυτή θα ήταν στους 151 βουλευτές ενώ επιδιώκει μία πλειοψηφία της τάξης των 153 βουλευτών για να υπάρχει κυβερνητική επιβιωσιμότητα.

Με λίγα λόγια πάλι προς κυβέρνηση συνεργασίας δείχνουν οι εξελίξεις των πολιτικών πραγμάτων.

Ενδιαφέρον στις πολιτικές εξελίξεις παρουσιάζει και η πορεία της «Ελληνικής Λύσης». Πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις το κόμμα εκτιμώνταν ότι διέθετε μία εκλογική επιρροή της τάξης του 5,5% αλλά πλέον έχει δημιουργηθεί πρόβλημα.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το πως θα χειριστεί η ηγεσία του τα όσα έχουν συμβεί.

Σημειώνεται ότι η Χρυσή Αυγή στις ευρωεκλογές του 2019 είχε ένα ποσοστό της τάξης του 4,6% και αμέσως μετά από δύο μήνες απέτυχε να πιάσει το όριο του 3% στις εθνικές εκλογές.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Παρουσία φίλων και συμπατριωτών πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον υποψήφιο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μίλτου Ζαμπάρα, στο Αγγελόκαστρο την Παρασκευή .

Ο  Μίλτος Ζαμπάρας κατά την ομιλία του τοποθετήθηκε για θέματα ανάπτυξης και καθημερινότητας που απασχολούν την περιοχή και τους κατοίκους του Αγγελοκάστρου.

Πιο συγκεκριμένα εξέφρασε την αντίθεση του για δημιουργία φυλακών σε μια περιοχή υψηλής παραγωγικότητας και ιδιαίτερου χαρακτήρα, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Αναφορά έγινε και για Βιομηχανική Περιοχή και σχετικά με το πόσο σύμφωνη είναι η τοπική κοινωνία και αν είναι χαμηλής όχλησης, συνδεδεμένη με την περιοχή (πχ τυροκομία, ελαιουργία).

Κατά την ομιλία του καυτηρίασε την αστοχία του πολιτικού προσωπικού των προηγούμενων χρόνων να συμπεριλάβουν το Αγγελόκαστρο στα πλάνα έργων που έχουν γίνει ήδη όπως η Ιόνια Οδός και ο Βιολογικός Καθαρισμός, που ενώ κατασκευάστηκε σε οικόπεδο δωρεάς του Αγγελόκαστρο δεν είναι συνδεδεμένο και τα απόβλητα της περιοχής καταλήγουν στο ποτάμι με οποίες περιβαλλοντικές συνέπειες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υδροδότηση που γίνεται από γεώτρηση παρά την μικρή απόσταση από τον Αχελώο που σαφώς έχει νερό ανώτερης ποιότητας.

Ο αγροτικός χαρακτήρας της περιοχής θα πρέπει να είναι η κορωνίδα της ανάπτυξης της περιοχής που σε συνάρτηση με τα ιδιαίτερα μνημεία της περιοχής (Κάστρα, Αρχαία Αρσινόη) θα βελτιώσουν το εισόδημα των κατοίκων.

Με το πέρας της ομιλίας ακολούθησε διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με του παρευρισκόμενους.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.Ιερώνυμο πραγματοποίησε ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θανάσης Παπαθανάσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αφού καλωσόρισε τον Θανάση Παπαθανάση, συζήτησε μαζί του θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ενημερώθηκε από τον κ.Παπαθανάση για το έργο που γίνεται στην Αιτωλοακαρνανία και τη στήριξη που προσφέρει ο ίδιος στην Εκκλησία και τις δομές της. 

Ο Θανάσης Παπαθανάσης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την συνάντηση και επισήμανε το σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση κοινωνικών ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας και την ανάγκη στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και κατέληξε : «Χρειάζεται διαρκής αγώνας και συνεργασία διότι είμαστε σε μια εποχή με πολλές δυσκολίες και η κοινωνία μας χρειάζεται στήριξη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.Ιερώνυμος του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον αγώνα του στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Πάτρα μίλησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προεκλογικών του περιοδειών.

Παρόντες, βέβαια, και πολλοί Αιτωλοακαρνάνες όπως ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου στον οποίο απευθύνθηκε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως δεν ξεχνά τη σύνδεση της πόλης με την Ιόνια Οδό.

«Και βέβαια, δεν ξεχνώ -γιατί έχουμε φίλους μας εδώ και από το Αγρίνιο- την Αιτωλοακαρνανία, κ. Δήμαρχε, τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, την οικολογική αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου», είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος.

agrinionews.gr

Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου βρέθηκε για ακόμη μία φορά η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, συνάντηση με φίλους στο γνωστό κατάστημα εστίασης “Αλατιέρα” της πόλης, η οποία ωστόσο ξέφυγε εκτός κάθε προγραμματισμού, καθώς παρά την καταρρακτώδη βροχή, όλοι οι χώροι του μαγαζιού γέμισαν ασφυκτικά από υποστηρικτές της Χριστίνας Σταρακά με αποτέλεσμα η συνάντηση να μετατραπεί σε κανονική συγκέντρωση!

Εμφανώς συγκινημένη από το πλήθος και τον ενθουσιασμό των συγκεντρωμένων, η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στη σύντομη τοποθέτησή της είπε μεταξύ άλλων:

Video: Το Μεσολόγγι μίλησε! Πλήθος και πάθος στη συνάντηση - συγκέντρωση Σταρακά (4/5/2023)

«Φίλες και φίλοι από το λατρεμένο μου Μεσολόγγι,

Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την σημερινή σας παρουσία!

 

Κάθε φορά που έρχομαι στο Μεσολόγγι με κάνετε να αισθάνομαι σαν το σπίτι μου.

Είμαι σπίτι μου!

Σε αυτή την Ιερή Πόλη έζησα τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής μου.

 

Όταν προσπάθησα και εγώ να στηρίξω με τη δουλειά μου τον αγρότη, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, κάθε νοικοκυριό με ένα κομπόδεμα στην τράπεζα.

Ήταν τιμή μου που εκπροσώπησα με την ψήφο σας την πόλη σας και τον νομό μας στην Περιφέρεια.

Και τώρα σας ζητώ να μου κάνετε την τιμή να σας εκπροσωπήσω και από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου!

 

Με το ΠΑΣΟΚ. Πάντα με το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε την Ελλάδα με τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το ΠΑΣΟΚ που εκσυγχρόνισε την Ελλάδα με τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Το ΠΑΣΟΚ που κράτησε όρθια και μέσα στο ευρώ την Ελλάδα με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Έτσι και τώρα έχει η χώρα μας ανάγκη την εμπειρία, τη σοβαρότητα και την ανανέωση που φέρνει το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη!  

    

Επιζήσαμε ως Παράταξη εκεί που οποιοδήποτε άλλο κόμμα θα έσβηνε οριστικά.

Και τώρα επιστρέφουμε.

Γιατί η Δημοκρατία μας θέλει ακόμα περισσότερες τομές ισότητας, λογοδοσίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας για να επιβιώσει.

  

Στις 21  Μαΐου, κάνουμε την οργή, την απογοήτευση, το θυμό, την ελπίδα, απόφαση αλλαγής!

Με ψήφο στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής!

Δεν εφησυχάζουμε!

Πατάμε γκάζι!

Τώρα είμαστε στην τελική ευθεία!

Μέχρι τη νίκη!

 

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!

Δεν θα την ξεχάσω ποτέ!

Δεν θα την προδώσω ποτέ!»

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με το δεύτερο μέρος της θεματικής με την οποία επιλέξαμε να ασχοληθούμε στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο , συνεχίζουμε τις δημόσιες ερωτήσεις που αναζητούν  απαντήσεις  από πρόσωπα υποψήφιων βουλευτών . Το δυστύχημα στα Τέμπη φαίνεται να ξεχνιέται σιγά σιγά από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και γι αυτό προς το παρόν η ΝΔ ανακάμπτει εκλογικά όμως το κλίμα πολώνεται σταδιακά και η κοινωνία θυμάται σωρευτικά πια την ακρίβεια στην αγορά και την ενέργεια, τις υποκλοπές, την στασιμότητα των μισθών και τόσα άλλα.

Ο  Φαρμακοποιός Θανάσης Παπαθανάσης, πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας, ως πρώτος επιλαχών βουλευτής στις προηγούμενες εκλογές διαγκωνίζεται με τους τρείς σημερινούς βολευτές της ΝΔ να κατακτήσει την έδρα. Όμως με το ισχύον σύστημα της απλής αναλογικής εκτιμάται πως η ΝΔ θα εκλέξει δυο βουλευτές οπότε ο ανταγωνισμός γίνεται εντονότερος. Στο πλαίσιο αυτό τα ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια φαρμάκων στο νομό Αιτωλοακαρνανίας που είδαν την δημοσιότητα το προηγούμενο διάστημα (συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και κυρίως στα φάρμακα που αφορούν άλλες και σοβαρές ασθένειες όπως λ.χ. ο ζαχαρώδης διαβήτης, το αναπνευστικό, το κυκλοφορικό, αιματολογικές παθήσεις, αντιεπιληπτικά και όχι μόνο) θα πρέπει να απαντηθούν από τον Φαρμακοποιό και δευτερευόντως οι ερωτήσεις για το κατά πόσον η δημαρχεία του στον Δήμο Ναυπάκτου άφησε θετικό στίγμα ή έμεινε αδιάφορη. Γιατί καλές οι φωτογραφίες με τον Πρέσβη των ΗΠΑ μα δεν αρκούν..

Ο  70αρης πια δημοσιογράφος Γιώργος Βαρεμένος εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο του 2012, κλείνει δηλαδή με τις εκλογές στις 21 Μαίου 10 χρόνια βουλευτικής θητείας. Μας ενημερώνει μάλιστα από την επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής ότι έχει ταξιδεύσει σε 100 χώρες του εξωτερικού με δημοσιογραφικές αποστολές . Το ερώτημα είναι αν  πίεσε μέσω της βουλευτικής του ιδιότητας για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και ιδιαίτερα κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του και ποια προβλήματα τελικά επίλυσε διότι εμείς δεν θυμόμαστε κάποιο. Άραγε να περιηγήθηκε στα προβλήματα των Αιτωλοακαρνάνων οσο ταξίδεψε στον κόσμο;

Ο Κώστας Καραγκούνης κληρονομώντας τις ψήφους του πατέρα του Ανδρέα Καραγκούνη οσο και μέσα από την δράση του στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εκλέγεται αδιάλειπτα από το 2009 . Έχει διατελέσει στο παρελθόν Υφυπουργός Δικαιοσύνης και εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ. Φυλακές δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ακόμα στο Αγγελόκαστρο μα η υπόσχεση αυτή αρκεί για να επανεκλεγεί καθώς συνεχώς διαψεύδεται; Επίσης  η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Αγρινίου είναι αρκετή για να σβήσει μομφές πολιτών εναντίον του σχετικά με την λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου μόνο για τους εσωτερικούς ασθενείς κι όχι για τον κάθε πολίτη που αναγκάζεται να πηγαίνει σε ιδιωτικά εργαστήρια…

Και αφού πιάσαμε τους Καραγκούνηδες ας ρωτήσουμε και τον Σταύρο Καραγκούνη, πρώτο επιλαχών βουλευτή του Συριζα στις τελευταίες εκλογές αν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο προσόν να ήσουν συμμαθητής του Αλέξη Τσίπρα όπως αναφέρει στο βιογραφικό του στην ανοικτή επιστολή προς το λαο της Αιτωλοακαρνανίας κι αν τελικά με σπουδές στην γερμανική και ισπανική φιλολογία γίνεσαι Διευθύνων Σύμβουλος στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού ή Διευθυντής του Υπουργού Υποδομών. Μήπως το συμμαθητής ανοίγει το δρόμο με λιγότερη δικαιοσύνη;

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ