Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  3:09: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 18:22

Αποχώρησαν 24 ακόμη μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα γίνει με την ομάδα της Ε.Αχτσιόγλου – Πότε αποφασίζει και ποιοι την πιέζουν

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ως πρόεδρο του κόμματος, καθώς το Σάββατο (18/11) ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων εξαπολύοντας αιχμές για την ηγεσία. 

Με επιστολή που απέστειλαν προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής, οι 26 επιστήμονες και ερευνητές επισημαίνουν ότι προχωρούν «στον απεγκλωβισμό από την αδιέξοδη πορεία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αναζήτηση μιας νέας Αριστερής διεξόδου».

Στο ίδιο κείμενο οι 26 υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Το μεγάλο ερώτημα όμως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το τι θα γίνει με την Έφη Αχτσιόγλου και την ομάδα της. Στο πλαίσιο αυτό την Κυριακή αναμένεται να τηλε-συνεδριάσουν τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που στέκονται στο πλάι της ομάδας Αχτσιόγλου.

Η συνεδρίαση γίνεται στον απόηχο της Κεντρικής Επιτροπής που έφερε νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μιας ενεργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα στην κατεύθυνση κατευνασμού των πνευμάτων αλλά και των πρώτων δημοσκοπήσεων που φέρνουν πια το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τα δεδομένα είναι ανοιχτά και όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Το κατά πόσο δηλαδή τα στελέχη και τα μέλη αυτά θα κάνουν -έστω προσωρινά- στην άκρη τις διαφωνίες τους και θα παραμείνουν στο κόμμα, με μια στάση ανοχής, ή θα αποχωρήσουν οριστικώς από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Έφη Αχτισόγλου δέχεται πιέσεις από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για να αποχωρήσει από το κόμμα. 

Τα τρία μηνύματα Κασσελάκη: Χείρα φιλίας, «αποστάτες» και ο στόχος του 17-18%

Κατά τη συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στον «ΑΝΤ1» καταγράφηκαν τρία σημαντικά στοιχεία.

Το πρώτο αφορά την -εκ νέου- χείρα φιλίας προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου. «Τείνω και πάλι χείρα φιλίας, από την καρδιά μου τείνω και πάλι χείρα φιλίας. Ο χώρος μας το χρειάζεται, η Αριστερά το χρειάζεται, η πατρίδα μας το χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.

Το δεύτερο, απαντά σε ενδεχόμενη αποχώρηση, αν δηλαδή δεν δεχθεί η πλευρά Αχτσιόγλου «τη χείρα φιλίας» του Στέφανου Κασσελάκη. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο -ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- ότι αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Πιστεύω ότι θα μείνουν στο κόμμα», υπογράμμισε -αιχμηρά- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ευρωεκλογές. «Ο πήχης για εμένα είναι το 17%. Είναι το 17-18% του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των τελευταίων εκλογών. Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αυτή η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη δείχνει το ποσοστό που επιθυμούν να κρατήσουν στην Κουμουνδούρου, μετά την περιδίνηση και τις αποχωρήσεις που σημειώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ένα ποσοστό, δηλαδή, ίσο με αυτό των εκλογών του Ιουνίου και -αρκετά- κάτω από αυτό του 2019 και -δεδομένα- μακριά από τη διεκδίκηση της κυβέρνησης και της πρωθυπουργίας που είναι ο κεντρικός στόχος του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Δεύτερη δημοσκόπηση δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση

Νέα δημοσκόπηση στο φως της δημοσιότητας από την εταιρεία Marc για την εφημερίδα Παραπολιτικά. Διενεργήθηκε το διάστημα 13-15 Νοεμβρίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων.

Είναι η δεύτερη δημοσκόπηση που εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη θέση και το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη. Ειδικότερα, κυρίαρχη παραμένει η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου με 36%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 11%.

Τέταρτο κόμμα το ΚΚΕ με 8,9%, η Ελληνική Λύση με 5,4%, η Νίκη 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, ΜέΡΑ25 1,2%, Σπαρτιάτες 3,6%. Οι αναποφάσιστοι καταγράφονται σε ποσοστό 10,3%. 

pronews.gr