Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  5:28: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 14:04

Σταρακά: «Η προστασία των κατοίκων στην ακτογραμμή Αντιρρίου – Ρίζας απαιτεί επιστημονικά ολοκληρωμένο σχέδιο»

Στη διευρυμένη ενημερωτική συνάντηση για το κρίσιμο πρόβλημα διάβρωσης της  παραλιακής ζώνης από το Αντίρριο έως τη Ρίζα Αιτωλοακαρνανίας που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο «Ναυπακτία» παρευρέθηκε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά. Στη συνάντηση πραγματοποιήθηκε εμπεριστατωμένη και αναλυτική παρουσίαση του προβλήματος από την ενεργητικότατη Επιτροπή των κατοίκων της περιοχής και έγινε αναλυτική συζήτηση για το συντονισμό όλων των τοπικών αρχών με στόχο την καλύτερη δυνατή άσκηση πίεσης προς την αρμόδια κεντρική κυβέρνηση για την εξεύρεση βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης.

Στην παρέμβασή της η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Ο κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω της διάβρωσης της ακτογραμμής στο Δήμο Ναυπακτίας είναι υπαρκτός και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
  • Η παράκτια διάβρωση που επιταχύνεται με γεωμετρική πρόοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πρόβλημα όχι μόνο τοπικό, αλλά εθνικό και ευρωπαϊκό. Υπολογίζεται ότι αφορά το 25% των ακτών της Ευρώπης.
  • Το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί μόνο με κάποια κατασκευαστικά έργα. Είναι πολυσύνθετο, απαιτεί ολοκληρωμένη παρέμβαση, πέρα από την κατασκευαστική πτυχή, σε θέματα περιβάλλοντος, οικιστικής ανάπτυξης και, κυρίως, πολιτικής προστασίας.
  • Το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί επομένως με πασαλείμματα και φτιασίδια, μόνο και μόνο για να πούμε ότι κάτι κάνουμε. Αν είναι σοβαρή η Πολιτεία πρέπει να προτάξει την επιστημονική τεκμηρίωση και προοπτική. Είναι επιτακτική η ανάγκη διεξαγωγής εμπεριστατωμένης μελέτης για την εξεύρεση λύσης με στόχο την αντιμετώπιση της διάβρωσης και την προστασία των οικισμών.