Παρασκευή, 18η Οκτωμβρίου 2024  6:58: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 17:29

Η απάντηση του Αρμόδιου Υπουργείου σε ερώτηση βουλευτή της Ελληνικής Λυσης με θέμα: «Διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου – Ρίζας, στην Αιτωλοακαρνανία»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 05/10/2023

Του:               Παύλου Σαράκη, Βουλευτή Επικρατείας
ΠΡΟΣ:           Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Την κ. Υπουργό Εσωτερικών
 
ΘΕΜΑ:        «Διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου – Ρίζας, στην Αιτωλοακαρνανία»

 

Κύριοι Υπουργοί και Κυρία Υπουργέ,

Την τελευταία δεκαετία, παρουσιάζεται έντονη διάβρωση της ακτογραμμής της παραλιακής ζώνης από το Αντίρριο έως και την Ρίζα, στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία, πλέον, εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο. Η ακτογραμμή αυτή είναι σε μεγάλο βαθμό οικιστική ζώνη, με αποτέλεσμα η διάβρωσή της να μην απειλεί μόνο τις περιουσίες των κατοίκων, αλλά και τις ζωές τους. Άλλωστε, το υψόμετρο του οικισμού του Αντιρρίου, της Μακύνειας και της Ρίζας δεν ξεπερνά, κατά πολύ, το ένα μέτρο. Υφίσταται, λοιπόν, ο κίνδυνος, ολόκληρες περιοχές να μετατραπούν από χερσαίες σε θαλάσσιες. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι, μόλις τον Νοέμβριο του 2021, με ένα μικρής έκτασης πλημμυρικό φαινόμενο, μέσα σε τριάντα λεπτά, η θάλασσα μετέτρεψε τον κεντρικό δρόμο του Αντιρρίου σε ποτάμι και χρειάστηκε η παρέμβαση της Πυροσβεστικής για να απεγκλωβίσει μία ηλικιωμένη γυναίκα από την ισόγεια κατοικία της στο κέντρο του ανωτέρω χωριού. Περαιτέρω, η δυτική προβλήτα του Αντιρρίου έχει ήδη διαβρωθεί δραματικά, καθιστώντας το μεγαλύτερο τμήμα της ακατάλληλο για να «δένουν» τα καράβια, που εκτελούν το δρομολόγιο Ρίο-Αντίρριο. Η θάλασσα, δε, σε ορισμένα σημεία, έχει ήδη φτάσει στις αυλές των σπιτιών και των παραλιακών καταστημάτων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί :

  1. Έχει πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη για την αντιμετώπιση του ως άνω προβλήματος; Αν όχι, γιατί;
  1. Γιατί δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί τα απαραίτητα έργα για την αποφυγή ή έστω, τον περιορισμό, της διάβρωσης της ως άνω ακτογραμμής, καθώς και για την αποκατάσταση της παραλιακής οδού; Ειδικότερα, γιατί δεν έχουν, έστω, τοποθετηθεί πλευρικά τοιχία στον παραλιακό δρόμο;
  2. Υφίσταται σχετικός προγραμματισμός των Υπουργείων σας για την αντιμετώπιση του ως άνω προβλήματος;

Ο ερωτών βουλευτής

ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΡΑΚΗΣ

 Επισυνάπτονται:

  • Σελίδα με αριθμούς πρωτοκόλλου εγγράφων που κατατέθηκαν σχετικά με το θέμα της παρούσας σε Υπηρεσίες & Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Δυο σελίδες ενημερωτικού εντύπου που απεικονίζουν με φωτογραφίες την διάβρωση των ανωτέρω ακτών με σχετικό σχολιασμό.
  • Emails & αιτήματα προς αρμόδιους αποδέκτες που δρομολόγησε ιδιοκτήτης ακινήτου της επίμαχης περιοχής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τις με αριθ. πρωτ.1046/05-10-2023, 1067/09-10-2023 και 1242/19-10-2023

Ερωτήσεις.

Σε απάντηση των με αριθ. πρωτ. 1046/05-10-2023, 1067/09-10-2023 και 1242/19-10-2023

Ερωτήσεων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές του Πίνακα Διανομής, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.2971/2001, όπως ισχύει: «… 2. Αν από τη διάβρωση απειλείται ιδιωτικό ακίνητο, μπορεί να επιτραπεί στον κύριό του να κατασκευάσει με δαπάνη του προ της ιδιοκτησίας του και με την επίβλεψη μηχανικού, που έχει από το νόμο σχετικό δικαίωμα, τα προστατευτικά έργα της παραγράφου 1, βάσει μελέτης η οποία θεωρείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας, που έχει και τον έλεγχο του έργου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ίδιας Περιφέρειας σχετικά με τη συμβατότητα του συγκεκριμένου έργου με το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα κατασκευασθέντα έργα, εφόσον εμπίπτουν σε χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο, δεν θεωρούνται ως όριο ιδιοκτησίας….».

Αιτήματα των ενδιαφερομένων για την κατασκευή των ανωτέρω έργων, υποβάλλονται στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία με πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει: α) ακτομηχανική μελέτη (σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για το συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή τη διάβρωση), β) τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο να απεικονίζονται οι οριογραμμές αιγιαλού-παραλίας και τα προς κατασκευή έργα και γ) απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Για την αδειοδότηση των προστατευτικών έργων εκδίδεται απόφαση Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των

Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας, του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου και απλή γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

 

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με τις με αριθ. πρωτ.1046/05-10-2023, 1067/09-10-2023 και 1242/19-10-2023 Ερωτήσεις.

Σε απάντηση των με αριθ. πρωτ. 1046/05-10-2023, 1067/09-10-2023 και 1242/19-10-2023 Ερωτήσεων, που κατέθεσαν οι Βουλευτές του Πίνακα Διανομής, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν.2971/2001, όπως ισχύει: «... 2. Αν από τη διάβρωση απειλείται ιδιωτικό ακίνητο, μπορεί να επιτραπεί στον κύριό του να κατασκευάσει με δαπάνη του προ της ιδιοκτησίας του και με την επίβλεψη μηχανικού, που έχει από το νόμο σχετικό δικαίωμα, τα προστατευτικά έργα της παραγράφου 1, βάσει μελέτης η οποία θεωρείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της οικείας Περιφέρειας, που έχει και τον έλεγχο του έργου, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ίδιας Περιφέρειας σχετικά με τη συμβατότητα του συγκεκριμένου έργου με το Περιφερειακό Σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα κατασκευασθέντα έργα, εφόσον εμπίπτουν σε χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο, δεν θεωρούνται ως όριο ιδιοκτησίας......

Αιτήματα των ενδιαφερομένων για την κατασκευή των ανωτέρω έργων, υποβάλλονται στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία με πλήρη φάκελο που περιλαμβάνει: α) ακτομηχανική μελέτη (σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει ο νόμος για το συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή τη διάβρωση), β) τοπογραφικό διάγραμμα στο οποίο να απεικονίζονται οι οριογραμμές αιγιαλού-παραλίας και τα προς κατασκευή έργα και γ) απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ). Για την αδειοδότηση των προστατευτικών έργων εκδίδεται απόφαση Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν σύμφωνης γνώμης των

Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας, του οικείου Περιφερειακού

Συμβουλίου και απλή γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ