Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  12:26: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 20:03

ΣΥΡΙΖΑ: «Κερδισμένο το κόμμα» λέει ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Κ. Ταφλανίδης – Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα στο ΣΥΡΙΖΑ. «Κερδισμένο το κόμμα. Δεν θέλουμε να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράζει μόνο την ριζοσπαστική αριστερά, αλλά να εκφράζουμε όλους, από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι και το προοδευτικό κέντρο» επισημαίνει με νόημα στη «Σ» ο Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ταφλανίδης.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μετά τη θυελλώδη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από την οποία προέκυψαν καταλυτικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση η ηγεσία του κόμματος φαίνεται να βάζει ως προτεραιότητα θέματα, όπως η ακρίβεια και η οικονομία.

Το σαββατοκύριακο κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπήρξαν υψηλοί τόνοι, αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, ενώ όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα κυρίως στην Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αποφάσισε την παραμονή της στο κόμμα δίνοντας παράλληλα στην δημοσιότητα κείμενο μέσω του οποίου ασκούσε σφοδρή κριτική στο Στέφανο Κασσελάκη.

Οι καταλυτικές αυτές εξελίξεις επηρεάζουν στελέχη κάθε εμβέλειας σε όλη την Ελλάδα, τα οποία εκφράζουν πολλές και διαφορετικές γνώμες για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Στην Αιτωλοακαρνανία φαίνεται πως μέχρι στιγμής η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δεν επηρέασαν τόσο αρνητικά την συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών μελών, σύμφωνα πάντα με τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Κώστας Ταφλανίδης, ο οποίος μιλώντας στη «Σ» τόνισε πως:

Ο Κώστας Ταφλανίδης

«Ήταν μια συνεδρίαση επεισοδιακή, ίσως και ιστορική με την έννοια των εξελίξεων και ίσως και της δημιουργίας νέων κομμάτων. Όμως η ουσία, το μήνυμα, δεν ήταν η αποχώρηση ενός μέρους της Κεντρικής Επιτροπής, της «Ομπρέλας», καθώς αυτό ήταν γνωστό μέχρι που ο κ. Βίτσας έχει αναφέρει πριν από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και πιθανό όνομα του νέου κόμματος. Το σημαντικό ήταν ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης, κατόρθωσε και κέρδισε τη μεγάλη πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.

Αν δηλαδή εξαιρέσουμε τα 86 άτομα που αποχώρησαν από τα 300, τα 214 ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα, με μόνο με 2 λευκά, την απόφαση. Ψήφισαν ομόφωνα γιατί και ο Στέφανος Κασσαλάκης άκουσε την κριτική, τις απόψεις, τις προτάσεις, έκανε υποχωρήσεις και ταυτόχρονα και ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης κέρδισε με την εξής έννοια: Φαίνονταν πως μπήκε σε ένα σώμα, στην Κεντρική Επιτροπή, που δεν το γνώριζε, καθώς δεν συμμετείχε σε όργανα του κόμματος στο παρελθόν, ενώ ίσως να ένιωθε και μόνος και μέσα από αυτή την διαδικασία κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Αντιλήφθηκε πως υπάρχει μια πλειοψηφία που μπορεί να στηριχθεί σ’ αυτή.

Μπήκαν δύο ζητήματα. Το ένα σχετίζονταν με το δημοψήφισμα και την συζήτηση που έπρεπε να γίνει πριν την Κεντρική Επιτροπή. Αυτό δεν είχε ουσία, αποσύρθηκε νωρίτερα, δεν υπήρχε ζήτημα και ο ίδιος ο Πρόεδρος το απέσυρε. Το δεύτερο ζήτημα ήταν η συζήτηση των θεμάτων που έθεσε η «Ομπρέλα» για την αποχώρησή της. Το κύριο ερώτημα ήταν αν υπάρχει χώρος για τη ριζοσπαστική αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ και πως το κόμμα έχει αλλάξει. Σ’ αυτά τα δύο ζητήματα θεωρώ πως η απάντηση είναι απλή. Ένα κόμμα δεν αλλάζει σε τίποτε, επειδή άλλαξε ο Πρόεδρος. Δεν άλλαξε το καταστατικό του, το πρόγραμμά του, τα μέλη της κεντρικής επιτροπής, οι νομαρχιακές οργανώσεις, τα όργανά του. Διαφωνούσαν στο πρόσωπο του Προέδρου και γι’ αυτό έγινε αυτό.

Σχετικά με το ερώτημα αν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα εξέφραζε το κύριο κομμάτι της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά όμως ποτέ δεν θέλαμε να εκφράζει μόνο αυτό. Πάντα θέλαμε να εκφράζει και την σοσιαλιστική αριστερά, όπως επίσης και τους οικολόγους και το προοδευτικό κέντρο και όχι μόνο. Αυτή ήταν η απόφαση του συνεδρίου.

Δεν θέλουμε να μικρύνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και να εκφράζει αποκλειστικά και μόνο την ριζοσπαστική αριστερά, κάτι που ήθελαν αυτοί. Άλλωστε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κόμμα που είχε μια ομάδα και τίποτε άλλο. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές ομάδες, ξεκίνησε από συνασπισμό κομμάτων και οργανώσεων. Πάντα υπήρχαν διαφορετικές απόψεις και γι’ αυτό δεν υπάρχει λογική στο να φτιάξουμε και πάλι ένα κόμμα που να αποτελείται μόνο από την ριζοσπαστική αριστερά. Είναι έξω από την λογική του ΣΥΡΙΖΑ και των αποφάσεων του συνεδρίου. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να υπάρξει κυβερνώσα αριστερά, όταν θες να περιοριστείς αποκλειστικά στην ριζοσπαστική αριστερά. Θέλουμε να εκφράζουμε όλους, από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι και το προοδευτικό κέντρο.

Υπάρχει δυνατότητα να σχηματιστεί άλλο κόμμα όπως είπε ο κ. Βίτσας; Ανάλογα τι εννοεί. Κόμμα που να τοποθετείται που; Ανάμεσα από το ΚΚΕ και που αλλού; Το ΜέΡΑ25 ήδη απάντησε στον κ. Βίτσα πως δεν έχει σχέση με αυτούς, το ίδιο και η κα. Κωνσταντοπούλου. Συνεπώς δεν υπάρχει χώρος, καθώς ανέκαθεν η ριζοσπαστική αριστερά εκφράζονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει επίσης και άλλο ζήτημα. Με ποια έννοια υπάρχει μονοπώληση της ριζοσπαστικής αριστεράς από τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Βίτσα; Μόνο αυτοί είναι ριζοσπαστική αριστερά; Από κι ως που μονοπωλούν την έννοια της ριζοσπαστικής αριστεράς; Δεν αμφισβητώ ότι είναι αριστεροί, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.

Από την συνεδρίαση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε κερδισμένος από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, διότι κέρδισε τον Κασσελάκη και αυτός με την σειρά του κέρδισε την εμπιστοσύνη της Κεντρικής Επιτροπής».

Αποχωρήσεις μελών και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά δεν προβληματίζουν

Ο κ. Ταφλανίδης σχολίασε και τις αποχωρήσεις μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία. «Είχαμε κάποιες αποχωρήσεις μελών του κόμματος στη Νομαρχιακή της Αιτωλοακαρνανίας και ίσως γίνουν και κάποιες άλλες. Ήρθαν 6 – 7 αποχωρήσεις, αλλά στα 4.000 μέλη που είναι στην Αιτωλοακαρνανία αν αποχωρήσουν 10 ή 15 άτομα ή ακόμη και 25 δεν λέει κάτι. Δεν τίθεται καν θέμα» είπε με αυτοπεποίθηση.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr