Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  5:45: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 18:12

Πράσινοι: Η απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών βλάπτει το περιβάλλον και αυξάνει τη διαφθορά

Πράσινοι: Η απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών βλάπτει το περιβάλλον και αυξάνει τη διαφθορά

Στηρίζουν τα αιτήματα των Μηχανικών του Δημοσίου

Η νεοφιλελεύθερη απαξίωση και ο ευτελισμός των δημόσιων υπηρεσιών έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στις δημόσιες υποδομές, στην ποιότητα των δημοσίων έργων και στην Πολιτική Προστασία ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τη διαφθορά μέσω των απευθείας αναθέσεων, υποστηρίζουν οι Πράσινοι. 

Γι’ αυτό υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις των Μηχανικών του Δημοσίου και ζητούν να σταματήσει η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και σε αναπτυξιακούς οργανισμούς, με δικαιολογία την «απλούστευση των διαδικασιών» και τις «άπρακτες προθεσμίες» αλλά και την έλλειψη στελεχών, που η ίδια η κυβέρνηση προκαλεί, και να στελεχώσει τις απαξιωμένες υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες σχέσεις εργασίας. 

Οι Πράσινοι ανησυχούν για την ελλιπέστατη αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική προστασία, τη μη συντήρηση των υποδομών, τη μη αποκατάσταση των «φυσικών» καταστροφών, το βάλτωμα χιλιάδων έργων πανελλαδικά ακόμη και τις παραιτήσεις νεοδιορισμένων Μηχανικών από τους πρόσφατους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. 

Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μια σειρά νόμων περί Στρατηγικών Επενδύσεων και προθεσμιών ελέγχου, περί Απλοποίησης αδειοδοτήσεων και τώρα ακόμη και Υπουργικής αρμοδιότητας ελέγχου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με δήθεν ελέγχους από δημόσιες υπηρεσίες, που στην ουσία έχουν μείνει χωρίς εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα μεθοδεύει συνεχή εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες ελεγκτές, που προσλαμβάνονται και πληρώνονται από τους ίδιους τους αναδόχους-ελεγχόμενους. Ως επιχείρημα της «απλούστευσης των διαδικασιών» και των «άπρακτων προθεσμιών» η κυβέρνηση επικαλείται την έλλειψη στελεχών, την οποία η ίδια προκαλεί είτε με καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, είτε με καθορισμό μισθών επαιτείας, κατάσταση που προκαλεί συνεχείς παραιτήσεις και αποχή. 

H μεθόδευση υπερκοστολογημένων απευθείας αναθέσεων σε ιδιώτες λόγω του ότι «οι υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν» εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτικής για τους δήμους, από την διαχείριση των απορριμμάτων, τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, τη Δημοτική Αστυνομία, τις μελέτες έργων, μέχρι την συντήρηση του φωτισμού.

Οι Υπηρεσίες, χωρίς στελέχη, δεν προλαβαίνουν να κάνουν ελέγχους και αδυνατούν να σχεδιάσουν με βάση το δημόσιο συμφέρον και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Οι ιδιώτες επενδυτές αλωνίζουν σε ρέματα, δάση, παραλίες αλλά και στον οικιστικό ιστό, όπου σύμφωνα με τους νέους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση, τα έργα ξεκινάνε και προχωράνε παράλληλα με τους ελέγχους αδειοδοτήσεων. Και όταν -μετά από πολύ καιρό- οι υπηρεσίες αποφανθούν ότι υπάρχουν περιβαλλοντικές παραβιάσεις, τα έργα έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η μεθοδευμένη αποστελέχωση των υπηρεσιών (ΥΔΟΜ κ.ά.) μετατρέπει και την Πολιτική Προστασία σε επενδυτική ευκαιρία ημετέρων. Η κυβέρνηση σε περιόδους κρίσης και φυσικών καταστροφών, αξιοποιώντας τη συναισθηματικά φορτισμένη κοινή γνώμη, έρχεται να δώσει λύσεις εξ ουρανού, αναθέτοντας σε ιδιώτες και με τη διαδικασία του επείγοντος αναδασώσεις, διευθετήσεις ρεμάτων, και κατασκευές κατεστραμμένων υποδομών, χωρίς κανένα έλεγχο περιβαλλοντικό και προδιαγραφών από τις δημόσιες υπηρεσίες. 

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου, 12 χρόνια μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη «…οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν, τα προβλήματα διογκώθηκαν. Η μετάβαση με τον Καλλικράτη (Ν. 3852/2010) των Πολεοδομικών αρμοδιοτήτων απ’ τις Νομαρχίες στους Δήμους έγινε άτακτα, χωρίς κριτήρια και χωρίς καμία προδιαγραφή (μεταφορά προσωπικού, υλικού, Μηχανογράφησης, αρχείου, κ.λπ.) με αποτέλεσμα τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα Διοικητικής φύσεως (κυρίως υποστελέχωσης) να έχουν διογκωθεί. Οι αιρετοί ή αποφεύγουν να αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες ή επιδιώκουν τον έλεγχο των ΥΔΟΜ. Έκτοτε παρά τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές διαιωνίζεται και επιδεινώνεται η δυσλειτουργία τους επί 13 έτη».
 
Οι Πράσινοι στηρίζουν τα αιτήματα των Μηχανικών του Δημοσίου και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε:
  • Πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές τους. 
  • Στελέχωση των υπηρεσιών μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες σχέσεις εργασίας.
  • Μη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.
  • Τερματισμό των μεθοδεύσεων κατασπατάλησης του φυσικού πλούτου της χώρας μας