Κυριακή, 19η Μαίου 2024  3:35: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2023 12:31

Σταρακά προς κυβέρνηση εκ μέρους των ελαιοπαραγωγών: «Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για το 2022;»

Και νέα παρέμβαση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνης του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνας Σταρακά, σε θέματα που αφορούν τους παραγωγούς της χώρα μας, αυτή τη φορά στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης υπογραμμίζει πως «βρισκόμαστε στο τέλος του 2023 και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για το 2022, σε μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών». Παράλληλα, τονίζει η Χριστίνα Σταρακά «οι ελαιοκαλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης από την ελλειμματική ανθοφορία των ελαιόδεντρων και ο ΕΛΓΑ οφείλει να μην κωλυσιεργεί άλλο και να καταθέσει άμεσα τις απαιτούμενες αποζημιώσεις στους πληγέντες», ενώ μετά «τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και των αρχών του φθινοπώρου πολλά καλλιεργήσιμα εδάφη θεωρούνται ήδη άγονα» και «η αγροτική παραγωγή πρόκειται να μειωθεί αισθητά».

Σε αυτό το πλαίσιο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ρωτά ευθέως την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό:

1. Πότε θα γίνει η καταβολή της αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί το 2022;

2. Ποια άλλα μέτρα ενίσχυσης θα ληφθούν για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής με έμφαση στη προστασία των ελαιοπαραγωγών;

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη

Θέμα: Kαθυστέρηση των αποζημιώσεων του 2022 από τον ΕΛΓΑ στους ελαιοπαραγωγούς που είναι αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση.

Κύριε Υπουργέ,

Βρισκόμαστε στο τέλος του 2023 και ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για το 2022, σε μεγάλο αριθμό ελαιοπαραγωγών που έχουν υποστεί απώλειες στην παραγωγή των προϊόντων τους εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Οι παραγωγοί είναι σε πολύ δύσκολη θέση διότι έχει περάσει ένας χρόνος χωρίς να έχουν αποζημιωθεί από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για τις ζημιές που υπέστησαν το 2022 λόγω έντονων φαινόμενων χαλαζόπτωσης. Ανάμεσα τους βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί του δήμου Αμφιλοχίας, στην Αιτωλοακαρνανία και του δήμου Νικολάου Σκουφά στην Ήπειρο που φημίζονται για την εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή ελιών καλάμων και επιτραπέζιων. Συγκεκριμένα η κλιματική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια επηρεάζει, μεταξύ των άλλων, την καρποφορία της ελιάς με αποτέλεσμα τον περασμένο χρόνο, έπειτα από ισχυρή χαλαζόπτωση, πολλοί ελαιοκαλλιεργητές να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μειωμένης έως ανύπαρκτης ανθοφορίας των ελαιόδεντρών τους. Το συγκεκριμένο φαινόμενο (της ακαρπίας) παρατηρείται και την φετινή χρονιά όπου η κλιματική κρίση έχει κυριολεκτικά γονατίσει τους αγρότες. Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, που προκάλεσαν παγετό, χαλάζι και πλημμύρες, καταστρέφοντας εδάφη σε συνδυασμό με τις δασικές πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού που ισοπέδωσαν πάνω από 1.000.000 στρέμματα, κατέστησαν φρούδες τις όποιες ελπίδες των παραγωγών για ανάκαμψη, με τους ίδιους πλέον να ανησυχούν για την επιβίωσή τους. Οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά την τριετία 2021-2023 καθώς και οι δυσοίωνες προβλέψεις μείωσης της παραγωγής για το υπόλοιπο της χρονιάς καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα στήριξης. Είναι αδιανόητο να αγνοείτε την ανάγκη επιβίωσης των αγροτών καθυστερώντας ένα χρόνο την καταβολή των νομίμων αποζημιώσεων προς αυτούς. 

Επειδή οι ελαιοκαλλιεργητές τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης από την ελλειμματική ανθοφορία των ελαιόδεντρων ο ΕΛΓΑ οφείλει να μην κωλυσιεργεί άλλο και να καταθέσει άμεσα τις απαιτούμενες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Επειδή η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να πλήττει την χώρα μας, με αποκορύφωμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού και των αρχών του φθινοπώρου πολλά καλλιεργήσιμα εδάφη θεωρούνται ήδη άγονα, η αγροτική παραγωγή πρόκειται να μειωθεί αισθητά ενώ οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά παρούσας της κλιματικής αλλαγής είναι εξίσου δυσοίωνες. 

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Πότε θα γίνει η καταβολή της αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί το 2022;

2. Ποια άλλα μέτρα ενίσχυσης θα ληφθούν για τη μείωση της αγροτικής παραγωγής με έμφαση στη προστασία των ελαιοπαραγωγών;

 

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2023

Η ερωτώσα βουλευτής

Χριστίνα Σταρακά