Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 09 Απριλίου 2022 14:09

Δ. Κωνσταντόπουλος: «Αυτό που βιώνει η Ουκρανία σήμερα είναι αυτό που έπραξε ο Αττίλας στην Κύπρο»

«Αυτό που βιώνει η Ουκρανία σήμερα είναι αυτό που έπραξε ο Αττίλας στην Κύπρο», ανέφερε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο πάνελ με τίτλο «Know thy neighbor – Turkey in focus».

Σημεία από την τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο πάνελ με τίτλο «Know thy neighbor – Turkey in focus»:

Ουκρανικό και Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων της, την προάσπιση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητά της, όσα δηλαδή σήμερα παραβιάζει η Ρωσία. Τα ίδια ακριβώς που έχει παραβιάσει και η Τουρκία στη Κύπρο. Αυτό που βιώνει η Ουκρανία σήμερα είναι αυτό που έπραξε ο Αττίλας στην Κύπρο.
Οι αρχές αυτές στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και η Ελλάδα μπορεί να αναζητήσει συνεννοήσεις τόσο σε διμερές και όσο και σε πολυμερές επίπεδο, απαιτώντας το σεβασμό τους από την Τουρκία, καθώς και την πλήρη εφαρμογή τους στο Κυπριακό.

Η διεθνής συγκυρία, παράθυρο ευκαιρίας για την για τη Χώρα μας

Η Ελλάδα με πατριωτισμό και ρεαλισμό, δύναται να πάρει πρωτοβουλίες και να ενισχύσει γεωπολιτικά τη θέση της, αποκρούοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό. Πρέπει ενεργητικά να προσδιορίσουμε τα συμφέροντα της Χώρας μας και να σχεδιάσουμε πώς θα τα προασπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Αλίμονο αν αφεθεί μια τέτοια κρίση να πάει χαμένη, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία διεκδικεί την ιδιότητα της “χώρας γέφυρας και τρίτου πόλου” ανάμεσα στη Δύση και την Ευρασία με σκοπό να αναβαθμίσει γεωπολιτικά το ρόλο της, με βάση τα εθνικά της συμφέροντα και τις περιφερειακές της φιλοδοξίες.

Αναβάθμιση της εθνικής μας θέσης στο Αιγαίο.

Η απόκρουση και καταδίκη του ρωσικού αναθεωρητισμού αναβαθμίζει την εθνική μας θέση στο Αιγαίο. Λαμβάνοντας υπόψη πως για περίπου έξι δεκαετίες τα ελληνοτουρκικά δεν έφτασαν ποτέ αρκετά ψηλά στην ιεράρχηση του διεθνούς παράγοντα έτσι ώστε εκείνος να ενεργοποιηθεί αποφασιστικά για την επίλυση τους, πλέον είναι απαραίτητο η Δύση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε για τη Δύση, το Αιγαίο έχει, γεωστρατηγικά, το δεύτερο κρισιμότερο χαρακτήρα μετά τα Δαρδανέλλια.
Η Ελλάδα, έχοντας στη φαρέτρα της νομικά ακλόνητα επιχειρήματα, πρέπει να επιδιώξει με διπλωματικά μέσα να οικοδομήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης με την Τουρκία εντός του οποίου θα αναπτυχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ). Ένα περιβάλλον συνομιλιών με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, χωρίς εμπρηστική ρητορική και παραβιάσεις για Ελλάδα και Κύπρο.

Η Αθήνα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα στην πορεία των ήδη εξελισσόμενων συνομιλιών ανάμεσα σε Αμερικανούς, Τούρκους και Ευρωπαίους. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε να αποφασίσουν για εμάς, χωρίς εμάς. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν βαθύτατα υπονομευτική για το εθνικό μας συμφέρον.

Τα σύνορα της Ελλάδας, σύνορα της Ευρώπης.

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας και ο μη σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, επιβάλλει τη φύλαξη των συνόρων μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορεί κράτος-μέλος της ΕΕ να εξοπλίζει κράτος που επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους της ΕΕ, θέση που έχει αναδειχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον πρόεδρό μας Νίκο Ανδρουλάκη. Πρέπει δε να προχωρήσει και η αμυντική ένωση της Ευρώπης με την απόκτηση κοινών εξοπλισμών και τη δημιουργία ευρωστρατού.

agrinionews.gr