Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 09 Απριλίου 2022 14:06

Μητσοτάκης: Να αξιοποιηθούν τα 230 δισ. αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσουν οι πολίτες την κρίση

«Αδύνατο να αντέξουμε για πολύ τις υψηλές τιμές στην ενέργεια»

Πρόταση να αξιοποιηθούν τα 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την νέα κρίση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 7ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση.

«Η Κομισιόν έκανε πολύ καλή δουλειά προσφέροντάς μας επιλογές, αλλά στο τέλος της ημέρας εναπόκειται σ’ εμάς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε την πρότασή του για πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, αλλά και στην αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσθεσε δε ότι «Ο σχεδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας δεν έλαβε ποτέ υπόψη την πιθανότητα ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξάνονταν τόσο. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς έχουμε μια μη λειτουργική αγορά στο φυσικό αέριο. Οι δυνάμεις της αγοράς και της ζήτησης μπορεί να μην διαταράχθηκαν αλλά οι τιμές έχουν πιάσει ταβάνι».

Να αξιοποιηθούν τα αδιάθετα δάνεια

«Και φυσικά θα έχουμε 230 δισ. ευρώ από αδιάθετα δάνεια από το RRF. Πρέπει να γίνουμε δημιουργικοί και με την βοήθεια της Κομισιόν να σκεφτούμε πως θα κάνουμε χρήση αυτών των δανείων για να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, αλλά και να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την μεταναστευτική κρίση. Πολλές χώρες όπως η Πολωνία υποδέχονται πάνω από 2 εκατομμύρια μετανάστες και εκεί χρειάζεται έκτακτη βοήθεια» επισήμανε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Το κάναμε εμείς αυτό το 2020 με το RRF και αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει διάθεση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αυξήσει τα κονδύλια σε υπερεθνικό επίπεδο αλλά αν είμαστε δημιουργικοί και να σκεφτούμε πως θα χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για να βοηθήσουν χώρες άμεσα με αυτό το θέμα γιατί υπάρχει και το θέμα της ενεργειακής μετάβασης. Δεν πρέπει να βάζουμε στην άκρη ότι θέλουμε να απαλλαγούμε από τον άνθρακα. Και αυτό είναι βασικό για όλους μας. να μειώσουμε τις εκπομπές. Αλλά αν οι πολίτες συνδέσουν την απολιγνιτοποίηση με τις υψηλές τιμές ενέργειας δεν θα έχουμε την υποστήριξη από την κοινωνία για να προχωρήσουμε σε αυτές τις σημαντικές αλλαγές».

«Αδύνατο να αντέξουμε για πολύ τις υψηλές τιμές στην ενέργεια»

«Είναι πολλά τα λεφτά, να το θέσω έτσι. Και όσο και να τα διαμοιράζεις στις χώρες κράτη – μέλη και πάλι θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στο πως θα τα χρησιμοποιήσουμε. Αλλά αυτή είναι μια πολύ ακριβή πρόταση. Και πάλι ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το πράξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αν δεν μπορούμε να το κάνουμε έτσι, θα πρέπει να το πράξουμε σε εθνικό επίπεδο. Ένα είναι το σίγουρο ότι δεν μπορούμε για μεγάλο διάστημα να αντέξουμε τις υψηλές τιμές στην ενέργεια και ειδικά στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό. Επιδοτήσαμε τους πιο αδύναμους και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στην Ελλάδα για να απορροφήσουμε τα δεινά των νοικοκυριών αλλά και της αληθινής οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: newsbeast.gr