Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  3:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 18:51

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί έβαλε «γκάζια» στους υπουργούς και «φρένο» στην εκλογολογία

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία» είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και ζήτησε από τους υπουργούς του, που θέλουν να ξεκινήσουν πρόωρα ψηφοθηρικό αγώνα για την επανεκλογή τους, να του το πουν, ώστε να τους… απαλλάξει από τα καθήκοντά τους

Υπάρχουν πολιτικοί που επιλέγουν να περάσουν τα μηνύματα που εκπέμπουν, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι για να δώσουν έμφαση στα λεγόμενά τους. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι αυτής της «σχολής». Προτιμά να εκφράζεται αυστηρά, ακόμη και όταν χρησιμοποιεί ένα χαριτολόγημα για να «επικοινωνήσει» είτε με συνεργάτες του είτε με την κοινωνία.

Την οδό αυτή ακολούθησε και κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για να στείλει ένα διπλό μήνυμα τόσο κατά της «παραλυτικής», όπως από πολλούς χαρακτηρίζεται, εκλογολογίας όσο και υπέρ της προσήλωσης των υπουργών στα καθήκοντά τους, σε μια περίοδο που οι πολίτες απαιτούν λύσεις στα προβλήματά τους και το τελευταίο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρονται, είναι οι ψηφοθηρικές αντιμαχίες των στελεχών της κυβέρνησης.

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία» ήταν τα λόγια με τα οποία απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός στα κυβερνητικά στελέχη. Για να εξηγήσει αμέσως μετά πως «αυτό σημαίνει ότι ο χρονικός ορίζοντας του κυβερνητικού έργου είναι 12μηνος», κάτι που, όπως πρόσθεσε, έχει καταστεί σαφές από τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου, που η γραμματεία της κυβέρνησης έχει ζητήσει να έχει αυτό τον ορίζοντα.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σαφέστερη την στόχευσή του, λέγοντας: «Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου». Και με μάλλον παιγνιώδες ύφος, όπως διαπίστωσαν πολλοί από τους παρισταμένους, συμπλήρωσε: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών».

Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να επισημάνει ότι μπορεί να επέλεξε να χαριτολογήσει, αλλά το έκανε για να τονίσει ότι «έχουμε μπροστά μας ένα χρόνο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, μεγάλες προκλήσεις».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού «δεν αφορούν τα πρόσωπα συγκεκριμένων υπουργών», αλλά συνιστούν «πολιτικό μήνυμα, το οποίο σχετίζεται με το γενικότερο κλίμα που είχε επικρατήσει τελευταία, κάνοντας πολλούς, ανάμεσά τους και ορισμένους υπουργούς, να προεξοφλούν το στήσιμο της κάλπης το φθινόπωρο».

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, «θα μείνει συνεπής στη δέσμευσή του ότι είναι “θεσμικός” και δεν θα προκηρύξει εκλογές, παρά μόνον όταν θα πλησιάζει το τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης».

Υπέπεσε, ωστόσο, στην αντίληψή του, όπως λένε οι ίδιοι, ότι «στη διάρκεια των πασχαλινών εορτών είχαν φουντώσουν οι συζητήσεις για πρόωρες κάλπες και θέλησε να φρενάρει αυτό το κλίμα, για να προλάβει την ένταση του φαινομένου στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Γρηγόρης Τζιοβάρας - protothema.gr