Κυριακή, 11η Μαίου 2025  4:12: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022

Πρώτες βοήθειες και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον Ουκρανικό λαό

Η πρώτη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας βρίσκεται στο Siret, στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας, όπου καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται και περιμένουν εν μέσω παγωνιάς που φτάνει και τους -10οC, να διασχίσουν τα σύνορα, εγκαταλείποντας τη χώρας τους.

Με την Κινητή Ιατρική Μονάδα τους, οι Γιατροί του Κόσμου παραμένουν στο σημείο εισόδου και παρέχουν πρώτες βοήθειες και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον ταλαιπωρημένο πληθυσμό που βιώνει τη φρίκη του πολέμου. Γυναίκες και μητέρες με τα παιδιά τους, έχουν αφήσει τα πάντα πίσω τους και αναζητούν ασφάλεια μακριά από τον πόλεμο.

Η αποστολή των Γιατρών του Κόσμου παρέδωσε το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας ιατροφαρμακευτικού υλικού, που συγκέντρωσε στην Ελλάδα, στην οργάνωση HelpUkraineRomania και θα διατεθεί άμεσα για τη φροντίδα και την ανακούφιση των ουκρανών πολιτών.

Έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι, η αποστολή συνεχίζει τη διερευνητική της δράση, καταγράφοντας και αξιολογώντας τις συνθήκες.

Η δεύτερη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου θα ξεκινήσει από την Αθήνα και θα μεταβεί στην περιοχή στις επόμενες ημέρες, για την παράδοση επιπλέον υλικού.

agrinionews.gr
 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Στηρίζουμε την Ουκρανία, δεν πολεμάμε κατά της Ρωσίας – Θα ήταν ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Νέες κυρώσεις, περιλαμβανομένης της αναστολής του καθεστώτος «ομαλών εμπορικών σχέσεων» με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σε νέο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. 

Υπαινισσόμενος πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ανάλογες πληροφορίες, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα καταβάλλει «βαρύ τίμημα» εάν κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν σε κάθε επίπεδο, μέσω στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, την Ουκρανία και θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό ΝΑΤΟϊκής επικράτειας», όμως δεν θα πολεμήσουν κατά της Ρωσίας.

Ευθεία αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα σήμαινε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε απαντώντας ουσιαστικά στις πιέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Ζελένσκι για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον ενάεριο χώρο της Ουκρανίας.

Η απόφαση περί αποκλεισμού της Ρωσίας από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο οδηγεί στην επιβολή υψηλότερων δασμών σε εκταταμένο φάσμα ρωσικών αγαθών και περιορισμών στο εμπόριο, κίνηση που στοχεύει να «στραγγαλίσει» περισσότερο τη ρωσική οικονομία που ήδη πλήττεται από το βαρύ κύμα κυρώσεων της Δύσης.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν τις εισαγωγές από βασικούς τομείς της οικονομίας, περιλαμβανομένων βότκας και θαλασσινών, όπως το χαβιάρι, καθώς και των διαμαντιών.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο ενώ πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν «μετρά» πλέον 16 ημέρες -με το σφυροκόπημα να εντείνεται, πόλεις βυθισμένες σε ανθρωπιστική καταστροφή και τους πρόσφυγες να έχουν ανέλθει σε 2,5 εκατομμύρια- ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην αποτολμήσει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία

«Δεν θα μιλήσω για τις πληροφορίες [σ.σ. που διαθέτουμε], αλλά η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν κάνουν χρήση χημικών» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Πρόκειται για ενδεχόμενο για το οποίο εκφράζονται πλέον ανοιχτά φόβοι από τη Δύση, ιδίως εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου.

cnn.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας: “Εικόνα αποδιοργάνωσης για τα δύο Νοσοκομεία του Νομού”

Κοινή είναι η εικόνα της αποδιοργάνωσης των δύο Νοσοκομείων του Νομού, λόγω της «κοβιντοποίησής» τους, της ανεπαρκούς στήριξης αλλά και της εξάντλησης των αντοχών του προσωπικού,  το οποίο  εδώ και 2 χρόνια κάνει υπερπροσπάθεια για να κρατήσει όρθια τη δημόσια περίθαλψη.

Σήμερα η  στελέχωση στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί και οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας και των υπόλοιπων νοσημάτων με πολύ λιγότερες δυνάμεις (λείπουν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε σύγκριση με 1 χρόνο πριν).

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, υποβαθμίζεται διαρκώς με μετακινήσεις προσωπικού προς το Αγρίνιο με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τμήματα  που είναι ζωτικής σημασίας για ένα περιφερειακό Νοσοκομείο.

Η πρόσφατη μετακίνηση ιατρικού προσωπικού (ακτινολόγου), σημαίνει πρακτικά τη μη λειτουργία του νέου σύγχρονου αξονικού τομογράφου, ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η τέταρτημετακίνηση το τελευταίο διάστημα!

Το πολύπαθο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκε σημαντικά, δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο με τελικό στόχο να μετατραπεί σε ένα Κέντρο Υγείας.

Αυτό βέβαια είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης, που δεν ντρέπεται να το πει δημόσια, στοχεύει στην κατάργηση Νοσοκομείων που βρίσκονται στον ίδιο Νομό, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες της περιοχής.

Οι πολίτες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα δημόσια Νοσοκομεία, παρά τα προβλήματα και τις παθογένειές τους, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αλλά στην εκχώρηση των “φιλέτων” του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Τελικά φαίνεται ότι ήταν πολύ σύντομος ο δρόμος από τα χειροκροτήματα στη στοχοποίηση του ΕΣΥ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από Σύνοδο κορυφής: Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών – Θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου 

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, με 2.000.000 πρόσφυγες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στεκόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν έδειξε ανάλογη στάση, όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε την προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το ρωσικό αέριο, λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν νέοι προμηθευτές και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να φτάνει φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και είπε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό το πεδίο χάρη και στους σταθμούς LNG.

Όπως επισήμανε, η αγορά του φυσικού αερίου λειτουργεί με όρους κερδοσκοπίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως, από την στιγμή που ανακοινώθηκε η παρέμβαση στη συγκεκριμένη αγορά, η τιμή του έχει πεσει κατά 50%.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρήκε θετική ανταπόκριση από τους εταίρους.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν γνωστό και επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών -και δη, των πιο αδύναμων- από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Έπειτα από ελληνική παρέμβαση, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, συμπεριλήφθηκε και ρητή αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Παράλληλα, προανήγγειλε Σύνοδο των χωρών του Νότου πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες.

Αναφορικά με το ευρωομόλογο, ο πρωθυπουργός είπε ότι, στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει από τα μέσα ενημέρωσης και πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, ώστε να υπαρξει συναίνεση μεταξύ των «27» στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, την ερχόμενη Κυριακή.

Την χαρακτήρισε επιβεβλημένη, εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προστεθούν νέες εντάσεις σε ένα ήδη επιβαρυμένο τοπίο.

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν, σημείωσε, δίχως να παραλείψει να επισημάνει ότι η χώρα μας έχει απαντήσεις σε κάθε πρόκληση και κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη προώθησης και υλοποίησης κοινών ευρωπαϊκών πρότζεκτ για την άμυνα, καθώς οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις.

Τα μέτρα που εξετάζει η Κομισιόν

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θετική ήταν η ανταπόκριση που βρήκε η ελληνική πρόταση για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών.

Με δεδομένο ότι οι ηγέτες δεν επεξεργάζονται μέτρα, η μπάλα περνά τώρα στην Κομισιόν που θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων, πέρα από την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε ήδη προχθές.

Σε αυτό το πακέτο των έκτακτων μέτρων, υπόψιν θα ληφθεί και η πρόταση 6 σημείων του κ. Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με βασικές αιχμές το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθορισμό τιμών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη έχουν στηρίξει, ως τώρα, χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο.

Ποιες από τις προτάσεις και πόσο άμεσα θα λάβουν σάρκα και οστά μένει να φανεί, ενώ στον ορίζοντα είναι και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου η πίεση

protothema.gr 

Ο Γ. Βαρεμένος στην Βουλή για τα νοσοκομεία Αιτωλοακαρνανίας: Αν δεν ακουμπήσουμε στο ΕΣΥ, πού θα ακουμπήσουμε;

* Σημεία της σημερινής του ομιλίας του Γ. Βαρεμένου στην Βουλή, κατά την συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας.

Η Ελλάδα έχασε στην διάρκεια της πανδημίας μία πόλη στο μέγεθος της Χίου ή της Μυτιλήνης και 60 περίπου συμπολίτες μας εξακολουθούν να χάνουν την ζωή τους κάθε μέρα, όχι στην Ουκρανία αλλά σ’ έναν ακήρυχτο πόλεμο.

Στην αρχή, όταν δεν είχε ενσκήψει καλά-καλά ο ιός στην χώρα, ο κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν, με ή χωρίς τον φίλο Σωτήρη, ότι μας σώζει.

Έκτοτε, μας άφησε στην ατυχία μας να τον έχουμε πρωθυπουργό σε μία κρίσιμη συγκυρία.

Πριν ενάμιση χρόνο κήρυξε το …τελευταίο μίλι της πανδημίας, και αποδείχθηκε ότι ήταν το τελευταίο μίλι στις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας.

Η διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης ήταν μία παταγώδης αποτυχία. Ήταν όμως και ανίερη:

Είναι ανίερο, μέσα σε μία τραγωδία, να έχουμε βροχή απ’ ευθείας αναθέσεων που παίρνουν την μορφή πλιάτσικου, θυμίζοντας σκοτεινές πτυχές της πρόσφατης ιστορίας μας.

Είναι ανίερο ότι η κυβέρνηση σπεύδει άρον-άρον να επαναφέρει τους εργολάβους στα νοσοκομεία, καταφρονώντας καθαρίστριες και εργαζόμενους στην φύλαξη και την σίτιση, που κάποτε τους χειροκροτούσε επειδή έδιναν την μάχη στο πεδίο, νοσώντας στην μεγάλη πλειοψηφία τους.

Στο νοσοκομείο Αγρίνιου, π.χ., από τις 32 καθαρίστριες νόσησαν οι 20. Τα ίδια και με το προσωπικό φύλαξης. Και τί κάνει η κυβέρνηση; Τους απολύει στις 31 Μαρτίου!

Αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, η κυβέρνηση το απαξιώνει. Σας φέρνω  ένα παράδειγμα: στις 3 Δεκεμβρίου έφυγαν από το νοσοκομείο Αγρινίου με σύνταξη 7 γιατροί.

Τον επόμενο μήνα υπέβαλαν χαρτιά για συνταξιοδότηση άλλοι 3 γιατροί. Και δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναπλήρωση αυτών των 10 γιατρών.

Στο Μεσολόγγι, ο διοικητής αναγκάζεται να πηγαινοφέρνει γιατρούς για να μπαλώσει την κατάσταση. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καταργεί οργανικές θέσεις και τις μετατρέπει σε θέσεις νοσηλευτών, χωρίς αύξηση της δαπάνης.

Έχουμε ιδιωτικοποίηση  όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών των νοσοκομείων (καθαρισμός, σίτιση φύλαξη).

Έναν απλό καταρράκτη θέλει να κάνει ο άλλος και περιμένει μέχρι να χάσει το μισό φως του, γιατί δεν έχει την δυνατότητα να πάει σε ιδιωτική κλινική. Για να μην μιλήσουμε για τα 8.000 αναβληθέντα ογκολογικά χειρουργεία.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να απολύσει 5.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, όχι για λόγους ευαισθησίας αλλά προεκλογικής σκοπιμότητας. Δεν είναι ώρα στην πανδημία να προσθέσει την ανθρωποφαγία.

Έπαιξε επικοινωνιακά και πολιτικά παιγνίδια μεταχειριζόμενη τους ανεμβολίαστους, συλλήβδην, ως παλαβούς, βάζοντάς τους απέναντι και δαιμονοποιώντας τους πολιτικούς της αντιπάλους ως δήθεν κρυφοαντιεμβολιαστές.

Μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας, την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση και την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, αν δεν έχεις ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας για να ακουμπήσει ο αδύναμος, τί θα απογίνουμε;

Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης στην πανδημία, προκλητική η αδιαφορία της στις οικονομικές συνέπειες και, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός παίζει προσωπικά προπαγανδιστικά παιγνίδια με τεράστιους κινδύνους στα εξωτερικά θέματα.

Κανονικά, η κυβέρνηση έπρεπε προ πολλού να διανύει το τελευταίο μίλι της.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μετά την Αναφορά βάσει της Επιστολής του Συλλόγου Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου που πρώτος κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, στις 02/03/2022, προχώρησε στην κατάθεση Ερώτησης προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να πιέσει προς την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος της ένταξης των έξι μαθητών της τρίτης Λυκείου σε ειδικό καθεστώς υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

«Η κατάρρευση της Γέφυρας του Ευήνου με τις καταστροφικές πλημμύρες το Δεκέμβρη του 2021 κατέστησε εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου για πολλούς μαθητές και μαθήτριες – ειδικά γι’ αυτούς του Γαλατά, του Κρυονερίου και το Περιθωρίου», αναφέρει στην Ερώτησή του ο κ. Μωραΐτης, επισημαίνοντας ότι, όπως ανέφερε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου στην επιστολή που απέστειλε στις 02/03/2022, «οι μαθητές από το Κρυονέρι που διήνυαν απόσταση 8 χιλιομέτρων σε χρόνο 10-15 λεπτών, μετά την καταστροφή της γέφυρας αναγκάζονται να διανύσουν 27 χιλιόμετρα σε χρόνο 40 λεπτών».

«Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι μαθητές και μαθήτριες των περιοχών αυτών αναγκάζονται να πραγματοποιούν τριπλάσιες αποστάσεις, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του χρόνου που μπορούν να αφιερώσουν για ξεκούραση και μελέτη -απαραίτητα στοιχεία για σωστή απόδοση, ειδικά όταν πρόκειται για την τρίτη τάξη του Λυκείου», όπως υπογραμμίζει.

«Το πρόβλημα, εφ’ σόσον επιθυμεί η κ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να λυθεί, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας», γράφει στην Ερώτησή του ο βουλευτής του Νομού, επισημαίνοντας πως η λύση βρίσκεται στα άρθρα 42 του Ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α΄) και 68 του Ν. 4653/2020 (ΦΕΚ 12Α΄) για υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των μαθητών και μαθητριών που ανήκουν σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.

Ο κ. Μωραΐτης ρωτά την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εάν «προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες έκδοσης της σχετικής απόφασης, προκειμένου οι έξι (6) στο σύνολο μαθητές και μαθήτριες να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς, κατά το οποίο θα εισαχθούν καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, εφ’ όσον σαφέστατα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία».

Για το εν λόγω ζήτημα, μάλιστα, ο κ. Μωραΐτης προέβη και σε δήλωση:

«Η αδικία για τους έξι μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Ευηνοχωρίου πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Ξεκίνησε το Δεκέμβρη με την κατάρρευση της Γέφυρας του Ευήνου, και θα συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Η συσσώρευση άγχους και κόπωσης -τόσο σωματικής, όσο και πνευματικής και ψυχικής- γι’ αυτά τα παιδιά είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη.
Δε γίνεται να κάνουμε λόγο για ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να κλείνουμε τα μάτια σε καταστάσεις που σαφέστατα τοποθετούν υποψηφίους σε δυσχερέστερη θέση συγκριτικά με συνυποψηφίους και συμμαθητές τους.

Η νομοθεσία μάς δίνει τη λύση, αρκεί η κ. Υπουργός να θέλει να βοηθήσει.

Από την πλευρά μας, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά -τα παιδιά του τόπου μας- και να αγωνιζόμαστε, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας -ούτε μία- μαθητής ή μαθήτρια που δε θα έχει ισότιμο δικαίωμα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Να στηρίξουμε, λοιπόν, αυτά τα παιδιά. Έχουμε χρέος, ως γονείς, ως συμπολίτες, ως Αιτωλοακαρνάνες».

Ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:

Αθήνα, 11 Μαρτίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό
Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Ένταξη μαθητριών και μαθητών του ΓΕΛ Ευηνοχωρίου σε ειδική κατηγορία υποψηφίων πανελλαδικών εξετάσεων»

Η κατάρρευση της Γέφυρας του Ευήνου με τις καταστροφικές πλημμύρες το Δεκέμβρη του 2021 κατέστησε εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση στο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου για πολλούς μαθητές και μαθήτριες – ειδικά γι’ αυτούς του Γαλατά, του Κρυονερίου και το Περιθωρίου. Όπως ανέφερε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου στην επιστολή που απέστειλε στις 02/03/2022, «οι μαθητές από το Κρυονέρι που διήνυαν απόσταση 8 χιλιομέτρων σε χρόνο 10-15 λεπτών, μετά την καταστροφή της γέφυρας αναγκάζονται να διανύσουν 27 χιλιόμετρα σε χρόνο 40 λεπτών». Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι μαθητές και μαθήτριες των περιοχών αυτών αναγκάζονται να πραγματοποιούν τριπλάσιες αποστάσεις, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του χρόνου που μπορούν να αφιερώσουν για ξεκούραση και μελέτη -απαραίτητα στοιχεία για σωστή απόδοση, ειδικά όταν πρόκειται για την τρίτη τάξη του Λυκείου.

Άρα, για τις μαθήτριες και τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις σε μόλις δύο μήνες από τώρα, προστίθεται μία ακόμη ταλαιπωρία κι ένα άγχος το οποίο άλλοι μαθητές του σχολείου δε διαθέτουν. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους συνυποψηφίους τους και πρέπει καθημερινά να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, τόσο σωματική, όσο και πνευματική.

Ωστόσο, το πρόβλημα, εφ’ σόσον επιθυμεί η κ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να λυθεί, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας:

Όπως τονίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Ευηνοχωρίου στην επιστολή της 2ας Μαρτίου 2022, σύμφωνα τα άρθρα 42 του Ν. 4521/2018 (ΦΕΚ 38Α΄) και 68 του Ν. 4653/2020 (ΦΕΚ 12Α΄), «δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές/τριες της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων των περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, να εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Προϋπόθεση είναι η περιοχή να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3013/2002 (ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης). Επίσης, για την εισαγωγή στα ΑΕΙ πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν πετύχει συνολικό αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 70% του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας του στη συγκεκριμένη σχολή ή τμήμα κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος. Για την περίπτωση αυτή απαιτείται η έκδοση σχετικής απόφασης της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Το ΔΣ της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας στηρίζει το αίτημα, τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις οικογένειές τους και ζητά να σκύψουμε στο πρόβλημα που δημιουργεί η ουσιαστική αποκοπή των τριών χωριών από τη φυσική τους θέση, προκειμένου οι έξι (6) στο σύνολο μαθητές και μαθήτριες – τέσσερις (4) από το Γαλατά, ένας (1) από το Κρυονέρι κι ένας (1) από το Περιθώρι που φοιτούν στην Γ’ τάξη του Λυκείου – που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές 2022, να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, καθώς σαφέστατα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που αυτή θέτει.

Επειδή μαθητές και μαθήτριες των περιοχών αυτών αναγκάζονται να πραγματοποιούν τριπλάσιες αποστάσεις, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του χρόνου που μπορούν να αφιερώσουν για ξεκούραση και μελέτη -απαραίτητα στοιχεία για σωστή απόδοση, ειδικά όταν πρόκειται για την τρίτη τάξη του Λυκείου.

Επειδή βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους συνυποψηφίους τους.

Επειδή το πρόβλημα, εφ’ σόσον επιθυμεί η κ. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μπορεί να λυθεί, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
Επειδή οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι οικογένειές τους ταλαιπωρούνται από τα μέσα Δεκέμβρη, με μια κατάσταση που συνολικά θα κρατήσει περί τους έξι μήνες.
Επειδή ο Δήμος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες έκδοσης της σχετικής απόφασης, προκειμένου οι έξι (6) στο σύνολο μαθητές και μαθήτριες να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς, κατά το οποίο θα εισαχθούν καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, εφ’ όσον σαφέστατα πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία;

Ο ερωτών βουλευτής
Μωραΐτης Θάνος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 17/02/2022

Του:         Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:     Τον κ. Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ:    "Πειθαρχική ευθύνη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου της Ραδιοτηλεόρασης («Ε.Σ.Ρ.»)"

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, ο Νόμος 2863/2000 προέβλεπε ότι τα μέλη του «Ε.Σ.Ρ.», για κάθε παράβαση των υποχρεώσεών τους, υπέχουν πειθαρχική ευθύνη και ρύθμιζε τα σχετικά με αυτήν. Ακολούθως, η επίμαχη διάταξη του ανωτέρω νόμου, με την οποία ρυθμιζόταν η πειθαρχική ευθύνη των μελών του «Ε.Σ.Ρ.» και επιπλέον θεσπιζόταν το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, καταργήθηκε στις 20/9/2002, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 9, του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220/Α/20-9-2002).

Αν και στο άρθρο 4 παρ. 3, του ίδιου νόμου (Ν.3051/2002) ρυθμίζονται αναλυτικά τα σχετικά με την πειθαρχική ευθύνη του προσωπικού του «Ε.Σ.Ρ.» και θεσπίζεται το αρμόδιο προς τούτο πειθαρχικό συμβούλιο, αναφορικά με την πειθαρχική ευθύνη, ειδικά των μελών του «Ε.Σ.Ρ.», εντούτοις το άρθρο 3 παρ. 6, τελικό εδάφιο του αυτού νόμου προβλέπει ότι: «Η πειθαρχική ευθύνη των μελών των ανεξάρτητων αρχών ρυθμίζεται με τον κανονισμό λειτουργίας τους». Όμως, ο κανονισμός λειτουργίας του «Ε.Σ.Ρ.», δηλαδή ο Ν.3051/2002, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και ο οποίος ήταν ήδη δημοσιευμένος, δεν προέβλεπε τίποτα για την πειθαρχική ευθύνη των μελών του

«Ε.Σ.Ρ.». Ως εκ τούτου, ο Ν.3051/2002 εμπεριέχει νομοθετικό κενό.

Με αυτές τις έντεχνες ή παντελώς άστοχες νομοθετικές ενέργειες, δημιουργήθηκε κενό νόμου, αναφορικά με την πειθαρχική ευθύνη των μελών του «Ε.Σ.Ρ.», κατά τρόπο που καθιστά παντελώς ανέφικτο τον έλεγχό τους για όποια πειθαρχικά παραπτώματα ενδεχόμενα διέπραξαν ή θα διαπράξουν. Εσείς λοιπόν, ως πρωθυπουργός, που έχετε υπό την δικαιοδοσία σας την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ως διάδοχο θεσμικό όργανο του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με την αδράνειά σας να καλύψετε το εν λόγω κενό, στην ουσία παρέχετε «πειθαρχική ασυλία» στα μέλη του «Ε.Σ.Ρ.».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τη νομοθετική πρωτοβουλία της θέσπισης και οριοθέτησης με ειδικό νομοθέτημα των πειθαρχικών ευθυνών που βαρύνουν τα μέλη του «Ε.Σ.Ρ.», ενόψει του ανωτέρω αναφερόμενου νομικού κενού;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τζέφρι Πάιατ φεύγει, ο Τζορτζ Τσούνης έρχεται. Ο Ελληνοαμερικανός από τη Ναυπακτία θα είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο διορισμός του Τζορτζ Τσούνη εγκρίθηκε, τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 11.03.2022, από την Ολομέλεια της Γερουσίας και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα.

Πρόκειται για έναν πολιτικό διορισμό, αφού ο 53χρονος Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας δεν είναι διπλωμάτης καριέρας.

Ο Τζορτζ Τσούνης είναι επιχειρηματίας με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του ξενοδοχειακού ομίλου Chartwell Hotels. Η συγκεκριμένη εταιρία έχει ισχυρή παρουσία σε όλες τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και συνεργάζεται με σημαντικά ονόματα του χώρου όπως η «Hilton», «Marriott» και «Intercontinental».

Η σχέση με τον Τζο Μπάιντεν

Το 2013, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, είχε εξεταστεί η πιθανότητα της τοποθέτησης του στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στη Νορβηγία, μιας προσπάθειας, όμως, που τελικά δεν κατάφερε να ευδοκιμήσει. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Τσούνης είχε την ευκαιρία να αναλάβει μια σειρά ρόλων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, αποκομίζοντας νέες εμπειρίες που εκτιμάται ότι θα ισχυροποιήσουν τη νέα του υποψηφιότητα.

Ειδικότερα, η εμπειρία του στο τιμόνι της Chartwell Hotels αλλά και η ανάληψη της διεύθυνσης της Arbor Realty Trust και της New York’s Signature Bank, δύο εταιριών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, του έχει δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξει σημαντικές επαφές στα υψηλότερα κλιμάκια της επενδυτικής κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Εξίσου, όμως, σημαντικές θεωρούνται και οι πολιτικές διασυνδέσεις που διατηρεί ο 53χρονος ομογενής στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πρόκειται άλλωστε για έναν πολιτικό διορισμό, με δεδομένο ότι ο Τζορτζ Τσούνης δεν είναι διπλωμάτης καριέρας. Υπό αυτό το πρίσμα, αξίζει να επισημανθεί η μακροχρόνια σχέση που διατηρεί με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς στην προεκλογική μάχη του 2012 είχε διατελέσει πρόεδρος των «Ελληνοαμερικανών για τον Ομπάμα-Μπάιντεν».

Επιπλέον, γνωρίζεται καλά με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, και απολαμβάνει τη πλήρη στήριξη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο έχει αναπτύξει στενή φιλία.

Παρά το γεγονός ότι συγκαταλέγεται κυρίως στους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ομογενής επιχειρηματίας διατηρεί ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας στο Καπιτώλιο με βουλευτές και γερουσιαστές από τα δύο μεγάλα κόμματα.

«Παιδί» της ομογένειας

Μετανάστης δεύτερης γενιάς, με γονείς από την ορεινή Ναυπακτία, ο Τζορτζ Τσούνης μεγάλωσε μέσα στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Παρακολουθούσε το ελληνικό σχολείο, συμμετείχε στην ελληνική παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο για την 25η Μαρτίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν και ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας της Αγίας

Τη στενή σχέση με την εκκλησία και την ελληνοαμερικανική κοινότητα την διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, καθώς είναι μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του Faith and Leadership 100, του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (THI).

Μάλιστα, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είχε παρασημοφορήσει τον Τζορτζ Τσούνη με το Μετάλλιο του Αγίου Παύλου, την υψηλότερη αναγνώριση που απονέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Επιπλέον, έχει λάβει το Βραβείο «Justice for Cyprus» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Αμερικανικών Οργανισμών που του απονεμήθηκε από τον πρώην πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το βραβείο Athens-Wishner που απονέμει από κοινού η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ - newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η κυβέρνηση, σταθερά, διαψεύδει σε όλους τους τόνους τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, η ανατροπή του σχεδιασμού της, λόγω του πολέμου που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία, και οι αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί σε οικονομικό κυρίως επίπεδο, όχι μόνο τρέφουν τα σενάρια αλλά θέτουν την εκλογολογία σε πρώτο πλάνο.

«Οποιαδήποτε συζήτηση περί εκλογών αυτή τη χρονική στιγμή, είναι εκτός τόπου και χρόνου» δήλωσε για άλλη μία φορά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει τελικά αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα διευκολύνει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στις εκλογές… Εισήγηση που γίνεται συχνά στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από κυβερνητικά στελέχη και άλλους συνομιλητές του.
Τα επιχειρήματα υπέρ των πρόωρων εκλογών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που γιγαντώνει την ενεργειακή ακρίβεια και προκαλεί εφιαλτικές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως και το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά για να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στους πολίτες, δημιουργεί το έδαφος για να στηθούν κάλπες, εκτιμούν όλο και πιο πολλά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.

Όσοι έχουν τη θέση ότι ο Μάιος είναι κατάλληλος μήνας για να γίνουν εκλογές, βασίζουν το σκεπτικό τους στα εξής επιχειρήματα:

  • Αυτή τη στιγμή συντρέχουν και εθνικοί και οικονομικοί λόγοι που θα δικαιολογούσαν στροφή στη θέση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για εξάντληση της τετραετίας, χωρίς να κατηγορηθεί για τακτικισμό.
  • Ακόμη και αν υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη στα κράτη – μέλη, μπορεί μεν να υπάρξει μια ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όμως η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές τους. Το φθινόπωρο θα βρει τους πολίτες “εξαντλημένους” και με αβεβαιότητα για τον χειμώνα που θα έρθει…
  • Παράλληλα, εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αβεβαιότητες και οι ισχυρές αναταράξεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην επηρεάσουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
  • Η τουριστική περίοδος εκτιμάται μεν ότι θα είναι καλή από πλευράς αριθμού επισκεπτών, ωστόσο η κρίση δοκιμάζει όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί για διακοπές αναμένεται να είναι μειωμένοι. Άρα και τα έσοδα από τον τουρισμό.
  • Στα επιχειρήματα υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες και η εκτίμηση ότι σε καιρούς μεγάλων απειλών και αβεβαιότητας οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση.

Στις 11 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στα «υπέρ» και το γεγονός ότι δημοσκοπικά η Ν.Δ., σε αυτό το κλίμα γενικευμένου φόβου, συνεχίζει να προηγείται σταθερά με διψήφιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. ακόμη δεν έχει προλάβει να οργανωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο εκλογικά.

Είναι ενδεικτική η δημοσκόπηση της ABACUS για το χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, η οποία αποτυπώνει τη διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις 11 μονάδες.

Συγκεκριμένα στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 33%-36%, ΣΥΡΙΖΑ 22%-25%, ΚΙΝΑΛ 15%-18%, ΚΚΕ 5%-6,5%, Ελληνική Λύση 4%-5%, ΜέΡΑ 25 2,5%-3% ενώ με είσοδο στη Βουλή αποτυπώνεται να «φλερτάρει» το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα» του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη με 2,5%-3%.

Στην δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από περίπου ενάμιση μήνα, η Ν.Δ. προηγείτο του ΣΥΡΙΖΑ με 14,5 μονάδες.

Τα «αντιεπιχειρήματα»

Την ίδια ώρα με τα επιχειρήματα υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, συγκρούονται… δύο αντιεπιχειρήματα:

Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν σε δύο – τρεις μήνες οι εξελίξεις θα είναι ευνοϊκές για να διεξαχθούν εκλογές.

Δεύτερον, λόγω της απλής αναλογικής, που «μηδενίζει» τις πιθανότητες αυτοδυναμίας, θα υπάρξει μια περίοδος ουσιαστικής ακυβερνησίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τη χώρα.

newsit.gr

Του Νίκου Ιγγλέση

Η ρωσική εισβολή, στις 24-2-22, στην Ουκρανία προκάλεσε ένα παγκόσμιο σοκ, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και ιδιαίτερα η ελληνική, λόγω εγγύτητας, διχάστηκαν σε φιλονατοϊκούς και φιλορώσους. Η προπαγάνδα και τα fake news οργιάζουν, ιδίως από την πλευρά των Δυτικών και επιχειρούν να επηρεάσουν το συναίσθημα παρά τη λογική των ανθρώπων. Σ’ έναν πόλεμο πρώτη πεθαίνει η αλήθεια!  Δημοσιογράφοι και κάθε είδους ειδικοί καθημερινά αναλύουν το θέμα χωρίς, πολλοί, να κατανοούν τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί αυτό συμβαίνει.

Ουδείς αγαπάει τον πόλεμο γιατί αφήνει πίσω του νεκρούς, τραυματίες, ακρωτηριασμένους, καταστρέφει τα σπίτια, το βιός των ανθρώπων και τις υποδομές της χώρας ενώ στους επιζώντες αφήνει ανεξίτηλα ψυχολογικά τραύματα. Ο πόλεμος όμως κυριαρχεί στις ανθρώπινες κοινωνίες από την προϊστορική εποχή. «Ο πόλεμος είναι πατέρας των πάντων και ο βασιλεύς των πάντων και μερικούς τους έκανε θεούς, άλλους ανθρώπους, μερικούς τους έκανε δούλους, άλλους ελεύθερους». Ηράκλειτος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εμφανίζεται ως ένας πόλεμος του καλού ενάντια στο κακό, ως σύγκρουση του δίκαιου με το άδικο. Μια μανιχαϊστική αντίληψη επιχειρεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα. Είναι όμως έτσι ή τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα; Καταγράφουμε, εν συντομία, μερικά μόνο στοιχεία για να ερμηνεύσουμε γιατί ξέσπασε αυτός ο πόλεμος και ποιοι είναι οι στόχοι όσων εμπλέκονται σ’ αυτόν.

Η Ρωσία με την εισβολή επιδιώκει δύο στόχους:

1ον. Να αποτρέψει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την εν συνεχεία εγκατάσταση σ’ αυτήν επιθετικών-πυραυλικών όπλων της Συμμαχίας, που θα έχουν μέσα στο βεληνεκές τους τα διοικητικά, στρατιωτικά και βιομηχανικά κέντρα της ρωσικής ενδοχώρας. Βέβαια το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και με τις Βαλτικές Χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) που όμως έχουν ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

2ον. Να ενσωματώσει τους ρωσικούς πληθυσμούς, που μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία 15 ανεξάρτητων κρατών, βρέθηκαν εκτός των συνόρων της μητέρας πατρίδας (βλέπε διάγγελμα Β. Πούτιν την ημέρα της εισβολής). Για τη Ρωσία η ήττα και η αδικία που υπέστη το 1991 πρέπει, έστω και εν μέρει, να ανατραπούν.

Με βάση τα ανωτέρω η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να χαρακτηριστεί ως προληπτικός και ταυτόχρονα ως εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος.

Η Μόσχα θεωρεί τους Ουκρανούς αδελφό σλαβικό λαό (όχι διαφορετικό έθνος). Εξάλλου η Ουκρανία ήταν ανέκαθεν τμήμα της Τσαρικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης. Κάποια τμήματά της, στα βορειοδυτικά, ανήκαν σε παλαιότερους καιρούς στους Πολωνούς, στους Λιθουανούς και στην Αυστροουγγαρία. Ανεξάρτητο κράτος έγινε για πρώτη φορά το 1991 και στη συνέχεια επιχείρησε να δημιουργήσει ενιαία εθνική ουκρανική συνείδηση (π.χ. με απαγόρευση χρήσης της ρωσικής γλώσσας).

Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση, μετά τη Ρωσία, χώρα της Ευρώπης (603.000 τ.χ.) με περίπου 44 εκατομμύρια κατοίκους. Μεγάλο τμήμα αυτού του πληθυσμού, στα ανατολικά και νότια, είναι Ρώσοι και όχι απλώς Ρωσόφωνοι. Η Ουκρανία αποτελεί σημαντικό γεωοικονομικό μέγεθος. Διαθέτει τη μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη γη στην Ευρώπη. Κατέχει την 1η θέση παγκοσμίως στην εξαγωγή ηλιελαίου, την 4η θέση στις εξαγωγές καλαμποκιού και κριθαριού, την 8η θέση στην εξαγωγή σιταριού, ενώ είναι ο 4ος μεγαλύτερος παραγωγός πατάτας και ο 5ος μεγαλύτερος παραγωγός σίκαλης στον κόσμο.

Επίσης η Ουκρανία διαθέτει αξιόλογη βιομηχανία και πλούσια μεταλλεύματα. Κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές σιδήρου, την 4η θέση στις εξαγωγές αργίλου και τιτανίου, την 8η θέση στις εξαγωγές μεταλλευμάτων και συμπυκνωμάτων, τη 10η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή χάλυβα και την 1η θέση στην Ευρώπη στην παραγωγή αμμωνίας. Διαθέτει ακόμη κοιτάσματα σχιστόλιθου ικανά να παράγουν σχιστολιθικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως αυτό που εξάγουν σήμερα οι ΗΠΑ στην Ευρώπη. Τέλος, διαθέτει βιομηχανία για παραγωγή στροβίλων πυρηνικών εργοστασίων (4ος μεγαλύτερος εξαγωγέας), ντιζελοκινητήρων και σημαντική αμυντική βιομηχανία που συνεργάζεται με την αντίστοιχη τουρκική σε διάφορους τομείς.

Ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Ζ. Μπρζεζίνσκι,  είχε πει: «Η Ρωσία με την Ουκρανία είναι μια αυτοκρατορία, χωρίς την Ουκρανία είναι ένα φυσιολογικό κράτος».

Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν:

Να μην ενσωματωθεί η Ουκρανία στη Ρωσία ή να μην περιέλθει στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Για το σκοπό αυτό ενθάρρυναν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ (σχετική πρόβλεψη υπάρχει στο ουκρανικό Σύνταγμα) και στη συνέχεια στην ΕΕ, όπως έγινε με όλες τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές  και βαλτικές χώρες. Ο τωρινός πόλεμος έχει ξεκινήσει από το 2014 όταν ανατράπηκε με πραξικόπημα η τότε φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο και σε απάντηση η Ρωσία ενσωμάτωσε την Κριμαία και ενθάρρυνε τις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάντς να αυτοανακηρυχθούν ανεξάρτητες δημοκρατίες.

Η Ρωσία με οχτώ χρόνια καθυστέρηση κάνει σήμερα αυτό που θα έπρεπε να είχε κάνει το 2014, όταν οι συνθήκες ήταν πολύ πιο ευνοϊκές γι’ αυτήν. Ο ουκρανικός στρατός ήταν πολύ πιο αδύναμος και τα φιλορωσικά αισθήματα μεγάλου μέρους του πληθυσμού πιο έντονα. Ο Β. Πούτιν πίστεψε ότι ελέγχοντας την Κριμαία και τις δύο αποσχισθείσες δημοκρατίες θα ασκούσε πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο σ’ όλη την Ουκρανία. Έκανε λάθος.

Ουκρανία 1

Μετά τη ρωσική εισβολή και την ορθολογική απόφαση να μην εμπλακούν νατοϊκές δυνάμεις στις πολεμικές επιχειρήσεις, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σύγκρουση των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων του Πλανήτη, ο στόχος των Δυτικών αναπροσαρμόστηκε. Η Ουκρανία έμεινε μόνη να πολεμήσει τη Ρωσία με όση στρατιωτική βοήθεια μπορούσε να της δοθεί και όση είναι ικανή να αξιοποιήσει. Στόχος να φθείρει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη Ρωσία και να της προκαλέσει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες.

Παράλληλα, πρωτοφανείς πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία απ’ όλους τους Δυτικούς (ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία κλπ) με στόχο να γονατίσουν την οικονομία της και να προκαλέσουν εσωτερική κοινωνική αναταραχή. Ένας πόλεμος διεξάγεται σ’ όλα τα επίπεδα. Η Ρωσία είναι στρατιωτική υπερδύναμη αλλά η οικονομία της είναι αδύναμη. Το ρωσικό ΑΕΠ είναι περίπου στο ύψος του ΑΕΠ της Ιταλίας, μιας χώρας που έχει περίπου το 45% του πληθυσμού της Ρωσίας. Η ρωσική οικονομία βασίζεται στη «μονοκαλλιέργεια» της εξόρυξης υδρογονανθράκων, κάποιων πρώτων υλών και στην αμυντική βιομηχανία. Είναι αξιοσημείωτο ότι η υψιλή τεχνολογία που έχει αναπτύξει η ρωσική αμυντική βιομηχανία δε διαχέεται σε άλλους παραγωγικούς κλάδους. Ένα πρόβλημα από τη σοβιετική εποχή.

Οι κυρώσεις θα δημιουργήσουν μεσοπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα στη Ρωσία, αλλά, δε θα σταματήσουν τις τωρινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία πριν επιτευχθούν οι αντικειμενικοί στόχοι. Οι Ρώσοι δεν μπορούν πλέον να κάνουν πίσω γιατί οποιαδήποτε υποχώρηση θα εκληφθεί, απ’ όλους τους διεθνείς παίκτες, ως αδυναμία. Δεν μπορούν ούτε να διχοτομήσουν την Ουκρανία, γιατί αν μείνει το δυτικό κομμάτι εκτός του ελέγχου τους θα αποτελέσει μόνιμη «χαίνουσα πληγή».

Οι Δυτικοί επιδιώκουν να καταστήσουν τη Μόσχα διεθνή παρία και να την αποκλείσουν από το παγκόσμιο πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι. Κάτι αρκετά δύσκολο για μια, τόσο μεγάλη και πλούσια σε πρώτες ύλες, χώρα. Η περαιτέρω άνοδος στις τιμές των υδρογονανθράκων, των σιτηρών και των πρώτων υλών δείχνει ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν επίσης και την οικονομική ανάπτυξη της Δύσης, μετά την μεγάλη ύφεση που σημειώθηκε λόγω της πανδημίας.

Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου

Η ρωσική εισβολή αναμφισβήτητα παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο. Μόνο που στο σημερινό κρατο-κεντρικό κόσμο το Διεθνές Δίκαιο εφαρμόζεται a la carte ανάλογα με την ισχύ των εμπλεκομένων. Δεν υπάρχει «διεθνής αστυνομία» που να φροντίζει για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, όπως γίνεται στο εσωτερικό ενός κράτους όπου η Αστυνομία επιβάλει την εφαρμογή των νόμων και συλλαμβάνει τους παραβάτες. Οι Μεγάλες Δυνάμεις και άλλα ισχυρά κράτη επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο μόνο αν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, επικαλούνται διάφορους λόγους για να το παραβιάσουν.

Το ΝΑΤΟ διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία, βομβάρδισε τη Σερβία και απέσπασε το Κοσσυφοπέδιο απ’ αυτήν για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους εισέβαλαν στο Αφγανιστάν για να εξαλείψουν την τρομοκρατία, στο Ιράκ γιατί δήθεν διέθετε τα όπλα μαζικής καταστροφής. Επίσης αναμίχθηκαν στη Συρία και τη Λιβύη για να επιβάλλουν το δυτικό πρότυπο δημοκρατίας. Το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να προστατεύσει την τουρκοκυπριακή μειονότητα. Σήμερα η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία  για να προστατεύσει τους ομοεθνείς της από νεοναζιστικές οργανώσεις. Θυμίζουμε ότι παλαιότερα, ως Σοβιετική Ένωση, είχε εισβάλλει στην Ουγγαρία και την Τσεχοσλοβακία στο όνομα της υπεράσπισης του Σοσιαλισμού. Πίσω απ’ όλα αυτά, πάντα βρίσκονται τα  συμφέροντα της ισχυρότερης κρατικής οντότητας που εφαρμόζει το Διεθνές Δίκαιο ανάλογα με τη στρατιωτική, ναυτική και αεροπορική ισχύ της. Αυτά για τους κάθε είδους αιθεροβάμονες.

Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, συντάχθηκε με τους συμμάχους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ επιβάλλοντας τις κοινές κυρώσεις και απέστειλε στην Ουκρανία ανθρωπιστική, αλλά και στρατιωτική (συμβολική) βοήθεια. Η τελευταία, παρ’ ότι δε θα προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στους Ουκρανούς, πλήττει μεσοπρόθεσμα τις σχέσεις της χώρας μας με μια Μεγάλη Δύναμη. Κάτι καθόλου σοφό. Η Ελλάδα εμφανιζόμενη ως δεδομένη και πιστή στις επιλογές της Δύσης δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα. Θα καταγράψει μάλιστα «παράπλευρες απώλειες» αφού τα παλαιότερα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει και χρησιμοποιεί σε λίγο δε θα έχουν ανταλλακτικά. Η Τουρκία αντίθετα, παρ’ ότι μέλος του ΝΑΤΟ, καταδίκασε μεν τη ρωσική εισβολή, αλλά, δεν επέβαλλε κυρώσεις (όπως είχε κάνει και το 2014) και παρουσιάζεται ως μεσολαβητής μεταξύ των αντιμαχόμενων. Προσώρας αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμά της και προς τη Δύση και προς τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση και το κυρίαρχο ελληνικό πολιτικό σύστημα εξαρτημένοι και ετερο-προσδιορισμένοι  δε διαθέτουν εθνοκεντρική υψιλή στρατηγική. Αλήθεια, υπάρχουν αφελείς που να πιστεύουν ότι οι Δυτικοί μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία θα ζητήσουν από την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και αν δεν το πράξει θα της επιβάλλουν κυρώσεις; Δεν κατανοούν ότι δεν υπάρχει ευγνωμοσύνη στις διεθνείς σχέσεις, παρά μόνο συμφέροντα;

Αν παρατηρήσει κανείς ποιοι είναι αυτοί που σήμερα από τα μέσα ενημέρωσης κραυγάζουν « Είμαστε όλοι Ουκρανοί» θα διαπιστώσει ότι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι όσοι στήριξαν το «Σχέδιο Ανάν» το 2004, όσοι υποστηρίζουν την κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία,  όσοι αποδέχτηκαν τα μνημόνια, όσοι δεν αμφισβήτησαν το ευρώ, όσοι είδαν τη Συμφωνία των Πρεσπών ως πρόσφορη λύση, όσοι βλέπουν μόνο ανθρωπιστικά την πληθυσμιακή αλλοίωση της πατρίδας μας από τους λαθρομετανάστες. Είναι, δηλαδή, οι κάθε είδους εθνομηδενιστές, οπαδοί της παγκοσμιοποίησης.

Ο πόλεμος σήμερα στην Ουκρανία γίνεται για να καθοριστεί σε ποιο μπλοκ δυνάμεων θα υπαχθεί η χώρα. Θα είναι αυτό της παγκοσμιοποίησης, που εκπροσωπεί η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ή αυτό της εθνοκεντρικής Ρωσίας. Η θερμή σύγκρουση υπερβαίνει τη χώρα, που υφίσταται μόνο τις τραγικές συνέπειες και φέρνει σε αντιπαράθεση δύο διαφορετικές ιδεολογικές – πολιτισμικές θεωρήσεις: Παγκοσμιοποίηση ή έθνος-κράτος. Γι’ αυτό ακριβώς η σύγκρουση είναι σφοδρότατη σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό, στρατιωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Δεν απαιτείται να είμαστε ούτε φιλονατοϊκοί, ούτε φιλορώσοι, αλλά, να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον κόσμο, πώς ενεργούν διαχρονικά οι Μεγάλες Δυνάμεις και ποιό είναι σε τελική ανάλυση το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ