Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  6:04: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο και τίποτα δεν θα επιστρέψει στην παλιά τάξη πραγμάτων

«Η επόμενη ημέρα». Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα και ερώτημα διαρκούντος του πολέμου στην Ουκρανία.

Για να μπορέσει κάποιος να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να γνωρίζει «Πού θα σταματήσει η σημερινή ημέρα» δηλαδή πότε θα τελειώσει η ένοπλη σύγκρουση, με τι αποτέλεσμα και σε ποιο σημείο.

Αν κάποιος θέλει να δει με ασφάλεια το «μετά» στην ουκρανική κρίση που πρακτικά δεν είναι μια απλή «κρίση» αλλά αναμέτρηση δύο κόσμων, θα πρέπει να δει πού και πώς θα τελειώσει το «τώρα».

Και το «τώρα» αργεί να τελειώσει, με την έννοια ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά «συμπυκνωμένος» σε εύρος γεγονότων που αυτά που κάποτε συνέβαιναν σε κάποια χρόνια, συμβαίνουν σε μία μόλις ημέρα.

Και αν οι παλαιότεροι από εμάς έχουμε βιώσει (όχι με την ίδια επικοινωνιακή ένταση φυσικά, όπως σήμερα καθώς δεν υπήρχε το διαδίκτυο για να ενημερώνει με την ταχύτητα και την σφαιρικότητα του σήμερα) γεγονότα .

Από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την πτώση του Νότιου Βιετνάμ, μέχρι την σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, τα Φώκλαντς, την αμερικανική επέμβαση στην Γρενάδα και τον Παναμά, τον Α’ πόλεμο του Κόλπου, τον εμφύλιο στην πρώην Γιουγκοσλαβία, και όλα τα γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι το 2008 που η ιστορία άρχισε να αναστρέφεται με την συντριβή της Γεωργίας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι πολύ διαφορετικό.

Γεωστρατηγικά, γεωοικονομικά, γεωπολιτικά δεν μοιάζει με τίποτα από όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία 50 έτη.

Ποτέ μετά τον Β’ΠΠ δεν υπήρξε σχεδόν απ’ευθείας ένοπλη σύγκρουση στην «καρδιά» της Ευρώπης των δύο κόσμων που σταδιακά δημιουργήθηκαν μετά το 1990.

Ο πρώτος κόσμος, οι ΗΠΑ και η ΕΕ με όλα τα «δορυφορικά» κράτη γύρω από αυτές. Οι νικητές του «Ψυχρού Πολέμου».

Η Ρωσία και η Κίνα από την άλλη, με τα αντίστοιχα «κράτη-δορυφόρους» που πλέον θεωρούν ότι θα πρέπει να ξαναμοιραστεί «πιο δίκαια» η παγκόσμια «τράπουλα».

Η Ρωσία που 32 χρόνια μετά την ήττα της Σοβιετικής Ένωσης, ζητούσε να τηρηθούν οι υποσχέσεις του 1994 περί μη επέκτασης του ΝΑΤΟ στην δυτική περίμετρό της και να γίνει σεβαστή η ισχύς της από το δυτικό μπλοκ.

Πολλοί που αγνοούν Ιστορία δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει η Ουκρανία για την Ρωσία.

Δεν είναι μόνο η παλιά «μικρή Ρωσία» με την ιστορική της πρωτεύουσα, το Κίεβο (τελικά μόνο ο Ελληνισμός  δεν θα έχει ανακτήσει την ιστορική πρωτεύουσά του, την Κωνσταντινούπολη, την οποία μάλιστα ο Κ.Μητσοτάκης την αποκάλεσε για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους «Ιστανμπούλ»).

Η Ουκρανία είναι πολλά περισσότερα για την Ρωσία: Είναι το στρατηγικό της βάθος. Στα βόρεια είναι η Λευκορωσία, στα νότια η Ουκρανία.

Δύο φορές, μία τον 19ο αιώνα και μία στον 20 αιώνα, η Ρωσία και το διάδοχο σχήμα της Σοβιετικής Ένωσης, επιβίωσαν λόγω αυτού του «στρατηγικού βάθους». Μία ο Ναπολέοντας και μία δεύτερη ο Α.Χίτλερ ηττήθηκαν, ακριβώς λόγω αυτού του «στρατηγικού βάθους».

Τριάντα χιλιόμετρα να ήταν δυτικότερα η Μόσχα ή για να μιλήσουμε ακριβέστερα, τριάντα χιλιόμετρα να ήταν πιο κοντά στην Μόσχα το σημείο εκκίνησης των γερμανικών δυνάμεων εισβολής στον Β’ΠΠ, η ιστορία θα είχε γραφεί διαφορετικά.

Στις ΗΠΑ δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα τις ρωσικές ανησυχίες περί «στρατηγικού βάθους» ή δεν ήθελαν να το καταλάβουν.

Γενικά, οι δυτικοί αντιμετώπισαν την Ρωσία από το 1990 και μετά απίστευτα απαξιωτικά, θεωρώντας ότι «μπορεί να έχουν πυρηνικά, αλλά είναι σα να μην έχουν» για να παραφράσουμε την ρήση του Πατροκοσμά.

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ ήθελαν συνέχεια νέες χώρες να εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, όχι αναγκαστικά για να φτάσουν στο σημείο να εισβάλλουν στην Ρωσία ή «να εξάγουν δημοκρατία», όπως ανεπιτυχώς έχουν προσπαθήσει σε τόσο πολλές περιπτώσεις μεταπολεμικά (εν πολλοίς καθαρά λόγω της παγιωμένης αντίληψής τους ότι «Η Δημοκρατία είμαστε εμείς»).

Υπήρχαν και οι οικονομικοί λόγοι και οι λόγοι επέκτασης της οικονομικής επιρροής του δυτικού μπλοκ. Απορροφώντας όλες τις χώρες του πάλαι ποτέ Συμφώνου της Βαρσοβίας και τις αποσχισθείσες δημοκρατίες από την Σοβιετική Ένωση.

Και έφτασαν στο «παρά 1’» για να εντάξουν το «Πετράδι στο στέμμα των Ρομανόφ», δηλαδή την Ουκρανία, στο δυτικό μπλοκ.

Όλα αυτά με την δικαιολογία ότι «Οι λαοί τους το ήθελαν».

Και βέβαια οι λαοί τους ήθελαν να ενταχθούν σε έναν συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Και γιατί να μην το θέλουν; Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία υπέφεραν από τον σοβιετικό ζυγό.

Οι πληθυσμοί της Ουκρανίας, είχαν πληρώσει βαρύ τίμημα από τον λιμό που προκλήθηκε από την κακοδιαχείριση του Στάλιν και των κομμουνιστών.

Ήρθε και η πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ το 1986 και αποτελείωσε τις ελπίδες τους για μία «καλύτερη ζωή» την ώρα που ο Μ.Γκορμπατσόφ, βλέποντας ότι ο «υπαρκτός κομμουνισμός» έφτανε στο τέλος του, προσπαθούσε να επιβάλλει την «γκλάσνοστ« (διαφάνεια)  και την «περεστρόικα» (μεταρρύθμιση).

Δεν πρέπει να κατηγορούμε τις χώρες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ούτε το ΝΑΤΟ που τις ενέταξε στον Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι πρώτες είχαν υποφέρει από την κομμουνιστική κατοχή, δηλαδή την ρωσική κατοχή, αφού δεν ξεχώριζαν την ιδεολογία από το κυρίαρχο έθνος του κράτους που εξέφραζε αυτή την ιδεολογία.

Οι λαοί τους βίωσαν φρικτά αυτό που η Ελλάδα το γλίτωσε μόλις το 1949 μετά την νίκη των πραγματικά δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας κατά των κομμουνιστών.

Και οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι οικοδομούσαν ένα σύστημα ασφαλείας, το οποίο διόρθωνε τα λάθη του Φ.Ρούσβελτ που είχε υποσχεθεί και τελικά παραδώσει στον Ι.Στάλιν την μισή Ευρώπη.

Ποιος μπορεί να κατηγορήσει την Πολωνία για «αντιρωσισμό»;

Ρώτησε κανείς τους Πολωνούς τι υπέφεραν από το 1939 με τους ναζί και τους κομμουνιστές που την μοίρασαν μέχρι τελικά την επικράτηση των τελευταίων;

Λογικό δεν ήταν η Πολωνία να αναζητήσει και να βρει «στρατηγικό στήριγμα» στην Δύση και ειδικότερα στις ΗΠΑ και την Βρετανία;

Δεν μιλάμε για τα τρία κρατίδια της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία) που βίωσαν την σοβιετική «μπότα» να «πατά τον λαιμό» των λαών τους μέχρι του σημείου ασφυξίας τους.

Η Τσεχοσλοβακία του χθες (Τσεχία και Σλοβακία, σήμερα) πώς να ξεχάσει την άνοιξη της Πράγας το 1968;

Ακόμα και η Ουγγαρία, πώς να ξεχάσει το 1956;

Εκεί όμως τελειώνουν κάποια πράγματα κι ερχόμαστε σταδιακά στο σήμερα: 2008 Γεωργία.

Υπήρχε κάποιος λόγος να υπάρξει απόπειρα ένταξης της μακρινής Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και μάλιστα να ενθαρρυνθεί η εισβολή της στη Νότιο Οσετία και την Αμπχαζία;

Το 2014 η Ουκρανία, υπήρχε λόγος να ενθαρρυνθεί εμφύλιος πόλεμος μεταξύ ρωσόφωνων, πολωνόφωνων κλπ. σε ένα κράτος που αποτελούσε το τελευταίο όριο για το περίφημο «στρατηγικό βάθος» της Ρωσίας;

Πραγματικά είναι να απορεί κάποιος που το 2014 η Ρωσία έμεινε στην κατάληψη και στην ενσωμάτωση της Κριμαίας ή απλώς στήριξε τις αποσχίσεις μέρους του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ της περιφέρειας Ντονμπάς και δεν προχώρησε σε όλη την Ουκρανία.

Ίσως γιατί δεν ένιωθε έτοιμη από στρατιωτικής πλευράς.

Και φτάνουμε στο σήμερα: Η «επόμενη ημέρα» αργεί.

Τα σενάρια μέχρι την «επόμενη ημέρα» είναι τρία:

  • Προέλαση του ρωσικού Στρατού μέχρι τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας και απόκτηση επαφής με το ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Όλη η Ουκρανία υπό ρωσικό έλεγχο και δημιουργία ουκρανικής ομοσπονδίας
  • Προέλαση και κατάληψη των περιοχών μέχρι τα όρια του Λβιβ και άφεση της δυτικής Ουκρανίας υπό τον έλεγχο των δυτικών. Η περιοχή είναι πολωνόφωνη, εντάχθηκε στην Σοβιετική Ένωση όταν αποσπάστηκε από τον πολωνικό εθνικό κορμό μετά την σοβιετική εισβολή του 1939 και δεν είναι βέβαιο ότι εκεί οι Ρώσοι θα μπορούσαν να επιβάλουν αυτό που εύκολα ή δύσκολα θα πετύχουν στην υπόλοιπη Ουκρανία: Την αποδοχή του ρόλου του «στρατηγικού βάθους» της Ρωσίας.
  • Παραμονή στα μέχρι στιγμής καταληφθέντα εδάφη, με την προσθήκη του Κιέβου και της Οδησσού, δηλαδή η άφεση ενός περίκλειστου κράτους στην δυτική Ουκρανία και πλήρης έλεγχος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας ή Εύξεινου Πόντου (όλο ξεχνάμε την ελληνική ονομασία της περιοχής).

Μετά θα δούμε τι θα συμβεί.

Το σίγουρο είναι ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή εντάσεων, απ’ευθείας αναμέτρησης των δύο κόσμων, πολεμικής ατμόσφαιρας και μετωπικής αντιπαράθεσης.

Δεν πρόκειται να επανέλθει η κατάσταση σε αυτά που ίσχυαν μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022 για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Οι κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ στην Ρωσία θα παραμείνουν και θα μονιμοποιηθούν. Οι αντί-κυρώσεις της Ρωσίας θα παραμείνουν επίσης και θα ισχυροποιηθεί ο ευρασιατικός χαρακτήρας της. 

Όλοι θα εξοπλίζονται και θα ετοιμάζονται για τον επόμενο πόλεμο με αφορμή π.χ. την προσπάθεια ένταξης της Φινλανδίας ή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κάποιοι λένε: «Πόσο θα ζήσει ο Πούτιν ή πόσο θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί στην ρωσική πολιτική σκηνή και να καθορίζει τις εξελίξεις;».

Είναι οι ίδιοι που θεωρούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας με τη Τουρκία είναι ο Ρ.Τ.Ερντογάν. Και όχι η Τουρκία, η φύση της Τουρκίας και των Τούρκων

Και στην Ρωσία το πρόβλημα δεν είναι ο Β.Πούτιν.

Είναι ο φόβος της εισβολής από την Δύση κι ένα σύμπλεγμα κοινωνικών στρωμάτων που από την εποχή των Τσάρων μέχρι σήμερα είναι το ίδιο…

pronews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη λόγω Ουκρανίας

Ενώ κορυφώνεται ο διπλωματικός πυρετός συνομιλιών για την αποκλιμάκωση της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στην Ευρώπη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όσο προχωρούν οι μέρες και οι συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Δύσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πυκνώνουν, χωρίς όμως να έχει βρεθεί ακόμη μια κοινή γραμμή ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να προχωρησει σε πιο δραστικά μέτρα.

Όπως διαμηνύουν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, γίνονται συζητήσεις ώστε ο Αμερικανός πρόεδρος να ταξιδέψει στην Ευρώπη ενώ ακόμη μαίνεται η σύρραξη.

Το ταξίδι του Μπάιντεν θα γίνει σε συνέχεια των επισκέψεων κορυφαίων αξιματούχων της κυβέρνησής του, όπως της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ευρώπη.

Ακόμη, πάντως, δεν έχει επισημοποιηθεί κάτι, ούτε έχει υπάρξει δημοσίευση κάποιας ημερομηνίας.

Τα χτυπήματα της Δευτέρας 

Αργά το πρωί της Δευτέρας, πύραυλος χτύπησε συγκρότημα διαμερισμάτων στην Κουρενίβκα, ένα προάστιο του Κιέβου, αφήνοντας πίσω έναν νεκρό και έξι τραυματίες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Τα ξημερώματα, πυρά έπληξαν μια πολυκατοικία εννέα ορόφων στην είσοδο του Κιέβου, αφήνοντας πίσω δυο νεκρούς και εννέα τραυματίες.

«Μέσα στη πολυκατοικία υπήρχαν 60 άτομα και το σπίτι μου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100 μέτρων. Είμαι σοκαρισμένος, δεν ξέρω τι να πω» ανέφερε ο Έλληνας επιχειρηματίας, Τάσος Τσιάμης που έτρεξε να απαθανατίσει το μέγεθος της καταστροφής με την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου.

«Το χτύπημα έγινε στις 5 το πρωί από πυρά πυροβολικού» συνεχίζει ο Τάσος Τσιάμης, καθώς μετακινεί την κάμερα για να δείξει το μέγεθος της καταστροφής.

Η πολυκατοικία βρίσκεται στη περιοχή Ομπολόν στη βόρεια είσοδο του Κιέβου. Από το πρωί επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε επίσης το εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών Antonov, στη συνοικία Σβιατοχίν, στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, προσθέτει ο δήμος της πόλης, χωρίς να διευκρινίζει αν επλήγη το εργοστάσιο.

Κρεμλίνο: Ακόμα και σήμερα μπορεί να αποκτήσουμε τον πλήρη έλεγχο μεγάλων πόλεων

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο μεγάλων ουκρανικών πόλεων και προειδοποίησε τη Δύση ότι διαθέτει επαρκή στρατιωτική ισχύ για να ικανοποιήσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία χωρίς να έχει ανάγκη για βοήθεια από την Κίνα.

«Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια για τον άμαχο πληθυσμό, δεν αποκλείει την πιθανότητα να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του μεγάλα αστικά κέντρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος είπε ότι κάποιες από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ήδη περικυκλωμένες από τις ρωσικές δυνάμεις.

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας προσκαλεί όλους τους συναδέλφους μόνιμους και αναπληρωτές στην ψηφοφορία που θα γίνει την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 σε δύο εκλογικά κέντρα: στο Αγρίνιο, στον Παλαιό σταθμό του τρένου στο χώρο που στεγάζονται οι Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και στην Αμφιλοχία, σε αίθουσα του ΕΠΑΛ Αμφιλοχίας με έναρξη τις 11:00 πμ έως 17:00 μμ.

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Στη λίστα και ο Αμπράμοβιτς

Το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας – Τις κυρώσεις είχαν αποφασίσει οι 27 ηγέτες της ΕΕ και είχαν προαναγγελθεί από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές που επικαλείται το Reuters, μεταξύ των Ρώσων ολιγαρχών που προστίθενται στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων, φιγουράρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου Ρόμαν Αμπράμοβιτς, του ιδιοκτήτη της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Μαρτίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα «τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση αυτού του βάρβαρου πολέμου». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει την απαγόρευση εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, καθώς και την απαγόρευση εξαγωγών χάλυβα.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με το Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΠΕΑ του εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους, ενώ του περιέγραψαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας στην Ειδική Αγωγή. Παράλληλα, του διατύπωσαν τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο κ. Μωραΐτης, που έχει επανειλημμένως ασχοληθεί με τα εκπαιδευτικά κενά στην Αιτωλοακαρνανία (αναφέροντας συστηματικά και την Ειδική Αγωγή), άκουσε προσεκτικά και συζήτησε μαζί τους για πιθανές λύσεις κι ενέργειες.

Εν συνεχεία, προέβη στην παρακάτω δήλωση:

«Η σημερινή συνάντηση με το Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική. Γνωρίζουμε εδώ και μήνες τις τεράστιες ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή που υπάρχουν στο Νομό μας.

Η αδικία αυτή, που τελείται εδώ και τρία σχεδόν έτη εις βάρος των μαθητών κι εκπαιδευτικών του Νομού μας, πρέπει να λάβει τέλος.

Θα λάβουμε δράση, ώστε το Δημόσιο Σχολείο του τόπου μας να αποκτήσει την ποιότητα και τη δυναμική που του αξίζει. Για να μην υπάρχουν εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Για να μην υπάρχει ούτε ένας κι ούτε μία μαθητής ή μαθήτρια χωρίς την απαραίτητη για την εύρυθμη μαθησιακή διαδικασία στήριξη».

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Μητσοτάκης κάνει τηλεφωνικές ενημερώσεις καθώς σήμερα ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και θα απομονωθεί στο σπίτι του από όπου θα εργάζεται το επόμενο διάστημα.

Είκοσι λεπτά η συνομιλία Μητσοτάκη-Τσίπρα

Στην τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας είκοσι λεπτών που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα, ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνομιλία ήταν σε θετικό κλίμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν θετικός στο διάλογο με την Τουρκία αλλά με ενεργές της κόκκινες γραμμές της Αθήνα.

Και κατά πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, στο επίκεντρο της συζήτησης Μητσοτάκη-Ερντογάν – πλην των ελληνοτουρκικών – ήταν και η εισβολή στην Ουκρανία και το ενεργειακό.

Στην συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς αισθάνεται, καθώς όπως είναι γνωστό νοσεί με κορωνοϊό, εάν έχει τα γνωστά συμπτώματα και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη

Αμέσως μετά ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διήρκησε περίπου 15 λεπτά. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Ανδρουλάκη για την συζήτηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και σημείωσε ότι είναι θετικό σε αυτή την συγκυρία να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης και αποκλιμάκωσης χωρίς όμως να δίνεται περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων. Ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε την διάσταση ότι σε αυτή την συγκυρία πρέπει να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο κ. Ανδρουλάκης ευχήθηκε περαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που διεγνώστηκε σήμερα θετικός στον κορωνοϊό.

Αύριο ο Μητσοτάκης ενημερώνει και τους άλλους αρχηγούς

Στις 10.00, το πρωί της Τρίτης, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.
Στις 11.30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Πηγή: iefimerida.gr

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 20:20

Αγαπητοί Τούρκοι τι φοβάστε;

Αγαπητοί Τούρκοι τι φοβάστε;

Απευθύνομαι στους γείτονες υψηλόβαθμους φανατισμένους Τούρκους, τους αξιωματούχους εκείνους που έχουν βάλλει στόχο την Πατρίδα μου και αναλίσκονται σε καθημερινή πολεμική ρητορική, καθώς και σε μια συνεχή απειλή χρήσης βίας, πιέζοντας αφόρητα για πολεμική σύγκρουση.

Αγαπητοί Τούρκοι αξιωματούχοι!

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνησή σας, μέσα στα πλαίσια των τρελών ονείρων της για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επιθετική προπαγάνδα! Η προπαγάνδα αυτή έχει τρεις στόχους: 1) τον Ελληνικό λαό, το Αιγαίο και τα νησιά μας,  2) τον Τουρκικό λαό, που τον «λούζει» καθημερινά με χίλια δυο ψέματα, και 3) την διεθνοποίηση των πρωτοφανών της διεκδικήσεων εναντίον της ειρηνικής χώρας μας.

Καθημερινά βλέπουμε κάποιους από εσάς, τους υψηλά ιστάμενους, να παριστάνουν τον «Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή» εξαπολύοντας συνεχώς απειλές, φοβερίζοντας την άγια πατρίδα μας και το λαό μας. Η καθημερινότητα των δηλώσεων εμπεριέχει τις «τεράστιες» δυνατότητες της Τουρκίας και του τουρκικού στρατού και την προσπάθεια υποβολής ηττοπάθειας στους Έλληνες. Δεν λείπουν δε και δηλώσεις του τύπου «θα σας πνίξουμε στα νερά του Αιγαίου», επανάληψης δηλαδή της καταστροφής της Σμύρνης και της Ιωνίας πριν από 100 χρόνια, όταν οι πρόγονοί σας διέπραξαν άλλη μια γενοκτονία, για την οποία δείχνετε να είστε υπερήφανοι, αντί να ντρέπεστε!

Τον τελευταίο δε καιρό κόπτεστε ιδιαίτερα, με απειλητικό και λυσσώδη τρόπο, για την «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου, επικαλούμενοι δήθεν τις διεθνείς συνθήκες, από τις οποίες διαβάζετε ότι θέλετε και επικαλείστε ότι σας συμφέρει. Όταν οι διεθνείς συνθήκες προβλέπουν πχ το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, εσείς μονομερώς απορρίπτετε αυτό το δικαίωμα και το θεωρείτε αφορμή πολέμου (casus belli).

Μοιραίως λοιπόν, προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα:

-Αφού είστε τόσο δυνατοί, όπως σας αρέσει να λέτε, τότε γιατί κόπτεστε τόσο πολύ για την «αποστρατικοποίηση» των νησιών μας; Τι φοβάστε;

-Αφού δεν σκοπεύετε να επιτεθείτε κατά της Ελλάδας, όπως δηλώνετε, τότε γιατί έχετε την 4η Στρατιά Αιγαίου που την εκπαιδεύετε για αποβατικές επιχειρήσεις; Που σκοπεύετε να κάνετε απόβαση, στη Συρία ή στο Ιράν ή στα βουνά του Κουρδιστάν;

-Αφού νοιάζεστε για την τήρηση των Διεθνών Συνθηκών γιατί έχετε γεμίσει με στρατό και οπλικά συστήματα την Ίμβρο και την Τένεδο; Γιατί γεμίσατε τα δύο αυτά Ελληνικότατα νησιά με χιλιάδες εποίκους, ενώ η Συνθήκη της Λοζάνης προβλέπει ειδική αυτονομία και ειδικά δικαιώματα στους εκεί ντόπιους κατοίκους;

Αγαπητοί Τούρκοι αξιωματούχοι!

-Μην ξεχνάτε ότι για τα νησιά του Αιγαίου, εκτός από την παραπάνω Συνθήκη του 1923, υπάρχει και η Συνθήκη του Μοντρέ το 1936, που ανατρέπει αυτήν της Λοζάνης στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς και η Συνθήκη των Παρισίων το 1947, μεταξύ Ελλάδος-Ιταλίας, για την οποία εσείς ως μη συμβαλλόμενο μέρος δεν έχετε το δικαίωμα να μιλάτε!

-Μην μας πείτε πάντως ότι ενδιαφέρεστε για την τήρηση της Συνθήκης της Λοζάνης, γιατί θα βάλουμε τα γέλια! Εσείς που γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια πλήθος διεθνών συνθηκών και αποφάσεων του ΟΗΕ δεν έχετε το δικαίωμα να μιλάτε για αυτές.

-Διαλύστε την 4η Στρατιά, αποσύρετε τα στρατεύματα από την Ίμβρο και Τένεδο, αποδώστε τα αυτονομιστικά δικαιώματα στους Έλληνες κατοίκους, αποσύρετε τους εποίκους από τα νησιά αυτά, ξεγράψτε από τα όνειρά σας την «γαλάζια πατρίδα» και αποσύρετε το casus belli!

Αφού τα κάνετε αυτά, προσεγγίστε την Ελλάδα με σεβασμό στην ιστορία και με ειρηνική διάθεση. Αυτό είναι το μέγιστο όφελος των δυο λαών μας.

Και μια τελευταία επισήμανση:

Το Αιγαίο ήταν, είναι και θα παραμείνει Ελλάδα στους αιώνες!

Αντιστράτηγος (ε.α) Νικόλαος Ταμουρίδης
Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ