Πέμπτη, 30η Ιουνίου 2022  11:20: μμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

RESET: κάνετε Reset... σας κάνουμε Upload...

Ιαν 03, 2021
Η Reset Media ιδρύθηκε το 2005 με στόχο την πρωτοπορία και την σύγχρονη αντίληψη. Μέσα στα χρόνια…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Μάρτιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός παραβρέθηκε σήμερα στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου υπό το πρίσμα των πολλαπλών επιπτώσεων των πρόσφατων γεωπολιτικών αναταραχών στην Ουκρανία σε ενέργεια, διατροφική επάρκεια και πληθωρισμό, αναδείχθηκαν τα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις για τη στήριξη και τόνωση της μεταποίησης και βιομηχανίας στον τόπο μας.

Ο κ. Λιβανός καλωσόρισε τον «καλό φίλο και συντοπίτη, Αν. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση και την εξαιρετική φίλη, Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνά Χατζηπέτρου», οι οποίοι παρουσίασαν τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, τα εργαλεία και τις δυνατότητες χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι «Η επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για την Αιτωλοακαρνανία και η στήριξή της σταθερή προτεραιότητά μου» και πρόσθεσε ότι «Αυτή τη δύσκολη για όλους περίοδο, η συνεργασία Πολιτείας- ελεύθερης αγοράς καθίσταται ακόμα περισσότερο απαραίτητη για την επίτευξη ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή και ευημερία.»

Τέλος, ο βουλευτής ευχαρίστησε θερμά τους οικοδεσπότες κ. Πάνο Τσιχριτζή και κ. Κώστα Πιστιόλα, τον Πρόεδρο ΣΕΒΠΕ&ΔΕ κ. Κλεομένη Μπάρλο και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ ΠΕ&ΔΕ, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων Αχαΐας κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, Ηλείας κ. Κωνσταντίνο Νικολούτσο και Λευκάδας κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πού οδεύουν οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία; - Πόσο κοντά είμαστε σε πυρηνικό πλήγμα;

Στη τρίτη και τελική της φάση, με προοπτική να έχει ολοκληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, εισέρχεται η ρωσική εκστρατεία στην Ουκρανία με τα αποτελέσματα να είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε ότι αφορά την κατοχή του εδάφους, αλλά και την απόδοση των παλαιών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι δύο βασικές ρωσικές στρατιές του βορρά και του νότου.

Αποδεικνύοντας ότι ακόμα και οπλικά συστήματα 40ετίας μπορούν να αποδώσουν αν χρησιμοποιηθούν έστω από δυνάμεις της Εθνοφρουράς, όπως είναι η συντριπτική πλειοψηφία των ρωσικών στρατευμάτων που εμπλέκονται αυτή την στιγμή.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, το πλέον έγκυρο και μεγαλύτερο περιοδικό άμυνας στην Ελλάδα από το 2014 είχε προβλέψει τι σήμαιναν εκείνες οι εξελίξεις στην Ουκρανία και πώς θα αλλάξουν την Ευρώπη. 

Αυτό το αναφέρουμε με αφορμή τις αναλύσεις-ανέκδοτα της μεγάλης πλειοψηφίας των αναλυτών στην ελληνική τηλεόραση, κρατική και ιδιωτική και κάποιων «ειδικών» ιστοσελίδων που είτε αγνοούν, είτε παραμορφώνουν την πραγματικότητα.

Εν πάση περιπτώσει ουσιαστικά οι Ρώσοι μετά από 23 ημέρες επιχειρήσεων έχουν πετύχει τους αντικειμενικούς τους σκοπούς (ΑΝΣΚ) επί του πεδίου:
 • Με ελάχιστες απώλειες, (κατά τους Ρώσους 2.000 νεκρούς, κατά τους Αμερικανούς 7.000 και κατά το καθεστώς Ζελένσκι 15.000) έχουν κυριεύσει το 25% της ουκρανικής επικράτειας και ελέγχουν το 45% αυτής (διαφορετικές έννοιες το «ελέγχω» και το «κυριεύω») και μπροστά τους βρισκόταν το 95% των ουκρανικών στρατευμάτων και παραστρατιωτικών μονάδων, κάπου 250.000 άνδρες.
 • Απώλειες: Σίγουρα οι απώλειες των Ρώσων δεν είναι ούτε 7.000, ούτε βέβαια 15.000 γιατί θα έπρεπε να είχε σκοτωθεί ο ένας στους δέκα ή ο ένας στους είκοσι στρατιώτες που ενεπλέκησαν σε συγκρούσεις. Ποτέ σε καμία σύγχρονη σύγκρουση ούτε καν στον Α’Πόλεμο της Τσετσενίας που οι Ρώσοι κατέγραψαν, αναλογικά με το επίπεδο εμπλοκής, τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών μετά τον Β’ΠΠ υπήρξαν -και δεν μπορούν να υπάρξουν για πολύ απλούς λόγους- τέτοιες απώλειες. Στο Αφγανιστάν π.χ. μετά από 8 χρόνια εμπλοκής είχαν 15.000 νεκρούς. Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει υστέρηση στην ενημέρωση των Ρώσων, πιθανότητα έχουν φτάσει τους 3.000 νεκρούς, αριθμός και πάλι μεγάλος για τα σύγχρονα δεδομένα των επιχειρήσεων. Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί οι δυτικοί αναλυτές είναι ότι ουδέποτε το ρωσικό δόγμα μάχης φοβήθηκε ή υπολόγισε τις απώλειες: Τους  ενδιαφέρει μόνο η επίτευξη του Αντικειμενικού Σκοπού. 
 • Πού οφείλονται οι απώλειες; Στο ότι οι Ουκρανοί έχουν δεχθεί μεγάλες ποσότητες δυτικών όπλων ή ακόμα και πρώην ρωσικών, όπως τα ελληνικά RPG-18 ή οι ρουκέτες των 122 χλστ. που χρησιμοποιήθηκαν στην Μαριούπολη, σε κάποιο βαθμό, πριν καταστραφούν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή. Και στον φανατισμό με τον οποίο πολεμούν οι Ουκρανοί. Μόνο στην μάχη της Ιβοζίμα οι Αμερικανοί είχαν 7.000 νεκρούς στον Β’ΠΠ λόγω του ιαπωνικού φανατισμού. Πολλοί Ουκρανοί καθεστωτικοί προτιμούν να πεθάνουν τώρα ,παρά αργόυερα στην Σιβηρία ή στις ρωσικές φυλακές.
 • Γιατί αντέχει ακόμα η ουκρανική άμυνα; Το καθεστώς είχε κάνει βαθιές εκκαθαρίσεις στον Στρατό την τελευταία πενταετία. Οι ρωσόφωνοι που αποτελούν το 45% του πληθυσμού εκδιώχθηκαν από στο στράτευμα και την θέση τους πήραν οι πολωνόφωνοι της δυτικής Ουκρανίας και κληρωτοί από την κεντρική και βόρεια Ουκρανία, Κίνηση πολύ λογική για τους Ουκρανούς η οποί κίνηση έδειξε αποτελέσματα. Το 1940 τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά ήταν επανδρωμένα σε ποσοστό 100% από νοτιοελλαδίτες και Κρήτες κληρωτούς και όχι από ντόπιους Μακεδόνες ή Θράκες της εποχής που σε σημαντικό ποσοστό ανάμεσα στον πληθυσμό ήταν σλαβικής καταγωγής (η συνεργασία τους με τους Βούλγαρους στην τριπλή κατοχή ήταν η αιτία εκδίωξής τους από την χώρα).
 • Η ρωσική Αεροπορία έχει ελάχιστη παρουσία στα πεδία των μαχών, απλώς και μόνο γιατί δεν χρειάζεται. Δεν υπάρχει αντίπαλη Αεροπορία μετά τις πρώτες ημέρες. Το σύνολο των ουκρανικών μαχητικών ή καταστράφηκαν στο έδαφος ή καταρρίφθηκαν. Το ότι καταρρίφθηκε ένα (1) ρωσικό μαχητικό υποστρατηγικής κρούσης Su-34 έγινε αντικείμενο χλευασμού από τους αναλυτές καναλιών και ιστοσελίδων γιατί σύμφωνα με τους άσχετους «Δεν βομβάρδιζε σωστά με stant-off όπλα και το χρησιμοποιούσαν σε αποστολή κλειστής υποστήριξης»! Τα σαουδαραβικά F-15 και Tornado στην Υεμένη, το αμερικανικό F-15 στην Λιβύη το 2010 και τα άλλα δεκάδες δυτικά μαχητικά γιατί καταρρίφθηκαν στους πολέμους του Ιράκ; Το αμερικανικό stealth F-117 γιατί καταρρίφθηκε και μάλιστα νύχτα στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας από ένα σερβικό αντιαεροπορικό σύστημα 30 ετών; Ότι ίπταται και επιχειρεί σε πεδία μαχών μπορεί να καταρριφθεί από την στιγμή που υπάρχει αντιαεροπορική άμυνα από κάτω. Οι τακτικές είναι για να ελαχιστοποιούν, όχι για να μηδενίζουν την απώλειες.
 • Η μεγάλη ρωσική επιτυχία, όμως βρίσκεται στις χερσαίες επιχειρήσεις: Όποια μονάδα πέτυχε αγκίστρωση στις πρώτες ημέρες του πολέμου, δεν υποχώρησε, αλλά προελασε. Η επιχείρηση των Spetsnaz στο αεροδρόμιο «Αντόνοφ» του Κιέβου τις πρώτες δύο ημέρες του πολέμου, θα διδάσκεται εφ’εξής στις πολεμικές ακαδημίες. Και καταδεικνύει και τους κινδύνους που υπάρχουν για τα ελληνικά προωθημένα αεροδρόμια (Λήμνο, Σκύρο κλπ). Μια δεύτερη επιχείρηση, που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, στο νοτιοδυτικό Κίεβο στο αεροδρόμιο κοντά στο προάστιο Βασίλκιφ, ήταν εξίσου επιτυχημένη. Από τα δύο αεροδρόμια ξεκίνησαν μια χούφτα Spetsnaz και τώρα έχουν κυκλώσει ολόκληρη την πόλη. Την πρώτη ημέρα ήδη είχαν φτάσει σε απόσταση βολής από τα κύρια κυβερνητικά κτίρια. Τα ίδια ισχύουν και για το Χάρκοβο, την Μαριούπολη κλπ. Την τελευταία την πήραν σε πέντε ημέρες από την έναρξη της επίθεσης κατά της πόλης! Οκτώ χρόνια την οχύρωναν οι του Τάγματος Αζόφ και οι Ρώσοι την πήραν σε μόλις πέντε ημέρες!
 • Η πλέον άνετη επικράτηση των ρωσικών στρατευμάτων ήταν στην περιοχή της Χερσώνας, βόρεια της Κριμαίας. Εκεί χρησιμοποιήθηκαν στρατεύματα του ρωσικού Στρατού, όχι Εθνοφρουρά, όπως στα ανατολικά, ούτε δυνάμεις αυτοάμυνας, όπως στην περιοχή του Ντονμπάς. Κυριολεκτικά διαλύθηκαν οι ουκρανικές αμυντικές δομές μέσα σε τρία 24ωρα. 
 • Είχε σημαντικά λάθη στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση η ρωσική εκστρατεία; Σύμφωνα με τους «στρατηγούς» των ελληνικών καναλιών και ιστοσελίδων, αυτή την στιγμή τα ουκρανικά στρατεύματα θα έπρεπε να βρίσκονταν… στις πύλες της Μόσχας, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ το 1941. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Το να μιλάει κανείς για «λάθη» σε μια επιχείρηση 23 ημερών για κατάληψη ενός κράτους 45.000.000 ανθρώπων με έκταση ίση με αυτή της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου από 150.000 βασικά Εθνοφύλακες με πολεμικό υλικό 40ετίας, δεν είναι και τόσο έξυπνο. Σίγουρα λάθη έγιναν, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν φαίνονται. Έχει επιτευχθεί ο αντικειμενικός σκοπός σε μεγάλο βαθμό, ο ρωσικός Στρατός έχει κλείσει την «τανάλια» στα ανατολικά και «ρημάζει» με βομβαρδισμούς τους στόχους του στα δυτικά. Η Οδησσός θα πέσει όταν το αποφασίσει το ρωσικό Επιτελείο
 • Κερδίζουν κάπου οι Ουκρανοί και οι δυτικοί σύμμαχοί τους; Ναι! Στο διαδίκτυο και στον έλεγχο της ενημέρωσης, τουλάχιστον στα δυτικά ΜΜΕ. Μετά το κλείσιμο των ρωσικών ΜΜΕ στα δυτικά κράτη και τον αποκλεισμό τους από Tweeter, Facebook, Ιnstagram κλπ. οι Ουκρανοί «διαλύουν» και «κονιορτοποιούν» τα ρωσικά στρατεύματα.
 • «Πού είναι τα σύγχρονα ρωσικά όπλα» διερωτώνται πολλοί. Εξαρτάται τι περιμένεις να δεις και πού. Για την Ουκρανία και τους στρατιωτικούς στόχους εκεί, αυτά που χρησιμοποιούνται αποδεικνύονται υπερ-αρκετά. Τι χρειάζεται για να νικηθεί οι ουκρανικός Στρατός πέρα από αναβαθμισμένα  Τ-72Β3, ΤΟΜΑ ΒΜΡ-2, TOMΠ MT-LB, Τ-80BVM κλπ. Τα υπόλοιπα, τα πλέον σύγχρονα, βασικά τα Τ-90MS, τα BMP-3, το εξαιρετικά φονικό όχημα υποστήριξης πεζικού BMPT Terminator κλπ. είναι στις στρατιές της δυτικής Ρωσίας στο ύψος της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Απέναντι, δηλαδή, στο ΝΑΤΟ. Τα Τ-14/-15 Armata, δεν υπάρχουν ακόμα σε επαρκείς αριθμούς και σίγουρα οι Ρώσοι δεν θα έστελναν ένα Τ-14 στην Ουκρανία για πολλούς και διάφορους λόγους. To παλιό ρωσικό δόγμα: «Η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα». 
 • Το περίφημο ρωσικό κομβόι των 64 χλμ. «έμεινε από καύσιμα και δεν είχαν να φάνε οι στρατιώτες του»; Αν δούμε δορυφορικές φωτογραφίες σήμερα θα δούμε ότι αυτό το κομβόι είναι που «πνίγει» από βορρά, ανατολή, δύση και νότο το Κίεβο. Μια μικρή λωρίδα υπάρχει στα νοτιοανατολικά που αφήνουν οι Ρώσοι να περνούν τρόφιμα. Μέχρι εκεί.
 • Σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί των Ρώσων; Οι Ρώσοι αναφέρουν μόνο έναν, όχι τέσσερις ή πέντε. Αλλά δεν αποκλείεται να έχουν γράψει τόσες απώλειες λόγω δόγματος: Οι ανώτατοι μάχιμοι αξιωματικοί βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πρώτη γραμμή πάντα, όχι στην… Μόσχα. Οι επιτελικοί αξιωματικοί είναι μια άλλη κατηγορία που βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων του Στρατού στην Μόσχα. Οι ΝΑΤΟϊκοί έχουν άλλο δόγμα: Οι ανώτατοι δεν πλησιάζουν καν την πρώτη γραμμή, ακριβώς για τον κίνδυνο θανάτωσής τους από ελεύθερους σκοπευτές, την εχθρική Αεροπορία κλπ. Στο τέλος θα φανεί ποιο δόγμα είναι πιο αποτελεσματικό. 
 • Μπορεί να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ μια ρωσική επίθεση ή για να το πούμε αντίστροφα μπορεί η Ρωσία να αντιμετωπίσει την στρατιωτική μηχανή του ΝΑΤΟ; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα συμβεί, ούτε για την έκβαση μιας τέτοιας επιχείρησης. Αλλά με εξαίρεση τους Πολωνούς που είναι σκληροί μαχητές και βέβαια τους πάντα εξαιρετικούς Βρετανούς μαχητές, όλοι οι άλλοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι απόλεμοι. Οι Αμερικανοί θα πρέπει να μετρηθούν επί ευρωπαϊκού πεδίου για να δούμε «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος»
 • Υπάρχει περίπτωση χρήσης πυρηνικών όπλων; Ναι! Ειδικά η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν δει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια αναμέτρηση με συμβατικά όπλα με το ΝΑΤΟ. Αλλά όχι αναγκαστικά όπως το έχουμε στο μυαλό μας: Δεν χρειάζεται να ρίξει σε επίγειες δυνάμεις πυρηνικά. Η έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου 20 ΜΤ στα μέσα επίπεδα της ατμόσφαιρας π.χ. πάνω από την Γερμανία ή την Βρετανία, δεν θα έχει νεκρούς και η ραδιενέργεια θα πάει σχεδόν όλη στο διάστημα. Όμως ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός που θα εκπέμψει θα καταστρέψει ότι ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό υπάρχει στο γερμανικό έδαφος και θα στείλει την Γερμανία και την Βρετανία, πίσω στον 19ο αιώνα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Οι ΗΠΑ «θα τα έβαφαν μαύρα» με μια τέτοια εξέλιξη; Όχι αναγκαστικά. Όπως δεν θα προβληματίζονταν αν «σβηνόταν» το αμερικανικό χρέος των τρισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Κίνα μέσα στις στάχτες μιας πολεμικής σύγκρουσης μαζί της. Αυτό για να μην έχουν κάποιοι απορίες για το επίπεδο της σκληρότητας που επιδεικνύει η Ουάσιγκτον στο ουκρανικό…
 • Ο Β.Πούτιν έχει αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο για την πολιτική του στο ουκρανικό; Οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στον κύκλο των μεγάλων Ρώσων επιχειρηματιών που βρίσκονται όμως κυρίως εκτός Ρωσίας. Χάνουν σκάφη, πάρτι, χλιδή κλπ. Στην Ρωσία δεν υπάρχει καμία σοβαρή αντιπολίτευση ή δεν άφησε να υπάρξει κάποια αντιπολίτευση…

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ουκρανική κυβέρνηση: «Οι ρωσικές ανακοινώσεις έχουν σκοπό, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης»

Εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων Μόσχας και Κιέβου δίνουν οι δύο πλευρές.

Μερικές ώρες νωρίτερα, συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο εμφανίστηκε να εκφράζει την άποψη πως Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μίας συμφωνίας. Η ουκρανική πλευρά, ωστόσο, απέδωσε τις ρωσικές εντυπώσεις σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων στα ΜΜΕ.

Η αρχική δήλωση για τις εξελίξεις επί των ειρηνευτικών συνομιλιών ήρθε, σήμερα, από τον Ρώσο διαπραγματευτή Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Ο τελευταίος υποστήριξε πως οι δύο χώρες βρίσκονται «στα μισά του δρόμου» για να συμφωνήσουν για το θέμα της αποστρατικοποίησης της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Ρώσος αξιωματούχος είπε ότι απόψεις Μόσχας – Κιέβου ευθυγραμμίζονται περισσότερο, πλέον, σε όρους περί ουδετερότητας της Ουκρανίας και εγκατάλειψης σχεδιασμών ένταξης της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες οι οποίες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας. Αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, από την πλευρά του, ο οποίος ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη: Επιδιώκει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις», έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σημειώνεται πως ο πόλεμος μαίνεται για 23η ημέρα σήμερα, Παρασκευή, με τις προσπάθειες τρίτων μερών – όπως η Τουρκία – για τη σύναψη ειρήνης, επίσης να μην έχει οδηγήσει σε σαφές «μονοπάτι» ως προς τον τρόπο και τον χρόνο διευθέτησης της κρίσης.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι γιατί είναι ανθέλληνες αλλά γιατί δεν τους πολυενδιαφέρει»

«Υπάρχει μια λέξη που είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα, η λέξη “συνεκμετάλλευση”. Στην συνεκμετάλλευση μας σπρώχνουν οι Δυτικοί μας σύμμαχοι, όχι γιατί είναι ανθέλληνες αλλά γιατί δεν τους πολυενδιαφέρει» δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας και βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για να συμπληρώσει:

«Σου λέει “βρείτε τα”. Να σας πω γιατί μας σπρώχνουν. Γιατί αντιλαμβάνονται ότι ένας σοβαρός τρόπος μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, από το φυσικό αέριο του Πούτιν, είναι η εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και πιθανώς και στο Αιγαίο»,

pronews.gr

Mε το νέο Αναπτυξιακό Νόμο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις Αγροδιατροφή και Πρωτογενή Παραγωγή βρίσκονται στο επίκεντρο. Ωστόσο κάποιοι επιμέρους όροι, όπως οι μη-όμορες εκτάσεις φαίνεται ότι φέρνουν αποκλεισμούς.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος σχολιάζει το θέμα που ανακύπτει με δήλωσή του. «Είναι δυνατόν στην Ελλάδα του μικρού κλήρου να μένουν έξω από τα αναπτυξιακά σχέδια οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιεργούμενες εκτάσεις τυγχάνει να μην είναι όμορες;» αναρωτιέται με νόημα και στρέφει την κριτική του προς τον αναπλ. Υπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση.

Αναλυτικά η δήλωση του Γ. Βαρεμένου:

Η πρωτογενής παραγωγή στην Αιτωλοακαρνανία, και όχι μόνο, δοκιμάζεται δραματικά από την εκτίναξη του ενεργειακού και, γενικότερα, του κόστους παραγωγής, που δημιουργεί μία κατάσταση χειρότερη κι από την δεκαετή οικονομική κρίση. Σ’ αυτά τα πλαίσια, αναρωτιέται κανείς αν είναι δυνατόν να μένουν έξω από τα αναπτυξιακά σχέδια οι παραγωγοί των οποίων οι καλλιεργούμενες εκτάσεις τυγχάνει να μην είναι όμορες. Πόσοι, τέλος πάντων, στην Ελλάδα του μικρού κλήρου διαθέτουν ενιαίες μεγάλες εκτάσεις; Μ’ αυτή την λογική των μη-όμορων εκτάσεων, ακόμη και το τρακτέρ των αποκλεισμένων από τα σχέδια θεωρείται μεταφορικό μέσον και όχι καλλιεργητικό εργαλείο. Σιγά μην χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί το τρακτέρ για να κάνουν σούζες! Επαναλαμβάνω λοιπόν το ερώτημα αν είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο στην περιφέρεια της δοκιμαζόμενης χώρας και απευθύνω το ερώτημα πιο συγκεκριμένα στον καθ’ ύλην αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος τυγχάνει να κατάγεται από την Αιτωλοακαρνανία.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κλιμάκωση της βίας, που οδήγησε μεταξύ άλλων στη δολοφονία ενός νέου παιδιού, είναι απόλυτες και αδιαμφισβήτητες», τόνισε ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατά τη συζήτησης της Eπίκαιρης Eπερώτησης 46 βουλευτών του κόμματος της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης για τις πολιτικές κι επιχειρησιακές ευθύνες κυβέρνησης κι αστυνομίας για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού.

«Τα επεισόδια οπαδικής βίας αυξήθηκαν κατά την τελευταία διετία παρά τα λοκντάουν. Με ραντεβού θανάτου που κλείνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία βλέπει όλη η Ελλάδα εκτός από εσάς που έχετε την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου», υπογράμμισε ο κ. Μωραΐτης, απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκο. Εν συνεχεία, απευθυνόμενος στους δύο Υπουργούς, ανέφερε: «Οι ευθύνες σας προκύπτουν από τα αποτυχημένα μέτρα της προηγούμενης διετίας. Επαναφέρατε το ιδιώνυμο με αποσπασματική αυστηροποίηση των ποινών κόντρα σε κάθε επιστημονική αλλά και επιχειρησιακή άποψη και λογική. Πετυχαίνοντας τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα».

Παράλληλα, είπε πως «η δε βιασύνη τους να φέρουν εμβόλιμα και νέα αυστηροποίηση της νομοθεσίας είναι η μεγαλύτερη ομολογία της αποτυχίας τους, αλλά και του πανικού τους», ενώ «νομοθέτησαν κυριολεκτικά στο γόνατο, προσθέτοντας 20 άρθρα σε ένα νομοσχέδιο εκ των υστέρων χωρίς καμία διαβούλευση».

«Για άλλη μια φορά με το γνωστό πλέον δόγμα ‘Νόμος και Τάξη’ και την ξεπερασμένη λογική «πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι», είπε ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτοντας: «Με τον ποινικό λαϊκισμό που σας διακρίνει, στοχεύοντας σε επικοινωνιακά οφέλη και αδιαφορώντας για το Κράτος Δικαίου και κάθε έννοια αναλογικότητας».

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία «δεν είναι κατά της καταστολής, δηλαδή της άμεσης αντιμετώπισης της βίας, αλλά κατά της τυφλής καταστολής που στερείται αναλογικότητας και θετικών μέτρων σωφρονισμού και επανένταξης».

Αναφορικά, δε, με το συνολικό νομοθετικό έργο για τον Αθλητισμό του κ. Αυγενάκη αυτής της τριετίας, υπογράμμισε πως «έχει δημιουργήσει μια νομοθεσία – Φρανκεστάϊν, ένα θεσμικό πλαίσιο έκτρωμα, μια ακατάσχετη πολυνομία, που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου και αυξάνει την ανασφάλεια δικαίου, καθώς στην πραγματικότητα άλλες σκοπιμότητες και συμφέροντα είναι στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης και στον χώρο του αθλητισμού».

Παράλληλα, επανέλαβε το πακέτο προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας. Αυτές είναι:

-Η σύσταση μόνιμης μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την καταπολέμηση της βίας.
-Ένα παρατηρητήριο διαφάνειας και νομιμότητας στον αθλητισμό
-Η δημιουργία υπηρεσίας Συνήγορου του Φιλάθλου
-Η ένταξη κοινωνικών και βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας.
Κλείνοντας, ο κ. Μωραΐτης εξαπέλησε δριμύ κατηγορώ, λέγοντας, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη:

«Αποτύχατε να προστατεύσετε την κοινωνία από τη βία. Αποτύχατε να προστατεύσετε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Αποτύχατε να δημιουργήσετε συνθήκες ομαλότητας και ηρεμίας στο χώρο του Αθλητισμού. Διότι αυτοί είστε, φορείς μιας δεξιάς, αναχρονιστικής αντίληψης με έναν ακριβοπληρωμένο επικοινωνιακό μανδύα. Σύντομα ο ελληνικός λαός θα σας κρίνει και θα αποδώσει τις ευθύνες σας για την τραγική κατάσταση στην οποία οδηγείτε τη χώρα και την κοινωνία».
Τέλος, στη δευτερολογία του, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αποδείχθηκε αποτελεσματική μόνο στο να ασχολείται με την πάταξη της κοινωνικής διαμαρτυρίας αλλά κάνει τα στραβά μάτια στην αύξηση των φαινομένων βίας και την πραγματική εγκληματικότητα».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ένα προσωπικό μήνυμα στα social media, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του τρίτου Συνεδρίου του κόμματος.

Στο μήνυμα που συνοδεύει και αντίστοιχο βίντεο ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Ελάτε να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια Νέα Αρχή. Στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ελάτε να γίνετε εσείς το κόμμα της νέας εποχής. Γίνε εσύ ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα. Πάρε την Ελλάδα στα χέρια σου, αύριο».

Υπενθυμίζεται ότι, στις 3 Φεβρουαρίου είχε «κλειδώσει» η ημερομηνία διεξαγωγής του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως αυτή είχε οριστεί από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου.

Το Συνέδριο, λοιπόν, θα διεξαχθεί το διάστημα από 14 Απριλίου έως 17 Απριλίου. Οι εγγραφές νέων μελών στο κόμμα θα συνεχιστούν έως τις 14 Μαρτίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Πυρά κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι θέλει ο κόσμος να θυμίζει «αμερικάνικο μπαρ», όπου οι Αμερικανοί θα έχουν το πάνω χέρι.

Η Ρωσία δεν τρέφει πλέον αυταπάτες ότι μπορεί να επαφίεται στη Δύση και δεν πρόκειται να αποδεχθεί έναν κόσμο, όπου θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ, που θέλουν να ενεργούν ως «παγκόσμιος σερίφης», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Μιλώντας στο RT ο Λαβρόφ είπε ότι υπάρχουν πολλές χώρες, που «δεν θέλουν να λαμβάνουν εντολές από τον “θείο Σαμ”», ενώ διέψευσε ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild ότι το αεροσκάφος που τον μετέφερε στο Πεκίνο έκανε στα μισά της πτήσης αναστροφή τη νύχτα της Πέμπτης και γύρισε στη Μόσχα.

Λαβρόφ: Nόμιμος στόχος μας τα φορτία όπλων προς την Ουκρανία

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ακόμη ότι οποιοδήποτε φορτίο όπλων με προορισμό την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.

Τόνισε ότι αναμένει και νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις «θα μας κάνουν πιο δυνατούς». «Θα επιβιώσουμε. Αυτά τα μέτρα που αναπτύσσονται από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση ανακοινώνονται σταδιακά. Αυτή είναι μόνο η αρχή της προσαρμογής της οικονομικής μας πορείας προκειμένου να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Μετά το 2014, αποκτήσαμε εμπειρία που μας επέτρεψε να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα από αυτή την ιστορική περίοδο. Φυσικά, δεν συγκρίνεται καν σε κλίμακα με αυτό που έγινε μετά το 2014. Ωστόσο, τώρα η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να βασιστούμε σε δυτικούς εταίρους έχει καταστραφεί. Τώρα μπορούμε μόνο να βασιστούμε στον εαυτό μας», είπε ο Λαβρόφ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν είναι παρά ένας μικρός παίκτης στον παγκόσμιο πόλεμο των πληροφοριών, όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι και ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητα ΜΜΕ στη Δύση πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του RT και του επίσης ρωσικού Sputnik, τα οποία «αντιστέκονται στη δυτική προπαγάνδα».

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία του Δήμου Θέρμου καλεί τα μέλη και τους φίλους του κόμματος στην εκδήλωση, στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου, που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Θέρμου το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022, ώρα 10.30 π.μ.

Θα γίνει ανάλυση ανάλυση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου και προτάσεις -τοποθετήσεις των μελών.

Εισηγητής των κειμένων του Συνεδρίου: Ανδρέας Ριζούλης,  μέλος της ΚΕΑ, πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Αχαΐας.

Στην εκδήλωση θα είναι παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης, καθώς και κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής με επικεφαλής το Γραμματέα Κώστα Ταφλανίδη.

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ