Τρίτη, 1η Ιουλίου 2025  1:53: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 06 Μαρτίου 2022

Βαριά καταγγελία ρωσικού ΥΠΕΞ κατά της ελληνικής κυβέρνησης

Μετά τα «πυρά» της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να κατονομάσει την Ρωσία ως υπεύθυνη για το θάνατο Ελλήνων ομογενών στην ανατολική Ουκρανία χωρίς να έχει το παραμικρό στοιχείο, η Ρωσία αναβαθμίζει την επίθεση της στην ελληνική κυβέρνηση διά στόματος της ίδιας της Μαρίας Ζαχάροβα!

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ δήλωσε πως «η κοινή λογική έχει θυσιαστεί στα συλλογικά δυτικά σχέδια να βλάψουν τη Ρωσία με οποιοδήποτε κόστος. Οι διμερείς σχέσεις καταστρέφονται σκόπιμα και οι ρωσοελληνικές σχέσεις, δυστυχώς, δεν αποτελούν εξαίρεση».

Σύμφωνα με την ίδια, «η Αθήνα υποστηρίζει ενεργά το καθεστώς κυρώσεων της Ε.Ε.» με στόχο «όσο το δυνατόν συντομότερα να εγκαταλειφθεί το ρωσικό φυσικό αέριο» σημειώνοντας πως η χωρίς διακοπή προμήθειά του «ήταν παράγοντας σταθερότητας του τοπικού ενεργειακού τομέα εδώ και δεκαετίες».

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Ζαχάροβα υποστηρίζει ότι «για χάρη αόριστων και αμφίβολων στόχων, η ελληνική ηγεσία είναι έτοιμη να ακυρώσει την κοινή ιστορική κληρονομιά, την οποία μέχρι χθες χαρακτήριζε φυσικό πλεονέκτημα στη συνεργασία της με τη Ρωσία».

Το υπουργείο Εξωτερικών -αναφέρει το δημοσίευμα παραθέτοντας τη σχετική δήλωση- τονίζει και την χωρίς προηγούμενο εκστρατεία που έχει εξαπολύσει η Ελλάδα για να δυσφημίσει την πολιτική της Ρωσίας.

«Ανώτατοι αξιωματούχοι στην Αθήνα επιτρέπουν στους εαυτούς τους να εξαπολύσουν σκληρές κατηγορίες κατά της χώρας μας και της ηγεσίας της, μιλώντας επίσης υποκριτικά για “απρόκλητη επιθετικότητα” κατά της Ουκρανίας, για την πρώτη “μαζική εισβολή” από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δηλώνει και προσθέτει τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε να παρατηρεί σιωπηλά την εξόντωση των αμάχων στο Ντονμπάς, έγινε συνένοχος στην επί μακρόν γενοκτονία των κατοίκων στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Τώρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν αναδειχθεί σε υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου και η ρωσοφοβική υστερία που προωθείται από τις αρχές έχει φτάσει σε σημείο ανάφλεξης.

Σε αυτή τη βάση, έχουν ληφθεί βαθιά λανθασμένες, εγκληματικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Το αποτέλεσμα θα είναι να στραφούν, μεταξύ άλλων και κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων, τους οποίους τα ουκρανικά εθνικιστικά τάγματα χρησιμοποιούν ως ασπίδες και οι οποίοι ήδη έχουν πέσει θύματα αυτής της απάνθρωπης τακτικής».

Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αναφέρει η Ζαχάροβα σύμφωνα με το TASS, καταλήγοντας ότι «πιστεύουμε πως οι ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν τους λαούς της Ρωσίας και της Ελλάδας θα αντέξουν αυτές τις δοκιμασίες».

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Μαριούπολη: Σοβαρό επεισόδιο και ανταλλαγή πυρών για την κατάληψη κτίριο που φιλοξενείται και το Ελληνικό Προξενείο – Τι ζήτησε ο Δένδιας από το Κίεβο. Σε καταφύγιο που βρίσκεται στο υπόγειο του κτηρίου του ΟΑΣΕ παραμένει ο Πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης – Νωρίτερα το μεσημέρι έλαβε χώρα σφοδρή ανταλλαγή πυρών και προσπάθεια κατάληψης του κτηρίου.

Την αρωγή των ουκρανικών αρχών για την ασφάλεια του Έλληνα Γενικού Προξένου Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος παραμένει στη Μαριούπολη ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που επικοινώνησε με τον ομόλογό του στο Κίεβο Ντμτρο Κουλέμπα.

Η επικοινωνία του κ. Δένδια έγινε σχεδόν δύο ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών έξω από το κτήριο του ΟΑΣΕ στο οποίο έχει μετακομίσει τις τελευταίες μέρες το ελληνικό προξενείο.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαίωνε τη σοβαρότητα του επεισοδίου που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του prototheme.gr όλα ξεκίνησαν στις 13:15 όταν έγινε προσπάθεια για κατάληψη του κτιρίου, εντός του οποίου στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο.

Στον χώρο εκείνη την ώρα βρίσκονταν ο Πρόξενος, μέλη του ΟΑΣΕ και Ουκρανοί οι οποίοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο.

Έξω από το κτήριο αντηλλάγησαν σφοδρά πυρά και οι περισσότεροι διαμένοντες εκεί αναζήτησαν καταφύγιο στο υπόγειο του κτιρίου.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρόξενος και οι υπόλοιποι είναι ασφαλείς και παραμένουν στο καταφύγιο εντός του κτιρίου.

Επειδή, όμως, η κατάσταση έγινε γίνει πλέον πολύ επικίνδυνη αναζητούνται τρόποι ασφαλούς διαφυγής με την παροχή εγγυήσεων από τις όποιες αρχές έχουν τον έλεγχο της περιοχής που δοκιμάζεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε από τον ομόλογό του τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για εκκένωση του κτιρίου.

Μαριούπολη: Σοβαρό επεισόδιο και ανταλλαγή πυρών για την κατάληψη κτίριο που φιλοξενείται και το Ελληνικό Προξενείο - Τι ζήτησε ο Δένδιας από το Κίεβο

protothema.gr 

Εν μέσω μαχών, ένα ζευγάρι που ανήκει στις Ουκρανικές Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας, η Λέσια Ιβατσέκνο και ο Βαλερί Φιλιμόνοφ, παντρεύτηκαν σε ένα σημείο ελέγχου στο Κίεβο.

Είναι η άλλη πλευρά του πολέμου – η ομορφιά και η ελπίδα μέσα στο ζόφο.

Εν μέσω μαχών, ένα ζευγάρι που ανήκει στις Ουκρανικές Δυνάμεις Εδαφικής Άμυνας, η Λέσια Ιβατσέκνο και ο Βαλερί Φιλιμόνοφ, παντρεύτηκαν σε ένα σημείο ελέγχου στο Κίεβο.

Αντί για νυφικό και γαμπριάτικο κοστούμι, φορούσαν τις στολές παραλλαγής τους. Η νύφη φορούσε μία λευκή δαντέλα στο κεφάλι και κρατούσε μια λευκή ανθοδέσμη.

Γιατί η ζωή συνεχίζεται, πρέπει να συνεχίζεται. Η ζωή δεν περιμένει. Να ζήσουν…

Καθημερινή

Ο Δ. Βίτσας στο Αγρίνιο σε προσυνεδριακή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Τετάρτη

Ο Αντιπρόεδρος της βουλής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας την Τετάρτη 9/3 στις 6.00 μ.μ θα μιλήσει στο Αγρίνιο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο ανοιχτής προσυνεδιακής συνέλευσης μελών της ΟΜ Αγρινίου του ΣΥΡΙΖΑ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γράφει ο Δρ. Βασίλειος Κατσικιώτης

Η ρωσική εισβολή στήν Ουκρανία και η εξελισσόμενη κρίση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας δημιουργεί συνθήκες πρωτοφανούς γεωπολιτικής αστάθειας που υπερβαίνει κατά πολύ τα γεωγραφικά όρια τού θεάτρου τών πολεμικών επιχειρήσεων. Και ενώ η καταγραφή τών τάσεων της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και η πολιτική καταδίκη τής Ρωσικής Ομοσπονδίας από την Γενική Συνέλευση τών Ηνωμένων Εθνων (141-5-35) ήταν σχεδόν καθολική, οι συσχετισμοί δυνάμεων επί του πεδίου (τών μαχών) αποδεικνύονται καταθλιπτικά εις βάρος του αμυνόμενου σε σημείο πού να μπορεί πλέον κανείς με βεβαιότητα να προβλέψει το τέλος της πολεμικής αυτης επιχείρησης.

Τίθεται λοιπόν επιτακτικά τό ερώτημα άν η ανθρωπότητα μετά από δύο καταστρεπτικούς Παγκόσμιους Πολέμους είναι προετοιμασμένη να αποδεχθεί τήν θεώρηση ότι η ισχύς τών όπλων υπερισχύει τού Διεθνούς Δικαίου και της όποιας έννομης διαδικασίας επίλυσης διαφορών - διαπραγμάτευση (διαδικασία Μίνσκ), διαδικασία καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ είτε γενικότερα μέσω τού υπάρχοντος πλέγματος ασφάλειας και μηχανισμών επίλυσης κρίσεων που εξασφάλισε 33 αδιάλειπτα χρόνια ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης Δύσης-Ρωσίας παρά τις κατά καιρούς επικοινωνιακές εξάρσεις και τακτικισμούς και απο τις δύο πλευρές. 

Το κρίσιμο όμως συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από την μέχρι σήμερα εμπειρία είναι ότι τόσο η διπλωματία όσο και η απειλή επιβολής οικονομικών κυρώσεων πρός τόν εν δυνάμει επιτιθέμενο δεν αρκούν από μόνα τους για να αποτρέψουν μία αναθεωρητική, ρεβανσιστική καί πιθανώς υπερφίαλη δύναμη/ηγεσία  από το να “εισέλθει στό φρενοκομείο” εισβάλλοντας σε κυρίαρχη, ανεξάρτητη χώρα (Ουκρανία) με μόνο εφόδιο την ισχύ τών όπλων. Πόσο μάλλον όταν η αναθεωρητική δύναμη τυγχάνει να είναι και κάτοχος πυρηνικών όπλων που στην ουσία μηδενίζει την δυνατότητα στρατιωτικής εμπλοκής τής διεθνούς κοινότητας πρός υποστήριξη τού αμυνομένου.

Αποδεικνύεται λοιπόν στήν πράξη ότι το Διεθνές Δίκαιο από μόνο του ή η επιλεκτική επίκληση και εφαρμογή του είναι ανίσχυρο να προστατέψει τον αμυνομενο στό πεδίο. Μόνο η ύπαρξη ισχυρής αμυντικής αποτροπής και θωράκισης, σε συνδυασμό με ένα πλέγμα ικανών οικονομικών κυρώσεων και ενεργειακής αυτονομίας, μπορούν να εξασφαλίσουν συνθήκες ισχυρού αποτρεπτικού πλήγματος  που κάθε αναθεωρητική δύναμη θα είναι αναγκασμένη να πάρει σοβαρά υπ’ όψιν της.

Η πατρίδα μας δεν γειτνιάζει με την εν λόγω κρίση λόγω της  μεγάλης, ιστορικά και πολιτισμικά, ανθούσης Ελληνικής Ομογένειας στην Ουκρανία. Η Ελλάδα είναι σήμερα “αγκαλιά” με την Ουκρανία, “σάρκα εκ τής σαρκός της”. Θα μπορούσε κάλλιστα η Ελλάδα να βρίσκεται στήν θέση τής Ουκρανίας τον Φεβρουάριο ή το Καλοκαίρι του 2020 και στόν ρόλο τού επιτιθέμενου να βρίσκεται ο εξ’ ανατολών αναθεωρητικός γείτονας.  Αυτό δέν είναι σενάριο, δεν είναι υπερβολή. Είναι μιά απευχθέα μέν, πιθανή δέ πραγματικότητα τήν οποία οφείλουμε αφ΄ενός να αναγνωρίζουμε - και το κάνουμε -  αφ’ ετέρου δε να προετοιμαζόμαστε συστηματικά για να την αποτρέψουμε αν και όταν συμβεί. Και πιθανώς θα συμβεί.

Η Ουκρανία είναι σήμερα  η ζωντανή μνήμη τής συνεχιζόμενης επι 47 χρόνια Τουρκικής εισβολής και κατοχής ενός κομματιού του Ελληνισμού, τής μαρτυρικής Κύπρου. Η Ουκρανία είναι η αγωνία που προκαλεί στον φοιτητή, τον απόφοιτο, τον επαγγελματία, τον επιχειρηματία τον ένστολο, τον κάθε πολίτη τής χώρας ο χάρτης τής Γαλάζιας Πατρίδας και η επίκληση τών “συνόρων τής καρδιάς μας” από τόν Πρόεδρο τής εξ’ ανατολών γείτονος.

Ναι η Η Ελλάδα έχει αυξημένη ευθύνη, ως μήτρα του δυτικού πολιτισμού και των αξιών της Ελευθερίας, Δημοκρατίας και του δικαιώματος τής Αυτοδιάθεσης τών λαών. Και κάτω από το βάρος αυτής τής ιστορικής παρακαταθήκης οφείλει να μην κάνει εκπτώσεις στην υπεράσπιση και εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου καθώς και του δικαιώματος ενός λαού να υπερασπιστεί βωμών και εστιών. Η Ελλάδα δέν έχει καμία αντιπαλότητα με τόν φίλο Ρωσικό λαό με τον οποίο μάς συνδέουν πολλά θρησκευτικά, πολιτισμικά αλλά και  ιστορικά γεγονότα τα οποία μάς έφεραν πολλές φορές στην ίδια πλευρά τής ιστορίας. Σήμερα όμως η πολιτική ηγεσία τής Ρωσικης Ομοσπονδιας είναι στήν λάθος πλευρά τής ιστορίας.

Δρ. Βασίλειος Κατσικιώτης,

Professor 

President

Stevens Institute of Technology

Windjammer Way Advisors

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

m.naftemporiki.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «ισοπέδωσαν» την πόλη Μποροντιάνκα. Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία με τους Ρώσους για άλλη μια νύχτα να εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στο στόχαστρο με τους βομβαρδισμούς να μην έχουν τέλος, καθώς θεωρείται στρατηγικής σημασίας πόλη. Σύμφωνα με τον Ολεκσέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, η πόλη Μποροντιάνκα, βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς».

«Δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα εκεί… Δεν υπάρχει Μποροντιάνκα. Έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Το κέντρο της πόλης είναι απλά φρικιαστικό. Η Μποροντιάνκα βρίσκεται υπό την επιρροή των ρωσικών στρατευμάτων- ελέγχουν αυτόν τον οικισμό», τόνισε χαρακτηριστικά όπως αναφέρει το CNN.

Επίθεση δέχεται και η περιοχή Μικολάιβ, λιμάνι στρατηγικής σημασίας που θέλουν να καταλάβουν οι Ρώσοι καθώς τους οδηγεί κατευθείαν στην Οδησσό. Σε ασφυκτικό κλοιό συνεχίζει να βρίσκεται και το Κίεβο.

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. «Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

newsit.gr