Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:02: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 22:07

Μπάιντεν: Στηρίζουμε την Ουκρανία, δεν πολεμάμε κατά της Ρωσίας – Θα ήταν ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Μπάιντεν: Στηρίζουμε την Ουκρανία, δεν πολεμάμε κατά της Ρωσίας – Θα ήταν ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Νέες κυρώσεις, περιλαμβανομένης της αναστολής του καθεστώτος «ομαλών εμπορικών σχέσεων» με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σε νέο διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. 

Υπαινισσόμενος πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν ανάλογες πληροφορίες, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα καταβάλλει «βαρύ τίμημα» εάν κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν σε κάθε επίπεδο, μέσω στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, την Ουκρανία και θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό ΝΑΤΟϊκής επικράτειας», όμως δεν θα πολεμήσουν κατά της Ρωσίας.

Ευθεία αντιπαράθεση ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα σήμαινε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε απαντώντας ουσιαστικά στις πιέσεις εκ μέρους της κυβέρνησης Ζελένσκι για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον ενάεριο χώρο της Ουκρανίας.

Η απόφαση περί αποκλεισμού της Ρωσίας από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο οδηγεί στην επιβολή υψηλότερων δασμών σε εκταταμένο φάσμα ρωσικών αγαθών και περιορισμών στο εμπόριο, κίνηση που στοχεύει να «στραγγαλίσει» περισσότερο τη ρωσική οικονομία που ήδη πλήττεται από το βαρύ κύμα κυρώσεων της Δύσης.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν τις εισαγωγές από βασικούς τομείς της οικονομίας, περιλαμβανομένων βότκας και θαλασσινών, όπως το χαβιάρι, καθώς και των διαμαντιών.

Μιλώντας από το Λευκό Οίκο ενώ πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν «μετρά» πλέον 16 ημέρες -με το σφυροκόπημα να εντείνεται, πόλεις βυθισμένες σε ανθρωπιστική καταστροφή και τους πρόσφυγες να έχουν ανέλθει σε 2,5 εκατομμύρια- ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην αποτολμήσει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία

«Δεν θα μιλήσω για τις πληροφορίες [σ.σ. που διαθέτουμε], αλλά η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν κάνουν χρήση χημικών» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Πρόκειται για ενδεχόμενο για το οποίο εκφράζονται πλέον ανοιχτά φόβοι από τη Δύση, ιδίως εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου.

cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 22:18