Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 11:19

«Φρένο» στα σενάρια πρόωρων εκλογών από την κυβέρνηση – Πληθαίνουν οι εισηγήσεις για κάλπες τον Μάιο

Η κυβέρνηση, σταθερά, διαψεύδει σε όλους τους τόνους τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, η ανατροπή του σχεδιασμού της, λόγω του πολέμου που κήρυξε ο Πούτιν στην Ουκρανία, και οι αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί σε οικονομικό κυρίως επίπεδο, όχι μόνο τρέφουν τα σενάρια αλλά θέτουν την εκλογολογία σε πρώτο πλάνο.

«Οποιαδήποτε συζήτηση περί εκλογών αυτή τη χρονική στιγμή, είναι εκτός τόπου και χρόνου» δήλωσε για άλλη μία φορά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σχεδιάζει τελικά αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα διευκολύνει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στις εκλογές… Εισήγηση που γίνεται συχνά στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από κυβερνητικά στελέχη και άλλους συνομιλητές του.
Τα επιχειρήματα υπέρ των πρόωρων εκλογών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που γιγαντώνει την ενεργειακή ακρίβεια και προκαλεί εφιαλτικές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, όπως και το γεγονός ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά για να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στους πολίτες, δημιουργεί το έδαφος για να στηθούν κάλπες, εκτιμούν όλο και πιο πολλά κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.

Όσοι έχουν τη θέση ότι ο Μάιος είναι κατάλληλος μήνας για να γίνουν εκλογές, βασίζουν το σκεπτικό τους στα εξής επιχειρήματα:

  • Αυτή τη στιγμή συντρέχουν και εθνικοί και οικονομικοί λόγοι που θα δικαιολογούσαν στροφή στη θέση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για εξάντληση της τετραετίας, χωρίς να κατηγορηθεί για τακτικισμό.
  • Ακόμη και αν υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη στα κράτη – μέλη, μπορεί μεν να υπάρξει μια ανακούφιση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όμως η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα θα συνεχίσει να δοκιμάζει τις αντοχές τους. Το φθινόπωρο θα βρει τους πολίτες “εξαντλημένους” και με αβεβαιότητα για τον χειμώνα που θα έρθει…
  • Παράλληλα, εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αβεβαιότητες και οι ισχυρές αναταράξεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην επηρεάσουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
  • Η τουριστική περίοδος εκτιμάται μεν ότι θα είναι καλή από πλευράς αριθμού επισκεπτών, ωστόσο η κρίση δοκιμάζει όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί για διακοπές αναμένεται να είναι μειωμένοι. Άρα και τα έσοδα από τον τουρισμό.
  • Στα επιχειρήματα υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες και η εκτίμηση ότι σε καιρούς μεγάλων απειλών και αβεβαιότητας οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση.

Στις 11 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Στα «υπέρ» και το γεγονός ότι δημοσκοπικά η Ν.Δ., σε αυτό το κλίμα γενικευμένου φόβου, συνεχίζει να προηγείται σταθερά με διψήφιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. ακόμη δεν έχει προλάβει να οργανωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο εκλογικά.

Είναι ενδεικτική η δημοσκόπηση της ABACUS για το χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, η οποία αποτυπώνει τη διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ κοντά στις 11 μονάδες.

Συγκεκριμένα στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 33%-36%, ΣΥΡΙΖΑ 22%-25%, ΚΙΝΑΛ 15%-18%, ΚΚΕ 5%-6,5%, Ελληνική Λύση 4%-5%, ΜέΡΑ 25 2,5%-3% ενώ με είσοδο στη Βουλή αποτυπώνεται να «φλερτάρει» το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα» του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη με 2,5%-3%.

Στην δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από περίπου ενάμιση μήνα, η Ν.Δ. προηγείτο του ΣΥΡΙΖΑ με 14,5 μονάδες.

Τα «αντιεπιχειρήματα»

Την ίδια ώρα με τα επιχειρήματα υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, συγκρούονται… δύο αντιεπιχειρήματα:

Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν σε δύο – τρεις μήνες οι εξελίξεις θα είναι ευνοϊκές για να διεξαχθούν εκλογές.

Δεύτερον, λόγω της απλής αναλογικής, που «μηδενίζει» τις πιθανότητες αυτοδυναμίας, θα υπάρξει μια περίοδος ουσιαστικής ακυβερνησίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή για τη χώρα.

newsit.gr