Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  6:25: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022

Θ. Μωραΐτης: «Η αδικία εις βάρος του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα»

Ερώτηση προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.Προοδευτική Συμμαχία, κ. Μωραΐτης, αναφορικά με την επανακατάταξη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στην κατηγορία ΤΕ (τεχνικές ειδικότητες).

Όπως επισημαίνει στο κείμενο της Ερώτησης, το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, παρ’ όλο το νευραλγικό του ρόλο για την ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την κάλυψη των αναγκών μαθητών και μαθητριών με ειδικές ανάγκες, έχει απαξιωθεί.

«Ο κλάδος έχει υποβαθμιστεί και το προσωπικό του υφίσταται τεράστια αδικία, αφού αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο χώρο της εκπαίδευσης, σε σχέση με τον κλάδο ΤΕ01.30 Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, στον οποίο υπάγονται οι ίδιοι τίτλοι σπουδών.

Μάλιστα, όσοι εργάζονται ως ΕΒΠ στην Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση θεωρούνται Δευτεροβάθμιας κι όχι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και υπάγονται σε διαφορετικό μισθολόγιο.

Τα τυπικά δε προσόντα διορισμού, τόσο του ΕΒΠ, όσο και του ΤΕ01.30 Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, είναι όμοια, ενώ οι εργαζόμενοι με τα ίδια τυπικά προσόντα στη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (και συγκεκριμένα στα ΕΠΑΛ) κατατάσσονται στον κλάδο ΤΕ01.30 Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι», τονίζει ο κ. Μωραΐτης.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση έχει παγιώσει εργαζομένους εκπαιδευτικούς ‘δευτέρας διαλογής’, τόσο υποβαθμίζοντάς τους μισθολογικά, όσο κι ελαστικοποιώντας τις εργασιακές τους σχέσεις», αφού, «συνεχίζει να βασίζεται στον επαίσχυντο θεσμό των συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας, με προσλήψεις ‘τριμηνιτών’ αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ – θεσμό που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, όταν νομοθέτησε τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης διάρκειας αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ με το πρόσχημα της πανδημίας και ισχυριζόμενη πως πρόκειται για εξαιρετική διάταξη περιορισμένης χρονικής ισχύος».

Μάλιστα, ο βουλευτής αναφέρει ότι «ο θεσμός αυτός επαναφέρθηκε τον Ιούλιο του 2021 με την Τροπολογία της 27ης Ιουλίου 2021, όπου προβλεπόταν η ανανέωση των εν λόγω συμβάσεων, ενώ στις 17/01/2022 ανακοινώθηκε η πρόσληψη 2.500 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας για το διδακτικό έτος 2021-2022».

Βάσει των παραπάνω, ο κ. Μωραΐτης ρωτά την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων εάν:

• Προτίθεται να προβεί στη δημιουργία οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων (ΕΕΠ και ΕΒΠ) σε όλα τα Ειδικά Σχολεία.
• Προτίθεται να προβεί σε επανακατάταξη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση) από ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), όπως συμβαίνει στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, όπου οι κατέχοντες τα ίδια τυπικά προσόντα εργάζονται ως ΤΕ01.30 Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι.
• Προτίθεται να καταργήσει το θεσμό των συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας.
• Προτίθεται, στα νηπιαγωγεία, να δημιουργήσει οργανική θέση για Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό.
• Προτίθεται να προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής όλων των σχολείων του Νομού και την άρση του περιορισμού όσων είναι πρώτοι στον πίνακα στη δήλωση σχολείων – δομών που επιλέγουν οι αναπληρωτές κατά την πρόσληψη τους.
• Προτίθεται να προβεί στη σύσταση διεπιστημονικής ομάδας που θα υποστηρίζει τους μαθητές μία φορά την εβδομάδα στα νηπιαγωγεία όπου υπάρχουν διαγνώσεις μαθητών που χρίζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης σε ζητήματα Λογοθεραπείας κι Εργοθεραπείας.

Ακολουθεί η πλήρης Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Επανακατάταξη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στην κατηγορία ΤΕ (τεχνικές ειδικότητες)»

Το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό που αποτελείτε από τους Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Εργοθεραπευτές, Σχολικούς Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές, Θεραπευτές του λόγου (Λογοθεραπευτές) Ειδικούς στη Νοηματική, Ειδικούς στην Κινητικότητα των Τυφλών, και Ειδικούς στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των Τυφλών, εργάζεται στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα στα ειδικά σχολεία, σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης και στα ΚΕΔΑΣΥ .

Επιπλέον, το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ), το οποίο υπηρετεί στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης, καθώς κι εκείνο που υποστηρίζει μαθητές στα γενικά σχολεία, σύμφωνα με το θεσμοθετημένο καθηκοντολόγιο, έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

Υποβοηθά τους μαθητές στις βασικές τους ανάγκες (ατομική υγιεινή, καθαριότητα, σίτιση κοκ)

Συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, απασχολεί δημιουργικά τους μαθητές κι ενθαρρύνει τη συμμετοχή τους στις διάφορες δραστηριότητες μέσα κι έξω από την τάξη, ακολουθώντας το ημερήσιο πρόγραμμα του σχολείου.

Αποτελεί μέλος του συλλόγου της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετεί.

Τα μέλη του ΕΒΠ έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να είναι σε θέση να υποστηρίζουν και διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση και την ομαλή ένταξη των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στη δημόσια εκπαίδευση.

Παρ’ όλο το νευραλγικό ρόλο του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στην ομαλή κι ασφαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές και τις μαθήτριες με αναπηρία, ο κλάδος έχει υποβαθμιστεί και το προσωπικό του υφίσταται τεράστια αδικία, αφού αντιμετωπίζονται διαφορετικά στο χώρο της εκπαίδευσης, σε σχέση με τον κλάδο ΤΕ01.30 Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, στον οποίο υπάγονται οι ίδιοι τίτλοι σπουδών.

Μάλιστα, όσοι εργάζονται ως ΕΒΠ στην Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση θεωρούνται Δευτεροβάθμιας κι όχι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και υπάγονται σε διαφορετικό μισθολόγιο.

Τα τυπικά δε προσόντα διορισμού, τόσο του ΕΒΠ, όσο και του ΤΕ01.30 Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, είναι όμοια, ενώ οι εργαζόμενοι με τα ίδια τυπικά προσόντα στη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (και συγκεκριμένα στα ΕΠΑΛ) κατατάσσονται στον κλάδο ΤΕ01.30 Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι.

Εξ όσων φαίνεται, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεχίζει να βασίζεται στον επαίσχυντο θεσμό των συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας, με προσλήψεις “τριμηνιτών” αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ – θεσμό που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2020, όταν η κυβέρνηση νομοθέτησε τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης διάρκειας αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ με το πρόσχημα της πανδημίας και ισχυριζόμενη πως πρόκειται για εξαιρετική διάταξη περιορισμένης χρονικής ισχύος.

Ο θεσμός αυτός επαναφέρθηκε τον Ιούλιο του 2021 με την Τροπολογία της 27ης Ιουλίου 2021, όπου προβλεπόταν η ανανέωση των εν λόγω συμβάσεων, ενώ στις 17/01/2022 ανακοινώθηκε η πρόσληψη 2.500 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας για το διδακτικό έτος 2021-2022.

Είναι, επομένως, σαφές, ότι η κυβέρνηση έχει παγιώσει εργαζομένους εκπαιδευτικούς «δευτέρας διαλογής», τόσο υποβαθμίζοντάς τους μισθολογικά, όσο κι ελαστικοποιώντας τις εργασιακές τους σχέσεις.

Βάσει των παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στη δημιουργία οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων (ΕΕΠ και ΕΒΠ) σε όλα τα Ειδικά Σχολεία;

Προτίθεται να προβεί σε επανακατάταξη του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση) από ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), όπως συμβαίνει στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, όπου οι κατέχοντες τα ίδια τυπικά προσόντα εργάζονται ως ΤΕ01.30 Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμοι;

Προτίθεται να καταργήσει το θεσμό των συμβάσεων τρίμηνης διάρκειας;

Προτίθεται, στα νηπιαγωγεία, να δημιουργήσει οργανική θέση για Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό;

Προτίθεται να προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής όλων των σχολείων του Νομού και την άρση του περιορισμού όσων είναι πρώτοι στον πίνακα στη δήλωση σχολείων – δομών που επιλέγουν οι αναπληρωτές κατά την πρόσληψη τους;

Προτίθεται να προβεί στη σύσταση διεπιστημονικής ομάδας που θα υποστηρίζει τους μαθητές μία φορά την εβδομάδα στα νηπιαγωγεία όπου υπάρχουν διαγνώσεις μαθητών που χρίζουν ειδικής εκπαιδευτικής υποστήριξης σε ζητήματα Λογοθεραπείας κι Εργοθεραπείας;

 sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγριεύει περισσότερο η κατάσταση στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να χρησιμοποιεί για πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους – Νέα ενίσχυση με πυραύλους Javelin και Stinger περιμένει ο Ζελένσκι, ενώ οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει S400 στους Ουκρανούς.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν καλύτερα από τις ρωσικές, οι οποίες αφήνουν παντού πτώματα, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι – οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, οι Αμερικάνοι ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία τους ρωσικούς S400 που διαθέτει, ενώ το Κίεβο περιμένει και νέα ενίσχυση με πυραύλους Javelin και Stinger.

Με τις μάχες να μαίνονται πιο άγριες από κάθε άλλη στιγμή, κατά τις τρεισήμισι εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει επικεντρωθεί στον έλεγχο του νότιου τμήματος της χώρας, ο πόλεμος δείχνει να παίρνει μία ακόμα πιο επικίνδυνη τροπή με την χρήση νέων πυραύλων, ενώ ο Ζελένσκι εμφανίστηκε τη νύχτα αποφασισμένος να αντισταθεί μέχρι τέλους, διαμηνύοντας στο Κρεμλίνο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν καλύτερα από τους ρωσικές.

Στο στρατιωτικό πεδίο, ο ρωσικός στρατός επιμένει ακόμα και στην ισοπέδωση της Μαριούπολης, προκειμένου να ελέγξει την κρίσιμης σημασίας πόλη για τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας από την Αζοφική θάλασσα, ενώ συνεχίζει τις επιχειρήσεις δυτικά της Χερσώνας, προς την Οδησσό, έχοντας κύριο στόχο το Μικολάιβ.

Ο πόλεμος φαίνεται να βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Οι ρώσοι ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, μία κίνηση που ερμηνεύεται από ειδικούς ως ένα μήνυμα της Μόσχας προς τη Δύση. «Το αεροπορικό πυραυλικό σύστημα Kinzhal με υπερηχητικούς αεροβαλλιστικούς πυραύλους κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη που περιείχε πυραύλους και αεροπορικά πυρομαχικά στο χωριό Deliatyn στην περιοχή Ivano-Frankivsk», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια ώρα αποκαλυπτόταν από τους New York Times, ότι η Αμερικανική κυβέρνηση πρότεινε, κυρίως ανεπίσημα, στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών συστημάτων S-400 που έχει στην κατοχή της. Και σε αντάλλαγμα να συμμετάσχει τελικά η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο η Ουάσιγκτον την είχε αποβάλει, ως «τιμωρία» ακριβώς επειδή είχε προμηθευτεί τους ρωσικούς S-400! Δεν έχει γίνει γνωστό ποια ήταν η αντίδραση της Άγκυρας, αλλά μία τέτοια εξέλιξη θα διέλυσε τις σχέσεις του Ερντογάν με τον Πούτιν.

Ο «χορός» των πυραύλων, που εξελίσσεται σε αυτή τη φάση συμπληρώνεται με την δήλωση, που έκανε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Ουκρανίας, Ολεξίγι Ντανίλοφ, ότι η χώρα του θα λάβει περισσότερους αμερικανικούς πυραύλους Javelin και Stinger εντός ημερών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «τα όπλα θα βρίσκονται στο έδαφος της χώρας μας στο εγγύς μέλλον. Μιλάμε για μέρες».

Πιθανόν ενθαρρυμένος από τις δύο αυτές τελευταίες εξελίξεις ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε τη νύχτα του Σαββάτου ένα διάγγελμα με πολύ σκληρά μηνύματα προς το Κρεμλίνο:

«Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πολεμήσουν πιο επαγγελματικά από έναν στρατό που διεξάγει πολέμους για δεκαετίες σε διάφορες περιοχές και συνθήκες», τόνισε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός στρατός υπέστη πρωτοφανείς απώλειες και ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν καταστραφεί κατά 80 έως 90%.

«Απαντούμε με σοφία και θάρρος στον μεγάλο αριθμό του εξοπλισμού και των στρατιωτών τους που στάλθηκαν στην Ουκρανία», είπε, τονίζοντας ότι σε περιοχές όπου έχουν λάβει χώρα σφοδρές μάχες, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι «γεμάτη με πτώματα Ρώσων στρατιωτών».

Γιάννης Μακρυγιάννηςprotothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/02/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:           «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αιτούνται μέτρων στήριξης από την Πολιτεία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Δέσμη μέτρων, προς ενίσχυση του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών, ζητούν οι επαγγελματίες του ως άνω κλάδου από τους αρμοδίους Υπουργούς. Οι ίδιοι σημειώνουν πως ο εν λόγω κλάδος έχει πληγεί τόσο από τις τραγικές συνέπειες της πανδημίας όσο και από την αναδουλειά, η οποία κυριαρχεί σε συνδυασμό με τις εκρηκτικές αυξήσεις. Επισημαίνουν ότι η ισχύουσα φορολογία παραμένει ανασταλτικός παράγοντας με αρνητικές οικονομικές συνέπειες στον κλάδο τους. Οι εν λόγω επαγγελματίες καταθέτουν μια σειρά από προτάσεις, προκειμένου να επιβιώσει ο κλάδος τους. Ενδεικτικά, κάποιες από τις προτάσεις τους είναι οι κάτωθι:

  • Ενεργοποίηση του μηχανισμού Ταμείο Ανεργίας Εμπόρων.
  • Επιδότηση αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι νοσούν με Covid-19, για όσες ημέρες χρειαστεί να κλείσουν οι επιχειρήσεις τους.
  • Εύρεση και αξιοποίηση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, με γνώμονα την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.ά. Απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη Δ.Ε.Η. ή άλλους ιδιώτες παρόχους. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία, κατά το μερίδιο δικαιοδοσίας που τους αναλογεί, να προβούν στην υιοθέτηση των ως άνω προτάσεων του κλάδου των ελευθέρων επαγγελματιών, με σκοπό τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης και της επιβίωσης του κλάδου τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ : Απάντηση στην Ερώτηση με Α.Π. 3626/01-03-2022

Σχετικά με την ανωτέρω Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 26525/11-03-2022 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 24/02/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:           «Όχι στην κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας»

 

Κύριε Υπουργέ,

Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους απομακρυσμένων νησιών αλλά και απομακρυσμένων περιοχών ανά την Ελλάδα ανέκυψαν στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει του ανταποκριτές του ΟΓΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας. Οι ανταποκριτές του ΟΓΑ, ως υπάλληλοι των Δήμων, παρείχαν πολύτιμες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, διευκολύνοντάς τους στη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών τους ζητημάτων, δίχως να χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για την επίλυση των υποθέσεών τους. Η απόφαση για παύση των καθηκόντων των ανταποκριτών του ΟΓΑ προκαλεί πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση στους πολίτες της επαρχίας, καθώς επίσης και μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών τους υποθέσεων, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών να καθίσταται από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη. Πολλοί δε εξ αυτών θα αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να επισκεφτούν τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, γεγονός που θα τους επιβαρύνει με επιπλέον έξοδα, όντας ήδη σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη πρόνοια και να επανεξετάσετε άμεσα την απόφαση της κατάργησης των ανταποκριτών του ΟΓΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Όχι στην κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ σε όλους τους Δήμους της χώρας».

ΣXET.: H με αρ. πρωτ. 3628/01-03-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή   από τον Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο, σχετικά με την παύση των ανταποκριτών του τ. ΟΓΑ, σας πληροφορούμε τα εξής:

Με τη διάταξη της παρ.1 του άρθρου 43 του Ν.4611/2019 (Α΄236) αντικαταστάθηκε η παράγραφος 4 του άρθρου 69Γ του ν.4387/2016, με ισχύ από 23-1-2019, ως εξής: «4. Οι ανταποκριτές του ΟΓΑ που προβλέπονται από τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου του ν.4169/1961 (Α 81), συνεχίζουν να ασκούν τις αρμοδιότητες τους για θέματα ασφάλισης, συνταξιοδότησης και παροχών των προσώπων του άρθρου 40, κατ’ εντολή και για λογαριασμό του ΕΦΚΑ, μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) και των Τοπικών Υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 87 του Π.Δ. 8/2019 (Α΄8). Η αποζημίωση των εν λόγω οργάνων βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ».

Για τη σύσταση των παραπάνω μονάδων του Φορέα ελήφθησαν υπόψη:

  1. Το πλήθος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των εργοδοτών ανά Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και την κατανομή τους ανά Περιφέρεια, Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο και Δημοτική ενότητα για τους μεγάλους Δήμους.
  2. Η Διοικητική Διαίρεση της χώρας με βάση το Σχέδιο Καποδίστριας και το Σχέδιο Καλλικράτης.
  3. Ο πληθυσμός της χώρας με βάση την απογραφή του
  4. Η χαρτογράφηση και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά των Περιφερειών, των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Δήμων με βάση το σχέδιο Καλλικράτης.

Με την ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του Φορέα τον Δεκέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε η έναρξη λειτουργίας 119 Τοπικών Διευθύνσεων και 27 Αποκεντρωμένων Τμημάτων. Επίσης, με αποφάσεις Διοικητή του e-ΕΦΚΑ (βάσει του άρθρου 35 του ΠΔ 8/2019) έως σήμερα έχουν συσταθεί 59 Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε όλες τις υπηρεσιακές μονάδες μπορούν να απευθύνονται συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι όλων των πρώην Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, γεγονός που συνιστά αναβάθμιση στην ποιότητα των υπηρεσιών στο ασφαλιστικό κοινό.

Με την έναρξη λειτουργίας των τελευταίων Τοπικών Διευθύνσεων e-ΕΦΚΑ την 17η-12- 2021 ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του Οργανογράμματος του Φορέα (ΠΔ 8/2019), οπότε και έπαυσαν να ασκούν τις αρμοδιότητές τους οι Ανταποκριτές των Δήμων, διαδικασία που έγινε σταδιακά και έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Σημειώνεται επίσης ότι από 08.05.2021 (Β’ 1396) όλοι οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Φορέα, έχουν την δυνατότητα να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών σε ότι αφορά τις συναλλαγές τους με τον Φορέα. Ο ρόλος της συνεργασίας με τα ΚΕΠ είναι να αποτελέσουν τα σημεία επαφής των υπηρεσιών του Φορέα με τους πολίτες, χωρίς να απαιτείται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους.

Επιπλέον, παρατίθεται λίστα υπηρεσιών που μπορούν να διεξαχθούν ηλεκτρονικά και άμεσα, χωρίς την δια ζώσης παρουσία στις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ e-ΕΦΚΑ

ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ

Αγρότες

1/1/2022

Αυτοαπασχολούμενοι

1/1/2022

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

1/1/2022

Μισθωτοί

Εργοδότες

Συνταξιούχοι

Φορείς

Λογιστές

Τέλος, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού του Φορέα με απώτερο σκοπό τη δημιουργία και νέων δυνατοτήτων εξυπηρέτησης των πολιτών, διευρύνοντας τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών, προκειμένου να ικανοποιήσει πλήρως τις ανάγκες ασφαλισμένων, συνταξιούχων και εργοδοτών, περιορίζοντας την ανάγκη προσέλευσής τους για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους στις Τοπικές Υπηρεσίες και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού ξεκίνησε η νέα ψηφιακή υπηρεσία myEFKAlive, που αφορά την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω βιντεοκλήσης από τον υπολογιστή ή το κινητό του, όπου θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι σε ακριτικές ή απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε μονάδες του e-ΕΦΚΑ. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν αρκετές από τις συναλλαγές τους με τον Φορέα, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν για να εξυπηρετηθούν. Στόχος της Διοίκησης είναι να ενταχθούν στην υπηρεσία το σύνολο των νησιωτικών περιοχών της χώρας, καθώς και τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και εντός του 2022 να καλύπτεται το σύνολο της επικράτειας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ