Κυριακή, 14η Αυγούστου 2022  3:48: πμ
rss button rss button fb button fb button

Ροή Ειδήσεων

hmerologio ekdiloseon

Επιχειρείν Δυτικά

Κρασιά Γρίβας (Grivas Wines) - παράδοση στην ποιότητα

Ιαν 03, 2021
Η Οινοποιία Γρίβας ξεκίνησε το 1968 μέσα από την αγάπη και το μεράκι του Νικόλαου Γρίβα για το…

Ημερολόγιο Ειδήσεων

« Μάρτιος 2022 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το «αν ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία, αυτό θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή» υπογράμμισε πως «Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία. Κι αναμένω ότι αυτή η ισχυρή σχέση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τον Ιούνιο».

«Θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δεν θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους Ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία. Πιστεύω πως η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν «διαρροές» όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση για το εάν οι κυρώσεις που αφορούν το φυσικό αέριο είναι αναγκαίες και συνέχισε:

«Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε το ταχύτερο δυνατό ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε στις Βερσαλλίες. Και, φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης στις αγορές ώστε να πετύχουμε τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Διότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ευρώπη είναι η σύνδεση μεταξύ των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των πολύ υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος».

Δήλωσε ακόμη πως: «Αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη χρήση της συλλογικής δύναμης που έχουμε στην αγορά για να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, δεν θα αντιμετωπίσουν δυσανάλογο κόστος από την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων».

Όταν ερωτήθηκε για το εάν μια ύφεση είναι πιθανή ως αποτέλεσμα της εισβολής του Putin στην Ουκρανία δήλωσε πως: «Αναμένω ότι σίγουρα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, με βάση τις προβλέψεις μας. Και αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για να αντισταθούμε σε μια επιθετική συμπεριφορά. Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή μια ύφεση. Αλλά -επαναλαμβάνω- εναπόκειται σε μας, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, να είμαστε δημιουργικοί, να σκεφτούμε λύσεις έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο, προκειμένου να βάλουμε ένα όριο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που αυτή τη στιγμή προκαλεί πραγματικά μεγάλη ζημιά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

agrinionews.gr

Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το νέο Δ.Σ. της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, για τη συνδικαλιστική χρονιά 2021-2022, όπως αυτό προέκυψε μετά τις εκλογές της 17ης Μαρτίου 2022, και σύμφωνα με το άρθρο 14 του καταστατικού της Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτ/νίας, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  :  Βαγγέλης Τσούκας

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ          :  Αντώνης Μίκροβας

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     :  Γιώργος Κατσίφας 

ΤΑΜΙΑΣ                         :  Bασίλης Καραγιάννης

ΟΡΓ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     :  Δέσποινα Πάντου

ΜΕΛΗ                           :   Βασίλης Παπαθανασίου

                                          Γιάννης Ζέλος                                         

                                          Βάσω Ζησιμοπούλου

                                          Μιχάλης Ζαραβίνας

                                             

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

 

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

Βαγγέλης Τσούκας         Γιώργος Κατσίφας

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Πρώτος χρόνος μετά από την 200η επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Τη χώρα αυτή, που με τον αγώνα και το αίμα του λαού της κέρδισε την ανεξαρτησία της για να διοικείται ελεύθερα, την νέμονται τώρα χαμερπείς και εθελόδουλοι νενέκοι που συνθέτουν τη χειρότερη κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Αλλά και το τύποις πλέον κοινοβούλιο, που το συνθέτει η χειρότερη σύζευξη πολιτικού προσωπικού, η πιο οικτρή κουστωδία άβουλων και πειθήνιων στις έξωθεν εντολές που υπήρξαν ποτέ σ’ αυτήν τη χώρα.

Πρόκειται για το ίδιο πολιτικό προσωπικό που στέκει απαθές ή συναινεί και συμμετέχει στην απόλυση των χιλιάδων εργαζομένων του υγειονομικού τομέα, στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση των δομών υγείας, στην ασύστολη κερδοσκοπία κάθε είδους «ημέτερων» ολιγαρχών, στην παραχώρηση δημόσιας περιουσίας σε αρπακτικά κάθε μορφής και στην οικονομική εξαθλίωση του λαού που εκβιάζεται για την εξόφληση των τεχνητών οφειλών που του φόρτωσαν από την ΑΑΔΕ, τις τράπεζες ή τους λογαριασμούς κοινωφελών υπηρεσιών. Που κατέστρεψε συνειδητά την ελληνική οικονομία, που εξανάγκασε στη φυγή εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά μας, που ξεπούλησε κάθε ικμάδα εθνικού πλούτου υπακούοντας στις εντολές ξένων δυνάμεων, με μόνο μέλημά του να μένει πιστό στην τήρηση του «δημοσιονομικού συμφώνου», στην πάση θυσία αποπληρωμή των «δανειστών» και στις εντολές των σύγχρονων Μέτερνιχ του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. 

Πρόκειται για το ίδιο πολιτικό προσωπικό που προκειμένου να σκύβει δουλοπρεπώς τη μέση στα κελεύσματα των ΗΠΑ, κατέστησε τη χώρα μας και το λαό μας στόχο επιθετικών ενεργειών με τις στρατιωτικές βάσεις των πυρηνικών και την διέλευση χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών από την Αλεξανδρούπολη. Για τους ίδιους κυβερνώντες που κατέστρεψαν εν μία νυκτί τις διπλωματικές σχέσεις μας με την Ρωσία, τη μόνη μεγάλη δύναμη που επί διακόσια χρόνια, από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης μέχρι προχθές, έστεκε σταθερά, στα διεθνή φόρα, στο πλευρό των εθνικών δικαίων της χώρας μας. Για τους ίδιους, που τους φετφάδες περί «γαλάζιας πατρίδας», περί συνεκμετάλλευσης του πλούτου του Αιγαίου, περί γκριζαρίσματος της Θράκης ή περί αποστρατικοποίησης των νησιών, αποδέχονται να τα θέτει προς βρώση ο νέο-σουλτάνος στο τραπέζι μαζί με το κέρασμα του χαλβά, προκειμένου να επισφραγιστεί ο χαρακτήρας τους ως «διμερή ζητήματα» μεταξύ των δύο χωρών κι έτσι η επίσημη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας –μέχρι του βαθμού εθνικού ακρωτηριασμού- να προκύψει ως παρεπόμενο και ώριμο φρούτο.

Δεν ξεσηκώθηκαν για τέτοιους κυβερνώντες οι Έλληνες, όταν δημιουργούσαν με το αίμα τους και με χίλιες δυο στερήσεις το έπος της παλιγγενεσίας. Δεν φανταζόταν ο λαός όταν ξεσηκώθηκε ενάντια στον Τούρκο δυνάστη και τους ντόπιους τοποτηρητές του, ότι την πολυπόθητη λευτεριά του θα την καρπωνόταν κάποτε ένα πολιτικό προσωπικό τυχοδιωκτών και μια κυβέρνηση εντολοδόχων που νοιάζονται μόνο για τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, άξιοι απόγονοι των Νέγρηδων, των Κωλέττηδων και των Μαυροκορδάτων. Τους περισσότερους από αυτούς, ο Καραϊσκάκης θα τους διαπόμπευε στους δρόμους φορώντας τους το βρακί της Κατερίνας. Τους υπόλοιπους θα τους ενέτασσε ο Κολοκοτρώνης στην κατηγορία του Νενέκου με την θρυλική εντολή του, που σήμερα τρέφει σιωπηρά τις ψυχές και δονεί τα στήθη της πλειονότητας του χειμαζόμενου λαού.

Μόνο η ενότητα του λαού στη βάση του πατριωτισμού και της δημοκρατίας, θα λουφάξει τους σύγχρονους κοτζαμπάσηδες που λυμαίνονται τη χώρα. Μόνο η ενότητα των σύγχρονων «ξυπόλητων», όπως εκείνη των προγόνων μας που την εθνεγερσία τους γιορτάζουμε, θα ξηλώσει τους προσκυνημένους της πολιτικής σκηνής που δίνουν γη και ύδωρ σε όποια ξένη δύναμη τους προσεγγίσει, έχοντας καταντήσει την Ελλάδα «φαιό νταμάρι» κι εμάς «ένα πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι».

Η νέα τυραννία που βιώνουμε, απειλητική όσο ποτέ άλλοτε για τη συνέχεια της ύπαρξης αυτού του λαού κι αυτού του έθνους, ας μας οπλίσει ξανά με την ελπίδα και το θάρρος που θα μας οδηγήσουν στην απελευθέρωση της χώρας μας. Ας αναλογιστούμε όλοι μας το βάρος της ιστορικής ευθύνης που φέρουμε, συστρατευόμενοι σ’ ένα πλατύ πατριωτικό μέτωπο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία.

Είθε η δική μας γενιά να εκπληρώσει το ανεκπλήρωτο αίτημα της Επανάστασης του ’21.

Το ήθος και το σθένος των αγωνιστών του 1821, ας είναι οδηγός μας στον πόθο για το ξημέρωμα της λευτεριάς στον τόπο μας.

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2022
Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.ΠΑ.Μ.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία ανέτρεψε την παγκόσμια τάξη πραγμάτων»

«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνιστά  το τέλος της παγκοσμιοποίησης, καθώς η σύγκρουση έχει ανατρέψει την τρέχουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ίσχυε από τον Ψυχρό Πόλεμο και μετά και θα έχει μόνιμες παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες», προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της BlackRock, Λάρι Φινκ, σε επιστολή του προς τους μετόχους της επενδυτικής τράπεζας την Πέμπτη.

Μάλιστα μερικοί  από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Wall Street προειδοποιούν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να γίνει αιτία για μια μόνιμη αλλαγή στον κόσμο …

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που βιώσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, ο οποίος εποπτεύει 10 κεφάλαια τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιστολή του Φινκ έρχεται ένα μήνα μετά την ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν επιβάλλει βαριές κυρώσεις ξεκινώντας έναν «οικονομικό πόλεμο» στη Ρωσία που έχει αποσυνδέσει πρακτικά την Ρωσία  από την παγκόσμια οικονομία.

Όχι μόνο η σύγκρουση έχει ανατρέψει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ίσχυε από το τέλος του «Ψυχρού» Πολέμου στη δεκαετία του 1990, αλλά έχει επίσης «επιτείνει την πόλωση και την εξτρεμιστική συμπεριφορά που βλέπουμε σε όλη την κοινωνία σήμερα», είπε ο πρόεδρος της BlackRock, χωρίς να πει πότε πρόλαβε η κοινωνία να πολωθεί μέσα στις λιγότερο από 30 ημέρες που διαρκεί η ρωσική επιχείρηση.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπασε επίσημα τους δεσμούς μεταξύ των χωρών που είχαν ήδη πιεστεί από την πανδημία του κορωνοϊού», σημειώνει επίσης ο Φινκ, «καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα αναγκαστούν τώρα να επανεκτιμήσουν τις εξαρτήσεις τους και να αναλύσουν εκ νέου τις παραγωγικές τους δυνατότητες»

Ο πόλεμος θα έχει πολλές μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες, προειδοποιεί ο Φινκ, καθώς η αποπαγκοσμιοποίηση ωθεί τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα, αφήνοντας τις κεντρικές τράπεζες με μια δύσκολη επιλογή μεταξύ υψηλότερων τιμών ή χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας.

Ενώ προηγουμένως ήταν κάπως επιφυλακτικός για τα κρυπτονομίσματα, ο Fink έγραψε ότι η αναταραχή που προκλήθηκε από την επιχείρηση  της Ρωσίας θα μπορούσε να τονώσει τα εικονικά νομίσματα:

«Ένα παγκόσμιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών, σχεδιασμένο προσεκτικά, μπορεί να βελτιώσει τον διακανονισμό διεθνών συναλλαγών μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς .»

Αυτό άλλωστε είπε και ο  υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στο προσωπικό και στους φοιτητές του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας μίλησε για «νέα τάξη πραγμάτων».

«Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, δεν έχουν τόσο σχέση με την Ουκρανία, όσο με τις προσπάθειες να διαμορφωθεί μια νέα τάξη πραγμάτων», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα στην ΕΡΤ μόλις άκουσαν την συγκεκριμένη φράση έκλεισαν άρον-άρον την σύνδεση, ενώ και το μεταφρασμένο κείμενο που δόθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ από την ομιλία του Σ.Λαβρόφ δεν είχε μέσα τη συγκεκριμένη φράση.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα επεσήμανε πως έχει θέσει το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση

Η Ελλάδα θα πρέπει να κλείσει τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία και να σταματήσει να συνεργάζεται με ρωσικές εταιρείες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο oυκρανός πρέσβης στην Αθήνα, Sergii Shutenko.

«Κάποιοι Έλληνες ιδιοκτήτες συνεχίζουν να κάνουν τις δουλειές τους ως συνήθως, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι πρόκειται για πολύ αιματηρά χρήματα» είπε, όπως μεταδίδει το Politico.

«Από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αγοράσουν πυραύλους και να βομβαρδίσουν Έλληνες στη Μαριούπολη και τότε δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία σε αυτό. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθεί ο Πούτιν ότι δεν έχει πόρους και ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει από τις κυρώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα καθίσει να μιλήσει».

Ο Shutenko πρόσθεσε ότι έχει θέσει το ζήτημα στην ελληνική κυβέρνηση.

Η Ουκρανία έχει, επίσης, ζητήσει να χρησιμοποιηθούν ελληνικά λιμάνια για την ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς ο φθηνότερος τρόπος μεταφοράς βοήθειας είναι μέσω θαλάσσης. Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε, αλλά «τώρα πρέπει να βρούμε την πρακτική λύση» πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/03/2022

Του:         Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Στήριξη πληγέντων μετακινούμενων κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων τον Οκτώβριο του 2021»

Κύριε Υπουργέ,

Συμφώνως επιστολής Δημοτικής Αρχής Αγράφων, «... Πολλές οικογένειες των κτηνοτρόφων μας μένουν και δραστηριοποιούνται τον χειμώνα σε χωριά του Δήμου Μεσολογγίου και του Δήμου Αγρινίου. Όμως το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε περιοχές των Δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου μετά το πέρασμα του "Μπάλλου” τον περασμένο Οκτώβρη, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αποθήκες, υπόγεια, κτηνοτροφικές μονάδες λόγω των πολυήμερων βροχοπτώσεων». Σημαντικότερη αιτία για τις καταστροφές που υπέστησαν οι κτηνοτρόφοι ήταν τα ανολοκλήρωτα αντιπλημμυρικά - αποστραγγιστικά έργα, εξαιτίας των οποίων τεράστιοι όγκοι όμβριων υδάτων να κατέλθουν προς το Ξηρόμερο και μέσω του χείμαρρου Γεροπόρου να διοχετευθούν στον κάμπο και στα μαντριά της περιοχής, με συνέπεια πολλές κτηνοτροφικές μονάδες να καταστραφούν ολοσχερώς.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε όπως, δια των ενεργειών σας, οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας, των οποίων οι υποδομές καταστράφηκαν, να στηριχτούν οικονομικά, ώστε να επανακάμψουν και να επανέλθουν στην κύρια και μοναδική οικονομική δραστηριότητά τους;

2. Διατίθεστε το εν λόγω αίτημα των πληγέντων κτηνοτρόφων να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, ώστε οι πληγέντες να υποστηριχτούν οικονομικά από τα ειδικά ευρωπαϊκά ταμεία;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 22/03/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:           Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ:           «Ανάγκη υπαγωγής των μαθητών του Ευηνοχωρίου σε ειδικό καθεστώς εν όψει Πανελληνίων Eξετάσεων»

Κυρία Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Ευηνοχωρίου Αιτωλοακαρνανίας, σε προβληματισμό και αβεβαιότητα βρίσκονται οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Λυκείου Ευηνοχωρίου εν όψει Πανελληνίων Εξετάσεων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις υπό όρους άνισους, χωρίς να υπάρχει παραπλήσιο σημείο εκκίνησης με τους υπόλοιπους συνυποψήφιούς τους. Δυστυχώς, γι’ αυτούς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία την 11η Δεκεμβρίου τους έχουν βάλει εδώ και μήνες σε περιπέτειες και καθημερινή ταλαιπωρία. Αποτέλεσμα της κακοκαιρίας υπήρξαν πλημμύρες και εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η γέφυρα του ΟΣΕ κατέρρευσε, προκαλώντας προβλήματα στην υδροδότηση, ενώ η γέφυρα για την κίνηση των αυτοκινήτων υπέστη καθίζηση, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας. Το χωριό τους αποκόπηκε από την παλιά εθνική οδό λόγω της μη προσπελασιμότητας της γέφυρας, με αποτέλεσμα οι μαθητές να είναι αναγκασμένοι να διανύουν καθημερινά άνω των 30 χλμ. παραπάνω για να φτάσουν στο σχολείο τους και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία, χάνουν πολύτιμο χρόνο από το διάβασμά τους αλλά και οι οικογένειές τους επωμίζονται πολλαπλάσια έξοδα. Οι οικογένειες των μαθητών αλλά και οι ίδιοι βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα, αφού η καθίζηση της γέφυρας έχει επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την οικονομία της περιοχής, με άμεσο αντίκτυπο και στις μετακινήσεις οι οποίες γίνονται μετ’ εμποδίων λόγω και της διακοπής των δρομολογίων των ΚΤΕΛ. Οι εξετάσεις είναι προ των πυλών και οι μαθητές περνούν περισσότερο χρόνο στον δρόμο ταξιδεύοντας παρά στο γραφείο τους μελετώντας. Οι συγκεκριμένοι μαθητές λόγω των συνθηκών που βιώνουν δε θα δώσουν Πανελλήνιες επί ίσοις όροις με τους συνομηλίκους τους ανά την Επικράτεια. Σύμφωνα με το άρθρο 68 του ν. 4653/2020 (ΦΕΚ Α΄ 12) δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής μαθητών που πρόκειται να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές 2022 σε ειδικό καθεστώς, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι. Οι μαθητές του Ημερήσιου Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του ειδικού καθεστώτος που περιγράφει ο νόμος. Πρόκειται συγκεκριμένα για τέσσερις (4) μαθητές από τον Γαλατά, έναν (1) μαθητή από το Κρυονέρι και έναν (1) μαθητή από το Περιθώρι, που φοιτούν στην Γ΄ τάξη του Λυκείου. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Λυκείου τους με την υπ’ αριθμ. 15/1-3- 2022 Πράξη αιτείται ομόφωνα την υπαγωγή των έξι αυτών μαθητών στο ειδικό καθεστώς του ν. 4653/2020. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και

να εντάξει τους συγκεκριμένους μαθητές στο ειδικό καθεστώς, εξαλείφοντας την ανισότητα που έχει δημιουργηθεί, δίνοντάς τους έτσι δικαίωμα στο όνειρο και την ανέλιξή τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε, ώστε οι μαθητές του Ευηνοχωρίου να δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις επί ίσοις όροις με τους υπόλοιπους συνυποψήφιους;
  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες υπαγωγής των μαθητών του Ευηνοχωρίου στο ειδικό καθεστώς του ν. 4653/2020, ώστε να εξαλειφθεί η δημιουργηθείσα ανισότητα;
  1. Δεδομένου ότι οι μαθητές, μετά από δύο χρόνια τηλεκπαίδευσης, χρειάζονται πολύ χρόνο για να επανέλθουν στην εκπαιδευτική πραγματικότητα ομαλά και όχι τιμωρητικά, δε θα ήταν δικαιότερη μια αξιολόγηση με βάση τις συνθήκες που βιώνουν; Η υπαγωγή των μαθητών του Ευηνοχωρίου στο ειδικό καθεστώς του ν. 4653/2020 δεν είναι προς αυτήν την κατεύθυνση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ