Τρίτη, 6η Ιουνίου 2023  5:26: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν ξεκάθαρος στη συνομιλία με τον Όλαφ Σολτς και μίλησε μεν για διάθεση διαλόγου, αλλά μόνο αν το Κίεβο δείξει τη διάθεση να αποδεχθεί τα αιτήματα της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι ελπίζει ότι η Ουκρανία θα λάβει μια «λογική και εποικοδομητική» θέση κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιών, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Ο Πούτιν είπε επίσης στον Σολτς ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή για διάλογο με την Ουκρανία υπό τον όρο ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά της.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την ουκρανική πλευρά, καθώς και με όλους εκείνους που θέλουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα ικανοποιηθούν όλες οι ρωσικές απαιτήσεις».

Διαβεβαίωσε τον Όλαφ Σολτς ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν το Κίεβο και τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για καταστροφές που πραγματοποίησε η Μόσχα «χονδροειδή προπαγάνδα».

«Οι πληροφορίες για τους υποτιθέμενους βομβαρδισμούς του Κιέβου και άλλων μεγάλων πόλεων δεν είναι παρά χονδροειδή προπαγάνδα», είπε ο Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τoν Γερμανό Καγκελάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Μόσχα και Κίεβο έχει διεξάγει δύο γύρους συνομιλιών από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από οκτώ ημέρες σε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο και μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για την ανάγκη να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

rt 4 3 2022

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξαπολύουν νέες απειλές κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το ΝΑΤΟ δεν θέλει σύγκρουση. Αλλά εάν η σύγκρουση έρθει στο ΝΑΤΟ, τότε η συμμαχία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή της επικράτειας της.

grammer 4 3 2022

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γ. Βαρεμένος συνέταξε και έδωσε στην δημοσιότητα το άρθρο, το οποίο έχει ως τίτλο: “Πόλεμος” στο πεζοδρόμιο μπροστά στην Εθνική Τράπεζα Αγρινίου” 

Το άρθρο έχει ως εξής:

Ανέβαινα την οδό Πάνου Σούλου στο Αγρίνιο, όταν μπροστά από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας βλέπω κόσμο μαζεμένο και σε έξαλλη κατάσταση.

«Κύριε Βαρεμένε, ελάτε εδώ να δείτε το χάλι μας. Είμαστε από τις 9 το πρωί και η ώρα είναι 12 κι ακόμη περιμένουμε. Τίς Ζώα είμαστε;»

Ανοίγω διάδρομο και μπαίνω στην τράπεζα, μήπως και βγάλω άκρη γι αυτό το δράμα, μονολογώντας:

«Μα, υπάρχει τράπεζα που να επιθυμεί να βασανίζει τον πελάτη;»

Εκεί λοιπόν πληροφορούμαι ότι, από τα 28 άτομα προσωπικό, έχουν απομείνει τα 16 και από αυτά κάποιοι ασθενούν με Covid, οπότε οι υπηρεσίες προς τον πελάτη, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων έχουν απομείνει, κατέρρευσαν.

Ρωτάω: «Μα καλά, τα ΑΤΜ γιατί υπολειτουργούν;»

Απάντηση: «Εδώ και 3 χρόνια έχουμε ζητήσει την αντικατάστασή τους κι ακόμη στον δρόμο βρίσκονται».

Είναι να κάνεις τον σταυρό σου. Αντ’ αυτού, απευθύνομαι στον περιφερειακό διευθυντή στα Γιάννενα.

Μου επιβεβαιώνει το πρόβλημα με τα ΑΤΜ και λέει ότι έχει αιτηθεί την αντικατάστασή τους, αλλά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, διότι η τράπεζα τα παραγγέλνει όχι ένα-ένα αλλά πολλά μαζί.

Όσο για την δραματική έλλειψη προσωπικού στο σύνολο των τραπεζών, πληροφορούμαι ότι στο υποκατάστημα της Εθνικής στο Αγρίνιο δεν φθάνει μόνο η μείωση από τα 28 άτομα στα 16, αλλά προβλέπονται ακόμη λιγότερα.

Άρα, ο κόσμος θα εξακολουθήσει να βασανίζεται στο πεζοδρόμιο και η απορία είναι: Πώς αυτό μπορεί να γίνεται αποδεκτό από την διοίκηση οποιασδήποτε τράπεζας;

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θεσσαλονίκη, 03/02/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:           «Προβολή του αγνώστου Ναού Στρατίου Διός της Αιτωλοακαρνανίας»

Κυρία Υπουργέ,

Ο Στράτιος Δίας ήταν ο προστάτης Θεός των Στρατίων και ο ναός του κατείχε δεσπόζουσα θέση μέσα στην οχυρωμένη περίμετρο της Αρχαίας Στράτου των αρχαίων Ακαρνάνων. Ο Ναός του Στρατίου Διός βρίσκεται σε λοφίσκο βορειοδυτικά της Αρχαίας Στράτου, «πόλιν μεγίστη της Ακαρνανίας», κατά τον Θουκυδίδη, χτισμένη κατά την περίοδο της μεγάλης ακμής της Ακαρνανίας, μεταξύ του 328 π. Χ. και του 313 π. Χ. Ο Ναός ήταν επίσης το λατρευτικό και πολιτικό κέντρο της περιοχής, δωρικού ρυθμού, με κίονες αράβδωτου κορμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατασκευή του παρέμεινε ημιτελής. Πιθανολογείται ότι παρέμεινε ημιτελής, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων των Ακαρνάνων με τους Αιτωλούς (οι μεν Ακαρνάνοι κατοικούσαν στη δυτική όχθη του ποταμού Αχελώου, ο οποίος υπήρξε πλωτός κατά την Κλασική και Ελληνιστική εποχή, οι δε Αιτωλοί στην ανατολική). Επιπρόσθετα, στη θέση όπου βρίσκεται το σύγχρονο νεκροταφείο του χωριού Στράτος, βρισκόταν ένα από τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, χωρίς να έχει όμως ανασκαφθεί πλήρως.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Διεξάγονται κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο αρχαιολογικές ανασκαφές στα νεκροταφεία της Αρχαίας Στράτου κι αν ναι, ποια είναι τα ευρήματα που υποδηλώνουν τη σπουδαιότητα της αρχαίας πόλης των Ακαρνάνων;
  2. Διατίθεστε να αναδείξετε περαιτέρω τον Ναό του Στρατίου Διός και κατ΄ επέκταση το σύνολο της έκτασης του αρχαιολογικού χώρου της εν λόγω αρχαίας πόλης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 3025/8.2.2022 Ερώτηση με θέμα:

«Προβολή του αγνώστου Ναού Στρατίου Διός της Αιτωλοακαρνανίας»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 3025/8.2.2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ο αναφερόμενος στην Ερώτηση ναός του Στρατίου Διός κατέχει εξέχουσα θέση στη δυτική πλευρά της αγοράς της αρχαίας πόλης Στράτου, η οποία εκτείνεται πλησίον του ποταμού Αχελώου και βόρεια του σημερινού ομώνυμου οικισμού της Δημοτικής Ενότητας Στράτου του Δήμου Αγρινίου της Π.Ε. Αιτωλοκαρνανίας. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, η θέση είναι γνωστή από τις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν στα τέλη του 19ου- αρχές 20ου αιώνα από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και συνεχίστηκαν το 1990 έως το 1996 από την τότε Εφορεία Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Επιπλέον, στο πλαίσιο των έργων «Αρδευτικό Έργο Οζερού» (2004-2006) και

«Ανακατασκευή της διώρυγας Δ1» (2009-2013), καθώς και άλλων ιδιωτικών έργων, η Εφορεία διενήργησε σωστικές ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία νεκρόπολη, που εκτείνεται εκτός των τειχών, νότια και δυτικά αυτών. Μεγάλο μέρος των ευρημάτων της νεκρόπολης εκτίθενται στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ι.Π. Μεσολογγίου, στην ενότητα της πρώτης πρωτεύουσας των Ακαρνάνων.

Δεδομένου ότι η αρχαία Στράτος εκτεινόταν σε ιδιοκτησίες, το ΥΠΠΟΑ προχώρησε από το 1990 έως τη δεκαετία του 2000 σε ένα μεγάλο πρόγραμμα απαλλοτριώσεων, περί των 232 ιδιοκτησιών συνολικού εμβαδού 234 στρεμμάτων, με σκοπό την προστασία, την διάσωση και ανάδειξη των μνημείων.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι περιφραγμένος και επισκέψιμος. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει προβεί σε εκτεταμένους και ενδελεχείς καθαρισμούς των καλύτερα διατηρημένων τμημάτων της οχύρωσης της αρχαίας πόλης και της παραποτάμιας πύλης, οι οποίες βρίσκονται παραπλεύρως της κεντρικής οδού και του Αχελώου, ενώ παράλληλα εκπονείται μελέτη φωτισμού αυτών, ώστε να αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επιπλέον, στις 3.8.2020 εντάχθηκε η Πράξη «ΣΤΕΡΕΩΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ» στο Ε.Π. «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020», με

συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000 € και διάρκεια έως τις 31.12.2023 (αρ. πρωτ. 3133/03-08- 2020, ΑΔΑ: ΨΕΘ07Λ6-32Φ Απόφαση). Στο πλαίσιο της ανωτέρω Πράξης υλοποιούνται

απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας καθαρισμοί, αποχωματώσεις, διερευνητικές ανασκαφικές τομές, διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου, εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης στο κοίλο και το σκηνικό του οικοδόμημα του θεάτρου. Παράλληλα, το έργο περιλαμβάνει τον ηλεκτροφωτισμό του μνημείου, και την αναστήλωση της λεγόμενης «οικίας Γιάγκα», ένα διώροφο σπίτι του 19ου αιώνα, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό δείγμα της περιόδου, για τη στέγαση κέντρου πληροφόρησης και ψηφιακής έκθεσης της αρχαίας πόλης Στράτου.

Τέλος, αναφορικά με το Ερώτημα για την ανάδειξη του ναού του Στρατίου Διός, επισημαίνεται ότι η Εφορεία συνεργάζεται με τον Δήμο Αγρινίου, ο οποίος προτίθεται να αναλάβει τη χρηματοδότηση μελέτης αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου.

Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι να αποτελέσει η αρχαία πόλη Στράτος σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, δίνοντας νέα ώθηση στο τουριστικό αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής, εμπλουτίζοντας παράλληλα το δίκτυο των επισκέψιμων και αναδεδειγμένων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της Αιτωλοακαρνανίας. Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται σαφής η συνεχής μέριμνα για τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο και η προσπάθεια ανάδειξής του από το ΥΠΠΟΑ.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού.

Προκλήθηκε  πυρκαγιά, αλλά η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι «εγγυημένη», σύμφωνα με το Κίεβο, που κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

Η φωτιά που είχε εκδηλωθεί εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, κατασβέστηκε από πυροσβέστες.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό ρωσική πολιορκία με τον ρωσικό στρατό να κλιμακώνει τις επιθέσεις.

Για ένατη ημέρα η Ουκρανία ζει τον εφιάλτη του πολέμου ο οποίος ξεκίνησε μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εισβάλει στη χώρα.

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ