Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  2:23: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022 00:12

Μόνο μια "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ" μας σώζει...

PAPADOPOYLOS KOSTASγράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος
 
- ΟΛΟΙ γνωρίζουμε, απ' το δημοτικό ακόμα, για τη νομοθετική ρύθμιση του Σόλωνα στην Αρχαία Αθήνα, η οποία ονομάστηκε "σεισάχθεια". Σύνθετος όρος στα αρχαία ελληνικά, απ' το "σείω" (ταρακουνώ) και το "άχθος" (βάρος-χρέος). Σεισάχθεια δηλαδή σήμαινε τότε "αποτίναξη των βαρών", των χρεών των πολιτών προς τους ιδιώτες και το δημόσιο. Πριν από αυτόν το νόμο ίσχυε ο θεσμός της "υποδούλωσης για χρέη". Ένας πολίτης, ο οποίος δε μπορούσε να ξεπληρώσει το δανειστή του, έχανε την προσωπική του ελευθερία, ο ίδιος και η οικογένειά του, αφού έβαζε υποθήκη το "σώμα του"! Με τη σεισάχθεια καταργούνταν τα χρέη! Για τους "μη έχοντες" όπως θα λέγαμε σήμερα, τα "ευάλωτα νοικοκυριά"...
 
- ΣΗΜΕΡΑ, μετά από τρία απανωτά "χτυπήματα" σε μία 12ετία, της οικονομικής κρίσης που χάσαμε το μισό ετήσιο εισόδημά μας, της πανδημίας που χάσαμε και την ελευθερία μας και τις δουλειές μας ("πλήν Λακεδαιμονίων" πάντα που πλούτισαν εις βάρος μας) και του πολέμου τώρα που εκτοξεύτηκαν οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος κι όχι μόνο (πλην αυτών που αισχροκερδούν εις βάρος μας, πάντα με τις ευλογίες και την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεών μας), το μοναδικό μέτρο στήριξης, με εισοδηματικά κριτήρια, της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών - νοικοκυριών της φτωχοποιημένης και υποθηκευμένης χώρας, θα ήταν μία νέα σεισάχθεια και μόνο! Αν, στη θέση των πλούσιων "ιδιωτών" της Αρχαίας Αθήνας που δάνειζαν, υποθηκεύοντας ακόμα και το "σώμα" του πάμφτωχου δανειστή τους, βάλουμε σήμερα τις τράπεζες και τις Εισπρακτικές Εταιρείες που τηλεφωνούν - τρομοκρατούν τους εξαθλιωμένους πολίτες και νοικοκυριά, προχωρώντας σε πλειστηριασμούς ακόμα και "πρώτων κατοικιών" τους ΚΑΙ το δημόσιο απ' την άλλη που δε σταματά να "χρεώνει" όπως πριν κι ας μη "βγαίνει ο μήνας" απ' τις συνεχείς περικοπές απ' το ανάλγητο κράτος, συν ακρίβεια, ανεργία και λουκέτα παντού, σίγουρα κατανοούμε πως κανένα άλλο "μέτρο" - σαν αυτά που υπόσχεται ο "πρώτος πολίτης" της χώρας μας - δεν καρποφορεί και δε λύνει κανένα πρόβλημα...
 
- ΕΠΟΜΕΝΩΣ: Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση, αν νοιάζονται για εμάς πραγματικά και όχι μόνο "πολιτικά", ας καθίσουν όλοι μαζί και ας φέρουν Νόμο - μία νέα "σεισάχθεια" δηλαδή - που μπορεί ν' ανακουφίσει τα "ευάλωτα νοικοκυριά". Κι ας δεσμευτούν, έστω και προεκλογικά, για κάτι τέτοιο, το κάθε κόμμα για τον εαυτό του. Κάνοντάς το πράξη μετά την εκλογή του. Μπορεί να είμαι "ονειροπόλος", μπορεί να μοιάζει με ουτοπία κάτι τέτοιο, όμως εγώ δε βλέπω άλλη λύση! Το ίδιο ν' απαιτήσουν και απ' την ΕΕ: Μία, έστω και μερική "σεισάχθεια" του εθνικού μας χρέους...
 
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου – Για «ψέματα» κάνει λόγο η Γαλλία – Μακρόν και Σολτς επανέλαβαν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία στην επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με αξιωματούχο της γαλλικής προεδρίας.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι Μακρόν και Σολτς , κατά την επικοινωνία τους, διάρκειας μιάμισης ώρας, επανέλαβαν την έκκλησή τους για την άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την πλήρη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα το Ελιζέ επισημαίνει ότι οι κατηγορίες του Ρώσου προέδρου για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα».

Ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στους Μακρόν και Σολτς, οι οποίοι και του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Ο Πούτιν έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τους δύο ηγέτες, για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», για «απαγωγές αμάχων» και τη «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρότρυνε τον Μακρόν και τον Σολτς να ασκήσουν επιρροή στις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν αυτές τις εγκληματικές ενέργειες», συμπλήρωσε η ρωσική προεδρία.

Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τους Μακρόν και Σολτς σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, που  γίνεται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και στο νέο πεδίο σχέσεων που διαμορφώνεται ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, είναι η τέταρτη μέσα σε τρία χρόνια και εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός, αύριο θα μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας και στις 2 το μεσημέρι – όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, είναι η τέταρτη μέσα σε τρία χρόνια και εκτιμάται ότι είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, δήλωσε ότι «είναι επιβεβλημένη η συνάντηση με τον Ερντογάν γιατί αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις. Είναι λογικό να συνομιλούμε έτσι ώστε να μην προσθέτουμε και άλλες εστίες έντασης». Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η συζήτηση θα γίνει σε καλό κλίμα. Θεωρώ όμως θετικό πως υπήρξε η πρόσκληση από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. Το παράθυρο μας είναι ανοιχτό στο διάλογο και κλειστή η πόρτα μας στις απειλές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, «στο τραπέζι» θα είναι όλα τα θέματα, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η ελληνική πλευρά. Τα ΜΜΕ στην Τουρκία θεωρούν ότι πρώτο θέμα θα είναι το ενεργειακό και ένας τρόπος να ζωντανέψει εκ νέου ο EastMed.

in.gr

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος έθιξε μεταξύ άλλων το ζήτημα της καθυστέρησης που υπάρχει στην αναπλήρωση των κενών που προκύπτουν από συνταξιοδοτήσεις γιατρών.

«Το Δεκέμβριο έφυγαν από το νοσοκομείο Αγρινίου με σύνταξη 7 γιατροί. Τον επόμενο μήνα υπέβαλαν χαρτιά για συνταξιοδότηση άλλοι 3 γιατροί. Και δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την αναπλήρωση αυτών των 10 γιατρών» ανέφερε ο Γ. Βαρεμένος και πρόσθεσε: «στο Μεσολόγγι, ο διοικητής αναγκάζεται να πηγαινοφέρνει γιατρούς για να μπαλώσει την κατάσταση. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καταργεί οργανικές θέσεις και τις μετατρέπει σε θέσεις νοσηλευτών, χωρίς αύξηση της δαπάνης».

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για τη διαχείριση της πανδημίας έχει πολλές επιμέρους διαστάσεις και σε πολλές περιπτώσεις με τον τρόπο που γίνεται αυτή η αντιπαράθεση δυσκολεύεται κανείς να βγάλει συμπέρασμα. Πάντως αυτό που ανέφερε ο Γ. Βαρεμένος για την καθυστέρηση στην αναπλήρωση των κενών που προκύπτουν από συνταξιοδοτήσεις είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επωφεληθεί απ’ αυτό – έχουμε πιο ανθεκτικές στο χρόνο προμήθειες και πιο γερά νεύρα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια μετά τις κυρώσεις που επέβαλε σε βάρος της Μόσχας για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Ο Νικολάι Κόμπρινετς είπε πως η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας, αλλά είναι και έτοιμη για σκληρή αντιπαράθεση στον τομέα, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα μπορούσε να σημάνει αυτή η αντιπαράθεση.

Ο ίδιος δήλωσε πως η κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας θα οδηγήσει την Ε.Ε. να πληρώνει τουλάχιστον τα τριπλάσια για πετρέλαιο, αέριο και ηλεκτρικό.

«Πιστεύω πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επωφεληθεί απ’ αυτό – έχουμε πιο ανθεκτικές στο χρόνο προμήθειες και πιο γερά νεύρα», δήλωσε ο Κόμπρινετς μιλώντας στο Ιντερφάξ.

Καθημερινή

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τις μετακινήσεις προσωπικού από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας. Αν και εσχάτως υπάρχουν πληροφορίες πως δεν θα μείνει τελικά ακάλυπτος ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Μεσσολογγίου από τη μετακίνηση ακτινολόγου ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη εικόνα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι οδεύουμε σε υποβάθμιση αν όχι σε κατάργηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ :

Κοινή είναι η εικόνα της αποδιοργάνωσης των δύο Νοσοκομείων του Νομού, λόγω της «κοβιντοποίησής» τους, της ανεπαρκούς στήριξης αλλά και της εξάντλησης των αντοχών του προσωπικού, το οποίο εδώ και 2 χρόνια κάνει υπερπροσπάθεια για να κρατήσει όρθια τη δημόσια περίθαλψη. Σήμερα η στελέχωση στο ΕΣΥ έχει επιδεινωθεί και οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας και των υπόλοιπων νοσημάτων με πολύ λιγότερες δυνάμεις (λείπουν πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε σύγκριση με 1 χρόνο πριν).

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, υποβαθμίζεται διαρκώς με μετακινήσεις προσωπικού προς το Αγρίνιο με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν τμήματα που είναι ζωτικής σημασίας για ένα περιφερειακό Νοσοκομείο. Η πρόσφατη μετακίνηση ιατρικού προσωπικού (ακτινολόγου), σημαίνει πρακτικά τη μη λειτουργία του νέου σύγχρονου αξονικού τομογράφου, ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η τέταρτη μετακίνηση το τελευταίο διάστημα!

Το πολύπαθο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκε σημαντικά, δέχεται το ένα χτύπημα μετά το άλλο με τελικό στόχο να μετατραπεί σε ένα Κέντρο Υγείας. Αυτό βέβαια είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης, που δεν ντρέπεται να το πει δημόσια, στοχεύει στην κατάργηση Νοσοκομείων που βρίσκονται στον ίδιο Νομό, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες της περιοχής.

Οι πολίτες που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα δημόσια Νοσοκομεία, παρά τα προβλήματα και τις παθογένειές τους, θα αντιληφθούν πολύ σύντομα ότι το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση δεν στοχεύει στην ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αλλά στην εκχώρηση των “φιλέτων” του ΕΣΥ στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τελικά φαίνεται ότι ήταν πολύ σύντομος ο δρόμος από τα χειροκροτήματα στη στοχοποίηση του ΕΣΥ.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ