Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:15: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτοπουλο επισκέφθηκε στο Πεντάγωνο ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, με αφορμή την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (ΚΣ ΝΑΤΟ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η εθνική μας στρατηγική στο πλαισιο της Συμμαχίας και οι σχετικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην ΚΣ ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό «στόχος μας είναι η Ελλάδα να συμμετέχει ως πρωταγωνίστρια με δυνατή φωνή και ξεκάθαρες θέσεις για τα διεθνή θέματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες του για την Ευρώπη και ειδικότερα για την περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Λιβανός συζήτησαν για τη νέα πραγματικότητα που υπαγορεύει την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ρόλο της χώρας μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου με αυξημένες γεωπολιτικές δυνατότητες.

Ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο και σημείωσε ότι «προσβλέπει στη συχνή και στενή συνεργασία τους για την καλύτερη δυνατή και συντονισμένη προώθηση των ελληνικών θέσεων στο πλαίσιο όλων των θεσμικών οργάνων και διαδικασιών του ΝΑΤΟ».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα κοσμήματα αποτελούν το ιδανικό δώρο για ειδικές περιστάσεις και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συνοδεύουν κάθε σημαντική στιγμή της ζωής σας από την πρώτη της στιγμή. Μονόπετρα για αξέχαστη πρόταση γάμου, βέρες που θα σας ενώνουν για μία ζωή και βαπτιστικοί σταυροί για να καλωσορίσετε το νέο μέλος στην οικογένειά σας, είναι συνήθως τα κοσμήματα που επιλέγονται για τις πιο σπουδαίες περιστάσεις.

Το ότι συνηθίζεται η επιλογή τους όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι και τα ίδια τα κοσμήματα συνηθισμένα και βαρετά. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα κοσμημάτων Goldy θα βρείτε μία τεράστια ποικιλία σε μονόπετρα, βέρες και βαπτιστικούς σταυρούς, που ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις της μόδας και σας χαρίζουν στυλ που ξεχωρίζει!

Για την πιο σημαντική πρόταση της ζωής σας

Η πρόταση γάμου είναι η πιο αγχωτική και ταυτόχρονα μαγική στιγμή, αφού ζητάτε από το άλλο σας μισό να ενώσει την ζωή του με τη δική σας και να ξεκινήσετε μία οικογένεια μαζί. Φυσικά μία τέτοια σημαντική στιγμή δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύεται από ένα κόσμημα αντάξιο της σοβαρότητάς της. Τα μονόπετρα είναι οι πιο αγαπημένες επιλογές για πρόταση γάμου και στο ηλεκτρονικό κοσμηματοπωλείο Goldy θα βρείτε επώνυμες μάρκες με κομψή και μοντέρνα αισθητική που θα την κάνουν να πει το πολυπόθητο «ναι».

Το εντυπωσιακό μονόπετρο από λευκόχρυσο 9 καρατίων που αγκαλιάζει ένα λαμπερό ζιργκόν με μοντέρνο σχεδιασμό, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για κερδίσετε την καρδιά της.

monopetro.jpg

Για μία αξέχαστη γαμήλια τελετή

Οι βέρες είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε γαμήλιας τελετής, ωστόσο έχουν παρέλθει κατά πολύ οι μέρες που η μοναδική επιλογή ήταν ένα απλό χρυσό κόσμημα. Πλέον οι επιλογές είναι αμέτρητες και με ευρεία γκάμα τιμών για να επιλέξετε αυτές που ταιριάζουν στο δικό σας βαλάντιο.

Top επιλογή, οι δίχρωμες βέρες από επιχρυσωμένο ατσάλι, εξαιρετικά ανθεκτικές, με μοντέρνο σχεδιασμό που ξεχωρίζει και σε πολύ οικονομική τιμή που δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.

 vera.jpg

Καλωσόρισες μωράκι

Η βάπτιση είναι μία πολύ σημαντική στιγμή και μία ευκαιρία για όλη την οικογένεια να έρθει κοντά και να γιορτάσει την έλευση ενός νέου μέλους της. Το ίδιο το μωράκι, θα θυμάται το γεγονός μόνο από φωτογραφίες, όμως το συμβολικό κόσμημα που συνοδεύει το μυστήριο, θα το έχει για όλη του τη ζωή.

Οι βαπτιστικοί σταυροί είναι απαραίτητοι σε κάθε βάπτιση για αγοράκι και για κοριτσάκι, καθώς συμβολίζουν το καλωσόρισμα του νέου μέλους στην κοινωνία και αποτελούν ένα πολύτιμο δώρο και μία συγκινητική ανάμνηση.

Βαπτιστικοί σταυροί σε χρυσό, αλλά και σε πλατίνα, ροζ χρυσό ή και λευκόχρυσο, σας περιμένουν σε μεγάλη ποικιλία στο ηλεκτρονικό κοσμηματοπωλείο goldy για να επιλέξετε αυτούς που θα χαρίζουν χαμόγελο στο παιδί μεγαλώνοντας όποτε τους κοιτάζει.

Όποια κι αν είναι η περίσταση, το κόσμημα είναι η απάντηση. Επισκεφθείτε σήμερα το ηλεκτρονικό κοσμηματοπωλείο Goldy και βρείτε μία μεγάλη ποικιλία σε βέρες, μονόπετρα και βαπτιστικούς σταυρούς κορυφαίου design σε ασυναγώνιστες τιμές.

Υγρό φρένων:

Το υγρό φρένων είναι ένα είδος υδραυλικού υγρού που χρησιμοποιείται στους μηχανισμούς πέδησης για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του πεντάλ φρένων ώστε να διεγείρει τα τακάκια των φρένων στους τροχούς.

Τι υγρά φρένων να χρησιμοποιήσετε:

Ο ιδανικότερος τρόπος για να αναγνωρίσετε τι είδους υγρό φρένων χρειάζεται το όχημά σας είναι να ρίξετε μια ματιά στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη σας. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το καπάκι παροχής του θαλάμου εμπειρογνωμόνων για να διακρίνετε το είδος του υγρού φρένων που χρησιμοποιείται στο όχημά σας..

Ταξινόμηση του υγρού φρένων:

Σύμφωνα με την ομαδοποίηση του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT), τα υγρά φρένων που χρησιμοποιούνται σήμερα χωρίζονται στα ακόλουθα είδη:

1. Αναμένεται για χρήση σε οχήματα που προορίζονται να κινούνται με χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες. Επικεντρώνονται ουσιαστικά σε πλαίσια με εξαρτήματα τυμπάνων φρένων στους δύο άξονες ή σε πλαίσια με πλάκες στον μπροστινό άξονα και τύμπανο στο πίσω μέρος. 

Τα αποτελέσματα αυτής της κατηγορίας ανταποκρίνονται στις συνοδευτικές ανάγκες: 

η θερμοκρασία φυσήξεις τους είναι κάτω από 205 και 140 °C, για τα ανόθευτα προϊόντα και τα προϊόντα με 3,5% περιεκτικότητα σε νερό, χωριστά. Το κινηματικό τους πάχος στους 100°C δεν πρέπει να είναι κάτω από 1,5 mm2/s και τουλάχιστον 1500 mm2/s στους -40°C.

2. Προορίζεται για χρήση σε οχήματα ταχείας κυκλοφορίας με κυκλικά συστήματα φρένων, ακόμη και αεριζόμενα στους δύο άξονες. Έχουν τις συνοδευτικές ιδιότητες: θερμοκρασία φυσαλίδων χωρίς νερό, όχι κάτω από 230 ° C, ενώ με υγρασία 3,5%, όχι κάτω από 155 ° C. Η κινηματική τους συνοχή στους - 40 ° C και 100 ° C είναι χαμηλότερη από 1800 και υψηλότερη από 1,5 mm2/s.

3. Τα στοιχεία αυτά επικεντρώνονται σε σπορ οχήματα, των οποίων οι μηχανισμοί πέδησης λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Το όριο βρασμού τους είναι κάπου στην περιοχή των 260 και 180 ° C και το κινηματικό τους πάχος είναι κάπου στην περιοχή των 1,5 και 900 mm2/s, σε θερμοκρασίες πάνω και κάτω από το μηδέν, ξεχωριστά.

4. Πληρούν παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές του 5.1, ωστόσο δημιουργούνται με εναλλακτικές προϋποθέσεις. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε οχήματα hustling και άλλα σπορ οχήματα με κινητήρα.Speck 4 Κατηγορία 6. Ικανοποιούν τις αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές που υποστηρίζονται λόγω των προϋποθέσεων του πλαισίου ABS. Το όριό τους είναι κάπου στην περιοχή των 250 και 165 ° C και συμβαδίζουν με φανταστική ομαλότητα, ακόμη και σε εξωφρενικες ιούς: η συνοχή τους δεν ξεπερνά τα 750 mm2/s.

Ελέγξτε τη στάθμη των υγρών:

Η στάθμη των υγρών μπορεί να ελεγχθεί εύκολα σε σύγχρονα και παλαιά οχήματα.

Περισσότερα τρέχοντα οχήματα:

Τα περισσότερα πιο σύγχρονα οχήματα έχουν ένα σαφές αποθετήριο με μια προφανώς επιλεγμένη γραμμή "πλήρης". Υποθέτοντας ότι το όχημά σας διαθέτει αυτό το στυλ παροχής, μπορείτε πραγματικά να εξετάσετε τη στάθμη του υγρού χωρίς να εξαλείψετε το βιδωτό καπάκι.

Πιο έμπειρα οχήματα:

Τα περισσότερα πιο καθιερωμένα (μέσα της δεκαετίας του 1980 και άνω) οχήματα έχουν μια μεταλλική αποθήκη με μια κορυφή που κρέμεται από ένα ελατηριωτό στήριγμα. Καθαρίστε το εξωτερικό μέρος του καπακιού για να βοηθήσετε στη συγκράτηση τυχόν σκουπιδιών από το να εισέλθουν στο υγρό των φρένων. Θα πρέπει να αποσπάσετε το κούμπωμα στην άκρη και, στη συνέχεια, σε αυτό το σημείο, να σηκώσετε το πάνω μέρος για να ελέγξετε τη στάθμη. Θα πρέπει να ελέγξετε τη γραμμή "γεμάτο".

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε το υγρό φρένων σας:

Ένα προφανές σημάδι ότι πρέπει να αλλάξετε το υγρό φρένων σας είναι η ολική βλάβη των φρένων. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πιο ασφαλή σημάδια που δείχνουν ότι το όχημά σας χρειάζεται νέο υγρό φρένων. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το υγρό φρένων:

1.Ζητήματα με τα πεντάλ σας 

2.Η φωτεινή λυχνία ABS 

3.Τα τακάκια των φρένων σας δεν λειτουργούν καλά 

4.Μια μυρωδιά καψίματος

Πώς να αλλάξετε το υγρό φρένων:

Αν υποθέσουμε ότι πρέπει να αλλάξετε το υγρό φρένων μόνοι σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: 

  • Απομακρύνετε το παλιό, βρώμικο υγρό από το δοχείο του θαλάμου εμπειρογνωμόνων. 
  • Χρησιμοποιήστε ένα μέτριο δοχείο γαλοπούλας για αυτό. 
  • Χρησιμοποιήστε ένα ύφασμα χωρίς χνούδι για να καθαρίσετε τη δεξαμενή. 
  • Βάλτε νέο υγρό φρένων στο ρεζερβουάρ ακριβώς μέχρι να έρθει η γραμμή "Χωρίς όριο", αντικαταστήστε το καπάκι στο ρεζερβουάρ. 

Πηγή πληροφοριών:

https://www.autodoc.gr/exartimata-aftokiniton/gra_frenon-12308

https://www.autogreeknews.gr/sumboules/pos-na-elegxoyme-monoi-mas-ta-ygra-frenon

Ένας πρωθυπουργός εκτός τόπου χρόνου είναι πλέον ο Κ.Μητστοάκης ο οποίος επέλεξε να μιλήσει στην Βουλή για την ακρίβεια που η κυβέρνησή του έχει προκαλέσει με την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία ενάντια στο εθνικό συμφέρον και προσπαθεί να πείσει πως τα μέτρα που λαμβάνει για την ακρίβεια είναι αποτελεσματικά.

Από την στιγμή που συνταξιούχοι και απλοί μισθωτοί (των 800 ευρώ δηλαδή), λαμβάνουν λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου χιλιάδων ευρώ και ενώ το κόστος μετακίνησης  και διατροφής έχει αγγίξει εφιαλτικά επίπεδα.

Είπε ότι οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι εξαντλημένοι λόγω των πιέσεων και πρόσθεσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Δεν αναφέρθηκε βέβαια πως η Δύση προκάλεσε την σύγκρουση αυτή και εμφανίστηκε αμετανόητος που έθεσε την Ελλάδα στο ρωσικό «στόχαστρο» και την εξέθεσε την ελληνική οικονομία σε απίστευτα επίπεδα φτώχειας.

«Οι προκλήσεις προβάλλουν μεγαλύτερες και τα εμπόδια ψηλότερα. Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος.

Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας και των χιλιάδων ομογενών μας. Δεν διστάσαμε στις ρωσικές κάνες να προτάξουμε ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντική».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα ανοικοδομήσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης.

Προφανώς, κανείς δεν του θύμισε πως δεν έχει νοσοκομεία η Ελλάδα που θα πρέπει πρώτα να φτιάξει ενώ δεν εξήγησε τι θα συμβεί όταν η Μαριούπολη θα είναι σε ρωσικά χέρια.

Θα ζητήσει «άδεια» από τους Ρώσους για να το φτιάξει; Τους Ρώσους στους οποίους φέρθηκε με τέτοια εχθρότητα, ενώ τα όπλα που έστειλε μπορεί να έχουν αφαιρέσει ζωές Ρώσων στρατιωτών;

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα όσον αφορά στην Τουρκία ότι «η πόρτα μας μπορεί να είναι κλειστή σε κάθε πρόκληση αλλά ανοικτή στον διάλογο. Τόνισε ακόμα ότι είμαστε απέναντι στον αναθεωρητισμό.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται ο σύγχρονος πολιτισμός με τον ανατολίτικο δεσποτισμό του παρελθόντος. Πρέπει να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαης αλλαγής συνόρων και η προσπάθεια κάθε ηγέτη που θέλει να γίνει αντιδημοκρατικά ηγεμόνας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την δημοκρατία», πρόσθεσε.

Τους Έλληνες τους ρώτησε τι θεωρούν «Δημοκρατία» και ποιον υποστηρίζουν;
Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής. Μίλησε για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο που έχει σχέση με την μακροπρόθεσμη απεξάρτηση από την Ρωσία.
«Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών. Ξέρω ότι μια χώρα να διαφωνήσει δεν θα ισχύσουν οι προτάσεις για τις άλλες 26. Για να γίνει δεκτή η πρότασή μας χρειάστηκαν 4 μήνες.

Η πρόσφατη πτώση του φυσικού αερίου έγινε γιατί οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευρωπαϊκή συνεργασία, είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για αποθήκευση φυσικού αερίου το οποίο υποστηρίζει η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, σαφής και τολμηρή γιατί κερδίζουν χρόνο οι λαϊκιστές με τον τρόπο που ξέρουν κρύβοντας πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Προσφέρουν έωλα συνθήματα και χαϊδέυουν αυτιά όμως δένουν τα μυαλά. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται δεν είναι μόνο γεωπολιτικοί αλλά και πολιτικοί, τόνισε. Το διεθνές πληθωριστικό κύμα που οξύνεται απειλεί και την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τόνισε ότι υπηρετεί μια διπλή στόχευση. Υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση για μείωση φόρων στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες γιατί ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμα ότι φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και σχεδόν οκτώ στους δέκα θα δουν έως και 40% μειωμένο τον φόρο για τα ακίνητά τους. Στο σημείο αυτό κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν θα ψηφίσει τις φοροελαφρύνσεις.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι μιλάμε για 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με περιουσίες σε ζώνες μέσης και χαμηλής αξίας. Αυτό, αποδεικνύει είναι ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των αδύναμων και της μεσαίας τάξης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει συνεπή πολιτική επιστροφής στη μεσαία τάξη, όσων δηλαδή, τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. «Μιλάμε για μόνιμες μειώσεις φόρων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί λέγοντας ότι «στόχος είναι να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη και να ανακουφιστεί η μεσαία τάξη και ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας. Περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα και ανακουφίζουν επιχειρήσεις και τον πρωτογενή τομέα.

Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίο».

Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια είπε ακόμα ο πρωθυπουργός και εκεί θα αποκατασταθεί σταδιακά μεγάλο μέρος των απωλειών.

Για τους πιο ευάλωτους είπε ότι θα στηριχθούν με τα 200 ευρώ για τον Απρίλιο. Τα ποσά αυτά θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές.

Επίσης αναφέρθηκε στην διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος αλλά και στο επίδομα παιδιού. Ωφελημένα θα είναι 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Για τα καύσιμα τόνισε ότι δεν γίνεται οριζόντια αλλά για τα νοικοκυριά με όριο έως 30.000 ευρώ και επιδοτούνται τα 60 λίτρα τον μήνα και γιατί το μέτρο αυτό πρέπει να απλωθεί σε όλη την μεσαία τάξη. Οι δικαιούχοι να είναι πάνω από 3 εκατομμύρια. Η ενίσχυση θα είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά.

Θα δρομολογηθεί, είπε ο πρωθυπουργός, ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας για να διαπιστωθεί που υπήρχαν υπερκέρδη που οφείλονταν στην συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας, έχω δώσει εντολή, θα αναλύσει όλα τα στοιχεία από τον περασμένο Οκτώβριο και θα κινηθούμε με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ.

«Όπου διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρίες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες. Όπου διαπιστωθούν υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν τέτοια κέρδη».

Φυσικά πρόκειται για «ευχολόγιο» καθώς οι εταιρείες ενέργειας απλά θα ισχυριστούν ότι τόσο τους κοστίζει να το ηλεκτρικό ρεύμα που παρέχουν στους καταναλωτές οπότε και τους ζητάνε το αντίστοιχο ποσό.

Πολύ δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι θα «παρουσιαστούν» υπερκέρδη…

pronews.gr

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, είπε στον πρωθυπουργό «παρακολουθώντας σας να μιλάτε επί 50 λεπτά, το βασικό μου συναίσθημα είναι η ανησυχία».

Στην παρέμβαση του στη Βουλή για την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την βαθύτερη ανησυχία του κόμματος για τις οικονομικές εξελίξεις.

«Δεν κατανοείται τι ακριβώς βιώνουν πολλά νοικοκυριά η ακρίβεια που τους χτυπάει τους τελευταίους έξι μήνες η ακρίβεια», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε πως τα χειρότερα είναι μπροστά, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, του είπε πως «αυτό που δεν καταλαβαίνετε είναι πως η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λίγα η περισσότερα από το δημόσιο ταμείο, αλλά με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής».

«Ενώ βρισκόμαστε σε πρωτοφανείς συνθήκες, αυτό που σκέφτεστε είναι μην τυχόν και διαταράξετε τα κέρδη των νέων μετόχων στη ΔΕΗ. Η λογική είναι προχυμένη, επικίνδυνη και αναποτελεσματική», είπε ο Τσίπρας.

Ρωτώντας τον πρωθυπουργό ποιο είναι το αντίδοτο της κυβέρνησης για την ακρίβεια, ο Τσίπρας απάντησε «Το αντίδοτο είναι να βγάζετε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια».

«Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως γιατί έχετε αφήσει αλώβητο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παραθέτοντας μία σειρά στοιχείων.

«Πρώτη η ΔΕΗ οφείλει να καταθέσει μερίδιο και μετά όλες οι άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, η οποία είχε υπερκέρδη το περασμένο έτος. Αυτά είναι τα ουρανοκατέβατα κέρδη που πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει και στους καταναλωτές», ανέφερε ο Τσίπρας.

Αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους επιδοτείται κιόλας και όχι εμμέσως, πρόσθεσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας πως αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου, αλλά η ακρίβεια «Μητσοτάκη», η ακρίβεια που έχει την υπογραφή σας.

Ο Τσίπρας επανέλαβε μέτρα που αποτελούν τη βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την μείωση ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στα καύσιμα και την αύξηση του κατώτατου μισθό στα 800 ευρώ. Μάλιστα ως προς το πρώτο έφερε παραδείγματα χωρών που έχουν υιοθετήσει αυτό το μέτρο.

pronews.gr

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης υπηρεσίας επισιτιστικής βοήθειας στον κόσμο προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα πρέπει να ετοιμαστούν για μια «κόλαση», εν μέσω των αναταράξεων που έχουν προκαλέσει στις διεθνείς αγορές τροφίμων οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες που συνθέτουν – μαζί με τον πόλεμο – το μεγάλο «μπαμ».

«Πληρώστε τώρα περισσότερα για την αντιμετώπιση της πείνας παγκοσμίως, αλλιώς αργότερα θα βρεθείτε μπροστά σε μια μεταναστευτική κρίση που θα την πληρώσετε πολύ πιο ακριβά». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ντέιβιντ Μπίσλι, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (World Food Programme) του ΟΗΕ στους ισχυρούς της Ευρώπης, μέσω μιας ενδιαφέρουσας συνέντευξης που παραχώρησε στο Politico.

Η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης με διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού και αύξηση τιμών προϊόντων σε πολλές χώρες, και φυσικά και στη δική μας αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει δελτίο σε βασικά προϊόντα όπως σιτηρά, άλευρα και δημητριακά, προκειμένου να συνεχίσει στην ίδια πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που καταλήγουν εν τέλει να βλάπτουν περισσότερο την Ελλάδα παρά την ρωσική οικονομία.

Λόγω αυτών των εξελίξεων, στις πιο  φτωχές περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από πείνα, υπάρχει πλέον μεγαλύτερος κίνδυνος να προκληθεί πολιτικό χάος, δημιουργώντας μια μεταναστευτική κρίση άνευ προηγουμένου, εξηγεί ο Μπίσλι.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει επειγόντως τις δωρεές κονδυλίων για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες. «Μας λείπουν δισεκατομμύρια…Αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε αυτή τη χρονιά μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια, θα έχουμε στον πλανήτη πείνα, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση».

Ο Μπίσλι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που προέκυψε από τον πόλεμο. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών και εξαγωγέων σιτηρών του κόσμου.

Ο πόλεμος και οι συνέπειές του στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν άμεσα τις χώρες που βασίζονται σε αυτές τις προμήθειες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σύμφωνα με το Politico, οι μισές εισαγωγές σιτηρών της Αφρικής προέρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, που είναι παράλληλα και σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων. Όσο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές της έχουν «παγώσει» λόγω του πολέμου και η δυνατότητά της να συνεχίσει να καλλιεργεί τρόφιμα αυτή τη χρονιά κρέμεται από μια κλωστή.

Το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Μπίσλι, είναι η εποχή που θα αποκαλυφθεί ο πλήρης αντίκτυπος του πολέμου. «Αν νομίζετε ότι έχουμε τώρα κόλαση επί της γης, ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Αν αγνοήσουμε τη βόρεια Αφρική, η βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Αν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη», λέει χαρακτηριστικά. Κατά τη δική του εκτίμηση, οι οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές του κόσμου, είναι σήμερα χειρότερες απ’ ό,τι ήταν λίγο πριν Αραβική Άνοιξη.

Η επιδείνωση της κρίσης δεν επηρεάζει μόνο χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά και πολλές άλλες στη ζώνη Σαχέλ, όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο. Αν οι τιμές στις διεθνείς αγορές τροφίμων παραμείνουν στα ύψη, τα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές, που ήδη λαμβάνουν σημαντική βοήθεια ετησίως από το WFP, θα πολλαπλασιαστούν. «Προειδοποιώ εδώ και χρόνια τα ανεπτυγμένα έθνη ότι το Σαχέλ θα καταρρεύσει αν δεν προσέξουμε», τονίζει ο Μπίσλι.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP επισκέφθηκε επειγόντως τις Βρυξέλλες όπου εχθές, Τρίτη, είχε συνομιλίες με δύο επιτρόπους, στο πλαίσιο της προσπάθειας του οργανισμού να συγκεντρώσει περισσότερα κονδύλια. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει ο Μπίσλι, αν η επισιτιστική κρίση βγει εκτός ελέγχου και ο κόσμος βρεθεί αντιμέτωπος με κρίσιμες ελλείψεις τροφίμων, ούτε η πλούσια Δύση θα μπορέσει να αποφύγει την πολιτική αναταραχή.

«Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, το Σικάγο και τις Βρυξέλλες όταν δεν υπάρχει αρκετό φαγητό;» ρώτησε ο Μπίσλι τους παρευρισκομένους αυτήν την εβδομάδα σε ένα ανθρωπιστικό συνέδριο της ΕΕ που έλαβε χώρα στο Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών του Βελγίου. «Είναι εύκολο να κοιτάζεις αφ’ υψηλού την κατάσταση όταν δεν είσαι αυτός που πεινάει», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP, ο οργανισμός έχει έλλειμμα 8 δισεκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της «τέλειας καταιγίδας» που δημιούργησε η πανδημία μαζί με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και τους πολέμους που μαίνονται σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Η σύγκρουση στην Υεμένη έχει ως αποτέλεσμα να εξαρτώνται περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι από την επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ για να επιβιώσουν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί να επιδεινώσει αρκετά την επισιτιστική κρίση.

Το 2021, το WFP αγόρασε το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων του από την Ουκρανία. Ωστόσο για τον Μπίσλι το άμεσο πρόβλημα που προκύπτει από την εξάρτησή του από την Ουκρανία δεν αφορά στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά στην εκτίναξη των τιμών. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι τιμές των σιτηρών αυξήθηκαν κατά 19% παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία από το Business Insider. Εξαιτίας των ελλιπών κονδυλίων του, η σκληρή πραγματικότητα για το WFP είναι πως (αν δεν λάβει περισσότερα χρήματα σύντομα) μπορεί να εξαναγκαστεί να στείλει λιγότερα τρόφιμα σε μέρη όπως η Υεμένη, το Τσαντ και ο Νίγηρας, προκειμένου να ταϊσει τους 3 εκατομμύρια πεινασμένους ανθρώπους στην Ουκρανία και τις γύρω περιοχές, που λαμβάνουν βοήθεια μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Όπως τονίζει εξάλλου, «είναι ντροπή για την ανθρωπότητα» να ικετεύει ο οργανισμός για λίγα δισ. δολάρια, ενώ υπάρχουν τρισεκατομμύρια διαθέσιμα στον κόσμο και οι CEO των τεχνολογικών γιγάντων αύξησαν τον πλούτο τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, περί μιας «νέας παγκόσμιας τάξης» η οποία έρχεται με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε ομιλία που είχε με τους CEO των General Motors, Apple and Amazon, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στον Λευκό Οίκο αναφέρθηκε στην ανάγκη της ενίσχυσης της κυβερνοασφάλειας και υποστήριξε ότι μπαίνουμε σε μια «νέα παγκόσμια τάξη».

«Είμαστε σε ένα σημείο καμπής, στην παγκόσμια οικονομία, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε 3-4 γενιές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Τώρα είναι μια στιγμή που τα πράγματα αλλάζουν», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Θα υπάρξει μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων εκεί έξω, και πρέπει να την οδηγήσουμε και να ενώσουμε τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο πάνω σε αυτό». Αναφέρθηκε επίσης σε μια «φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη πραγμάτων», η οποία είπε ότι έχει βοηθήσει τον κόσμο να αποφύγει παγκόσμιες συγκρούσεις από το 1946.

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/03/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Κατασκευή οδικού άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι - Λαμία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Επιτακτική παρουσιάζεται η ανάγκη κατασκευής του οδικού άξονα που συνδέει τις περιοχές Πλατυγιάλι, Αγρίνιο, Καρπενήσι και Λαμία, δηλαδή του εγκάρσιου άξονα που θα συνδέσει τη δυτική με την ανατολική πλευρά του κορμού της χώρας. Εξαιτίας της αναγκαιότητάς του, είναι ενταγμένος σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα μεταφορών από το μακρινό 1995 και από τότε παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση σε μελέτη και κατασκευή. Αποτελεί διακαή πόθο των κατοίκων τριών Νομών, αυτών της Αιτωλοακαρνανίας, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας, καθώς η κατασκευή του θα διευκολύνει τις μετακινήσεις τους, θα τονώσει τις εμπορικές δραστηριότητες και θα αναδείξει τις ως άνω περιοχές, που φημίζονται για το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος τους, ως σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πολλάκις οι κάτοικοι των Νομών αυτών έχουν αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη κατασκευής αυτού του οδικού άξονα, καθώς το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι μονής κυκλοφορίας και καθημερινά εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό οχημάτων, η ποιότητα του οδοστρώματος κρίνεται απαράδεκτη και επικίνδυνη, ενώ ταυτόχρονα η χάραξή του είναι γεμάτη με απότομες στροφές. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ότι ο υπάρχων δρόμος είναι άκρως επικίνδυνος αλλά και ιδιαίτερα χρονοβόρος, καθώς επί παραδείγματι ο χρόνος που απαιτείται για τη μετακίνηση από το Αγρίνιο στο Καρπενήσι, που απέχουν μεταξύ τους εκατόν έντεκα χιλιόμετρα, ξεπερνά τις δυόμιση ώρες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη και η κατασκευή του οδικού άξονα Πλατυγιάλι – Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία, που είναι ενταγμένος σε Διευρωπαϊκά Δίκτυα από το 1995, ούτως ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση τριών Νομών μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα επιφέρει την ανάπτυξη τους σε όλους τους τομείς;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/03/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:           «Επιτακτική ανάγκη διάνοιξης του δρόμου που συνδέει το Χαλίκι Θέρμου με το Αγρίνιο και Προυσό»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Απροσπέλαστος εμφανίζεται ο δρόμος που συνδέει το Χαλίκι Θέρμου με το Αγρίνιο και τον Προυσό μέσω Λαμπιρίου. Το πρόβλημα οφείλεται σε μια μεγάλη κατολίσθηση που συνέβη κατά τις καταστροφικές πλημμύρες της 11ης Δεκεμβρίου 2021 και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του δρόμου, κάτι που συνεχίζεται έως σήμερα. Ο όγκος της κατολίσθησης ήταν ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς ένα μέρος μιας ολόκληρης βουνοπλαγιάς κατολίσθησε από ύψος εκατοντάδων μέτρων, καταπλακώνοντας τον δρόμο, ο οποίος γέμισε από δέντρα και τόνους χώματος, με τον κίνδυνο νέας κατολίσθησης να ελλοχεύει. Γνώση για το γεγονός έχουν τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το κατολισθητικό φαινόμενο να έχει αξιολογηθεί. Εξαιτίας του τεράστιου όγκου των φερτών υλικών που έχουν φράξει τον δρόμο, καθώς και του κινδύνου νέων κατολισθήσεων, στάθηκε αδύνατη η διάνοιξη του δρόμου με μέσα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εύκολη τεχνικά, καθώς θα πρέπει να υλοποιηθεί ειδική γεωτεχνική μελέτη με την ταυτόχρονη εξασφάλιση πόρων, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής να μεταβούν στις εργασίες τους στην περιοχή του Προυσού, καθώς και προς τις καλλιέργειες και τα ζώα τους. Εναλλακτική οδός για να έχουν πρόσβαση σε αυτά υφίσταται, όμως ο συνολικός χρόνος που απαιτείται μεγαλώνει δραματικά, καθώς χρειάζονται τέσσερις επιπλέον ώρες για να τα προσεγγίσουν.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να καταρτιστεί ειδική γεωτεχνική μελέτη και στη συνέχεια να υλοποιηθεί, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η συνεχής κατολίσθηση και να διανοιχθεί ο ανωτέρω δρόμος που συνδέει το Χαλίκι Θέρμου με το Αγρίνιο και τον Προυσό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε εγκατάλειψη των πάγιων εθνικών μας θέσεων προχώρησε η Kυβέρνηση Μητσοτάκη, νομιμοποιώντας το σύνολο των τουρκικών διεκδικήσεων, με τη συναίνεση για συνεκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, την πρόθυμη συγκάλυψη τής αντιπολίτευσης, δήλωσε ο Υπεύθυνος για θέματα Εθνικής Άμυνας της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), Δημήτρης Πουλής.

Το ολίσθημα του κ. Μητσοτάκη έγκειται στο γεγονός, ότι επιδίωξε διάλογο, χωρίς προηγουμένως να κατοχυρώσει τα εθνικά κυριαρχικά μας δίκαια, με την απειλή του casus belli να παραμένει σε ισχύ και τα τουρκικά στρατεύματα να κατέχουν τη μισή Κύπρο.

Ως πρόσχημα διαλόγου προβάλλεται η αποφυγή θερμού επεισοδίου, κίνδυνος ο οποίος δεν υφίσταται την παρούσα χρονική στιγμή, λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και της καταλυτικής παρουσίας Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ.      

Προκειμένου να ωραιοποιηθεί ο ταπεινωτικός αυτός συμβιβασμός έχει ενορχηστρωθεί ο μηχανισμός προπαγάνδας των φιλικών προς την Κυβέρνηση ΜΜΕ, τα οποία παρουσιάζουν την ελληνική υπαναχώρηση, σαν μείζον εθνικό κατόρθωμα!

            

Για επικοινωνία: Email: ixnilatis.oke@gmail.com,

κιν. 6931850885, Site: oke-i.gr

facebook: https://www.facebook.com/oke.parembasi

https://www.youtube.com/channel/UCWCy3TO7IOBkCJcKIziFtmg

https://twitter.com/vassilisanast

 

πηγή φωτό: vouliwatch.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ