Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:55: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 22:05

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών – Θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

Μητσοτάκης από Σύνοδο κορυφής: Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών – Θα εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου 

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, με 2.000.000 πρόσφυγες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στεκόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν έδειξε ανάλογη στάση, όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε την προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατό από το ρωσικό αέριο, λέγοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν νέοι προμηθευτές και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πύλη εισόδου.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προκειμένου να φτάνει φθηνή ενέργεια στους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και είπε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει σε αυτό το πεδίο χάρη και στους σταθμούς LNG.

Όπως επισήμανε, η αγορά του φυσικού αερίου λειτουργεί με όρους κερδοσκοπίας, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως, από την στιγμή που ανακοινώθηκε η παρέμβαση στη συγκεκριμένη αγορά, η τιμή του έχει πεσει κατά 50%.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ελληνική πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου βρήκε θετική ανταπόκριση από τους εταίρους.

Την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν γνωστό και επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση αναφορικά με νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών -και δη, των πιο αδύναμων- από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Έπειτα από ελληνική παρέμβαση, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, συμπεριλήφθηκε και ρητή αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Παράλληλα, προανήγγειλε Σύνοδο των χωρών του Νότου πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες.

Αναφορικά με το ευρωομόλογο, ο πρωθυπουργός είπε ότι, στην πραγματικότητα, η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει από τα μέσα ενημέρωσης και πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, ώστε να υπαρξει συναίνεση μεταξύ των «27» στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, την ερχόμενη Κυριακή.

Την χαρακτήρισε επιβεβλημένη, εξαιτίας των γεωπολιτικών προκλήσεων και εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα προστεθούν νέες εντάσεις σε ένα ήδη επιβαρυμένο τοπίο.

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει πάντα να συνομιλούν, σημείωσε, δίχως να παραλείψει να επισημάνει ότι η χώρα μας έχει απαντήσεις σε κάθε πρόκληση και κάθε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη προώθησης και υλοποίησης κοινών ευρωπαϊκών πρότζεκτ για την άμυνα, καθώς οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν πολλές κοινές προκλήσεις.

Τα μέτρα που εξετάζει η Κομισιόν

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θετική ήταν η ανταπόκριση που βρήκε η ελληνική πρόταση για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου που διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Βερσαλλιών.

Με δεδομένο ότι οι ηγέτες δεν επεξεργάζονται μέτρα, η μπάλα περνά τώρα στην Κομισιόν που θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων, πέρα από την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε ήδη προχθές.

Σε αυτό το πακέτο των έκτακτων μέτρων, υπόψιν θα ληφθεί και η πρόταση 6 σημείων του κ. Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με βασικές αιχμές το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθορισμό τιμών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την πρόταση του κ. Μητσοτάκη έχουν στηρίξει, ως τώρα, χώρες όπως η Ισπανία και το Βέλγιο.

Ποιες από τις προτάσεις και πόσο άμεσα θα λάβουν σάρκα και οστά μένει να φανεί, ενώ στον ορίζοντα είναι και η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου η πίεση

protothema.gr