Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:36: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 14:20

Ερώτηση Κ. Βελόπουλου στη Βουλή σχετικά με: "Πειθαρχική ευθύνη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου της Ραδιοτηλεόρασης («Ε.Σ.Ρ.»)"

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 17/02/2022

Του:         Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:     Τον κ. Πρωθυπουργό

ΘΕΜΑ:    "Πειθαρχική ευθύνη των μελών του Εθνικού Συμβουλίου της Ραδιοτηλεόρασης («Ε.Σ.Ρ.»)"

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως είναι γνωστό, ο Νόμος 2863/2000 προέβλεπε ότι τα μέλη του «Ε.Σ.Ρ.», για κάθε παράβαση των υποχρεώσεών τους, υπέχουν πειθαρχική ευθύνη και ρύθμιζε τα σχετικά με αυτήν. Ακολούθως, η επίμαχη διάταξη του ανωτέρω νόμου, με την οποία ρυθμιζόταν η πειθαρχική ευθύνη των μελών του «Ε.Σ.Ρ.» και επιπλέον θεσπιζόταν το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο, καταργήθηκε στις 20/9/2002, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 9, του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ 220/Α/20-9-2002).

Αν και στο άρθρο 4 παρ. 3, του ίδιου νόμου (Ν.3051/2002) ρυθμίζονται αναλυτικά τα σχετικά με την πειθαρχική ευθύνη του προσωπικού του «Ε.Σ.Ρ.» και θεσπίζεται το αρμόδιο προς τούτο πειθαρχικό συμβούλιο, αναφορικά με την πειθαρχική ευθύνη, ειδικά των μελών του «Ε.Σ.Ρ.», εντούτοις το άρθρο 3 παρ. 6, τελικό εδάφιο του αυτού νόμου προβλέπει ότι: «Η πειθαρχική ευθύνη των μελών των ανεξάρτητων αρχών ρυθμίζεται με τον κανονισμό λειτουργίας τους». Όμως, ο κανονισμός λειτουργίας του «Ε.Σ.Ρ.», δηλαδή ο Ν.3051/2002, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και ο οποίος ήταν ήδη δημοσιευμένος, δεν προέβλεπε τίποτα για την πειθαρχική ευθύνη των μελών του

«Ε.Σ.Ρ.». Ως εκ τούτου, ο Ν.3051/2002 εμπεριέχει νομοθετικό κενό.

Με αυτές τις έντεχνες ή παντελώς άστοχες νομοθετικές ενέργειες, δημιουργήθηκε κενό νόμου, αναφορικά με την πειθαρχική ευθύνη των μελών του «Ε.Σ.Ρ.», κατά τρόπο που καθιστά παντελώς ανέφικτο τον έλεγχό τους για όποια πειθαρχικά παραπτώματα ενδεχόμενα διέπραξαν ή θα διαπράξουν. Εσείς λοιπόν, ως πρωθυπουργός, που έχετε υπό την δικαιοδοσία σας την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ως διάδοχο θεσμικό όργανο του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, με την αδράνειά σας να καλύψετε το εν λόγω κενό, στην ουσία παρέχετε «πειθαρχική ασυλία» στα μέλη του «Ε.Σ.Ρ.».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τη νομοθετική πρωτοβουλία της θέσπισης και οριοθέτησης με ειδικό νομοθέτημα των πειθαρχικών ευθυνών που βαρύνουν τα μέλη του «Ε.Σ.Ρ.», ενόψει του ανωτέρω αναφερόμενου νομικού κενού;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 17:23