Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  5:23: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2022

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά.

Βασικό ζήτημα συζήτησης ήταν η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων που δοκιμάζονται σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της πανδημίας και της ουκρανικής κρίσης και τις δυσμενείς συνέπειες που αυτές δημιουργούν αλλά και λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που πρόσφατα έπληξαν την χώρα μας και το νομό μας και έχουν προκαλέσει αρκετές ζημιές στους παραγωγούς.

Ο Υπουργός από πλευράς του ενημέρωσε τον κ. Καραγκούνη ότι η πρόθεση του Υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα είναι η στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του πρωτογενούς τομέα στην χώρα μας και οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό.

Περαιτέρω ο κ. Καραγκούνης έθεσε στον κ. Γεωργαντά δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους παραγωγούς του νομού μας.

Το πρώτο θέμα αφορά τις ζημίες που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγρινίου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (-7°C & -8 °C στις 25 & 26 Ιανουρίου2022) και την αποζημίωση αυτών βάση του ισχύοντος κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.).

Ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε στον Υπουργό ότι όπως είναι γνωστό για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων απαιτείται το επίπεδο των ζημιών να ανέρχεται τουλάχιστον στο 30% της περιφερειακής ενότητας, γεγονός που εμποδίζει την ένταξη τους στον Κ.Ο.Ε. Οπότε ο κ. Καραγκούνης μεταφέροντας το αίτημα των παραγώγων ζήτησε από τον Υπουργό να υπάρξει σχετική ρύθμιση ώστε να μπορεί να επιτραπεί ο επανακαθορισμός των προϋποθέσεων που ήδη προβλέπονται ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Ο κ. Γεωργαντάς μετέφερε στον κ. Καραγκούνη ότι έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας που θα αναθεωρήσει συνολικά τον κανονισμό του Κ.Ο.Ε. αλλάζοντας στις σχετικές ρυθμίσεις και προϋποθέσεις, υιοθετώντας πολύ πιο ευέλικτα κριτήρια για την υλοποίηση του. Τα κριτήρια αυτά θα αφορούν την γρηγορότερη καταβολή των αποζημιώσεων και με παράλληλη πιθανότητα χορήγησης προκαταβολής καθώς και αλλαγή του περιορισμού του 30% ανά περιφερειακή ενότητα. Ο σχετικός περιορισμός μελετάται να μετατραπεί σε 30% του Δήμου ή της εντοπισμένης περιοχής.

Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί εφικτό να αποζημιωθούν οι παραγωγοί του Δήμου Αγρινίου αλλά και γενικότερα οι περιοχές ανά την Ελλάδα που έχουν υποστεί παρόμοιες ζημιές.

Το δεύτερο θέμα αφορά την δυνατότητα ένταξης των ελαιοπαραγωγών στις ρυθμίσεις της εφορίας για 120 δόσεις. Ο κ. Καραγκούνης μετέφερε στον Υπουργό ότι ενώ οι ελαιοπαραγωγοί έχουν λάβει ενίσχυση δεν έχουν το δικαίωμα ένταξης στις σχετικές ρυθμίσεις. Προφανώς μια τέτοια δυνατότητα θα αφορούσε και άλλους κλάδους της οικονομίας και θα πρέπει να υπάρξει στο επόμενο διάστημα πρωτοβουλία ρύθμισης του θέματος από το υπουργείο οικονομικών.

Ο κ. Γεωργαντάς επιβεβαίωσε στον κ. Καραγκούνη την συμφωνία του και την συμπαράσταση του σε ένα τέτοιο αίτημα το οποίο βεβαίως είναι αρμοδιότητα του υπουργείου οικονομικών. Σε σχετική συνάντηση που είχε ο κ. Καραγκούνης με τον κ. Βεσυρόπουλο, Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, μετέπειτα στην διάρκεια της ημέρας επιβεβαίωσε ότι δεν προβλέπετε η σχετική δυνατότητα από την πλατφόρμα, άλλωστε ένα τέτοιο ζήτημα αφορά και άλλους κλάδους και όχι περιοριστικά και μόνο των ελαιοπαραγωγών, είναι ένα θέμα το οποίο θα το εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος συνέταξε το ακόλουθο άρθρο για τα 96 χρόνια του Παναιτωλικού. 

Το άρθρο έχει ως εξής:

Σήμερα, 9 Μαρτίου του 2022, ο Παναιτωλικός Αθλητικός Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος συμπληρώνει 96 χρόνια ζωής, μόλις τέσσερα μέχρι να γίνει ένας έφηβος 100 ετών.

Ενενήντα έξη χρόνια έντιμης αθλητικής πορείας και πάνω από μισόν αιώνα προσφοράς στην εκπαίδευση της νεολαίας, που δεν είχε την ευκαιρία να φοιτήσει στο Κολλέγιο Αθηνών, αλλά έμαθε γράμματα στα νυχτερινά σχολεία του Ομίλου.

Ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο τρόπαιο που κατάκτησε στην 96χρονη πορεία του ο Παναιτωλικός, που έφθασε τα τελευταία χρόνια να αγωνίζεται στην Α’ Εθνική και να μάχεται ενάντια σε θεούς και δαίμονες, που συγκροτούν μια ετερόκλητη συμμαχία.

Δεν μάθαμε τον Παναιτωλικό σε σαλόνια και σουίτες πολυτελών γηπέδων. Εγώ που, λόγω μιας εκ γενετής μανίας καταδίωξης, γύρισα τον κόσμο ολόκληρο, οφείλω να πω ότι μόνο μέσω αυτής της ομάδας ήρθα σε επαφή με μέρη εξωτικά που δεν ήξερα και προσέγγισα μυθικές ιστορίες.

Επί παραδείγματι, πώς είναι δυνατόν να κυνηγάς το χρυσόμαλλο δέρας στο γήπεδο του Αργοναύτη, σε κακοτράχαλα μέρη της εσχατιάς της Β’ Πειραιώς.

Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Αθήνα ως μαθητής με εκδρομή της ομάδας, διότι τρόπος να το κάνω με τους γονείς μου δεν υπήρχε, καθότι ο πατέρας μου είχε επισκεφθεί την Αθήνα μία φορά στη ζωή του κι αυτή πριν γεννηθώ εγώ.

Με τον ίδιο τρόπο κατάλαβα πώς είναι να αναζητά ο Τίτορμος τον μυθικό Ηρακλή στα εξωτικά Ψαχνά της Εύβοιας ή τον Θρασύβουλο στα υψίπεδα της Φυλής.

Για να μην μιλήσω για το Ελ Πάσο της Καλλιθέας, όπου είχες την αίσθηση ότι παρακολουθούσες τον αγώνα με μουσική υπόκρουση Ένιο Μορικόνε.

Το να προσπαθεί επίσης ο Παναιτωλικός να πιάσει τον Ταύρο από τα κέρατα στο γήπεδο του Φωστήρα, ο οποίος ήταν, λέει, ο φονέας των Γιγάντων.

Στο “Μπομπονέρα” είδα να παινεύονται ότι συνδύασαν το τάνγκο με το ποδόσφαιρο και στο “Καμπ Νου”να διατυμπανίζουν ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα κλαμπ, επειδή θεωρούν την πορεία της Μπαρτσελόνα αλληλένδετη με την εθνική καταλωνική ταυτότητα.

Ο Παναιτωλικός είναι κάτι παραπάνω από ένα κλαμπ, διότι ενσάρκωσε τον συνδυασμό του αθλητισμού με την παιδεία, που είναι ό,τι πιο οικουμενικό.

Καθώς πλησιάζουμε την εκατονταετηρίδα, και με την ευκαιρία του projectγια αναμόρφωση του γηπέδου, είναι ίσως ευκαιρία η περιοχή γύρω από το γήπεδο να διαμορφωθεί σε ένα πολιτιστικό κύτταρο, σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Αιτωλοακαρνανία.

Εν προκειμένω έχω συγκεκριμένες ιδέες, έστω κι αν είναι ρομαντικές. Θα αναρωτηθεί δικαίως κάποιος: Ζητάς από έναν ποδοσφαιρικό οργανισμό και την ηγεσία του να αναλάβει ευθύνες που δεν ανέλαβαν υπερτοπικές και τοπικές ηγεσίες; Επ’ αυτού δεν έχω εύκολη απάντηση.

ΥΓ1:

Στην 96χρονη διαδρομή υπήρξαν συμβάντα, όπως εκείνο όπου ο διαιτητής Ράμμος έχασε το μισό του αυτί στο γήπεδο του Παναιτωλικού. Απόδειξη ότι η πορεία προσέγγισης της αθλητικής και πολιτιστικής ιδέας δεν είναι πάντοτε ευθύγραμμη.

ΥΓ2:

Δεν τελειώνει η ζωή με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Θ. Μωραΐτης: «Είστε η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης»

Είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση- ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος -ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατά τη συζήτηση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου.

«Η επιτελική κυβέρνηση των αρίστων απέτυχε παταγωδώς σε όλα:

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης», τόνισε στο πολιτικό σκέλος της εισήγησής του, ενώ πρόσθεσε πως «στο μόνο που αποδείχθηκε επιδέξια, είναι στην εξυπηρέτηση των ντιλς του Μαξίμου ΑΕ».

Παράλληλα, ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαίωσε όμως και το πόσο επικίνδυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας», καθώς ο πρωθυπουργός «θεωρεί την Ελλάδα τσιφλίκι του, ασκεί προσωπική εξωτερική πολιτική και μυστική διπλωματία, βάζοντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «αντί να κάνει την Ελλάδα μέρος της λύσης, την έκανε μέρος του προβλήματος, στέλνοντας πολεμικό υλικό στην Ουκρανία».

«Η μόνη λύση για να παραμείνει η χώρα μας γέφυρα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, είναι μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση, που θα αναδείξει πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Αθλητισμούτου ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία.

sinidisi.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης σε Περιφερειάρχες: Πρόσθετοι πόροι άνω των 2 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αύξηση της απορρόφησης των περιφερειακών προγραμμάτων – Φθάνει σήμερα το 72%, έναντι ποσοστού απορρόφησης 25% τον Ιούλιο του 2019

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει αυξηθεί η απορρόφηση των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από εκεί που το παραλάβαμε. Είναι σίγουρα μια μεγάλη επιτυχία την οποία την πιστωνόμαστε όλοι.

Και επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας λίγο παραπάνω από 2 δισ. ευρώ πρόσθετους πόρους για το επόμενο ΕΣΠΑ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης γνωρίζει πόσο επιμένω στην τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων για την ψήφιση του νόμου για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε συνεπείς ως προς το χρονοδιάγραμμα των προσκλήσεων, έτσι όπως παρουσιάστηκε.

Θέλουμε να έχουμε ένα ΕΣΠΑ το οποίο να «τρέχει» με πλήρεις ρυθμούς και να φαίνεται η απορρόφησή του», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.

Με εισηγητές τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν εκτός από το ΕΣΠΑ 2021-2027, και τα θέματα του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, του Ταμείου Ανάκαμψης και του προσωπικού των Περιφερειών.

Ειδικά για το ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2014-2020 η πρόοδος υλοποίησης των περιφερειακών προγραμμάτων κρίνεται ικανοποιητική καθώς ο μέσος όρος δαπανών ανέρχεται σήμερα στο 72%, έναντι ποσοστού απορρόφησης 25% τον Ιούλιο του 2019.

Για την περίοδο 2021-2027, στα 13 περιφερειακά προγράμματα κατανέμονται αυξημένοι πόροι σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή 8.066 εκατ. ευρώ, έναντι 5.980 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το σχετικό νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να εισαχθεί αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη Παρασκευή.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το 2022 προβλέπεται αυξημένο Όριο Πληρωμών 200 εκατ. ευρώ, έναντι 160 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ οι δαπάνες λόγω φυσικών καταστροφών σε επίπεδο πιστώσεων δεν θα προσμετρούνται και θα δίνονται με υπερδέσμευση, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και της διαθεσιμότητας των πόρων από το ΓΛΚ.

Παράλληλα από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας προς τις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης νέας συμπληρωματικής ΚΑΠ.

Το ύψος της αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ και έρχεται να προστεθεί στην τακτική επιχορήγηση που λαμβάνουν οι Περιφέρειες.

Το ποσό αυτό πρόκειται να καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις: 4 εκατ. ευρώ εντός του Μαρτίου και 4 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Συζητήθηκαν επίσης η ενίσχυση των Περιφερειών σε ανθρώπινο δυναμικό και οι αναπτυξιακές δυνατότητες που δίνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών για την υλοποίηση έργων αιχμής που βελτιώνουν στην πράξη την καθημερινότητα των πολιτών.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών Νίκος Μαντζούφας.

protothema.gr 

Δημήτρης Δ.Βίτσας από Αγρίνιο: “Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση”

Ο Αντιπρόεδρος της βουλής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας βρέθηκε σήμερα στο Αγρίνιο για την προσυνεδριακή συνέλευση της οργάνωσης του Αγρινίου και μίλησε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Κεντρικός στόχος ήταν να παρουσιαστούν οι θέσεις για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως στόχο του να οριστικοποιήσει ένα πολιτικό σχέδιο για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βίτσας, ο οποίος συμπλήρωσε: «και για την δημιουργία μια προοδευτικής κυβέρνησης που έτσι και αλλιώς την ορίζει η απλή αναλογική, εκλογικό σύστημα των εκλογών».

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα: «η κυβέρνηση μας έχει φέρει σε αδιέξοδο. Το πρώτο και βασικό ζήτημα είναι το τεράστιο κύμα ακρίβειας που επιδίνονται τώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Βέβαια στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά υπάρχουν εκλογές. Σ αυτό καλούμε και την κυβέρνηση να προχωρήσει».

Επιπλέον, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα επικαιρότητας. Συγκεκριμένα ο κ. Βίτσας τόνισε:

«ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή ήταν απόλυτα καθαρός. Καταδίκασε την ρώσικη εισβολή και είπε πως είναι ανεπίτρεπτο σε σχέση με το διεθνές δίκαιο, αλλά και με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν τα πράγματα στην ανθρωπότητα. Πρέπει να υπάρξει προσπάθεια εύρεσης με διπλωματικής οδούς.

Δεν ξεχνάμε τι έχει γίνει στην περιοχή από το 2014 και έπειτα και το γεγονός ότι δεν κράτησε το λόγο του κανείς στις συμφωνίες που υπήρξαν, αλλά σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα σήμερα που είναι η 14η μέρα των  εχθροπραξιών, πρέπει να γίνει η άμεση κατάπαυση του πυρός και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να απομακρυνθούν ταχύτατα τα ρώσικα στρατεύματα και να επιστρέψουν στις βάσεις τους και να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε και η Ουκρανία πρώτιστος να νοιώθει ασφάλεια και η Ρωσία να νοιώθει ασφαλής. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο είναι το εξής: υπάρχει τεράστια ενεργειακή κρίση για την οποία και η Ευρώπη πρέπει να πάρει μέτρα. Το ευρωομόλογο είναι μια θετική σκέψη που συζητιέται.

Ταυτόχρονα και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση είναι παγκόσμια. Σ αυτές τις κρίσεις φαίνεται και η δυνατότητα μιας κυβέρνησης, αλλά και το πόσο φιλολαϊκή είναι.

Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχουμε προτείνει τέσσερα πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, την μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα θα έλεγε κανείς ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, ας τα ονομάσω όλα μαζί σε προϊόντα super market, αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα προϊόντα.

Ένα έντονο έλεγχο της αγοράς, ώστε να μην επιτρέπεται η αισχροκέρδεια και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Προσθέτουμε σ αυτά ότι θα πρέπει να εξεταστεί και η αναστολή του χρηματιστηρίου αξιών της ενέργειας.

Το χρηματιστήριο αυτό έχει διαμορφωθεί ως ένα ιδιόμορφο καρτέλ στο οποίο συμμετέχουν 12 εταιρίες από τις οποίες οι 5 είναι οι βασικές, αλλά και στην δημιουργία μιας ειδικής τιμαριθμικής διατίμησης, ώστε να μην φτάνουμε να πληρώνουν εταιρίες και νοικοκυριά δύο μισθούς το χρόνο μόνο και μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Δεν ξεχνάμε ότι ο κ. Σκρέκας όταν είχαμε θέσει το ζήτημα αυτό τον Σεπτέμβριο Μας είχε πει πως η αύξηση θα είναι 2 με 3 ευρώ παραπάνω και τελικά κατέληξε να είναι 2 με 3 φορές παραπάνω».

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

Δ. Βίτσας από Αγρίνιο: "Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να μην κρύβεται πίσω από την παγκόσμια κρίση" (εικόνες + video)

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με το Συντονιστικό Πολιτών για το νέο δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι.

Ο βουλευτής ενημερώθηκε εκτενώς από τα μέλη του Συντονιστικού για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν με στόχο την επιτάχυνση του δρόμου Αγρίνιο-Καρπενήσι, καθώς εκκρεμεί η ολοκλήρωσή του.

Κοινό τόπο κατά τη συζήτηση αποτέλεσε η αναγκαιότητα του εν λόγω έργου αλλά και η στρατηγική σημασία που έχει για την περιοχή η υλοποίηση του ευρύτερου οδικού άξονα που θα συνδέει τη δυτική με την ανατολική πλευρά της χώρας.

Ο κ. Λιβανός τόνισε την τοπική αλλά και υπερτοπική σημασία του συγκεκριμένου έργου και αναφέρθηκε αναλυτικά στα οφέλη που έχουν για τους πολίτες του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας τέτοια έργα υποδομής για ασφαλέστερες και συντομότερες μετακινήσεις, καθώς ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας, διευκολύνουν τις μεταφορές και ευνοούν τον τουρισμό.

Επιπλέον, ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι θα συνδράμει με κάθε τρόπο την κοινή προσπάθεια ολοκλήρωσης του οδικού άξονα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του συντονιστικού πολιτών οι κ.κ. Υφαντής Ηλίας(Λίνος), Μπιρμπίλης Ιπποκράτης, Κωστακόπουλος Γεώργιος, Φαρμάκης Λάμπρος, Κούρος Αντώνιος και Σωτηρόπουλος Γεώργιος.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση είχαν την Τρίτη 8 Μαρτίου, ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης, και ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης, Ιατρός, Δρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπρόσωπος της πολιτικής πρωτοβουλίας “ΣΥΝ.ΕΠ.ΕΙ.Α” https://www.synepeia.gr

Ο κ. Αρβανίτης  ανέπτυξε τους στόχους της  πρωτοβουλίας για συνεργασία πολιτικών δυνάμεων που θα ενωθούν προκειμένου να αντιδράσουν πολιτικά και εκλογικά ενάντια στα δεινά που βιώνει ο ελληνικός λαός. Η εν λόγω πρωτοβουλία αναλήφθηκε, όπως εξήγησε ο κ. Αρβανίτης, από την ανάγκη να αντιδράσουμε ενάντια στον αυταρχισμό, τη στέρηση ελευθερίας και την οικονομική δυσπραγία, δεινά, που έχουν, μεταξύ άλλων, ως τραγική συνέπεια την πρωτοφανή μετανάστευση των νέων μας που εκπατρίζονται, μαζικά, για να επιβιώσουν.

Ο κ. Καζάκης τόνισε ότι η ανάγκη για ενότητα δημοκρατικών, πολιτικών, δυνάμεων και προσωπικοτήτων σε μία πολιτική Συμμαχία για Δημοκρατία, Ελευθερία, Ευημερία και Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι ο σταθερός στόχος και η διαρκής προσπάθεια που κάνει το ΕΠΑΜ. Η ανταπόκριση πολιτικών δυνάμεων που έχουν τους ίδιους στόχους και θέσεις, ευοδώνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας μεγάλης Δημοκρατικής Συμμαχίας. 

Κατά τη συζήτηση εκφράστηκε από τις δύο πλευρές η απόλυτη ικανοποίηση για την ταύτιση απόψεων,  γεγονός,  που όπως τονίστηκε, αποτελεί δέσμευση για σύμπραξη, κάλεσμα των δημοκρατικών δυνάμεων για ενότητα και ανοικτές πρωτοβουλίες στη λαϊκή βάση.

Ο στόχος και των δύο πλευρών είναι η  ένωση σε μία Δημοκρατική Συμμαχία για την  ανατροπή των μνημονιακών, αυταρχικών, δυνάμεων που κυβερνούν τον τόπο μας και το όραμα μια Ελεύθερη, Δημοκρατική και Ανεξάρτητη Ελλάδα.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και θα απομακρυνθούν οι άμαχοι πολίτες από τις περιοχές της Ουκρανίας, συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τη Δευτέρα

Κατάπαυση του πυρός για τον σχηματισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων σε περιοχές της Ουκρανίας την Τετάρτη ανακοίνωσε η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ το πρωί της Τετάρτης, ούτως ώστε να απομακρυνθούν άμαχοι από τις περιοχές των συγκρούσεων της Ουκρανίας.

Η κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και θα απομακρυνθούν οι άμαχοι πολίτες από τις περιοχές της Ουκρανίας, συζητήθηκε εκτενώς κατά τη διάρκεια του τρίτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας τη Δευτέρα.

Σήμερα, Τρίτη, είχε προγραμματιστεί κατάπαυση των επιθέσεων για τον ίδιο λόγο σε περιοχές της χώρας, ωστόσο η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση των όρων αυτών με νέους βομβαρδισμούς και πλήγματα ακόμα και σε περιοχές όπου κατοικούν άμαχοι.

Το πρόγραμμα στήριξης για τα εκατομμύρια των προσφύγων παρουσίασε η Κομισόν
Νωρίτερα σήμερα, η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα στήριξης που παρέχει η ΕΕ για να βοηθήσει τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και τις χώρες της ΕΕ που τους υποδέχονται.

Απέναντι στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη εκφράζεται μέσω της άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ανθρώπους αυτούς, μέσω της επείγουσας βοήθειας πολιτικής προστασίας, της στήριξης στα σύνορα, καθώς και μέσω ενός σαφούς νομικού καθεστώτος που επιτρέπει στα άτομα που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές να λάβουν άμεση προστασία στην ΕΕ.

Η διαθέσιμη βοήθεια περιλαμβάνει:

Ανθρωπιστική βοήθεια: Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ διοχετεύονται για την αντιμετώπιση των τραγικών ανθρωπιστικών συνεπειών του πολέμου, τόσο εντός όσο και εκτός Ουκρανίας. Από αυτά, 90 εκατ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων 85 εκατ. για την Ουκρανία και 5 εκατ. για τη Μολδαβία, έχουν εκταμιευθεί ήδη για την παροχή τροφίμων, νερού, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στέγασης και για την κάλυψη βασικών αναγκών των πλέον ευάλωτων.

Χάρη στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εκατομμύρια είδη, από οχήματα, ιατρικά κιτ έως σκηνές, κουβέρτες και υπνόσακους, έχουν ήδη φτάσει στα χέρια όσων τα έχουν ανάγκη στην Ουκρανία, ενώ πρόσθετη βοήθεια παρέχεται στη γειτονική Μολδαβία, Πολωνία και Σλοβακία, για τη στήριξη όλων εκείνων που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές.

Στήριξη της διαχείρισης των συνόρων: Η Επιτροπή εξέδωσε επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τους συνοριοφύλακες των κρατών μελών στην αποτελεσματική διαχείριση των αφίξεων στα σύνορα με την Ουκρανία και να μειώσει τον χρόνο αναμονής, ενώ παράλληλα θα διατηρείται υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Οι οργανισμοί της ΕΕ παρέχουν επίσης πρόσθετο προσωπικό και εμπειρογνωσία για τη στήριξη των κρατών μελών: 49 υπάλληλοι του Frontex τοποθετήθηκαν στα σύνορα ΕΕ-Ουκρανίας και Μολδαβίας-Ουκρανίας και άλλοι 162 υπάλληλοι τοποθετούνται στη Ρουμανία. Η Μολδαβία θα λάβει επιπλέον 15 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει στη διαχείριση της κατάστασης.

Προστασία όσων φεύγουν και υποστήριξη των ικανοτήτων υποδοχής: Σε χρόνο ρεκόρ, η ΕΕ συμφώνησε ομόφωνα να ενεργοποιήσει την οδηγία για την προσωρινή προστασία, ώστε να προσφέρει σαφήνεια και ασφάλεια στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς και δικαίωμα κοινωνικής στήριξης, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην εκπαίδευση. Κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης αυτής είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή θα συντονίζει μια «πλατφόρμα αλληλεγγύης», όπου τα κράτη μέλη θα μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα υποδοχής. Τα κονδύλια για τις εσωτερικές υποθέσεις για την περίοδο 2021-27 θα προσφέρουν επίσης σημαντικούς πρόσθετους πόρους, ώστε τα κράτη μέλη να μεριμνήσουν για κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής και αποτελεσματικές διαδικασίες ασύλου. Η Επιτροπή προτείνει επίσης να παραταθεί η περίοδος υλοποίησης για τη χρηματοδότηση που διατίθεται στα κράτη μέλη στο πλαίσιο των κονδυλίων για τις εσωτερικές υποθέσεις για την περίοδο 2014-2020, αποδεσμεύοντα έτσι πρόσθετη στήριξη ύψους περίπου 420 εκατ. ευρώ.

Δράση της πολιτικής συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη: Η Επιτροπή εγκρίνει επίσης τη νομοθετική πρόταση για τη «Δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη» (CARE). Αυτή θα προσφέρει πρόσθετη ευελιξία για τη χρηματοδότηση ενός ευρέος φάσματος μέτρων για τη στήριξη των ατόμων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Για παράδειγμα, αυτά τα κονδύλια συνοχής μπορούν να δαπανηθούν για επενδύσεις στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τη στέγαση, την υγεία και τις υπηρεσίες παιδικής μέριμνας, και στην περίπτωση του ΤΕΒΑ, για βασική υλική βοήθεια, όπως τρόφιμα και ρουχισμό.

Για την περαιτέρω στήριξη των κρατών μελών, θα παραταθεί κατά ένα έτος το έκτακτο ποσοστό συγχρηματοδότησης 100 % που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπλέον, περίπου 10 δισ. EUR από τα κονδύλια της Συνδρομής στην Ανάκαμψη για τη Συνοχή και τις Περιοχές της Ευρώπης («REACT–EU») του 2022 είναι άμεσα διαθέσιμα και μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση δράσεων για τη στήριξη όσων εγκαταλείπουν την Ουκρανία.
Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε τα εξής: «Ζούμε τις πιο σκοτεινές στιγμές της Ευρώπης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι άμαχοι είναι τα πρώτα θύματα του αλόγιστου πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας. Η ΕΕ θα στηρίξει και θα προστατεύσει όσους προσπαθούν να διαφύγουν από την επίθεση της Ρωσίας — ανεξαρτήτως εθνικότητας και προέλευσης. Η ΕΕ θα κινητοποιήσει επίσης όλα τα εργαλεία της για να βοηθήσει όσους τους υποδέχονται.»

Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Όταν επισκεφτήκαμε τα σύνορα, γίναμε μάρτυρες απίστευτα συγκινητικών σκηνών, με εθνικούς αξιωματούχους, την κοινωνία των πολιτών και απλούς πολίτες να σπεύδουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που φτάνουν από την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις προσπάθειες αυτές με όλα τα μέσα, το προσωπικό και τη χρηματοδότηση που έχει στη διάθεσή της, και σε όλο το εύρος τους. Η ενεργοποίηση της οδηγίας για την προσωρινή προστασία αποτελεί αδιαμφισβήτητη και πολύ απτή έκφραση στήριξης προς τα άτομα που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές στην Ουκρανία. Σήμερα κινητοποιούμε πρόσθετη χρηματοδότηση για να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στην προσπάθεια αυτή.»

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ίλβα Γιούανσον, δήλωσε σχετικά: «H αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι και τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη προς τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές στην Ουκρανία αποτελεί μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Είχα την ευκαιρία να δω με τα ίδια μου τα μάτια το πνεύμα αλληλεγγύης που επικρατεί στο Siret της Ρουμανίας και στη Medyka της Πολωνίας, αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ. Όταν ενεργούμε από κοινού, ενεργούμε αποτελεσματικά, προστατεύοντας τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτή είναι η Ευρώπη στην καλύτερη έκφανσή της: προσφέρει την απαιτούμενη προσωρινή προστασία και τους απαραίτητους πόρους για να υποστήριξή της.»

Ιστορικό

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα αυτής της απρόκλητης και αδικαιολόγητης επίθεσης, σημαντικές περιοχές του ουκρανικού εδάφους αποτελούν πλέον εμπόλεμες περιοχές, τις οποίες εγκαταλείπουν πολλοί άνθρωποι.

Με την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία, καθώς και την οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη προς τα κράτη μέλη και τη Μολδαβία, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παρέχουν προστασία στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τις εμπόλεμες περιοχές στην Ουκρανία. Επίσης, η ΕΕ αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά στην επίθεση της Ρωσίας με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων που θα έχουν τεράστιες συνέπειες για τη Ρωσία.

Η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη και αλληλέγγυα προς την Ουκρανία και τον λαό της. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη, μεταξύ άλλων εξασφαλίζοντας επαρκές επίπεδο ετοιμότητας και εστιάζοντας μακροπρόθεσμα στην επίτευξη αποτελεσμάτων σε όλα τα κράτη μέλη και στη Μολδαβία, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Πηγή: in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του, εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Η ουκρανική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας ανακοίνωσε ωστόσο ότι ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινούν στις 15 Μαρτίου οι διαδικασίες για την συγκρότηση των εκλογικών λιστών του κόμματος – Την ίδια ημέρα αρχίζει και η επιχείρηση «αυτοοργάνωσης» που έχει προαναγγείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Σχέδιο, κινήσεις και ρυθμούς, που ξεδιπλώνονται συνήθως σε προεκλογικές περιόδους, ακολουθεί πλέον η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης οικοδομεί το προφίλ «ευρωπαίου ηγέτη» με καθαρές και στιβαρές θέσεις για τις μεγάλες κρίσεις και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που έχουν επιφορτιστεί με σημαντικές ευθύνες και πρωτοβουλίες για το προσεχές διάστημα επιβεβαιώνουν την κατάσταση εκλογικού συναγερμού και την «φωτιά» που πήραν οι κομματικοί μηχανισμοί μετά και την τομή στον χρόνο με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τα ίδια στελέχη χωρίς να προσπαθούν να μαντέψουν τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζει λόγω της πολυσύνθετης συγκυρίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτιμούν ότι οι αλλαγές και οι νέες αβεβαιότητες στον ευρωπαϊκό «χάρτη» κάθε άλλο παρά μπορεί να καθησυχάζουν ή να οδηγούν τις ηγεσίες σε μονοκαλλιέργειες απόψεων και αποφάσεων. Η ακρίβεια που είχε φτάσει στις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών πριν από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι ραγδαίες εξελίξεις που την συνοδεύουν φρονούν ότι θα είναι εδώ και την επόμενη μέρα- πράγμα που σημαίνει, όπως λένε, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα φροντίσουν γύρω στο Πάσχα να σταθμίσουν εκ νέου τα δεδομένα και να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για την διαχείριση του δύσβατου παζλ και το ραντεβού στις εθνικές κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ανάψει το «πράσινο φως» στα στελέχη του επιτελείου του για «επιθετικές» κινήσεις σε όλα τα πεδία. Το μεγάλο στοίχημα- είτε οι εκλογές γίνουν στην ώρα τους είτε «ο Μητσοτάκης θελήσει να ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας ακόμη και μέσα στον Μάϊο προσβλέποντας στην τάση συσπείρωσης του κόσμου γύρω από τις κυβερνήσεις σε στιγμές όπως η τωρινή με τον πόλεμο στην Ουκρανία»- είναι για το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ η συγκρότηση ενός «ετοιμοπόλεμου» κομματικού μηχανισμού και το διαρκές άνοιγμα στην κοινωνία. Οι περισσότερο αισιόδοξοι στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι παγιώνεται η εικόνα γύρω στο δημοσκοπικό 14% και ότι με την επιχείρηση αυτοοργάνωσης που ξεκινά τις προσεχείς μέρες θα αρχίσει να ενισχύεται η δυναμική δεύτερου κόμματος που αναπτύσσει το κόμμα τους μετά την αλλαγή ηγεσίας. Κάποιες πληροφορίες μάλιστα θέλουν να έχουν φτάσει στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη γκάλοπ για περιοχές που το ΚΙΝΑΛ δεν έχει εκλέξει βουλευτές (όπως στα Τρίκαλα και την Κοζάνη), όπου η αύξηση των ποσοστών είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. «Δεν πετάμε στα σύννεφα, συνεχίζουμε να κάνουμε την δουλειά μας» είναι πάντως το μότο που υπενθυμίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε βουλευτές και στελέχη.

Πρώτο βήμα -μετά από διάφορες αναβολές λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στην μεγάλη εικόνα- είναι αυτό των «εγκαινίων» της αυτοοργάνωσης σε κάθε περιοχή της χώρας. Η πρεμιέρα- ειδική εκδήλωση στην Αθήνα θα γίνει γύρω στις 15 Μάρτη σε πολυχώρο της Αθήνας. Εκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αναλύσει τους στόχους του νέου εγχειρήματος και ο Απόστολος Πάνας ως επικεφαλής της Επιτροπής αυτοοργάνωσης θα παρουσιάσει το πλάνο, που συμπεριλαμβάνει πορεία στελεχών σε όλη την Ελλάδα, Περιφερειακά Πολιτικά Εργαστήρια με ατζέντα γύρω από τα ζητήματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν τους πολίτες, κομματικές κάλπες γύρω στο Πάσχα για την ανάδειξη των νέων ηγεσιών στις Νομαρχιακές Επιτροπές και Συνέδριο – εφόσον απομακρυνθεί το σενάριο πρόωρων εκλογών στις αρχές Ιούνη.

Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν δε τα αποκαλυπτήρια της Επιτροπής Αυτοοργάνωσης υπό τον βουλευτή Χαλκιδικής. Το σκεπτικό για την στελέχωση της Επιτροπής είναι να αποδεικνύει θεσμικά χαρακτηριστικά και να εγγυάται την ανανέωση και την ενότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Επιτροπή εξετάζουν την συμμετοχήτου νυν Γραμματέα, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, του Γραμματέα Οργανωτικού (παπανδρεϊκού), Στέφανου Παραστατίδη, των δύο στενών συνεργατών του αρχηγού, του Ανδρέα Σπυρόπουλου (μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου και εν δυνάμει γραμματέα του κόμματος) και του Στέφανου Ξεκαλάκη (μέλους της ΚΕ), των δύο υποψήφιων για την ηγεσία των κ.κ Π. Χρηστίδη και Π. Γερουλάνου, της Χαράς Κεφαλίδου (από την κοινοβουλευτική ομάδα), της Αφροδίτης Παπαθανάση (μέλους του ΠΣ) και εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου, της νέας επιχειρηματικότητας, των Δήμων και των Περιφερειών, των Επιμελητηρίων κα.

Στον επικοινωνιακό τομέα οι αλλαγές είναι συνεχείς και βασική επιδίωξη της ηγεσίας είναι το νέο τιμ υπό τη Διευθύντρια Επικοινωνίας, Στεφανία Μουρελάτου να εργαστεί με ταχύτατους επαγγελματικούς ρυθμούς οικοδομώντας δυναμικές παρουσίες παντού με την αξιοποίηση στην πρώτη γραμμή της (τηλεοπτικής και όχι μόνο) μάχης όλου του ΠΑΣΟΚ. Μετά τον ορισμό της Στεφανίας Μουρελάτου, ο Πάνος Βλάχος κατευθύνεται προς το πεδίο συγκέντρωσης και ανάλυσης των δημοσκοπικών στοιχείων, τομέα που είχε αναλάβει προεκλογικά μαζί με τον Βαγγέλη Τσόγκα. Αλλαγή ρόλων προβλέπεται και για το τιμ με συγκεκριμένους ρόλους επί Γεννηματά στην επικοινωνία, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος αναλαμβάνει ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων την «διαρκή» ενημέρωση των βουλευτών για τις κρίσιμες αλλαγές στο παγκόσμιο χωριό.

Την Τρίτη εκτός απροόπτου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τις προτάσεις και τις αυτοπροτάσεις σχετικά με την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Ο Βαγγέλης Αργύρης και έμπιστοι συνεργάτες του Προέδρου, έχουν ήδη σκανάρει τον χάρτη σε κάθε εκλογική περιφέρεια και δηλώνουν ότι η δυναμική στα γκάλοπ προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ανθρώπων που εκφράζουν την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα. Οι καλά γνωρίζοντες υπολογίζουν ότι αυτή τη φορά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξασφαλίσει γύρω στις 50 έδρες και να εκλέξει βουλευτή στις περισσότερες περιφέρειες- ακόμη και στις δύσκολες διεδρικές, που όμως παρατηρείται θεαματική αύξηση των ποσοστών και κονταροχτύπημα με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως στο Λασήθι. Το σίγουρο είναι πάντως ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη αναζητεί ισχυρά χαρτιά για τα ψηφοδέλτια ρίχνοντας το βάρος στο πολυπληθές λεκανοπέδιο- έτσι δίπλα σε νυν βουλευτές δεν αποκλείεται να βρεθούν σκληροί ανταγωνιστές, άνθρωποι με εξίσου ισχυρό αποτύπωμα στην κοινωνία.

Οι πληροφορίες εν τω μεταξύ αναφέρουν ότι έχει βολιδοσκοπηθεί ο πρώην υπουργός και πανεπιστημιακός, Νίκος Χριστοδουλάκης προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του Ινστιτούτου του ΠΑΣΟΚ, του δικού τους think tank, που θα αποτελέσει μια ακόμη βάση παραγωγής πολιτικής για την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, την εξωτερική πολιτική, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θέμα χρόνου είναι και η παρουσίαση της «Ψηφιακής Κοινωνίας» από τον Γιώργο Καραμανώλη που έχει αναλάβει την «κινητοποίηση», την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη και τους φίλους μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Φώφη Γιωτάκη

protothema.gr

Σελίδα 1 από 2