Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:55: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022

Τη Δευτέρα ο τρίτος γύρος των συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας. Η συμφωνία έγινε γνωστή από ουκρανικές πηγές

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, όπως ανέφεραν απόψε ουκρανικές πηγές, μεταξύ των οποίων και ένας Ουκρανός διαπραγματευτής.

protothema.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μωραΐτης: Σύντομα πρωθυπουργός ο Τσίπρας

Ο βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Θάνος  Μωραΐτης παρακολούθησε την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι θα είναι πολύ σύντομα και πάλι πρωθυπουργός της χώρας. Σε μια εκπληκτική παρουσία στην εκπομπή Ενώπιος Ενωπίω διέλυσε κυριολεκτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό ο ελληνικός λαός άκουσε επιτέλους ξεκάθαρα την αλήθεια:

-Είναι επιτακτική ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από το πλιάτσικο των golden boys του κ. Μητσοτάκη στο δημόσιο.

– Είναι ζήτημα επιβίωσης να προστατευθεί η Ελλάδα από την επιπόλαιη και επικίνδυνη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

– Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Πρέπει να φύγουν άμεσα. Για να γίνει ξανά πράξη το σύνθημα: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» έγραψε ο Θ. Μωραΐτης στα social media.

Πάντως τα μηχανάκια της ΑGB δεν έγραψαν κάποια φοβερή τηλεθέαση στη συνέντευξη Τσίπρα στο Χατζηνικολάου. 12,5% στο δυναμικό κοινό και 18% στο σύνολο… Αυτή η τηλεθέαση είναι αμφίβολο αν βγάζει πρωθυπουργούς.

Αλλά από την άλλη με 2 εκατομμύρια και κάτι ψηλά σε ψήφους έχουν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ τα τελευταία χρόνια να κυβερνούν μια χώρα 11 εκατομμυρίων. Ίσως να μην έχει και τόσο άδικο ο Θάνος…

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο πρώην κωμικός και πρωταγωνιστής reality και τηλεοπτικών show Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει γίνει πλέον επικίνδυνος όχι μόνο για την ασφάλεια στην Ευρώπη, αλλά για όλο τον κόσμο.

Η εμμονή του να εμπλέξει στην σύγκρουση με την Ρωσία το ΝΑΤΟ και την ΕΕ διακινδυνεύοντας ένα παγκόσμιο πόλεμο, που πιθανότατα θα είναι και ο τελευταίος για την ανθρωπότητα είναι παροιμιώδης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε για ακόμη μια φορά από τις ΗΠΑ «βοήθεια» (σ.σ. ουσιαστικά δεν ζήτησε βοήθεια αλλά πλήρη εμπλοκή τους) για την εγκαθίδρυση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με Αμερικανούς γερουσιαστές.

Την ίδια ώρα, ο Ζελένσκι ζήτησε να επιβληθούν μεγαλύτερες κυρώσεις στη Ρωσία, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ενέργειας, ενώ ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για τις ουκρανικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το CNN, ένας άλλος γερουσιαστής που συμμετείχε στην συνδιάλεξη δήλωσε ότι ο Ζελένσκι τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ενώ απεύθυνε έκκληση στους νομοθέτες να βοηθήσουν την Ουκρανία να αποκτήσει περισσότερα μαχητικά αεροπλάνα στα οποία οι Ουκρανοί πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι.

Η επικοινωνία του Ουκρανού πρόεδρου με τους Αμερικανούς νομοθέτες διήρκησε σύμφωνα με τις πληροφορίες περίπου μια ώρα.

Ο Πούτιν αντιδρώντας στην συζήτηση περί ΖΑΠ δήλωσε ευθαρσώς:

«Το δευτερόλεπτο που οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει την εγκαθίδρυση Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, ακόμη και από την δική τους την επικράτεια γίνεται αυτομάτως μέρος της σύγκρουσης, καθώς θα θέσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία σε κίνδυνο.

Και δεν με ενδιαφέρει καθόλου σε ποια συμμαχία θα είναι μέλος», δήλωσε.

Την ίδια ώρα όμως το ΝΑΤΟ βρίσκεται κοντά στα σύνορα  με την Ρωσία. Αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και έλεγχου E-3 Sentry περιπολούν σχεδόν επάνω στα σύνορα Πολωνίας με την Λευκορωσία και την Ουκρανία επιτηρώντας εκατοντάδες χιλιόμετρα εντός του ρωσικού εναέριου χώρου.

pronews.gr

 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές» αναφέρει η οργάνωση – Πολλαπλές ρωσικές παραβιάσεις της εκεχειρίας, κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης – Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνσή τους λέει το Ουκρανικό ΥΠΕΞ

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού χαρακτήρισε σήμερα το μεσημέρι «σπαρακτική» την κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου η απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων διεκόπη, καλώντας τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους στην Ουκρανία, είτε υπάρχουν και λειτουργούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι.

«Κατανοούμε ότι οι επιχειρήσεις ασφαλούς διέλευσης από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα δεν θα ξεκινήσουν σήμερα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τα μέρη σχετικά με την ασφαλή διέλευση αμάχων από τις διάφορες πόλεις που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση”, δήλωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) σε ένα δελτίο Τύπου.

«Οι σκηνές που εκτυλίσσονται σήμερα στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις είναι αποκαρδιωτικές», πρόσθεσε η οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Γενεύη της Ελβετίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου μια κατάπαυση του πυρός από τις 09:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, για να επιτραπεί στους αμάχους από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα, 60 χιλιόμετρα βόρεια, να φύγουν.

Ωστόσο, η απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης, ενός στρατηγικού ουκρανικού λιμανιού που περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, διεκόπη λόγω πολλαπλών ρωσικών παραβιάσεων της εκεχειρίας, κατήγγειλε το δημαρχείο της πόλης νωρίτερα.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ανατολικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, εμπόδιζαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων που συμφωνήθηκαν στον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός.

«Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης, ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός.

«Είτε λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι τις επόμενες ημέρες, τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόσο για αυτούς που επιλέγουν να φύγουν όσο και για αυτούς που παραμένουν», είπε.

«Οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ή άλλα μέτρα που στοχεύουν στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση πρέπει να σχεδιάζονται καλά και να εφαρμόζονται κατά τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών», σημείωσε επίσης.

Ως ουδέτερος και αμερόληπτος ανθρωπιστικός διαμεσολαβητής, η ΔΕΕΣ δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στη διευκόλυνση της ασφαλούς διέλευσης αμάχων «όταν τα μέρη καταλήξουν σε συμφωνία και οι όροι της είναι αυστηρά ανθρωπιστικοί».

Η κατάληψη της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Θάλασσα του Αζόφ, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα επιτρέψει τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι δυτικές κυρώσεις ισοδυναμούν με την κήρυξη πολέμου, δήλωσε, το μεσημέρι του Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα πρέπει να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους στα ανατολικά της Ουκρανίας καθώς και τα δικά της συμφέροντα.

«Η τρέχουσα ηγεσία πρέπει να καταλάβει ότι εάν συνεχίσει να κάνει ό,τι κάνει, ρισκάρει το μέλλον της κρατικής υπόστασης της Ουκρανίας», φέρεται να τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος σε μια συνάντηση στη Μόσχα σήμερα, Σάββατο, σύμφωνα με τους NYT. «Εάν συμβεί αυτό, εκείνοι θα έχουν την ευθύνη», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι το Κρεμλίνο είναι έτοιμο για τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

nytimes 5 3 2022

«Όλα οδεύουν βάσει σχεδίου», λέει ο Πούτιν

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι στόχος της Ρωσίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, και τόνισε ότι οι «νεοναζί κρύβονται πίσω από τους αμάχους» στην Ουκρανία. «Όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Eμείς δεν κάνουμε ήρωες αυτούς που συνεργάζονται με τους ναζί» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «οι ναζί έχουν συγκεντρώσει 6.000 αμάχους στο σταθμό του Χάρκοβο».

Σχετικά με τα πυρηνικά ο κ. Πούτιν απάντησε ότι «η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας μίλησε πρώτη» για το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι «δεν υπάρχει θέμα επιβολής στρατιωτικού νόμου στη Ρωσία».

Συμπλήρωσε πως η Μόσχα θα θεωρήσει αντίπαλη οποιαδήποτε χώρα επιχειρήσει να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, έναν ισχυρισμό του Κιέβου που το ΝΑΤΟ έχει απορρίψει. «Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, ως συμμετοχή στην ένοπλη σύγκρουση οποιασδήποτε χώρας το έδαφος της οποίας, θα δημιουργούσε απειλή για τους στρατιώτες μας», είπε για μια πιθανή «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ξένο μισθωμένο αεροσκάφος να αναστείλουν τις πτήσεις επιβατών και φορτίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό, από τις 6 Μαρτίου και από ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η πιθανή κατάσχεσή τους.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπερνούν τα 1,2 εκατομμύρια οι πολίτες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους – «Τα παιδιά δεν ξέρουν από πόλεμο, φοβούνται» λένε οι γονείς τους

Ουκρανοί πολίτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πούλμαν προκειμένου να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου. Δεκάδες δρομολόγια εκτελούνται από και προς την Ελλάδα. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες μη στρατεύσιμης ηλικίας αποβιβάζονται με ό,τι κατάφεραν να χωρέσουν στις αποσκευές τους και κυρίως με την προσδοκία να μπορέσουν να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα τους.

Η Ντιάνα η οποία βρίσκεται στη δεύτερη δεκαετία της ζωής της με δάκρυα στα μάτια περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τι επικρατούσε στην πόλη Λβιβ απ’ όπου προέρχεται, λίγο πριν την αναχώρησή της: «Κάθε δυο-τρεις ώρες χτυπούν οι σειρήνες και οι άνθρωποι τρέχουν από τα σπίτια τους να κρυφτούν. Έχω αφήσει εκεί τους αδερφούς μου, τις θείες μου, τη γιαγιά μου. Τα αδέρφια μου έμειναν για να προστατεύουν τα χωριά μας» εξηγεί σε καλά ελληνικά λόγω της συνεργασίας της με εγχώριες επιχειρήσεις τουρισμού. Όσοι Ουκρανοί πολίτες επιλέγουν ως καταφύγιο την Ελλάδα το κάνουν επειδή έχουν γνωστούς. Δεν μιλούν όμως όλοι τη γλώσσα. Ο 8χρονος Σάσα έφτασε στη χώρα μας συνοδευόμενος από τη γιαγιά του η οποία διαμένει χρόνια στην Ελλάδα και πήγε να τον παραλάβει από τα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας. Οι γονείς του έμειναν πίσω αφού ο πατέρας του κλήθηκε να πολεμήσει. Η γιαγιά του προσπαθεί να κατευνάσει την ανασφάλεια του τάζοντας του βόλτα στη θάλασσα.

«Τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν από πόλεμο. Φοβούνται», λέει η Γκαλίνα, η οποία διαμένει 13 χρόνια στην Ελλάδα και περίμενε με αγωνία να φτάσουν οι συγγενείς της από την Τερνόπολη της δυτικής Ουκρανίας. «Ελπίζω να γίνουν όλα καλά…Να ηρεμήσουν όλοι. Κανείς δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό». Το ίδιο επιβεβαιώνει η ομοεθνής της Μαργαρίτα που καθημερινά μιλά με φίλους και γνωστούς οι οποίοι έμειναν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους: «Έχουν πείσμα. Πολεμάνε όλοι…Εργοστάσιο που σταμάτησε να λειτουργεί τώρα κάνει μολότοφ και μοιράζει στους ανθρώπους και όταν περνάνε τανκς και άλλα πολεμικά οχήματα τα ρίχνουν από τα διαμερίσματά τους», περιγράφει ενώ περιμένει την άφιξη της κόρης της από το Τσερνιβτσί.

Βλέποντας τη χώρα τους να έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά, όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αναζητούν το πρώτο δρομολόγιο που θα τους μεταφέρει σε έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εχθροπραξίες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχουν φύγει από την Ουκρανία 1,2 εκατ. πολίτες. Σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι τόνισε: «Έχω εργαστεί σε έκτακτες περιπτώσεις για τις ανάγκες προσφύγων σχεδόν 40 χρόνια. Σπάνια έχω δει μια έξοδο τόσο γρήγορη, όσο αυτή. Ώρα με την ώρα, λεπτό προς λεπτό, περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από την τρομακτική πραγματικότητα της βίας. Αμέτρητοι έχουν εκτοπιστεί. Και αν δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός της σύγκρουσης, εκατομμύρια άλλοι, είναι πιθανό να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία».

Ο Γιάννης Λαθύρης εργάζεται ως οδηγός σε πούλμαν και το τελευταίο δεκαήμερο οι εικόνες που αντίκρυσε στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας τον κάνουν να λυγίζει: «Όσο και σκληρός να είναι κάποιος όταν δει αυτές τις εικόνες γίνεται αρνάκι. Γυναίκες και παιδάκια μικρά να τα βλέπεις να κλαίνε… Οι Ρουμάνοι τους έδιναν τρόφιμα, νερό, έφτιαχναν σκηνές για να μπορεί να κοιμάται ο κόσμος. Το ταξίδι μας διήρκησε τριάντα ώρες. Ήμασταν δυο οδηγοί. Όταν οδηγούσε ο ένας, ο άλλος μιλούσε στον κόσμο για να τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα και πιο ασφαλείς. Έρχονται στην Ελλάδα για να βρουν συγγενείς και φίλους. Δεν είχαν επιλογή. Τι να έκαναν; Να κάθονταν να τους σφυροκοπούν;» αναφέρει.

Την πρώτη μέρα του πολέμου έφυγαν από την Ουκρανία 82 χιλιάδες άνθρωποι. Μετά την 24η Φεβρουαρίου καταγράφονται καθημερινά τουλάχιστον 117 χιλιάδες νέοι πρόσφυγες, με βάση την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας. Το 52,4% βρίσκεται στην Πολωνία (https://data2.unhcr.org/en/situations/ukraine).

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Time, από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία πέρασαν δυο χρόνια μέχρι να καταγραφούν οι μεγαλύτερες ροές προσφύγων. Και πάλι όμως χρειάστηκαν τρεις μήνες για να αποχωρήσουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Σάμπια Μαντού, τόνισε πως με «αυτούς τους ρυθμούς» η Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει την πηγή της «μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης του αιώνα».

protothema.gr

 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Μασλόφ, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων.

«Η επικοινωνία μας με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι καθημερινή και εποικοδομητική. Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η διπλωματία και οι πρεσβείες είναι εργαλεία παντός καιρού… Δεν έχω αμφιβολία ότι στο μέλλον οι σχέσεις μας θα αποκατασταθούν. Δεν ξέρω πότε, αλλά, με δεδομένους τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, είμαι βέβαιος ότι θα αποκατασταθούν».

Με αυτά τα λόγια, ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Μασλόφ, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων, που δοκιμάζονται σκληρά αυτή την περίοδο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με την πρόσφατη, οξεία ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας που έκανε λόγο για «παπαγάλους» και καλούσε πολιτικούς και ΜΜΕ «να συνέλθουν», ο Ρώσος διπλωμάτης ήταν πολύ προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς του.

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τη Ρωσία, ο κ. Μασλόφ δήλωσε: «Η Ρωσία για οκτώ χρόνια έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να επιλυθεί η ενδοουκρανική διένεξη με διπλωματικά μέσα… Αλλά η Δύση σιωπούσε. Παράλληλα, οι υποδομές του ΝΑΤΟ συνεχώς επεκτείνονταν προς ανατολάς. Οι χώρες του ΝΑΤΟ έθεσαν υπό πλήρη έλεγχο την Ουκρανία, την έχουν εξοπλίσει σε μεγάλο βαθμό με τον πλέον σύγχρονο οπλισμό. Για εμάς έγινε απολύτως ξεκάθαρο ότι η Συμμαχία εφάρμοζε το σχέδιο μετατροπής της Ουκρανίας σε προγεφύρωμα εναντίον της Ρωσίας. Πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διεκδίκησε την απόκτηση ακόμα και πυρηνικών όπλων. Για τη Ρωσία αυτή η κατάσταση αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι μια πραγματική απειλή όχι μόνο για τα συμφέροντά μας, αλλά και για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας».

Δεν χτυπήσαμε εμείς στο Σαρτανά, διαβεβαιώνει ο Ρώσος πρεσβευτής Αντρέι Μασλόφ.

Αποστολή όπλων

Ρωτήσαμε τον κ. Μασλόφ αν η αποστολή ελληνικών όπλων στην Ουκρανία και οι έντονες επικρίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της Ρωσίας σηματοδοτούν μια μη αναστρέψιμη βλάβη στις ελληνορωσικές σχέσεις. Ο Ρώσος πρεσβευτής τόνισε ότι «η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς αυτά τα όπλα μπορεί να πέσουν στα χέρια νεοναζί και συμμοριών. Είναι λάδι στη φωτιά». Εσπευσε όμως να προσθέσει: «Οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη δεν διαφέρουν από εκείνες άλλων ηγετών της Ε.Ε. Δεν μας ξάφνιασαν. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης από το 1981. Δεν περιμέναμε κάτι άλλο».

Σχετικά με την πρόσφατη αναφορά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ), ο κ. Μασλόφ ήταν καθησυχαστικός, αν και φάνηκε να συνδέει τη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό με τη στάση της Ελλάδας στο θέμα του Κοσόβου. «Η στάση αρχών της Ρωσίας στο Κυπριακό δεν άλλαξε», μας είπε. «Βασίζεται στο σύνολο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη ΤΔΒΚ, όπως η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον θάνατο Ελλήνων ομογενών στο ουκρανικό χωριό Σαρτανά, ο κ. Μασλόφ επέμεινε στην επίσημη εκδοχή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, κατά την οποία το τραγικό περιστατικό προήλθε από «επίθεση του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών» και όχι από τη ρωσική αεροπορία, όπως πιστεύει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Υποσχέθηκε δε ότι η ρωσική πρεσβεία θα δώσει στον Τύπο τα σχετικά πειστήρια, τα οποία έχει ήδη διαβιβάσει στην ελληνική κυβέρνηση.

Η «Κ» ρώτησε τον κ. Μασλόφ αν η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί εφικτό να φθάσει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεδομένου ότι πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν καλούσε τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας. «Οι ίδιοι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα καθορίσουν το μέλλον τους», απάντησε ο κ. Μασλόφ, παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τον κ. Ζελένσκι ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας και διεξάγει συνομιλίες με αντιπροσωπεία της κυβέρνησής του. Σε άλλη ερώτησή μας, κατά πόσο θα αποχωρήσουν όλα τα ρωσικά στρατεύματα από όλες τις περιοχές της Ουκρανίας όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες, ο Ρώσος πρεσβευτής αρκέστηκε να μας παραπέμψει στην τοποθέτηση Πούτιν ότι «τα ρωσικά σχέδια δεν περιλαμβάνουν την κατοχή ουκρανικών εδαφών».

Πηγή: kathimerini.gr – Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Σάββατο, 05 Μαρτίου 2022 10:36

Τέλος στη Ρωσία το Facebook

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti αναφέρει ότι αποφασίστηκε η απαγόρευση του Facebook στη χώρα.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση του πρακτορείου ειδήσεων στο Twitter, η ρωσική υπηρεσία ελέγχου των τηλεπικοινωνιών, Roskomnadzor, αποφάσισε να μπλοκάρει την πρόσβαση των Ρώσων πολιτών στο Facebook. Προφανώς, πρόκειται για αντίποινα της ρωσικής πλευράς στις κυρώσεις των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, η Microsoft ανακοίνωσε πως θα αναστείλει όλες τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της στη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, η Google «παγώνει» όλες τις διαφημίσεις της στη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία στο CNN την Παρασκευή.

Η Roskomnadzor αποφάσισε να μπλοκάρει την πρόσβαση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι υπήρξαν 26 περιπτώσεις διακρίσεων κατά των ρωσικών μέσων ενημέρωσης από το Facebook από τον Οκτώβριο του 2020, με περιορισμένη πρόσβαση σε κρατικά κανάλια όπως το RT και το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η κίνηση θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση των Ρώσων πολιτών σε εξωτερικές πηγές πληροφοριών και ειδήσεων σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Ρωσία είχε ήδη επιβάλει νέους σκληρούς περιορισμούς στους δημοσιογράφους στη χώρα, με τιμωρίες έως και 15 χρόνια φυλάκισης για όσους δημοσιεύουν «ψευδείς ειδήσεις» για τον πόλεμο.

Το «επίσημο» κρατικό αφήγημα δεν αναφέρεται στη σύγκρουση ως «εισβολή» ή «πόλεμο», αντιθέτως την αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» για την αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας. Η απόφαση για στο Facebook θα καταστήσει, επίσης, πιο δύσκολο στους αντιπάλους της χώρας να κινητοποιήσουν διαμαρτυρίες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Φεβρουαρίου η Ρωσία είχε ανακοινώσει ότι περιορίζει εν μέρει την πρόσβαση στο Facebook, αφού ο αμερικανικός κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την εντολή των ρωσικών αρχών να σταματήσει τους ελέγχους στοιχείων και τις προειδοποιητικές σημάνσεις περιεχομένου στις πλατφόρμες της εν μέσω της επίθεσης της χώρας στην Ουκρανία.

thebest.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Πάτησαν» Μολδαβία οι 82 Έλληνες ομογενείς και δημοσιογράφοι που αναχώρησαν από την Μαριούπολη

Στην Μολδαβία μπήκαν μετά το πολυήμερο ταξίδι τους οι 82 Έλληνες ομογενείς και δημοσιογράφοι, που ξεκίνησαν πριν τρία 24ωρα από την Μαριούπολη.

Αυτός ήταν και ο τελικός στόχος, αφού από εκεί μπορούν να ταξιδέψουν αεροπορικά στην Ελλάδα.

Την είδηση μετέδωσε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Σταύρος Ιωαννίδης μέσω Twitter, γράφοντας:

«Μολδαβία» και συνοδεύοντας τη λέξη με το σήμα της νίκης.

«Πάτησαν» Μολδαβία οι 82 Έλληνες ομογενείς και δημοσιογράφοι που αναχώρησαν από την Μαριούπολη

newsit.gr 

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ