Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:27: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022

Μωραΐτης: Ο Μητσοτάκης ασκεί προσωπική εξωτερική πολιτική και μυστική διπλωματία

Συζήτηση στη βουλή για το Αθλητικό Νομοσχέδιο, αλλά ως είθισται σε κάθε νομοσχέδιο σχολιάζεται και η τρέχουσα επικαιρότητα.

Στη συζήτηση αυτή ο Θ. Μωραΐτης, ως αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος για τον Αθλητισμό, είχε αρκετή δουλειά, ωστόσο δεν απέφυγε και αυτός να σχολιάσει την επικαιρότητα στρέφοντας τα πυρά του προς την κυβέρνηση.

«H κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Η επιτελική κυβέρνηση των αρίστων απέτυχε παταγωδώς σε όλα:

Στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Στο μόνο που αποδείχθηκε επιδέξια, είναι στην εξυπηρέτηση των ντιλς του Μαξίμου ΑΕ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία.

Ενώ αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση εκτίμησε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβεβαίωσε, όμως, και το πόσο επικίνδυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας.

Θεωρεί την Ελλάδα τσιφλίκι του, ασκεί προσωπική εξωτερική πολιτική και μυστική διπλωματία, βάζοντας τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Αντί να κάνει την Ελλάδα μέρος της λύσης, την έκανε μέρος του προβλήματος, στέλνοντας πολεμικό υλικό στην Ουκρανία».

«Η μόνη λύση» σύμφωνα με το Θ. Μωραΐτη «για να παραμείνει η χώρα μας γέφυρα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, είναι μια νέα, προοδευτική κυβέρνηση, που θα αναδείξει πολύ σύντομα ο ελληνικός λαός, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έντονα επέκρινε την κυβέρνηση ο Γιώργος Βαρεμένος για το χειρισμό Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στην Βουλή για την εκτροπή του Αχελώου και τις προσβλητικές δηλώσεις Άδωνη Γεωργιάδη.
Τι αναφέρει σε κείμενό του

“Μπαλάκι” απ’ τον Άννα στον Καϊάφα κατέληξε η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Βαρεμένου στην Βουλή για τις δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη περί …μουρλών που στηρίζουν τις προσφυγές στο ΣτΕ κατά της εκτροπής του Αχελώου.

Η Ερώτηση είχε ορισθεί να συζητηθεί αύριο Παρασκευή 11.03.2022 από τον υφυπουργό κ. Καραγιάννη, καθώς ο κ. Καραμανλής είχε επικαλεσθεί κώλυμα. Και πώς να μπορέσει, εδώ που τα λέμε; Είναι εύκολο να υπερασπισθεί την “λογική” του κ. Γεωργιάδη;

Στο παρά πέντε ειδοποίησαν ότι ούτε ο κ. Καραγιάννης θα απαντήσει, διότι το υπουργείο Υποδομών είναι ….αναρμόδιο.

Πρωτοφανές να ορισθεί η συζήτηση και εκ των υστέρων να ανακαλυφθεί αναρμοδιότητα και παραπομπή στο υπ. Περιβάλλοντος. Προφανώς θα κληθεί ο τρικαλινός κ. Σκρέκας να πουλήσει στους θεσσαλούς το σανό της εκτροπής.

Ο θεός κι η ψυχή του τί θα βρει να πει για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη. Μέχρι τότε, οι Αιτωλοακαρνάνες θα παραμείνουμε με τον χαρακτηρισμό του μουρλού και με το ερώτημα ποιος είναι, τελικά, ο θεόμουρλος……

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χωρίς να σημειωθεί πρόοδος ολοκληρώθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών ανέδειξαν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και εξαρχής δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών ανέδειξαν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αν και εξαρχής δεν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο.

Οι δηλώσεις του Ουκρανού ΥΠΕΞ:

Δεν ήταν εύκολο αλλά κατάφερε να διευκολύνει τις διμερείς eπαφές από την πρώτη ημέρα της σύρραξης.

Αυτή η συζήτηση ήταν και εύκολη και δύσκολη μαζί.

Εύκολη γιατί ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε τις παραδοσιακές του ρητορίες για την Ουκρανία.

Και δύσκολη γιατί έκανα ότι ήταν δυνατό για να βρω μια λύση για αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία. Η πιο απελπιστική κατάσταση γίνεται στη Μαριούπολη. Η πόλη βομβαρδίζεται από αέρως. Βάλλεται από το πυροβολικό και ήρθα εδώ με έναν σκοπό ανθρωπιστικό. Για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο μέσα και έξω από τη Μαριούπολη. Για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από αυτή την περιοχή όπου βασιλεύει ο φόβος. Και έναν διάδρομο για να πάει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Λαβρόφ δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σε αυτό το θέμα, αλλά θα επικοινωνήσει με τη Ρωσία για αυτό.

Δεν κάναμε πρόοδο σε αυτό το θέμα, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από άλλους στη Ρωσία για να βρούμε μια λύση στην ανθρωπιστική κρίση.

Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση σε αυτό εδώ το φόρουμ για να βρούμε λύσεις.

Οταν συναντώνται οι ΥΠΕΞ μπορούν να βρουν λύσεις ειρήνης και εγώ θα συνεχίσω αυτή τη δέσμευση γιατί σκοπός είναι να λήξει ο πόλεμος και να απελευθερώσουμε τις περιοχές μας από τη ρωσική κατοχή.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες, οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους» υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω, εάν οι δυτικές χώρες εντείνουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας, Ντμίτρι Πατρούσεφ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Πούτιν, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης πως η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της σε σχέση με τις ενεργειακές προμήθειες, ιδιαίτερα από την στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διακόψουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα του. Χαρακτήρισε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία παράνομες και υποστήριξε πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους.

«Όσο για τις χώρες που κάνουν εχθρικά βήματα προς εμάς και την οικονομία μας, γνωρίζουμε καλά ότι καλούν τους πολίτες τους να σφίξουν τη ζώνη τους, να ντυθούν ζεστά και, γενικά, υποδεικνύουν τις κυρώσεις που μας επιβάλλουν, ως αιτία για την επιδείνωση της κατάστασής τους», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης. «Όλα φαίνονται πολύ περίεργα, ειδικά από τη στιγμή που εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού», τόνισε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Πούτιν έφερε τις ΗΠΑ, λέγοντας πως, μολονότι η συμμετοχή της Ρωσίας στις προμήθειες πετρελαίου στη χώρα ανέρχεται μόλις σε 3%, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί σε ιστορικά ύψη. «Το χρησιμοποιούν αυτό (σ.σ. τον πόλεμο στην Ουκρανία) για να εξαπατούν τους πολίτες τους» σχολίασε.

Η Ρωσία μπορεί να επιλύσει ήρεμα τα προβλήματά της, προσέθεσε επίσης.

Σύμφωνα με τπν Ρώσο πρόεδρο, οι τιμές των καυσίμων στη Δύση ανεβαίνουν εξαιτίας των λανθασμένων υπολογισμών των δυτικών κυβερνήσεων και όχι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Είπε επίσης ότι η χώρα του δεν θα κόψει τους δεσμούς με καμία χώρα και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τη θέση της Μαριέττας Γιαννάκου ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ θα καταλάβει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης «Θεωρείο» της Καθημερινής, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός.

Ένα μήνα μετά την αποχώρησή του από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης «επανέρχεται», τόσο συμβολικά όσο και τυπικά, καθώς η θέση που αναλαμβάνει είναι σημαντική και γίνεται ακόμη σημαντικότερη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της παγκόσμιας αναταραχής, γράφει ο Σταύρος Παπαντωνίου.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/02/2022

Του:        Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ:    «Παύση λειτουργίας Β΄ Υποθηκοφυλακείου Αγρινίου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Η ομαλή λειτουργία του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων στην Αιτωλοακαρνανία θεωρείται πια αμφίβολη δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Β΄ Υποθηκοφυλακείο του Αγρίνιου, που δε λειτουργεί. Η θέση του υποθηκοφύλακα έμεινε κενή, μετά την αποχώρηση λόγω ηλικίας της υπεύθυνης και με απόφαση της προέδρου των Πρωτοδικών ορίστηκε για τη θέση συμβολαιογράφος του Αγρίνιου που, όπως διαφαίνεται, δεν προτίθεται να αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία του. Το εν λόγω Υποθηκοφυλακείο Αγρινίου καλύπτει μεγάλο μέρος του Δήμου Αγρινίου και χωριά των Δ.Ε. Θεστιέων, Παραβόλας, Αγρινίου κλπ. και η μη λειτουργία του σωρεύει προβλήματα σε μια σειρά από κρίσιμες διαδικασίες που πρέπει να διεκπεραιώσουν οι πολίτες, όπως υποθήκες, κατασχέσεις, μετεγγραφές κ.α.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως αποκαταστήσετε άμεσα τη λειτουργία του Β΄ Υποθηκοφυλακείου Αγρινίου αυξάνοντας το προσωπικό του, στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης του όλου συναφούς ζητήματος λειτουργίας του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: «Απάντηση στην υπ’ αρ. 3453/22.2.2022 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου»

Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης, επισυνάπτεται το υπ’ αρ. ΠΡ 179/2209911/3.3.2022

έγγραφο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ

 

Θέμα:    Μετάβαση στην οριστική δομή – Αγρίνιο Σχετικά: Η υπ΄αριθμ. 3453/22.02.2022 Ερώτηση Βουλής

Η κατάργηση του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων αποφασίστηκε λόγω της πληθώρας δομικών προβλημάτων που αναφέρονται εκτενώς στην αιτιολογική έκθεση του ν.4512/2018 και οδηγούσαν σε χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών. Με τη σταδιακή κατάργησή τους και τη λειτουργία της νέας δομής, παρέχονται σε πολίτες και επαγγελματίες ψηφιακές υπηρεσίες, όπως και η δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, που διευκολύνουν τη διεκπεραίωση των υποθέσεων (έκδοση πιστοποιητικών, έρευνα και υποβολή αιτήσεων για εγγραφή πράξεων) άμεσα, χωρίς μετακίνηση.

Το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης στην οριστική δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας προσδιορίστηκε αρχικά με τον ν.4512/2018 σε 24 μήνες, αλλά αυτό ήταν ξεκάθαρα ουτοπικό όπως φαίνεται και από το αποτέλεσμα της αντίστοιχης περιόδου. Τελικά, η μετάβαση αυτή έχει οριστεί για ολοκλήρωση έως την 17.1.2023 (άρθ. 3, παρ.1, ΠΝΠ 24.12.2019 που κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν.4664/2020, όπως τροποποιήθηκε με το αρθ. 15 ν.4821/2021). Παρά την αύξηση της δυσκολίας του εγχειρήματος λόγω πανδημίας, από τα συνολικά 392 Υποθηκοφυλακεία που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα ως σήμερα έχουν καταργηθεί ήδη 103 και έχει ανοίξει το 55% της νέας δομής (51 από τις 92 νέες υπηρεσίες).

Στην περιοχή, όπου αναφέρεται η Ερώτηση, το σύνολο των υποθηκοφυλακείων της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας θα καταργηθούν και η αρμοδιότητά τους θα μεταφερθεί στη νέα δομή. Η οριστική δομή του Κτηματολογίου αναφορικά με την επίμαχη περιοχή περιλαμβάνει το Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας (έχει συσταθεί ΑΠΡ.2021) με τα Υποκαταστήματα Αιγιαλείας Αιγίου (ΑΠΡ.2021), Μεσολογγίου (ΟΚΤ.2021), Αγρινίου, Πύργου (ΙΟΥΝ.2021), και Αμαλιάδας (ΟΚΤ.2021).

Απομένει συνεπώς η ένταξη στο ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο του Υποκαταστήματος Αγρινίου εντός του 2022 για να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους συναλλασσομένους, αφαιρώντας την απαίτηση φυσικής παρουσίας για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών. Ταυτόχρονα, θα έχουμε τότε περισσότερη ευχέρεια διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Καθ. Σταθάκης Δημήτριος

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θεσσαλονίκη, 21/12/2021

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:           Τoν κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Πολιτικής Προστασίας

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Αναστάτωση και δυσχέρειες στη ζωή των κατοίκων της Αιτωλοακαρνανίας, λόγω της καθίζησης της γέφυρας Ευηνοχωρίου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας, σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής, εξαιτίας των πλημμυρών και εκτεταμένων ζημιών σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που προκλήθηκαν στην περιοχή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 11ης Δεκεμβρίου. Ειδικότερα όμως στην περιοχή του Ευηνοχωρίου τα προβλήματα είναι τεράστια. Η γέφυρα του ΟΣΕ κατέρρευσε προκαλώντας προβλήματα στην υδροδότηση του Μεσολογγίου, τα οποία αντιμετωπίζονται με προσωρινές λύσεις, ενώ η γέφυρα για την κίνηση των αυτοκινήτων υπέστη καθίζηση με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας. Η ακύρωση της γέφυρας του Ευηνοχωρίου πρακτικά σημαίνει και την αποκοπή της παλιάς εθνικής οδού στο σημείο αυτό. Η διέλευση γίνεται πλέον αναγκαστικά μέσω της Ιόνιας οδού, με την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών τόσο για την πληρωμή των διοδίων όσο και για την κάλυψη πλέον μεγαλύτερης χιλιομετρικά απόστασης. Η κατάσταση καθίσταται δυσχερέστερη, ειδικότερα για τους κατοίκους των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, πέριξ της γέφυρας (Γαλατάς, Γαβρολίμνη, Περιθώριο, Άνω Βασιλική κ.α.). Οι περισσότεροι αυτών των κατοίκων είναι αναγκασμένοι να πηγαινοέρχονται καθημερινά στο Μεσολόγγι για την εργασία τους, τη φοίτηση των παιδιών σε σχολεία, φροντιστήρια και εξωσχολικές δραστηριότητες, την επίσκεψη σε ιατρούς, τις συναλλαγές τους με δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και επιχειρήσεις κλπ. Όλοι τους αναγκάζονται πλέον να χρησιμοποιούν την Ιόνια οδό και μάλιστα πολλοί από αυτούς πολλές φορές την ημέρα, αφού η καθημερινότητα τους επιτάσσει να πηγαινοέρχονται στο Μεσολόγγι. Η γέφυρα εξυπηρετούσε επίσης και αρκετούς διερχόμενους από το σημείο που αναγκάζονται να μετακινούνται ιδίως για λόγους εργασίας σε άλλο Δήμο από αυτόν της κατοικίας τους εντός της Αιτωλοακαρνανίας και συχνά επέλεγαν την παλιά Εθνική οδό, καθώς αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στο κόστος των διοδίων. Δυστυχώς, τώρα με την καθίζηση της γέφυρας στερούνται της δυνατότητας χρήσης της παλιάς εθνικής οδού κάτι που είναι για πολλούς από αυτούς δυσβάστακτη συνέπεια. Προς το παρόν το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών της γέφυρας παραμένει αβέβαιο. Διερωτάται εύλογα κάποιος τι θα συμβεί σε περίπτωση που η διέλευση από την Ιόνια οδό δεν είναι δυνατή λόγω προβλημάτων, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα, οπότε και η κίνηση των αυτοκινήτων διοχετευόταν στην παλιά εθνική οδό. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Δυτική Ελλάδα θα αποκοπεί στη μέση. Όλα τα προαναφερθέντα συνηγορούν στην ενεργοποίηση των αρμόδιων Υπουργείων για να

δοθούν άμεσες λύσεις τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών όσο και για την ασφαλή μετακίνηση των κατοίκων χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να αποκαταστήσετε τις ζημιές στη γέφυρα Ευηνοχωρίου; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών;
  1. Προτίθεσθε ειδικότερα για τα χωριά που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Χάλκειας να υπάρξουν εξειδικευμένα μέτρα απαλλαγής τους από τα διόδια και οικονομική στήριξη, ιδίως όσων καλύπτουν σημαντικά μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις;
  1. Αναφορικά με την υδροδότηση του Μεσολογγίου που επηρεάστηκε από την καθίζηση της γέφυρας του ΟΣΕ, τι προτίθεσθε να κάνετε, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΗ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΓ΄

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Αθήνα, σήμερα στις 14 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα Δευτέρα και ώρα 15:07΄συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΙΤΣΑ.

…………………………………

Συνεχίζουμε με τη δεύτερη με αριθμό 1872/14-12-2021 ερώτηση εκ των αναφορών-ερωτήσεων του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, με θέμα: «Σε απόγνωση οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά τα προβλήματα στην Γέφυρα Ευηνοχωρίου».

Κύριε Κωνσταντόπουλε, έχετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, δύο μήνες μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία την 11η Δεκεμβρίου 2021, δύο μήνες μετά την καταστροφή της Γέφυρας του Ευήνου στην παλαιά εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων και η Αιτωλοακαρνανία είναι και παραμένει κομμένη στα δύο. Να σας θυμίσω ότι κατέθεσα ερώτηση τη 14η Δεκεμβρίου 2021 και έκτοτε καμία απάντηση.

Να σας τονίσω εδώ τη 12η Δεκεμβρίου κατέρρευσε η ιστορική γέφυρα του ΟΣΕ στον Εύηνο ποταμό, καταστρέφοντας και τον αγωγό υδροδότησης του Μεσολογγίου. Ταυτόχρονα επίσης υπέστη τεράστια καθίζηση η γέφυρα της παλαιάς εθνικής οδού, όπως προανέφερα, Αντιρρίου-Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας και οι κάτοικοι πέριξ του Εύηνου ποταμού, τόσο της επαρχίας Μεσολογγίου όσο και της Ναυπακτίας, σε περιπέτεια.

Τεράστια λοιπόν έκτοτε η ταλαιπωρία των πολιτών. Μόνη διέξοδος για όλες τις μετακινήσεις η Ιόνια Οδός. Θα έλεγα ότι οι κάτοικοι του Γαλατά, του Περιθωρίου, του Ευηνοχωρίου, του Αγίου Γεωργίου, του Κρυονερίου και άλλων κοινοτήτων αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πλέον την Ιόνια Οδό για την εργασία τους, για να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, για φροντιστήρια, για την επίσκεψη ιατρού σε νοσοκομείο, για συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, επιχειρήσεις, γενικά για την καθημερινότητα των κατοίκων και πολιτών. Επίσης και οι αγρότες δεν μπορούν να φτάσουν στα χωράφια τους.

Μάλιστα εδώ θα ήθελα να τονιστεί, κύριε Υπουργέ, ότι οι καθημερινές διαδρομές των κατοίκων της περιοχής είναι πλέον κατά τριάντα πέντε και σαράντα χιλιόμετρα μεγαλύτερες, τα έξοδα και η ταλαιπωρία πολλαπλάσια και μάλιστα ενώ η χρήση της Ιόνιας Οδού δεν λύνει το πρόβλημα, παρά το άνοιγμα των διοδίων στη Γαβρολίμνη. Διότι η χιλιομετρική αύξηση επιφέρει οικονομική επιβάρυνση και μάλιστα μέσα στη δίνη της ακρίβειας στα καύσιμα. Αυτή θα έλεγα ότι κρίνεται και ασύμφορη.

Κύριε Υπουργέ, οι κάτοικοι του νομού μου, της εκλογικής μου περιφέρειας και ιδιαίτερα της επαρχίας του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας βρίσκονται, όπως προανέφερα, πραγματικά σε απόγνωση. Πολλοί επιλέγουν, και ιδιαίτερα οι γεωργοί και οι αγρότες, να διασχίσουν την ετοιμόρροπη γέφυρα και ιδιαίτερα οι μαθητές, με ό,τι συνεπάγεται ο κίνδυνος και με κίνδυνο, θα έλεγα, να θρηνήσουμε και θύματα. Και ας μην κρυβόμαστε, οι μαθητές το πράττουν καθημερινώς για να πάνε στο φροντιστήριο ή στο σχολείο.

Γνωρίζω ότι οι διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης έχουν έρθει και σε σας. Γνωρίζω ότι είχατε μια συνάντηση με τον κ. Καραμανλή και τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Ελλάδας, τον κ. Φαρμάκη και υπήρξε δέσμευση ότι θα αποκατασταθεί η οδική σύνδεση μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας στο Ευηνοχώρι και φυσικά, με την απαραίτητη αντιπλημμυρική θωράκιση.

Κατόπιν αυτών, σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ, τα εξής: Πρώτον, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε θέσει για την κατασκευή της νέας γέφυρας; Δεύτερον, ποια μέριμνα θα υπάρξει μέχρι την ανακατασκευή για όσους αναγκάζονται πλέον να χρησιμοποιούν καθημερινά την Ιόνια Οδό; Και τρίτον, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη μόνιμη αποκατάσταση των προβλημάτων της υδροδότησης του Μεσολογγίου; Θυμίζω ότι σήμερα οι λύσεις είναι προσωρινές και ενέχουν άμεσο κίνδυνο διακοπής. Περιμένω τις απαντήσεις σας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον

λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ κύριε Κωνσταντόπουλε, η πραγματικότητα είναι ότι τα ζητήματα που θίγετε είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει από την πρώτη στιγμή. Και όταν λέμε «από την πρώτη στιγμή», το εννοούμε. Και έχουμε δράσει από την πρώτη στιγμή. Ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου, μετά από παρέμβασή μας στον παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού, ανεστάλη η υποχρέωση πληρωμής διοδίων από τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων Γαβρολίμνης για τους κατοίκους της περιοχής μετά την καθίζηση της γέφυρας του Ευηνοχωρίου. Ήταν -και το εννοούμε αυτό που λέμε- η ελάχιστη υποχρέωσή μας προς τους κατοίκους της περιοχής από την πολιτεία για την ταλαιπωρία που θα υποστούν μέχρι να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα στην περιοχή, καθώς και να αποκατασταθεί η σύνδεση.

Δείξαμε -και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αναγνωρίσετε- για μια ακόμη φορά πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, θεραπεύοντας -έστω και προσωρινά- το ζήτημα που ανέκυψε και είμαστε σε μια διαρκή, θα έλεγα -και αποδείχθηκε και προχθές από την επίσκεψη του Περιφερειάρχη, του κ. Φαρμάκη, στο Υπουργείο μας- συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα έργα, που, όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς ο ίδιος, δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όμως, εμείς δεν μένουμε εκεί πέρα. Θέλουμε να αναλαμβάνουμε ευθύνες και να είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματά μας.

Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Κώστα Καραμανλή, θα ενταχθούν τα έργα στον ποταμό Εύηνο στον σχεδιασμό του Υπουργείου μας. Το Υπουργείο θα αναλάβει τόσο την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας όσο

-και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία- και τα απολύτως αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ανάντη και κατάντη της γέφυρας.

Επαναλαμβάνω -και το γνωρίζετε- ότι όλα αυτά γίνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και είμαστε σε καθημερινή επαφή. Φυσικά, θα υπάρξει η απαιτούμενη μέριμνα για την αδιάλειπτη παροχή νερού προς την πόλη του Μεσολογγίου με προσωρινά και μόνιμα έργα που θα ενταχθούν στο έργο που θα υλοποιήσουμε.

Έτσι, μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας γίνεται πράξη από την Κεντρική Κυβέρνηση και θεωρώ πως είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για να υλοποιεί ουσιαστικά μεγάλα έργα υποδομής, που έχουν μεγάλη επίδραση στις τοπικές κοινωνίες.

Τη στιγμή αυτή επιτρέψτε μου να σας πω ότι οριστικοποιούμε το τεχνικό αντικείμενο και τις παρεμβάσεις μας, τις κοστολογούμε και προετοιμάζουμε την ανάθεση των μελετών και του έργου. Θεωρούμε ότι με τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις μας σε μια διετία περίπου τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί και η περιοχή θα επιστρέψει στην κανονικότητα και μάλιστα, με τα νέα έργα που θα αποπνέουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες.

Θεωρώ, κύριε Κωνσταντόπουλε, ότι έχω απαντήσει στο σύνολο της ερώτησής σας, αλλά για οτιδήποτε άλλο θέλετε με μεγάλη μου χαρά θα επανέλθω στη δευτερολογία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ορίστε, κύριε Κωνσταντόπουλε, έχετε τον λόγο. Αν θέλετε, μπορείτε και από το Βήμα, χωρίς μάσκα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα προσεκτικά. Χθες, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής και συγκεκριμένα, στην περιοχή της γέφυρας του Ευήνου. Διότι οι πολίτες και οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν άμεση λύση.

Και φυσικά, όπως είπατε κι εσείς και συμφωνώ, τι θέλουμε όλοι; Μια ασφαλή γέφυρα για τη διέλευση του ποταμού Ευήνου και, μάλιστα, στη σημερινή θέση της κατεστραμμένης γέφυρας.

Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, τα δύο χρόνια που αναφέρονται για την κατασκευή είναι μεγάλος χρόνος. Τι θα γίνει ως τότε; Διότι οι κάτοικοι θα είναι δύο χρόνια εγκλωβισμένοι. Σήμερα οι κάτοικοι των κοινοτήτων και, μάλιστα, στην περιοχή της γέφυρας του Ευηνοχωρίου αναγκάζονται να διανύσουν, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, τριάντα πέντε και σαράντα χιλιόμετρα για να φτάσουν στις δουλειές τους, στα χωράφια τους και ιδιαίτερα οι μαθητές στο σχολείο τους, όπως και οι κάτοικοι της περιοχής για να εξασφαλίσουν τα είδη πρώτης ανάγκης, προμήθειες για τα σπίτια τους, για να επισκεφτούν υπηρεσίες ή κάποιον γιατρό και έτσι, επωμίζονται τεράστια έξοδα και ταλαιπωρία.

Θετική είναι, πράγματι, η ελεύθερη πρόσβαση που αναφέρατε ως προς την Ιονία Οδό. Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, οι αγρότες βρίσκονται ακόμη σε απόγνωση, διότι τα αγροτικά μηχανήματα δεν επιτρέπονται να κινούνται στην Ιονία Οδό και αναγκάζονται, λοιπόν, να περνούν μέσα από το ποτάμι με τεράστιο κίνδυνο της ζωής τους, για να πάνε στα κτήματά τους.

Κύριε Υπουργέ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι νιώθουν αποκλεισμένοι και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις του τουρισμού βρίσκονται σε μαρασμό λόγω της περιορισμένης επισκεψιμότητας. Μια ολόκληρη περιοχή βρίσκεται σε οικονομική καταστροφή και απομόνωση. Αναφέρθηκα για τους μαθητές, για το σχολείο και για φροντιστήρια και, πράγματι, είναι τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επίσης, έχουν μειωθεί τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ με αποτέλεσμα τον συνωστισμό και τη συμφόρηση και, μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας. Γίνονται προσπάθειες από την τοπική αυτοδιοίκηση να επεκταθούν τα δρομολόγια και πιστεύω και αναμένουμε να έχουμε κίνηση. Άλλωστε, η τοπική αυτοδιοίκηση έδρασε κάθετα και της το αναγνωρίζουμε.

Κύριε Υπουργέ, τα προβλήματα είναι γνωστά σε εσάς, σε άλλους συναδέλφους, στους δημάρχους καθώς και στον περιφερειάρχη. Πιστεύω ότι υπάρχει σχέδιο από το Υπουργείο για να υπάρξει έστω μια προσωρινή λύση - αυτό φαντάζομαι- μέχρι την κατασκευή της γέφυρας. Αυτό, όμως, θα ήθελα να το πείτε και εσείς. Υπάρχουν προτάσεις από τους φορείς, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από τους πολίτες με ψηφίσματα τους. Σας προτείνω να αξιολογηθούν αυτές οι προτάσεις-λύσεις για την εύρεση λύσης. Ωστόσο, χρειάζεται έστω μια προσωρινή λύση και ενόψει των καλοκαιρινών μηνών που οι αναγκαίες μετακινήσεις, θα έλεγα, θα είναι αυξανόμενες.

Εν κατακλείδι, η Αιτωλοακαρνανία, κύριε Υπουργέ, χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας. Για όλα τα παραπάνω σας εγώ σας κατέθεσα την ερώτησή μου, αλλά θα σας καταθέσω και τα ψηφίσματα των κατοίκων της περιοχής του Γαλατά, του Κρυονερίου και όλων των ευρύτερων κοινοτήτων πέριξ του Ευήνου ποταμού, για να δείτε, πραγματικά, σε τι κατάσταση βρίσκονται.

Όμως, κακά τα ψέματα, η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας απειλεί και η Αιτωλοακαρνανία υφίσταται όλο και πιο συχνά τις συνέπειες της. Εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, σε επιχειρήσεις και σε νοικοκυριά, καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, εδώ θα ήθελα την προσοχή σας και την ανοχή του Προεδρείου. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας είναι έωλη. Με την ολοκλήρωση της Ιονίας Οδού δεν είχαμε τα αντίστοιχα αντιπλημμυρικά έργα και θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Αυτό το θέμα το είχα φέρει και στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς καμία εξέλιξη, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Διότι, οι πλημμύρες είναι πολλές και οι καταστροφές, θα έλεγα, τεράστιες.

Τέλος, θα σας τονίσω, κύριε Υπουργέ, εάν δεν προχωρήσει ολοκληρωμένα η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας, οι κίνδυνοι διαρκώς θα αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι καταστροφές θα είναι πολλές και θα θρηνήσουμε ζωές. Γι’ αυτό θα ήθελα να μας ενημερώσετε, λοιπόν, ποιος θα είναι σχεδιασμός σας και για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή και ιδιαίτερα της Ιονίας Οδού, τα οποία έως σήμερα δεν τα είδαμε.

Σας ευχαριστώ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Κωνσταντόπουλε, η τελευταία σας τοποθέτηση θα ήταν αντικείμενο μιας άλλης επίκαιρης ερώτησης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε, και μου δίνετε την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Χωρίς να θέλω να προκαταβάλω τον Υπουργό, καταλαβαίνω την ανάγκη να αναφερθείτε σε ζητήματα της περιοχής σας, αλλά οι επίκαιρες ερωτήσεις και η διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου είναι συγκεκριμένη. Η ερώτησή σας είχε άλλο αντικείμενο. Βέβαια ο Υπουργός, αν επιθυμεί, μπορεί να απαντήσει.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Κωνσταντόπουλε, σ’ ό,τι αφορά το θέμα της γέφυρας του Ευήνου και τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται εκεί πέρα οι κάτοικοι της περιοχής και των άλλων χωριών δίπλα, νομίζω ότι σας έχω απαντήσει τι κάνει - ξεπερνώντας ουσιαστικά τα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του- το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Θα ήθελα όλοι να αναγνωρίσουμε ότι δράσαμε και γρήγορα και αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή με την αναστολή των διοδίων, φροντίζοντας ώστε οι κάτοικοι, για όσο καιρό ταλαιπωρούνται, να μην πληρώνουν διόδια. Από την πρώτη στιγμή, λίγες ώρες μόλις συνέβη το γεγονός, ήμασταν εκεί και δώσαμε εντολή στον παραχωρησιούχο να αναστείλει τη διαδικασία είσπραξης των διοδίων.

Αναφερθήκατε στα ψηφίσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι η τοπική κοινωνία εκεί πέρα βρίσκεται σε μια αναστάτωση. Με μεγάλη μας χαρά να τα διαβάσουμε, με μεγάλη μας χαρά να ακούσουμε τις ανησυχίες των κατοίκων. Βέβαια, οφείλω να σας απαντήσω στα πλαίσια μιας υπεύθυνης στάσης ότι τα έργα δεν γίνονται με ψηφίσματα και πως ό,τι λέμε στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου θα πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τα χρονοδιαγράμματα, λοιπόν, που σας δώσαμε είναι χρονοδιαγράμματα ευθύνης, χρονοδιαγράμματα που θα τηρηθούν στο ακέραιο και είμαστε εδώ μαζί με την περιφέρεια να βρούμε και άλλες λύσεις, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να μην ταλαιπωρηθούν.

Σε ό,τι αφορά το τι ακριβώς κάνουμε για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας, αλλά θα ήθελα να γνωρίζετε ότι το Υπουργείο Υποδομών έχει δώσει ήδη εντολή για να εκτελεστούν έργα άνω των 85 εκατομμυρίων σε αντιπλημμυρικά έργα μόνο στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Επειδή εμάς δεν μας αρέσει να μαξιμαλίζουμε, σας λέω ότι οι παρεμβάσεις που κάνουμε για την Αιτωλοακαρνανία μαζί με το έργο του Βάλτου το επόμενο διάστημα, καθώς και οι άλλες παρεμβάσεις που θα κάνουμε, θα είναι ουσιαστικά για να λύσουμε προβλήματα που χρόνιζαν, για να λύσουμε προβλήματα που καμία κυβέρνηση δεν τα είχε ακουμπήσει και ερχόμαστε να τα λύσουμε.

Είμαστε δίπλα σας, λοιπόν, σ’ αυτήν την κατεύθυνση και με μεγάλη μας χαρά όποτε καταθέτετε ερωτήσεις για τα ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας, θα ερχόμαστε και θα απαντάμε και θα σας αναλύουμε ακριβώς το πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, καθώς και το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για τις παρεμβάσεις που κάνουμε στην περιοχή σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

 

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έχουμε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, θέση η οποία βρίσκεται απέναντι σε δυνάμεις του αναθεωρητισμού, όπως αυτές εκφράζονται από τον Πούτιν και τον Ερντογάν, υποστήριξε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Status Fm της Θεσσαλονίκης, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Φεύγας, «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτός του ότι είναι ένας πόλεμος με ότι αυτό συνεπάγεται, συμβαίνει σε έδαφος ευρωπαϊκό και επηρεάζει εκτός των άλλων και όλες τις οικονομίες. Επιπλέον ο τρόπος σκέψης του Πούτιν, είναι ίδιος με τον τρόπο σκέψης του Ερντογάν και αυτό, για εμάς ως Ελλάδα, είναι ακόμα πιο ανησυχητικό». Όπως τόνισε, «για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να διαλέγουμε με πολύ μεγάλη προσοχή τους συμμάχους μας και τους έχουμε διαλέξει βάσει αυτών που επιτάσσει το εθνικό μας συμφέρον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επισήμανε ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας., «προφανώς, όλα όσα κάνουμε, γίνονται για να επικρατήσει η ειρήνη. Από τη στιγμή όμως που έχουμε μια παράνομη εισβολή, σε χώρα της Ευρώπης, δεν μας ταιριάζει να παρακολουθούμε αμέτοχοι αυτό που συμβαίνει. Διότι, η ουδετερότητα, σε μια τέτοια περίπτωση, ισοδυναμεί με επιβράβευση των κινήσεων του Πούτιν σήμερα, του Ερντογάν αύριο και πάει λέγοντας. Είναι όπως τόνισε χαρακτηριστικά «υποχρέωση μας να στεκόμαστε απέναντι σε λογικές αυτού του τύπου».

Όπως υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Φεύγας, «ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσεις την ειρήνη όταν ο διάλογος φτάνει στα όρια του, είναι να ενισχύσεις την άμυνα σου, να διατρανώσεις την εθνική σου κυριαρχία και τονώσεις την αυτοπεποίθηση του λαού σου. Γι’ αυτό και όπως επισήμανε ο κ. Φεύγας, «η χώρα μας, υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλα αυτά τα εφαρμόζει στην πράξη και παράλληλα, δεν είναι απαθής παρατηρητής των όσων συμβαίνουν σε γεωπολιτικό επίπεδο. Πρωταγωνιστεί σε πολλά επίπεδα, λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ειρήνης αλλά και της εθνικής μας κυριαρχίας».

agrinionews.,gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ