Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:18: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2022 00:02

Η επιστολή παραίτησης Λιβανού : «Εμφανώς ειρωνική η διάθεσή μου απέναντι στην απαράδεκτη τοποθέτηση του δήμαρχου Σπάρτης»

«Εμφανώς ειρωνική η διάθεσή  μου απέναντι στην απαράδεκτη τοποθέτηση του δήμαρχου Σπάρτης» γράφει στην επιστολή παραίτησής του από Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός. 

Στις 09.45 της Δευτέρας, το ενημερωτικό site της Ηλείας ilialive.gr ανάρτησε ένα βίντεο από μία σύσκεψη στο δημαρχείο της Σπάρτης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πέντε ημέρες νωρίτερα. Η σύσκεψη, στην οποία ήταν παρών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, αφορούσε τις αποζημιώσεις των αγροτών για τον τελευταίο παγετό.

Εξίμισι ώρες αργότερα – και ενώ το θέμα δεν είχε ακόμα περάσει τα όρια της Ηλείας – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινωνούσε με τον μέχρι εκείνη τη στιγμή υπουργό του για να τον θέσει εκτός κυβέρνησης, αμέσως μόλις οι συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου του έδειξαν το βίντεο που είχε ανέβει στο site της Ηλείας: Αιτία ήταν τα όσα είπε σε εκείνη την σύσκεψη ο Λιβανός, απαντώντας σε σχόλιο του δημάρχου Σπαρτης – ο οποίος είναι ο Πέτρος Δούκας, υφυπουργός στην κυβέρνηση Καραμανλή το 2007, όταν οι φονικές πυρκαγιές σκότωσαν 63 ανθρώπους στην Ηλεία.

Θέλοντας να κάνει μία …αυτοεπαινετική εισαγωγή για τις αποζημιώσεις στους αγρότες της Λακωνίας, ο κ. Δούκας θυμήθηκε την παρουσία του στην Ηλεία μετά από την φονική πυρκαγιά: Άρχισε να λέει ότι η παρεμβασή του τότε «είχε σώσει την κατάσταση»  για τη Νέα Δημοκρατία:  ο Κώστας Καραμανλής είχε ανακοινώσει πρόωρες εκλογές μία εβδομάδα νωρίτερα  και ο Δούκας βρέθηκε στην Ηλεία για να συντονίσει την παράδοση των πρώτων αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Ο νυν δήμαρχος Σπάρτης άρχισε να λέει ότι «το παιχνίδι γύρισε» επειδή τότε «δίναμε χρήματα σε όποιον έλεγε καλημέρα» – εννοώντας ότι μιλούσε ελληνικά. Όμως, αυτό που ώθησε εκτός κυβέρνησης τον Σπήλιο Λιβανό δεν ήταν τα λόγια του Πέτρου Δούκα, αλλά η δική του αντίδραση.«Κάνατε εποποιία τότε, είπε».

O Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος ήταν στο Στρασβούργο, όταν δέχθηκε το πρωθυπουργικό τηλεφώνημα για την αποπομπή του από την κυβέρνηση,  υπήρξε από τους πρώτους στη Νέα Δημοκρατία που στήριξαν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την ηγεσία του κόμματος.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν  ότι η ακαριαία αντίδραση Μητσοτάκη είναι και ένα μήνυμα προς όσους υπουργούς πέσουν σε ανάλογα πολιτικά σφάλματα  – ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τον μέχρι σήμερα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.
Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Η επιστολή παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού 

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.

Παρά την εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέση την οποία επί 13 μήνες υπηρέτησα άοκνα, με απόλυτο γνώμονα τη στήριξη και τον εκσυχρονισμό της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης και ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Έλληνα αγρότη στη θέση που του αξίζει. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το έργο θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας με επιτυχία, προς όφελος της πατρίδας μας.

Με εκτίμηση,

Σπήλιος Λιβανός»

Πληροφορίες και απο protothema.gr

agrinionews.gr