Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  4:11: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 10:30

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου για την οπαδική βία – Τα μέτρα που θα ληφθούν για τους χούλιγκαν

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη στο Μαξίμου για την οπαδική βία καθώς το φαινόμενο θα τεθεί επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μαξίμου, στη σκιά της δολοφονίας του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Αλκη Καμπανού.

Στη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πάρουν μέρος ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και θα εξεταστεί η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και οι δυνατότητες παρεμβάσεων όπου κρίνεται απαραίτητο.

Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια εκτιμάται ότι δημιουργούν το πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου και τα στοιχεία δείχνουν ότι βαίνουν μειούμενα τα περιστατικά βίας. Η αποτρόπαια δολοφονία στη Θεσσαλονίκη, όμως, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η αγωνία και η υποχρέωση και η τραγική αυτή απώλεια ενός νέου παιδιού υπογραμμίζουν το χρέος μας για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε να τα εκμηδενίσουμε».

Στο στόχαστρο οι παράνομοι σύνδεσμοι οπαδών -Ποια ΠΑΕ δεν έχει συμμορφωθεί με το παρόν πλαίσιο
Στο επίκεντρο των κινήσεων σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο εντοπισμός όλων των παράνομων συνδέσμων οπαδών και το κλείσιμο τους, με παράλληλο έλεγχο όσων λειτουργούν νόμιμα. Σύμφωνα με τον νόμο του 2019 οι ομάδες έχουν την ευθύνη για τις Λέσχες Φιλάθλων και τις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων. Επίσης, τηρείται μητρώο στη γενική γραμματεία Αθλητισμού με τους υπεύθυνους λειτουργίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, 12 είναι οι Λέσχες Φιλάθλων που λειτουργούν νόμιμα μαζί με τα παραρτήματα τους, ενώ οι ίδιες πηγές δείχνουν τον ΠΑΟΚ ως την μόνη ΠΑΕ που δεν έχει ανταποκριθεί στο σχετικό πλαίσιο.

Βαριές κυρώσεις από το ΥΠΡΟΠΟ όπου εντοπίζονται παραβάσεις
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αυτό που θα αναλάβει τους εξονυχιστικούς ελέγχους λειτουργίας των εκατοντάδων Λεσχών Φιλάθλων ανά την Επικράτεια, για την πιστή τήρηση όσων προβλέπει η νομοθεσία, επιβάλλοντας τις αυστηρότατες κυρώσεις όπου διαπιστώνεται η παραμικρή παράβαση. Ήδη τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε σειρά επιχειρήσεων με τα ανάλογα αποτελέσματα.

Ισχυροποιημένο το νομικό οπλοστάσιο έναντι της οπαδικής βίας
Ειδικό βάρος θα δοθεί στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης με το νομικό οπλοστάσιο να έχει ενισχυθεί με το ιδιώνυμο και την αυστηροποίηση των ποινών καθώς έχει μετατραπεί σε κακούργημα η αθλητική βία.

Πλήρης εφαρμογή της ολιστικής μελέτης της UEFA
Τρίτη παράμετρος είναι η πλήρης εφαρμογή της ολιστικής μελέτης της UEFA όπου προβλέπονται μέτρα και για την αθλητική βία. Την τελευταία 3ετία η Ελλάδα έχει το 2ο χειρότερο ρεκόρ ποδοσφαιρικής βίας και επεισοδίων σε αγώνες Champions League και Europa League από τις 55 Ομοσπονδίες της UEFA. Η ίδια άσχημη εικόνα έχει εντοπιστεί από τους συντάκτες της έκθεσης και στις εγχώριες διοργανώσεις και για αυτό στις προτάσεις που περιλαμβάνει είναι η επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (03/07/2016), η εφαρμογή του σχεδίου δράσης και των προτάσεων της αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (2017) και η εφαρμογή του προγράμματος που εκπόνησε η UEFA το 2018.

iefimerida.gr