Σάββατο, 22η Ιουνίου 2024  10:52: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2024 18:32

ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ: Ανησυχία για το μήνυμα των εκλογών

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ανέδειξαν την κορύφωση μιας αρνητικής εποχής, με κύρια χαρακτηριστικά:
·       την άνοδο των ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων, που βάζει σε δοκιμασία την ενότητα και την προοπτική μιας κοινωνικά δίκαιης, ευημερούσας και ειρηνικής Ευρώπης.
·       τη μεγάλη αποχή και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, με κίνδυνο αποδυνάμωσης των ελευθεριών και των κοινών ευρωπαϊκών θεσμών και πολιτικών. 
·       την ενίσχυση των αντιοικολογικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών, των ψευδαισθήσεων της ανάπτυξης και του λαϊκισμού, της δαιμονοποίησης της πράσινης μετάβασης και των πολιτικών ενίσχυσης της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση, που συνοδεύονται από αποδιάρθρωση της παραγωγής και διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.  
Από την άλλη, οι προοδευτικές δυνάμεις προτάσσουν άλλες προτεραιότητες και δεν έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα:
·       συγκρότησης συνεργασιών αντίστασης στην οικοκτονία, τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.
·       υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους, των δικαιωμάτων, του κράτους Δικαίου, του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 
Είναι σημαντικό ότι, παρά τις σημαντικές απώλειες των Πράσινων στη Γερμανία και τη Γαλλία και το χαμηλό ποσοστό στην Ελλάδα, εκλέχτηκαν για πρώτη φορά Πράσινοι ευρωβουλευτές, με νέα κόμματα-εταίρους, σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Κροατία, η Λετονία, η Σλοβενία και η Λιθουανία ενώ ενισχύθηκαν και στη Νότια Ευρώπη, όπως στην Ισπανία. Επιπλέον, οι Πράσινοι ήρθαν πρώτοι στη Δανία και την Ολλανδία (σε συμμαχικό σχήμα) και παράμειναν ισχυροί στη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Οι «Πράσινοι – Οικολογία» σημειώνουν με ανησυχία ότι οι λαοί της Ευρώπης έχουν μπει σε μια δύσκολη περίοδο, με ποικίλες απειλές. Σήμερα καλούμαστε σε ετοιμότητα καθώς όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες, η δημοκρατία και το περιβάλλον θα πλήττονται από πολιτικές αποφάσεις συνεργασίας της δεξιάς με την ακροδεξιά. Το μήνυμα για κινηματική εγρήγορση και ενότητα ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου είναι όσο επίκαιρο ήταν στις πιο σκοτεινές και δύσκολες περιόδους για τους λαούς της Ευρώπης.