Κυριακή, 19η Μαίου 2024  12:56: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 17:42

Σταρακά: «Η πολιτική προστασία στη χώρα χρειάζεται εκ βάθρων επανασχεδιασμό για να εμπνέει ασφάλεια»

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, ήταν η εισηγήτρια του Κινήματος στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα «Νέα δεδομένα για τον επιχειρησιακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Κινδύνων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης».

Στην παρέμβασή της η Χριστίνα Σταρακά υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο στην Ελλάδα, είκοσι χρόνια πριν, για την κλιματική αλλαγή και την «ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τη βιώσιµη ανάπτυξη. Τότε που κάποιοι μας κατηγορούσαν για … «πράσινα άλογα»! Ενώ πρώτο είχε καταθέσει και την πρόταση για τον κλιματικό νόμο, με τον σημερινό Δήμαρχο Αθηναίων καθηγητή Χάρη Δούκα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υποσχέθηκε ασφάλεια και προέβλεπε τη δήθεν αποτελεσματικότητά της ως ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Ωστόσο η πραγματικότητα, τους διαψεύδει, αφού στη διαχείριση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κρίθηκαν ως ανεπαρκείς.  Αυτό που βιώνουν οι πολίτες είναι ανασφάλεια, αναξιοκρατία και αναποτελεσµατικότητα. Ο Έβρος, η Ηλεία, η Βαρυμπόμπη, η Ρόδος, η Πάρνηθα, η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια, το Αρκαλοχώρι κ.α. είναι ορισμένες από τις περιπτώσεις που απέδειξαν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο σχεδιασμό, την πρόληψη και τη διαχείριση κρίσιμων γεγονότων».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της η Χριστίνα Σταρακά υπογράμμισε με έμφαση πως «η λειτουργία της πολιτικής προστασίας της χώρας χρήζει εκ βάθρων επανασχεδιασμού για να εμπνέει ασφάλεια. Η Ελλάδα βιώνει ήδη την κλιματική κρίση και θα υποστεί συγκριτικά με άλλα κράτη πολύ μεγαλύτερες συνέπειες ως μεσογειακή χώρα. Και όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας σε παλαιότερη συνέντευξη του «η διαχείριση των καταστροφών και των κρίσεων διαχωρίζεται σε τρία μέρη. Στο επίπεδο της πρόληψης, το προ καταστροφικό, στο επίπεδο της καταστροφής και το επίπεδο της αποκατάστασης στο μετά καταστροφικό στάδιο. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε ένα-ένα τα θέματα στα πλαίσια του σχεδιασμού ενός ολοκληρωμένου και δομημένου σχεδίου».

Στο πλαίσιο αυτό η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

  • Για την πρόληψη: «Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να ζητήσουν την ευρωπαϊκή συνδρομή και για τη σύνταξη σχεδίων πρόληψης. Το έχουμε κάνει ως χώρα; Έχει ζητηθεί η παροχή τεχνογνωσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ελέγχονται ξανά και ξανά τα μέτρα πρόληψης;»
  • Για το RescEU και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ: «Ο πρόεδρός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης έχει αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη δημιουργία του µμηχανισμού του RescEU, που βοηθά συστηματικά τη χώρα µας τα τελευταία χρόνια. Πώς υλοποιείται το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ; Σε τι ποσοστό έχει φτάσει η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων; Ισχύει ότι μέχρι πρότινος η απορροφητικότητα είχε μόλις φτάσει το 1%;»
  • Για τη Θεσσαλία: «Την προηγούμενη εβδομάδα καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση για την απουσία ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου για τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα, έχουν αξιοποιηθεί οι χάρτες πλημμυρικού κινδύνου στις Περιφέρειες και μήπως κρίνεται σκόπιμη η επικαιροποίησή τους; Ποιες διαδικασίες έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που να εξασφαλίζουν την επάρκεια των μέτρων προστασίας σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης; Και πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα των Ολλανδών Εμπειρογνωμόνων της εταιρείας HVA για την πλημμυρισμένη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας; Έχουν συγκροτηθεί κι έχουν ενεργοποιηθεί οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα αναλάβουν το έργο μετά τις έντονες πλημμύρες, της αυτοψίας για τη διάβρωση εδαφών, τα κατολισθητικά φαινόμενα, τη στατική επάρκεια των κτιρίων λόγω υποσκαφής των θεμελιώσεων, αλλά και του οδικού δικτύου;»
  • Για την αντισεισμική προστασία της χώρας: «Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη αντισεισµικού ελέγχου των εκπαιδευτικών κτιρίων της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Θα πρέπει, στους ελέγχους που γίνονται, να δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία. Σε τι στάδιο βρίσκονται οι έλεγχοι αυτοί; Τα σχολεία πρωτίστως, τα νοσοκομεία και δημόσια κτίρια συνάθροισης κοινού πρέπει πέρα από τον έλεγχο να θωρακιστούν και αντισεισμικά».
  • Για τις σεισμόπληκτες περιοχές: «Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης στο χειρισμό του προβλήματος της στέγασης που δημιουργείται σε σεισμόπληκτες περιοχές; Ποιος είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι ώστε να μην περάσουν άλλον ένα χειμώνα οι πληγέντες σε κοντέινερς; Είναι εν γνώσει του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας το έγγραφο του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που ενημερώνει ότι οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου που φιλοξενούνται στους οικίσκους είναι υποχρεωμένοι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου να αποχωρήσουν από αυτούς, ένα έγγραφο που φανερώνει την αναλγησία της κρατικής πολιτικής; Και σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στις περίπου 900 κατοικίες που κρίθηκαν μη κατοικήσιμες στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας από το σεισμό του 2021;»