Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 20:19

Κερδοφόρα ευκαιρία ο πόλεμος στην Ουκρανία για το εμπόριο ανθρώπων

Κερδοφόρα ευκαιρία ο πόλεμος στην Ουκρανία για το εμπόριο ανθρώπων Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα *

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας συνεχίζει να μαίνεται για πέμπτη εβδομάδα. Ο άμαχος πληθυσμός, οι γυναίκες, τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ΑΜΕΑ αναζητούν ασφαλή δίοδο προς τα σύνορα και τις γειτονικές χώρες για να διαφύγουν  και να διασωθούν.

Περίπου τρεισήμισι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει ήδη την Ουκρανία, αφήνοντας πίσω τους ερείπια, βομβαρδισμένα σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία.

Όμως για αρκετές γυναίκες και παιδιά εκεί ξεκινά ένας  ακόμη εφιάλτης. Για τα “αρπακτικά”, τους διακινητές ανθρώπων, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι τραγωδία, αλλά κερδοφόρα ευκαιρία. Η εμπορία ανθρώπων, το trafficking έχει ήδη αναπτυχθεί εν μεσω πολέμου και τα δίκτυα αυξάνονται ραγδαία στην περιοχή.

Τα παραπάνω δίκτυα δεν ήταν κάτι άγνωστο για την Ουκρανία και στο παρελθόν. Τα κυκλώματα διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων ήταν ενεργά στη χώρα και στις γειτονικές χώρες και σε καιρό ειρήνης.

Η ομίχλη του πολέμου ωστόσο είναι το τέλειο προκάλυμμα για την αύξηση των επιχειρήσεων του trafficking.

Με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται με πολύ κόπο και προβλήματα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός.

Πολλοί νέοι και νέες, έφηβοι και παιδιά ταξιδεύουν μόνα τους, ασυνόδευτα. Φτάνουν στα σύνορα κουρασμένα και εξαθλιωμένα, ενώ δεν μιλούν πολωνικά ή αγγλικά και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν.

Η οργάνωση Missing Children Europe, μια οργάνωση-ομπρέλα για 24 οργανώσεις προστασίας παιδιών σε όλη την Ευρώπη αναφέρει στο Guardian ότι δυστυχώς ασυνόδευτοι ανήλικοι εξακολουθούσαν να εξαφανίζονται στα σύνορα!

Καθώς ο οποιοσδήποτε μπορεί να φτάσει σε αυτές τις περιοχές από όλη της Ευρώπη οι ευάλωτες ομάδες είναι εκτεθειμένες.  Αστυνόμευση και έλεγχος υπάρχει αλλά είναι δύσκολος ο εντοπισμός ομάδων που δρουν σε κυκλώματα και πολλές φόρες εχουν ψεύτικες ταυτότητες ή και  προσποιούνται αστυνομικούς ή στρατιώτες.

Γυναίκες και παιδιά αποτελούν τα εύκολα θύματα του οργανωμένου και εξαιρετικά προσοδοφόρου εγκλήματος της εμπορίας ανθρώπων  (εμπορίας σεξ, οργάνων και εργασιακής εκμετάλλευσης).

Η κα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει ένα έκτακτο πρόγραμμα κατά της εμπορίας ανθρώπων στην ευρύτερη περιοχή και στα σύνορα της Ουκρανίας.

Χρειάζεται επείγουσα δράση, άμεση και συστηματική ενημέρωση των υπαλλήλων των υπηρεσιών, των μελών των οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών και των εμπλεκομένων  στις χώρες που υποδέχονται Ουκρανούς πρόσφυγες για τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων ώστε να αναγνωρίζουν “ύποπτες” κινήσεις και ομάδες δρώντων.

Ταυτόχρονα, απαιτείται να διασφαλιστούν με επείγοντα μέτρα τα συνοριακά περάσματα και οι εγκαταστάσεις υποδοχής, να υπάρχει ακριβής καταγραφής των προσφύγων και άμεση αξιόπιστη πρόσβαση στα απαραίτητα έγγραφα, άδειες παραμονής και βασικές υπηρεσίες.

Ειδικά για τα ασυνόδευτα παιδιά,  οι αρχές πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, καταγραφής και άμεσης εξασφάλισης διαμονής συνδέοντάς τα με τα εθνικά συστήματα παιδικής προστασίας.

*Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Στελεχος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ

agrinionews.gr

πηγή φωτο: iatropedia.gr

Διαβάστηκε 701 φορές