Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  5:00: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2022 23:14

Αγρίνιο: Εκδήλωση του ΚΚΕ αφιερωμένη στους 120

Η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργάνωσαν στο Αγρίνιο στο Μνημείο των 120 στην Αγία Τριάδα εκδήλωση για τους 120 εκτελεσμένους, στο χώρο του Μνημείου.

Αγρίνιο: Εκδήλωση του ΚΚΕ αφιερωμένη στους 120 (εικόνες)

Τα 78 χρόνια από την εκτέλεση των 120 κομμουνιστών-αγωνιστών του Αγρινίου από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους, τίμησαν με μια λιτή και σεμνή εκδήλωση η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και το παράρτημα Αγρινίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Η εκτέλεση των 120, ήταν ένα έγκλημα που πραγματοποιήθηκε από τους ναζί στη χώρα μας και τους ντόπιους συνεργάτες τους, για την καταστροφή γερμανικής αμαξοστοιχίας, που είχε πετύχει λίγες μέρες νωρίτερα ο ΕΛΑΣ στο χωριό Σταμνά.

Οι Γερμανοί είχαν τεράστιες απώλειες και η αντίδρασή τους ήταν λυσσασμένη, προχωρώντας στον απαγχονισμό των Πάνου Σούλου, Χρήστου Σαλάκου και Αβραάμ Αναστασιάδη στην πλατεία «Μπέλλου» τότε, «Δημοκρατίας» σήμερα και στον τουφεκισμό των υπολοίπων 117 στην Αγία Τριάδα, σημείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε και η χθεσινή εκδήλωση.

Στα γεγονότα, που σημειώθηκαν ανήμερα Μεγάλης Παρασκευής, είναι αφιερωμένο το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Αναστάσιμο Μνημόσυνο», που έγραψε το 1980, απαγγελία του οποίου έγινε και χθες.

Αγρίνιο: Εκδήλωση του ΚΚΕ αφιερωμένη στους 120 (εικόνες)

Χαιρετισμό, εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ έκανε ο Θύμιος Τόλης, μέλος του ΔΣ του παραρτήματος Αγρινίου, ενώ η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, που στάθηκε στα γεγονότα και τα σημερινά μηνύματα τους βάση και των εξελίξεων καταλήγοντας, αναφερόμενος και στην διέξοδο για την εργατική τάξη και το λαό:

«Μόνο μια κυβέρνηση που θα είναι εκτελεστικό όργανο της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας και εξουσίας μπορεί πραγματικά να τα κάνει αυτά.

Για αυτή την διακυβέρνηση μιλάει μόνο το ΚΚΕ. Παλεύει μόνο το ΚΚΕ. Και είναι αποφασισμένο αυτόν τον αγώνα να τον πάει μέχρι τέλους.

Αυτή η εργατική – λαϊκή πλειοψηφία είναι που θα μπει μπροστά και θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό! Ο σοσιαλισμός είναι σήμερα η πραγματική πρόοδος!

Είναι η κοινωνία που θα βρει τη θέση που της αρμόζει και τη δικαίωση που της πρέπει η θυσία των 3 απαγχωνισθέντων της κεντρικής πλατείας, του Σούλου, του Σαλάκου, του Αναστασιάδη, των 117 που εκτελέστηκαν σ’ αυτό εδώ το σημεία πριν ακριβώς 78 χρόνια!».

Αγρίνιο: Εκδήλωση του ΚΚΕ αφιερωμένη στους 120 (εικόνες)

sinidisi.gr