Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 20:04

Ποιοι και γιατί έφυγαν ή άλλαξαν πόστο – Ποιοι και γιατί έμειναν στην κυβέρνηση

Ο σημερινός κυβερνητικός ανασχηματισμός ήταν μεσαίας έντασης και δεν αποσκοπούσε στο να σηματοδοτήσει αλλαγή πολιτικής (αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει διότι είναι κεντρική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη), απλώς επεδίωκε να αλλαχθούν κάποια πρόσωπα τα οποία εξόργιζαν η προκαλούσαν αρνητικά συναισθήματα στην ελληνική κοινωνία.

Oι αλλαγές αφορούσαν τομείς που ενοχλούν ιδιαίτερα τους Έλληνες πολίτες αλλά δεν αναμένεται να αλλάξει και τίποτε σε αυτά που πραγματικά τους βασανίζουν.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετήθηκε ο  Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος θα πάρει την θέση του αποτυχημένου όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα Κώστα Σκρέκα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις απίθανες δηλώσεις για πασχαλινά αρνιά που «αν είναι πιο βαριά θα είναι πιο ακριβά» για να δικαιολογήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί δεν ήταν σε θέση να «γεμίσουν» το πασχαλινό τους τραπέζι.

Το πρόβλημα όμως στο υπουργείο αυτό ειναι τα «καρτέλ» οποία και καθορίζουν μεταξύ τους τις τιμές, τις οποίες φροντίζουν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι υποστηρικτές της κυβέρνησης με ότι αυτό συνεπάγεται. Δε νομίζουμε ότι η αλλαγή υπουργού θα το αλλάξει αυτό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το «καρτέλ» των σουπερμάρκετ, το οποίο κερδίζει και τα περισσότερα καθώς κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τρόφιμα.

Μάλιστα πολλοί από τους ιδιοκτήτες σουπερμάρκετ έχουν σχέση πρώτου βαθμού με το Μαξίμου.

Σε ότι αφορά την υποβάθμιση της Νίκης Κεραμέως η οποία μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εργασίας, είχε «πληγώσει» το Μαξίμου με το σκάνδαλο των e-mails της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου αλλά και του γεγονότος ότι λόγω της κακής οργάνωσης που εφάρμοσε το υπουργείο της, ακυρώθηκαν κάπου 30.000 επιστολικές ψήφοι!

Στις επιστολικές ψήφους η κυριαρχία της ΝΔ ήταν τόσο μεγάλη που θα μπορούσε με τις ακυρωθείσες και μόνο, να κερδίσει ακόμα μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο!

Η ΝΔ κέρδισε το 40,17% των επιστολικών ψήφων!

Το ότι η Κεραμέως κρατήθηκε στην κυβέρνηση και έστω μεταφέρθηκε σε άλλο υπουργείο, ήταν μεγάλη επιτυχία.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου καθαιρέθηκε από το υπουργείο Εργασίας γιατί ήταν αποτυχημένη η επιλογή της για την θέση αυτή, η οποία έγινε λόγω πιέσεων ισχυρών κύκλων που την υποστήριζαν.

Πλέον όμως η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με τους κύκλους αυτούς, οπότε η παραμονή της ήταν πλέον αδύνατη.

Λίγο πολύ τα ίδια ισχύουν και για τον Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος έφυγε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αντικαταστάθηκε από τον Κώστα Τσιάρα.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα ήταν καθοριστική.

Αντίθετα στο υπουργείο Δικαιοσύνης παρέμεινε ο Γιώργος Φλωρίδης διότι παρά τους πολλούς εχθρούς που έχει παρήγαγε έργο και αυτό φαίνεται.

Έκπληξη θεωρείται ως πρώτη ανάγνωση η παραμονή στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας του Βασίλη Κικίλια, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη, καθώς τον “περιμένουν” για να του “χρεώσουν” τις καταστροφές του φετιμού καλοκαιριού ενώ υπάρχει και μία άλλη γκάφα για την οποία θεωρείται υπέυθυνος και θα μιλήσουμε για αυτήν σε επόμενο σημείωμα μας.

Σε ότι αφορά τον Δημήτρη Καιρίδη, η αποπομπή του από το υπουργείο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν εύκολη απόφαση καθώς επί των ημερών του “βούλιαξε” η χώρα από τους παράνομους αλλοδαπούς.

Αντικαταστάθηκε από το Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον πρώην ΥΕΘΑ, στον οποίο θα δοθεί η ευκαιρία να αποδείξει τι και αν αξίζει καθώς τότε ήταν ουσιαστικά εποπτευόμενος και υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρο με τον οποίο είχε άθλιες σχέσεις.

Ν.Δένδιας και Κ.Πιερρακάκης θεωρούνται με βάση τις δημοσκοπήσεις οι πιο πετυχημένοι υπουργοί και ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα μετακινούνταν.

Κάποιες φήμες για μετακίνηση του Ν.Δένδια στις Βρυξέλλες για την θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου δεν ισχύουν και άλλωστε για κάτι τέτοιο πιο πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα του Σταύρου Παπασταύρου.

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Στέφανου Γκίκα ως υφυπουργού στο υπουργείο Ναυτιλίας, ο οποίος είναι πρώην αξιωματικός του ΠΝ.

pronews.gr