Παρασκευή, 21η Ιουνίου 2024  8:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 14:47

Πράσινοι - Οικολογία: Ανθρωπισμός και Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου

Οι Πράσινοι -Οικολογία συμμετέχουν στις σημερινές συγκεντρώσεις

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το εγκληματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, οι Πράσινοι -Οικολογία τονίζουν και πάλι τις ευθύνες των ελληνικών αρχών και της ΕΕ και καλούν σε συμμετοχή στις σημερινές διαμαρτυρίες. 

Πάνω από 600 άνθρωποι βρέθηκαν στο βυθό της Μεσογείου όταν το χωρίς σημαία σκάφος τους σε ύδατα ευθύνης της Ελλάδας ήταν υποχρεωτικό για το Λιμενικό να τους διασώσει, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες της θάλασσας. Και ενώ τρικυμία δεν υπήρχε, το σκάφος αναποδογύρισε εξαιτίας pushforword προς την Ιταλία ή τη Μάλτα.
Ήδη η Ελλάδα έχει καταδικαστεί για push backs στο Φαρμακονήσι. Οι Πράσινοι -Οικολογία στηρίζονται στις αρχές του ανθρωπισμού. Σε μια συνολική εικόνα, για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, υποστηρίζουν την κατάργηση του Κανονισμού Δουβλίνο-3 και των επαναπροωθήσεων στη αρχική χώρα εισόδου στην Ε.Ε, καθώς και αντικατάστασή του με ένα δίκαιο και ισότιμο σύστημα για μετεγκατάσταση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσων προσφύγων έχουν ήδη λάβει καθεστώς ασύλου. Προτείνουν ένα σύστημα ανθρωπιστικών διαδρομών για την ασφαλή δίοδο των αιτούντων άσυλο, ειδική φροντίδα και εκπαίδευση για ασυνόδευτα ανήλικα άτομα, ανάπτυξη ελεύθερων ζωνών υπό την εποπτεία διεθνών οργανισμών για την αξιοπρεπή προσωρινή διαβίωση τους, όπου θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου με βάση την ανάγκη διεθνούς προστασίας και τον βαθμό ευαλωτότητας κάθε ατόμου.
Πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη για το έγκλημα της Πύλου και να γίνει σεβαστή η δικαστική απόφαση της Καλαμάτας για την αθώωση και τη παύση κάθε είδους δίωξης σε βάρος των 9 αθώων προσφύγων που στοχοποιήθηκαν ως διακινητές ενώ δικαιούνται άσυλο.
Δεν αρκεί να καταδικάζουμε φραστικά την άνοδο της ακροδεξιάς και να υλοποιούμε τις πολιτικές της. Συμμετέχουμε στις σημερινές συγκεντρώσεις και πορείες της 14ης Ιούνιου, στις 7 μμ:

  • στην Αθήνα, στα Προπύλαια, 
  • στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου 
  • στις άλλες πόλεις της χώρας και στις ελληνικές Πρεσβείες και Προξενεία. 

 Πληροφορίες: 6976448442