Τετάρτη, 4η Οκτωμβρίου 2023  7:03: πμ
maue poy psifizeis  μάθε που ψηφίζεις  
  rss button fb button fb button

σελιμας γιαννης

χηρας τρυφωνας

κωστακοπουλος χρηστος

κουτσουπιά κατερίνα

κωστας πιστιολας

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

Δευτέρα, 06 Ιουνίου 2022 18:12

Ερώτηση Βουλευτών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Βουλή σχετικά με: «Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας με αφορμή την αύξηση επιθέσεων λύκων στα ζώα τους»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/04/2022

Των:       Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Σε απόγνωση κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας με αφορμή την αύξηση επιθέσεων λύκων στα ζώα τους»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των τοπικών κοινωνιών της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας, σε απόγνωση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, με αφορμή τις συχνές επιθέσεις αγελών λύκων που δέχονται στα ποιμνιοστάσιά τους κατά το τελευταίο διάστημα. Όπως αναφέρουν, η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί είναι πολύ μεγάλη γεγονός που τους έχει φέρει σε προβληματισμό. Κάθε τόσο όχι μόνο έχουν σημαντικές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, αλλά και τίθεται σε κίνδυνο και η δική τους σωματική ακεραιότητα. Στην προσπάθειά τους να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ συναντούν τη «σφιχτή» πολιτική του οργανισμού ο οποίος βάζοντας αστερίσκους και προϋποθέσεις προσπαθεί να μειώσει το ύψος των αποζημιώσεων. Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, για να λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και για να έρθει πραγματογνώμονας να εκτιμήσει, πρέπει ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων να είναι άνω των επτά. Αυτή η επιβολή πλαφόν βλάβης είναι κατά τα λεγόμενά τους απαράδεκτη και δε υπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής κτηνοτροφίας. Αλλά ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις για αποζημίωση και πάλι είναι ζημιωμένοι. Η αποζημίωση που θα πάρουν είναι πολύ μικρή και δεν ανταποκρίνεται πραγματικά στη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά και επηρεάζει μειωτικά την ετήσια ενίσχυση που παίρνουν από το κράτος, αφού ο αριθμός των σκοτωμένων ζώων αφαιρείται από το ζωικό δυναμικό του κτηνοτρόφου και κατ’ επέκτασιν μειώνεται η ενίσχυσή του. Οι κτηνοτρόφοι των εν λόγω περιοχών ζητούν από την Πολιτεία να ενσκήψει στο πρόβλημά τους και να φροντίσει να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Οι αποζημιώσεις που θα δίνονται να ανταποκρίνονται πραγματικά στη βλάβη που υφίστανται και να μην είναι ψίχουλα. Ως ιδανικότερη λύση θα ήταν η απευθείας αντικατάσταση των απολεσθέντων ζώων από την Πολιτεία τη στιγμή που η αποζημίωση δεν επαρκεί για την αγορά καινούριου. Ζητούν ακόμη από τους τοπικούς φορείς και τα Δασαρχεία να κάνουν καταμέτρηση του πληθυσμού των λύκων, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος και να δοθεί κάποια λύση. Είμαστε πάντα υπέρ της προστασίας της άγριας πανίδας όχι όμως εις βάρος των κτηνοτρόφων που ζημιώνονται οικονομικά από τις επιθέσεις των λύκων στα κοπάδια τους. Ειδικά αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κάτι πρέπει να γίνει από πλευράς Δασαρχείου και των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να προστατεύεται όσο γίνεται, αλλά και να αποζημιώνεται αντάξια των βλαβών που υφίσταται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να περιορίσετε τις καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και της Φθιώτιδας;
  1. Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε ενέργειες ή μέτρα αναθεωρητικά σχετικά με τις προϋποθέσεις, το ισχύον καθεστώς και το ύψος των αποζημιώσεων περί απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο, ώστε να είναι σε θέση να λάβουν αποζημίωση ακόμη κι εκείνοι οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι απώλειες σε ζώα είναι κάτω των επτά;
  1. Αναφορικά με τη μείωση της ετήσιας αποζημίωσης που παρέχετε, με τον αριθμό των σκοτωμένων ζώων να αφαιρείται από το ζωικό δυναμικό του κτηνοτρόφου και κατ’ επέκτασιν να μειώνει την αποζημίωση του, τι προτίθεσθε να πράξετε;
  1. Τι προτίθεσθε να πράξετε, αναφορικά με την επικίνδυνη αύξηση του πληθυσμού των λύκων και την προσέγγισή τους σε περιαστικές περιοχές που έχει ως αποτέλεσμα τις τεράστιες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο;
  1. Τι προτίθεσθε να πράξετε, αναφορικά με την προοπτική της απευθείας αντικατάστασης των απολεσθέντων ζώων τη στιγμή που η αποζημίωση δεν επαρκεί για την αγορά καινούριου;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄αριθμ. 4839/18-4-2022 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Α. Αβδελάς και Κ. Χήτας, για θέματα αρμοδιότητάς μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, ο ΕΛΓΑ καλύπτει ασφαλιστικά και αποζημιώνει την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από άγρια θερμόαιμα σαρκοβόρα ζώα.

Στις περιπτώσεις απώλειας ζωικού κεφαλαίου, ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τα πτώματα των ζώων και να τα προφυλάξει από αλλοιώσεις εξωγενών παραγόντων μέχρι να γίνουν οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ανωτέρω κανονισμό και να προβεί την ίδια ή το αργότερο την αμέσως επόμενη εργάσιμη από την ζημιά ημέρα σε τηλεφωνική αναγγελία της ζημιάς στο οικείο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Η εκτίμηση πραγματοποιείται το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες μετά την αναγγελία.

Στον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου αναφέρεται ότι δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο όταν είναι μικρότερες της μισής ασφαλιστικής μονάδας (1/2 Α.Μ.) κατά είδους ζώου (στις αίγες και τα πρόβατα υπολογίζεται ενιαία) και των πέντε (5) «σμηνών». προκειμένου για μελισσοσμήνη .

Ωστόσο, ο παραπάνω περιορισμός δεν ισχύει στις εξής περιπτώσεις: α) ζημιές στα μελισσοσμήνη από την αρκούδα, β) ζημιές που προκαλούνται στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή από τα προστατευμένα είδη «λύκος» και «αρκούδα» και η «ασφαλιζόμενη αξία» των ζημιωθέντων ζώων είναι μεγαλύτερη η ίση του ποσού των 200,00 ευρώ. (δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση 2 πρόβατα) (άρθρο 6). Επομένως, τα αναφερόμενα στην ερώτηση ότι ο ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώνει απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τέσσερα ενήλικά ή 12 αμνοερίφια και πάνω δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις λύκων και αρκούδων.

Επισημαίνεται δε ότι επιθέσεις των άγριων ζώων στο ζωικό κεφάλαιο δεν αποτελούν νέο φαινόμενο. Ο δε ΕΛ.Γ.Α. σε όλες τις περιπτώσεις έχει ενεργήσει άμεσα και σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης και έχουν καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου συμπεριλαμβανομένων και των ζημιών από άγρια ζώα –λύκο του έτους 2021, οι οποίες στις αναφερθείσες στην Ερώτηση Περιφερειακές Ενότητες ανέρχονται σε

170.000 ευρώ.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το ύψος της αποζημίωσης, σκοπός της αποζημίωσης είναι η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας και η στήριξη του απολεσθέντος γεωργικού εισοδήματος, ενώ για την τιμή αποζημίωσης στο ζωικό πέρα των άλλων λαμβάνεται υπ’ όψιν οι τιμές εμπορίας που διαμορφώνονται στην αγορά. Συγκεκριμένα, το ύψος ασφαλιστικής κάλυψης ανά ζώο, γα τα αιγοειδή κυμαίνεται στα 70-100 ευρώ και για τα προβατοειδή στα 80-120 ευρώ.

Ως προς τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, εφόσον για την απώλεια λόγω κατασπάραξης από άγριο ζώο προβούν στην προβλεπόμενη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ διαδικασία, αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξαιρετική περίσταση, και να αποφευχθεί έτσι οποιαδήποτε μείωση στην ενίσχυση.

- 2 -

Τέλος, η αναμόρφωση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος αποτελεί βασικό στόχο της Κυβέρνησής μας, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται καλύτερα και πληρέστερα στις ανάγκες των παραγωγών και κτηνοτρόφων και οι διαδικασίες προς την κατεύθυνση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ