Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:22: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 04 Ιουνίου 2022 00:00

Με τα καυτά θέματα ξεκίνησε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Ρίγα

Με τα καυτά θέματα ξεκίνησε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Ρίγα

Οι δηλώσεις των Ελλήνων Πράσινων

Με μια ιδιαίτερη ξενάγηση στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας, με τις μικρές αλλαγές στην πόλη που αλλάζουν όμως την ποιότητα ζωής και με καυτά θέματα στην ατζέντα, όπως η ενεργειακή κρίση, η φτώχεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα θέματα ασφάλειας, η επανασυμφιλίωση κοινωνιών που έχουν διχαστεί, ξεκίνησαν οι εργασίες της 35ης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ), στις οποίες συμμετέχουν επίσημα καλεσμένοι η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συν-εκπρόσωπος του νέου κόμματος των Πράσινων και ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην πράσινος Ευρωβουλευτής και μέλος του Συμβουλίου των Πράσινων.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετέχουν πάνω από 450 εκπρόσωποι, για να καθορίσουν τις προτεραιότητες των ευρωπαίων πράσινων για το επόμενο διάστημα καθώς και να εκλέξουν τα μέλη της Επιτροπής που θα οδηγήσουν το ΕΠΚ στις ευρωεκλογές του 2024. 
Την πρώτη μέρα της Συνόδου απασχόλησαν η ενεργειακή κρίση και η ενεργειακή ένδεια στην Ευρώπη καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες που οι πολλαπλές κρίσεις έχουν για τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνία. 

Οι τιμές στην ενέργεια αυξάνουν δραματικά σε ολόκληρη Ευρώπη με την ενεργειακή φτώχεια να εξελίσσεται στη μεγαλύτερη πρόκληση-απειλή που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα στα ακραία κύματα καύσωνα που αναμένεται να έχουμε το καλοκαίρι ή τα νοικοκυριά που έχουν να επιλέξουν μεταξύ ενεργειακών αναγκών και τροφίμων ή υποχρεώσεων για την εκπαίδευση των παιδιών.

«Πως μπορούμε οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή φτώχεια, να ενδυναμώσουμε την κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους πολίτες και να προστατέψουμε την ευημερία που έχει κατακτηθεί τόσα χρόνια τώρα στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας άμεσα μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση; Πως μπορεί η ΕΕ να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις χρησιμοποιώντας τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τη μετάβαση αλλά με τρόπο που να εστιάζει στη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και της κοινωνίας;» έθεσε τα καυτά ερωτήματα στους συνέδρους η Ελληνίδα, Βούλα Τσέτση, μέλος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν αλλάξει δραματικά, την οικονομική και κοινωνική κρίση, διαδέχθηκε η υγειονομική και οικονομική και τώρα βιώνουμε ταυτόχρονα έναν τρομακτικό πόλεμο στην Ευρώπη, μια βαθιά ενεργειακή κρίση που απειλεί τα νοικοκυριά και την οικονομία καθώς και μια επιταχυνόμενη κλιματική και ίσως μια διατροφική κρίση. Οι Πράσινοι σήμερα συμμετέχουν στην διοίκηση ή στα συμβούλια πολλών πόλεων, σε κοινοβούλια και σε 8 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μάλιστα τον Απρίλιο ανέλαβε στο Μαυροβούνιο ο πρώτος πράσινος πρωθυπουργός. Η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας είναι πώς οι Πράσινοι όπου και να βρίσκονται, στο τοπικό ή εθνικό επίπεδο, στην κοινωνία όσο και στα κοινοβούλια θα προωθήσουν αλλαγές με όραμα και ρεαλισμό, με ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αλλαγή της οικονομίας ώστε να είναι δίκαιη, να μην αφήνει κανένα πίσω, να διασφαλίζει ένα μέλλον για όλους/ες, για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές. Και οι Πράσινοι, παρά τις δυσκολίες της εποχής, φαίνεται ότι εμπνέουν όλο και περισσότερο τις κοινωνίες, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και εκτός, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες εκλογές στην Αυστραλία. Η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και στην Ελλάδα έφτασε» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.

«Η εποχή της υποκρισίας πέρασε και η εποχή μας όπου η μια κρίση διαδέχεται την άλλη το έχει κάνει πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Η οικογένεια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος συζητά τα προβλήματα με αγωνία και αναζητά λύσεις με γνώμονα την κοινωνία και το περιβάλλον αλλά και με αισιοδοξία και ενθουσιασμό. Αυτό τον ενθουσιασμό τον είδαμε και στην ομιλία του νεοεκλεγέντα πράσινου πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Dritan Abazovic. Όχι άλλος χαμένος χρόνος πια, όχι άλλη υποκρισία για να στηριχθεί ο “πράσινος καπιταλισμός” που επιδιώκεται από τα συστημικά κόμματα στην Ευρώπη. Ο χρόνος έχει τελειώσει.» δήλωσε από τη Ρίγα η Βασιλική Γραμματικογιάννη