Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  8:01: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 19:37

Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράλογο και το παράνομο

Το πανεπιστήμιο ανήκει σε φοιτητές και καθηγητές, είπε ο Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ – Σχέδιο για φθηνή στέγη στους νέους – Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε το 2019 πρέπει να συνεχιστεί – Η πατρίδα χρειάζεται μια σωστή κυβέρνηση που κάνει και λάθη, παρά μια λάθος κυβέρνηση

Ξαναβρισκόμαστε στο συνέδριο της νεολαίας μας ύστερα από τους αλλεπάλληλους περιορισμούς της πανδημίας, περισσότεροι από ποτέ έτοιμοι να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με τη νεολαία, ανιχνεύοντας τα ζητήματα της εποχής, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ.

Σημείωσε ότι στόχος είναι να καταστεί η Ελλάδα πόλος σταθερότητας και προόδου και οι νέοι να κατακτήσουν καλύτερη ζωή και επισήμανε, μεταξύ άλλων: Η ΟΝΝΕΔ μίλησε με τόλμη για πολιτικό φιλελευθερισμό και δικαιώματα. Και μόνη η ΔΑΠ πρόταξε στα πανεπιστήμια την άμιλλα απέναντι στην εξίσωση προς τα κάτω. Ήταν επίσης η ΟΝΝΕΔ και η ΝΔ επέλεξαν την Ευρώπη, κάτι τόσο αυτονόητο σήμερα, όμως στη δική μας εποχή, η τότε Αριστερά θαύμαζε τριτοκοσμικά καθεστώτα. Εμείς είμαστε χωρίς κουκούλες και βαριοπούλες, όπως πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη.

Ανέφερε πως ζήτησε από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ να μην αποτελέσει παράρτημα του κόμματος «ούτε και εσείς να είστε φωτοτυπία των μεγαλύτερων στελεχών». Η παράταξη μόνο με την δροσιά της νέας γενιάς ανανεώνεται. Έχετε διπλή αποστολή να μεταφέρετε σε κάθε νέο πολίτη την πολιτική μας και να την εμπλουτίζετε με τα μηνύματα, που εσείς παίρνετε από την κοινωνία προσέθεσε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα στο μεταξύ έχει αντιμετωπίσει επάλληλες κρίσεις, όμως η πατρίδα μας δεν ξέφυγε από την πορεία της. «Μέσα από μία παγκόσμια αναστάτωση, την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ελλάδα σήμερα είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν τις τελευταίες 10ετίες και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον κάθε πολίτη και αναφέρθηκε ειδικά στη νεολαία για την οποία έγιναν και γίνονται πολλά: Από την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ταχυμεταφορέων έως το πρώτο ένσημο, το νέο ασφαλιστικό. Στους νέους απευθύνεται κυρίως και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Επίσης το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση έγινε πράξη από τη δική μας κυβέρνηση, αλλά και οι νταντάδες της γειτονιάς.

Όσον αφορά την παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ήδη υπηρετούν στην δημόσια παιδεία μας περισσότεροι από 16.000 νέοι εκπαιδευτικοί «οι πρώτες προσλήψεις εδώ και πάνω από μία 10ετία» και τόνισε: Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια εκπαίδευση των ίσων ευκαιριών, την οποία «αρνούνται οι αντίπαλοι μας υπονομεύοντας την πολιτική μας».

Το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες, είπε και κάλεσε να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα. «Εμείς ξέρουμε σε ποια πλευρά είμαστε, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας». Ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του πανεπιστημίου, οι ομάδες φύλαξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί προσέθεσε.

Περεταίρω ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα ισότητα και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μια τολμηρή στρατηγική ισότητας με ειδικά σχέδια για τους ΛΟΑΤΚΙ+. Ποτέ άλλοτε δεν αναπτύχθηκαν τόσες οριζόντιες δράσεις κατά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Πότε το κράτος δεν αντιμετώπισε τόσο κατάματα την εξάρτηση από τις ουσίες, τη μόρφωση στις φυλακές. Προ ολίγων εβδομάδων είχα βρεθεί στον πρώτο χώρο εποπτευόμενης χρήσης. Τομή που ξεπερνά στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Εμείς είμαστε η πραγματική προοδευτική δύναμη, σημείωσε.

Αναφερόμενος στα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου, πότε λίγοι κρανιοφόροι βαφτίζονται χιλιάδες φοιτητές και πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;», κάνοντας λόγο για τρολς που «συμπληρώνει η κομματική προπαγάνδα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διαδίδει ότι καταργούνται οι σύλλογοι και οι φοιτητικές εκλογές, κάτι που δεν ισχύει. Ο συνδικαλισμός στις πανεπιστημιακές σχολές προβλέπονται από το Σύνταγμα, ούτε αυτό δεν γνωρίζουν» τόνισε. Ζήτησε «να είναι συνεχής η επαγρύπνησή μας», «οι συκοφάντες να αποκαλύπτονται αμέσως και οι απαντήσεις μας γρήγορες και καταλυτικές».

Σημείωσε ότι στο επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το πολύπλευρο πρόγραμμά της για τη νεολαία. «Τα ενοίκια ανεβαίνουν, ο πρώτος μισθός δεν αρκεί να τα καλύψει. Χωρίς σπίτι είναι σχεδόν αδύνατο για ένα νέο ζευγάρι να κάνει οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε: Επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σχέδιο με όλες τις λύσεις, από την ανεκμετάλλευτη περιουσία του δημοσίου μέχρι αντικίνητρα και κίνητρα για να απελευθερωθούν κλειστά ακίνητα.

Πολιτικές οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα και θα υλοποιηθούν στη δεύτερη 4ετία της ΝΔ, προσέθεσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως προϋπόθεση αυτής της προόδου και συνέχισης του κυβερνητικού έργου είναι η πολιτική ασφάλεια. «Η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να γυρίσει πίσω. Ισχυρό κράτος είναι το σταθερό κράτος» τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι πέρυσι η χώρα πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη ελάφρυνση από φόρους στον ΟΟΣΑ και φέτος εξόφλησε πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ, τον Αύγουστο θα ολοκληρώσουμε την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και το 2023 να ανακτήσουμε το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

«Είστε η πιο κοσμοπολίτικη από όλες τις γενιές. Μεγαλώσατε σε μια ειρηνική και ελεύθερη Ευρώπη που αναζητούσε να γίνεται καλύτερη», σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της νεολαίας και στο μέτωπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Λέμε στους φίλους μας στην Ουκρανία, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Είμαστε με την Ουκρανία γιατί είμαστε με τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, με την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Ακόμη συνέχισε λέγοντας πως η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε το 2019 πρέπει να συνεχιστεί και πρόσθεσε πως η πατρίδα χρειάζεται μια σωστή κυβέρνηση που κάνει και λάθη, παρά μια λάθος κυβέρνηση.

Πηγή: protothema.gr