Παρασκευή, 15η Μαίου 2026  6:43: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 15 Μαϊος 2026 20:13

Ένοπλη αντιπαράθεση στο στενό της Σάμου: Απέναντι στους Τούρκους καταδρομείς εκατοντάδες Ελληνόπουλα πήραν τον «πράσινο μπερέ»

Ως απάντηση στην συγκέντρωση δυνάμεων στην τουρκική ακτή απέναντι από την Σάμο επιλέχθηκε από ελληνικής πλευράς η επίδειξη της ισχύος των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων με την απονομή του πράσινου μπερέ στο στρατόπεδο των καταδρομέων.

Ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα η ελληνική στρατιωτική ηγεσία για να δείξει ότι όχι μόνο υπάρχει ετοιμότητα αλλά και νέο αίμα που ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις στην Σάμο.

Υπογραμμίζεται ότι σχεδόν όλοι νέοι καταδρομείς είναι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Οι εικόνες έρχονται σε αντιπαράθεση με αυτό που δείχνει η Τουρκία,

Σημειώνεται ότι για τους Έλληνες καταδρομείς όσο είναι η απόσταση από την μικρασιατική ακτή μέχρι την Σάμο είναι ακριβώς η ίδια και από την Σάμο προς την μικρασιατική ακτή, για επιδρομές και καταστροφές υποδομών.

Η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, ξεκίνησε με το τουρκικό νομοσχέδιο που αμφισβητεί ευθέως ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία επιβεβαίωσε πριν από τρεις ημέρες την ύπαρξη σχεδίου νόμου για την ενίσχυση των θαλάσσιων δικαιωμάτων της στο πλαίσιο του ιδεολογήματος «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) μέσω του οποίου ζητούν με  θράσος τον διαμοιρασμό του Αιγαίου στον 25ο Μεσημβρινό!

Το νομοσχέδιο, που συζητήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, θα δίνει στον Τούρκο πρόεδρο την εξουσία να κηρύσσει «περιοχές ειδικού καθεστώτος» σε θαλάσσιες ζώνες!

Στη συνέντευξη που διοργάνωσε το τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιου και Ναυτικού «Δικαίου» (DEHUKAM) του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, ο Καθηγητής Çağrı Erhan και ο διευθυντής του κέντρου Mustafa Başkara τόνισαν ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές «δίκαιο».

Ποιο «δίκαιο»; Αυτό που δεν αναγνωρίζουν στην Τουρκία δηλαδή στην συνθήκη UNCLOS (Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας) το οποίο (Άρθρο 121) αναφέρει ρητά ότι όλα τα νησιά (φυσικά εδάφη που προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κατά την πλημμυρίδα) έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα.

Ωστόσο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την UNCLOS και δεν την αναγνωρίζει!

Στη συνέχεια προ δύο ημερών, μία ελληνική φρεγάτα και μια τουρκική πυραυλάκατος αντιπαρατέθηκαν όταν το τουρκικό πλοίο επιχείρησε να διακόψει την πόντιση καλωδίων από το σκάφος «Ocean Link» που ήταν μισθωμένο από την ελληνική κυβέρνηση ανάμεσα σε Αστυπάλαια και Κω.

Συγκεκριμένα, τουρκική πυραυλάκατος παρενέβη με ηχητικό σήμα στο πλοίο που ποντίζει καλώδιο 7 μίλια ανατολικά της Αστυπάλαιας.

Αμέσως η φρεγάτα «Αδρίας» κλάσης Kortenaer εξέπεμψε το αντίστροφο μήνυμα προς την τουρκική πυραυλάκατο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το «Ocean Link» συνέχισε κανονικά τις εργασίες του.

Από χθες, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες εκτελούν Διακλαδική Άσκηση στην περιοχή Seferihisar έναντι της Σάμου, με σενάριο κατάληψη των νησιών του Αιγαίου!

Στην άσκηση αυτή θα πάρουν μέρος στρατιωτικά τμήματα και από άλλες σύμμαχες προς την Τουρκία χώρες, χώρες όπως, Μογγολία, Αζερμπαϊτζάν, Συρία, Νίγηρας, Πακιστάν.

Ειδικά οι Πακιστανοί έχουν εξαιρετικά αναβαθμισμένη παρουσία

Εντύπωση κάνει η εκτεταμένη χρήση ελικοπτέρων στην άσκηση.

Στην άσκηση συμμετέχει σχεδόν όλος ο τουρκικός αποβατικός Στόλος, εκατοντάδες drones, έξι Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και χιλιάδες κομάντο.

Μόνο που η κλιμάκωση δεν σταματάει εδώ καθώς όπως αποκαλύφθηκε, χθες έγινε ένα ακόμα σοβαρό επεισόδιο με τουρκική υπαιτιότητα όπου ακταιωρός της τουρκικής Ακτοφυλακής απείλησε ευθέως Έλληνες ψαράδες από την Κάλυμνο στην περιοχή των Ιμίων, αναγκάζοντάς τους να απομακρυνθούν.

Η Άγκυρα φαίνεται να εφαρμόζει μια πολιτική συνεχούς πίεσης και «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου. Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μια στρατηγική που συνδυάζει νομικές, στρατιωτικές και επιχειρησιακές ενέργειες.Η μεγάλη τουρκική άσκηση ακριβώς απέναντι από τη Σάμο αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, καθώς στέλνει μήνυμα ότι η Τουρκία θεωρεί ακόμα και τα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως «γκρίζες ζώνες». Παράλληλα, η εμφάνιση τουρκικού πλοίου με καλώδια κοντά στην Αστυπάλαια δείχνει ότι η Άγκυρα δεν διστάζει να αμφισβητήσει ακόμα και περιοχές μακριά από τις ακτές της Τουρκίας.Την ίδια ώρα, η απειλή της τουρκικής ακταιωρού προς Έλληνες ψαράδες αποδεικνύει ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει de facto τουρκική παρουσία και ελέγχους ακόμα και σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η αλιεία.Το μήνυμα της ΆγκυραςΜε όλα αυτά τα περιστατικά, η Τουρκία ουσιαστικά λέει στην Ελλάδα:
«Δεν θα κάνεις τίποτα στο Αιγαίο χωρίς την άδειά μας».Είτε πρόκειται για ενεργειακά έργα, είτε για απλή αλιεία, είτε για στρατιωτικές ασκήσεις, η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και να μετατρέψει το Αιγαίο σε πεδίο διαρκούς αμφισβήτησης.Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Από τη μία πρέπει να διατηρεί ψυχραιμία για να μην δώσει αφορμές κλιμάκωσης, από την άλλη βλέπει ότι αυτή η ψυχραιμία ερμηνεύεται από την Άγκυρα ως αδυναμία και προσκαλεί νέες προκλήσεις.Η συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η Τουρκία δεν δείχνει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης. Αντίθετα, κλιμακώνει συνειδητά και πολυεπίπεδα.Η Αθήνα οφείλει πλέον να αντιληφθεί ότι η εποχή των «ήρεμων νερών» έχει τελειώσει οριστικά. Απέναντι σε αυτή την τουρκική στρατηγική χρειάζεται ψύχραιμη, αποφασιστική και συντονισμένη απάντηση σε διπλωματικό, στρατιωτικό και επικοινωνιακό επίπεδο.Η σιωπή και η παθητικότητα δεν είναι πλέον επιλογή.

pronews.gr

Πολυμέσα

Η Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο για ενημέρωση επι της ουσίας
west media call west media call west media call