Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  8:56: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 18:02

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργείου στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου σχετικά με: «Εγκατάλειψη των κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιονίου και εκείνων που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της Κρήτης»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 29/04/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:           «Εγκατάλειψη των κοιτασμάτων πετρελαίου του Ιονίου και εκείνων που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της Κρήτης»

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα, ο κ. Σιάμισης, επικεφαλής των «ΕΛΠΕ», με δηλώσεις του στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη, παρουσία του κ. Πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε ότι ο Όμιλος του οποίου ηγείται δεν προτίθεται να προβεί σε εξορύξεις πετρελαίου πουθενά στη χώρα. Στα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στα νοτιοδυτικά της Κρήτης φαίνεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως έχουν αναδείξει σχετικές μελέτες, αναφορικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων της Νορβηγικής εταιρείας «PGS». Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο έρευνας στους εν λόγω χώρους για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου. Όπως είναι γνωστό όμως, όπου υπάρχει φυσικό αέριο, σχεδόν πάντα, υπάρχει και πετρέλαιο. Επιπλέον, σε Ερώτηση για τις προοπτικές αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός των περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν παραχωρηθεί για έρευνες υδρογονανθράκων, ο ως άνω κ. Σιάμισης ανέφερε πως δεν μπορούν να προχωρήσουν επενδύσεις αν δε λήξει η δικαστική εκκρεμότητα που έχει προκύψει, λόγω της σχετικής προσβολής των περιβαλλοντικών μελετών στο Συμβούλιο της Επικρατείας («ΣτΕ»).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Με ποια λογική αποφάσισε η Κυβέρνηση, η χώρα μας να δαπανά, κάθε χρόνο, περί τα 4 δις ευρώ για εισαγωγές πετρελαίου, ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε δικό μας πετρέλαιο;
  1. Αφού δεν μπορούν να προχωρήσουν οι επενδύσεις εξόρυξης γαιανθράκων στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, λόγω δικαστικής εμπλοκής, γιατί η Κυβέρνηση έσπευσε να τις εξαγγείλει;

Ο ερωτών βουλευτής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

 


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 4968/3.5.2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, σας κοινοποιούμε το με αριθμό πρωτ. 13441/27.5.2022 έγγραφο της εταιρείας «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε.».

Ο Υπουργός

Σκρέκας Κωνσταντίνος

 

 

edey 27 5 2022