Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  6:50: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 19:03

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν – “Να σέβεται την ακεραιότητα των κρατών μελών της ΕΕ”

Σαφής καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας – Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο κάλεσε την Άγκυρα να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν – «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο»

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επέκρινε την Τουρκία για την επιθετική της συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας και να λύνει τις όποιες διαφορές με ειρηνικό τρόπο, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πρόσφατες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο ανέφερε:

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

Ο κ. Στάνο υπογράμμισε επίσης ότι «Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους.

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

protothema.gr