Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:30: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 18:29

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην «Επιτροπή Σοφών» του Συμβουλίου της Ευρώπης με πρόταση Μητσοτάκη

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μετέχει στην «Ομάδα υψηλού επιπέδου» και στο επταμελές ευρωπαϊκό γνωμοδοτικό όργανο – Στην Επιτροπή Σοφών μετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη

Ουσιαστικό ρόλο και λόγο αποκτά η Ελλάδα στην «Ομάδα υψηλού επιπέδου» του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς στο 7μελες ευρωπαϊκό γνωμοδοτικό όργανο θα συμμετέχει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος ορίστηκε μέλος της επταμελούς ομάδας υψηλού επιπέδου (Council of Europe’s High-level Reflection Group) που θα εισηγηθεί σχετικά με τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, προωθώντας τους καταστατικούς σκοπούς του και τις ευρωπαϊκές αξίες, μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον Οργανισμό, αλλά και την εκ μέρους της καταγγελία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η συμμετοχή του κ. Βενιζέλου έγινε μετά την αποδοχή της πρότασης που του έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετέχει στην Επιτροπή Υπουργών και είναι αρμόδιος για τα θέματα του Συμβουλίου του Ευρώπης και ο Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος Πάνος Μπεγλίτης παρουσίασε την ελληνική πρόταση στη Γενική Γραμματέα.

Η επιτροπή απαρτίζεται από πρόσωπα υψηλού κύρους

Στην ομάδα υψηλού επιπέδου μετέχουν εκτός από τον κ. Βενιζέλο, οι πρώην Πρωθυπουργοί της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίκοβα, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Μαρί Έρικσεν Σορέιντε και ο πρώην Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ανδόρας Ζοζέπ Νταλερές Κοντίνα. Η ομάδα συγκροτήθηκε από τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί τον επιφανέστερο οργανισμό υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, στον οποίο μετέχουν συνολικά 46 κράτη, ενώ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καθώς και με πολλές χώρες εταίρους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: protothema.gr