Δευτέρα, 4η Δεκεμβρίου 2023  10:48: πμ
  rss button fb button fb button
Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022 00:17

Η Ρωσία έκλεισε την κάνουλα φυσικού αερίου στην Πολωνία – Άλμα στις τιμές στην Ευρώπη

Η Ρωσία σταματά από σήμερα 26 Απριλίου την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία καθώς έληξε η διορία για πληρωμή της προμήθειας σε ρούβλια.

Συγκεκριμένα ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης. Εκπρόσωπος της Gazprom δήλωνε χθες στο πρακτορείο TASS πως η Πολωνία είχε διορία μέχρι σήμερα για να αρχίσει να πληρώνει με ρούβλια τις προμήθειες φυσικού αερίου μετά την απόφαση που πήρε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στα τέλη Μαρτίου.

Μάλιστα είχε υπογράψει διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι πληρωμές σε ευρώ θα πρέπει να μετατρέπονται σε ρούβλια για να γίνονται δεκτές.

Μετά από αυτή την εξέλιξη χαρακτηριστικό είναι πως οι τιμές του φυσικού αερίου ανέβηκαν κατά 17%.

Πηγή: newsit.gr