Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  12:28: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 20:07

Ερώτηση Βουλευτών της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στη Βουλή σχετικά με: «Καθυστερήσεις στις πληρωμές των vouchers στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑμεΑ»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/02/2022

Των:              Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

ΘΕΜΑ:           «Καθυστερήσεις στις πληρωμές των vouchers στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑμεΑ»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στις πληρωμές των vouchers μέσω του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), των παιδιών που παρακολουθούν στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών. Τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠΑμεΑ προσφέρουν εξωσχολικές παιδαγωγικές δραστηριότητες, ποιοτικές και δημιουργικές, ατομικές ή ομαδικές, προκειμένου να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο ενός παιδιού, αλλά και να βοηθήσουν συγχρόνως και τους γονείς που εργάζονται. Η δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος “Enarmonisys” για τον ψηφιακό έλεγχο λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ μέσω του οποίου θα γίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση των παρουσιών των εξυπηρετούμενων ατόμων, καθώς και η αδυναμία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. να το θέσει σε λειτουργία από την αρχή της σχολικής χρονιάς, είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση των πληρωμών vouchers για χρονικό διάστημα που αγγίζει τους πέντε μήνες. Η παρατεταμένη αυτή καθυστέρηση στις πληρωμές των vouchers δημιουργεί προβλήματα επιβίωσης χιλιάδων εργαζομένων, ενώ και οι ίδιες οι δομές, ιδιαίτερα οι ιδιωτικές, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους και βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο τερματισμού της λειτουργίας τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πληρωμή των vouchers μέσω του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” της Ε.Ε.Τ.Α.Α. των παιδιών που παρακολουθούν στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠΑμεΑ, ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο τερματισμού της λειτουργίας Δομών, εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, καθώς και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτές;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ