Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:52: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 19:15

ΜέΡΑ25: Ερώτηση για τα έργα αναβάθμισης τμήματος της Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου

Ερώτηση για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα έργα αναβάθμισης – ανακατασκευής τμήματος της Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου

Η Μαρία Απατζίδη, Βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, κατέθεσε σήμερα 02/02/2022 ερώτηση προς τους Υπουργούς κ. Γεωργιάδη και κ. Καραμανλή σχετικά με την ανακατασκευή τμήματος του οδικού δικτύου που συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι.

Πρόκειται για έργο αναβάθμισης/ επισκευής/ συντήρησης του υπάρχοντος οδικού δικτύου σε μήκος 28χλμ. Η κατασκευή του πρώτου τμήματος (περίπου 7χλμ) εγκρίθηκε το 2012, με προϋπολογισμό 24.000.000 ευρώ.

Το έργο δημοπρατήθηκε το 2013 με πρόβλεψη για τελική περαίωση το 2019. Ανήκει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-20.

Δυστυχώς, το τμήμα των 7χλμ που θα έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2019 είναι ακόμα υπό κατασκευή, ενώ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την ωρίμανση του έργου από το 7ο έως το 28ο χλμ, αν και η προμελέτη για αυτό το κομμάτι έχει εκδοθεί εδώ και οκτώ χρόνια.

Είναι γνωστό ότι η κατάσταση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου είναι πολύ κακή και το αποδεικνύουν τα δεκάδες πρόσφατα περιστατικά ατυχημάτων λόγω κατολισθήσεων, κακής σήμανσης και φθαρμένου οδοστρώματος.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η κ. Απατζίδη ερωτά τους υπουργούς γιατί υπάρχει αυτή η αξιοπερίεργη κωλυσιεργία στην περάτωση του πρώτου τμήματος και τονίζει ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα και το υπόλοιπο έργο, έτσι ώστε να δοθεί στην κυκλοφορία ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος στους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προγραμματίσει έργα εθνικής εμβέλειας στις οδικές υποδομές, και συγκεκριμένα την σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία οδό ,του Καρπενησίου με τη Λαμία, της Έδεσσας και των Γιαννιτσών με τον ΠΑΘΕ και της Κακαβιάς με τα Ιωάννινα. Για άγνωστους λόγους το έργο σύνδεσης του Αγρινίου με τη Λαμία έχει εξαιρεθεί από τον παραπάνω προγραμματισμό.

Ο οδικός άξονας Πλατυγιάλι (λιμάνι στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας) – Αγρίνιο- Καρπενήσι-Λαμία ανήκει στους αναγνωρισμένους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες από το 1995 και αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας διότι συνδέει τον Αστακό με την Ιόνια οδό , την Ιόνια με τον ΠΑΘΕ και τον Ε65. Όπως γίνεται αντιληπτό, το εν λόγω οδικό δίκτυο διατρέχει εγκαρσίως την ηπειρωτική Ελλάδα, συνδέοντας το Ιόνιο με το Αιγαίο Πέλαγος.

Η Ε.Ο. 38 Αγρίνιο – Καρπενήσι – Λαμία ανήκει στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (ΦΕΚ 2631/Β/29-12-2008) και έχει μήκος περίπου 195 χλμ. Εχει γίνει προμελέτη για το 2ο τμήμα από το χ.θ. 7+450χμ έως το χ.θ. 28+550χμ Η κατασκευή του πρώτου τμήματος των 7χλμ (χθ 0+000 έως χ.θ. 7 +450) έχει εγκριθεί από το 2012, με προϋπολογισμό 24.000.000 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2013 με συμβατική ημερομηνία περαίωσης τον Αύγουστο του 2016 και πρόβλεψη για τελική περαίωση το 2019.

Ανήκει στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός– Συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-20 (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης- ΕΤΠΑ).

Όπως μας πληροφορεί η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Αγρινίου, αυτά τα πρώτα 7χλμ βρίσκονται ακόμα υπό κατασκευή παρόλο που θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019, ενώ δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την ωρίμανση του έργου από το 7ο έως το 28ο χλμ, αν και η προμελέτη για το 2ο κομμάτι έχει
δημοσιευτεί.

Αλλωστε, για να προωθηθεί ώστε να εξασφαλιστεί η ωριμότητα δημοπράτησης θα πρέπει να συνταχθεί Συγκριτικός Πίνακας που θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες υπολειπόμενες μελέτες ( πρόσθετα τεχνικά έργα )και
απαλλοτριώσεις.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Υποδομών έχει προτείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης την χρηματοδότηση της μελέτης του άξονα Πλατυγιάλι -Αγρίνιο- Καρπενήσι-Λαμία με προϋπολογισμό 20 εκ. Εν τούτοις ούτε το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προβεί σε κάποια ενέργεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα στοιχεία,

Ερωτώνται οι υπουργοί:

 Συμφωνείτε ότι η αναβάθμιση, επισκευή, συντήρηση του οδικού δικτύου που συνδέει το Αγρίνιο με τη Λαμία είναι ένα έργο απαραίτητο για την περιοχή;
 Η «ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός» του οδικού δικτύου σταματούν στα 7χλμ; Γιατί κωλυσιεργείτε στην ωρίμανση και εκτέλεση του τμήματος 7ο-28ο χλμ (θέση Σταυρός), παρόλο που έχει εκδοθεί η σχετική προμελέτη εδώ και 8 χρόνια;
 Πότε προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες απαλλοτριώσεις και λοιπές ενέργειες για να προχωρήσει το έργο;

sinidisi.gr