Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  11:45: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022 19:06

«Κραυγή» από πολίτες: «Η κυβέρνηση θέλει να πεθάνουμε - Έχει φτωχύνει η ζωή μας» - Βάρεσαν «κανόνι» ενεργειακοί πάροχοι

Σε ακραία κατάσταση βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών, καθώς αρκετοί είναι αυτοί πλέον που δεν μπορούν να επιβιώσουν. 

Η κυβέρνηση αντί να τους ελαφρύνει από τα κόστη ζωής και να αλλάξει ενεργειακή πολιτική, ώστε να πέσουν οι τιμές, ασχολείται μόνο με το «κυνήγι» των πολιτών για το εμβόλιο και με το να «πουλά» μια πλαστή εικόνα για την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. 

Οι επιπτώσεις των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας για τις βιομηχανίες και τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικά για τα προϊόντα της καθημερινότητας, είναι σοκαριστικές. 

Είναι ενδεικτικό το εύρημα της έρευνας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας σύμφωνα με το οποίο το 88% των βιομηχανιών ήλθε αντιμέτωπο με αυξήσεις πάνω από 40% στα τιμολόγια ρεύματος. Το αποτέλεσμα είναι να έχει διογκωθεί από 20% έως 40% το κόστος παραγωγής για περισσότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις.

Στην ερώτηση τι θα συμβεί στην περίπτωση περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας στο επόμενο εξάμηνο, οι επιχειρήσεις του δείγματος προβλέπουν μείωση από 10% έως 20%:

  • Στις πωλήσεις: μία στις πέντε επιχειρήσεις (19%)
  • Στις εξαγωγές μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%)
  • Στα κέρδη μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (25%)

Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, επηρεάζει και τη ρευστότητα των προμηθευτών ρεύματος.

Οι πάροχοι αγοράζουν τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τη χονδρεμπορική αγορά για την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών τους. Το κόστος όμως έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, όπως περιγράφουν στελέχη της αγοράς, αναγκάζονται να διαθέσουν υψηλότερα κεφάλαια για τις συναλλαγές τους στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Εμπρός σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Κόντρα» ενεργειακοί πάροχοι έχουν βαρέσει «κανόνι», κάνοντας ολοκληρωτική στάση πληρωμών εδώ και 7 μήνες, ενώ εισπράττουν κανονικά τους λογαριασμούς από τους καταναλωτές.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε «φέσι» ύψους 600 ευρώ στην ΔΕΔΗΗΕ και σε άλλους οργανισμούς. 

Οι πολίτες απέναντι στο «τσουνάμι» ακρίβειας που υπάρχει ξεσπάν στην κάμερα και επιρρίπτουν ξεκάθαρες ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία όπως τονίζουν θα προτιμούσε να μην ζούσαν! 

«Έχει φτωχύνει πολύ η ζωή μας, όχι μόνο από λεφτά και από αξίες», λέει μια γυναίκα, ενώ άλλη γυναίκα τονίζει: «Ίσως περισσεύει και η ζωή μας, καλύτερα να είχαμε πεθάνει οι άνω των 60 για τους ιθύνοντες. Πιστεύω ότι είμαστε άχρηστοι, τζάμπα ζούμε, κλέβουμε τον αέρα απ' αυτούς».

pronews.gr

Διαβάστηκε 701 φορές