Τετάρτη, 4η Οκτωμβρίου 2023  8:09: μμ
maue poy psifizeis  μάθε που ψηφίζεις  
  rss button fb button fb button

σελιμας γιαννης

κωστας πιστιολας

κωστακοπουλος χρηστος

κουτσουπιά κατερίνα

χηρας τρυφωνας

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021

Με εκπλήξεις και ανατροπές «κλείδωσε» η λίστα των υποψηφιοτήτων για την προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικών Περιφερειών (Δ.Ε.Ε.Π.) Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας. Μόλις δύο τελικά οι υποψηφιότητες παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον αρκετών στελεχών.

Ειδικότερα, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ για την ανάδειξη των νέων αιρετών διοικήσεων των κομματικών οργάνων που θα διεξαχθούν την 24η Οκτωβρίου, σήμερα στις 19:00 έληγε η προθεσμία της υποβολής υποψηφιοτήτων στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή.

Για την προεδρία της ΔΕΕΠ υπέβαλλαν υποψηφιότητα τελικώς οι Κώστας Σαράκης και Γιώργος Παρμάκης. Ο κ. Σαράκης δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης ενώ ο κ. Παρμάκης είναι αστυνομικός υπάλληλος. Αμφότεροι δραστηριοποιούνται στο Αγρίνιο.

Δεν κατέθεσαν υποψηφιότητα οι κκ. Ανδρέας Σκαρτσάρης και Σπύρος Αδάμης αν και είχαν δημοσιοποιήσει τη σχετική πρόθεση τους.

Βασικός λόγος φέρεται να αποτέλεσε ζήτημα διαδικαστικό και όχι ουσιαστικό (τυπολατρικό χαρακτηρίζεται από κομματικούς παράγοντες) αναφορικά με τις λίστες των  υπογραφών που οι υποψήφιοι έπρεπε να καταθέσουν.

Για την προεδρία της ΔΗΜ.Τ.Ο. Αγρινίου υποψηφιότητα κατέθεσαν η Εύη Παπαλέξη και ο Βαγγέλης Τσιόβουλος.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να βγουν στη λεωφόρο Αμαλίας όμως η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών ενώ άνοιξε και η αύρα.

Επεισόδια σημειώνονται αυτή τη ώρα στο Σύνταγμα όπου βρίσκεται σε εξέλιξη του πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να βγουν στη λεωφόρο Αμαλίας όμως η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών ενώ άνοιξε και η αύρα.

Περίπου 1.500 άτομα ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και μέσω της Σταδίου κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, δεν τους επέτρεψαν να βγουν και να κλείσουν την κυκλοφορία στην Αμαλίας.

in.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε σύσκεψη με υγειονομικούς φορείς της περιοχής και κομματικά στελέχη ολοκληρώθηκε χθες η περιοδεία του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον πρώην αν. Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, από τους τοπικούς βουλευτές Γιώργο Βαρεμένο και Θάνο Μωραΐτη, τον υπεύθυνο σε θέματα υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μίλτο Ζαμπάρα και άλλα θεσμικά όργανα της περιοχής επισκέφθηκε χθες αρχικά το Νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους, αλλά και την διοικήτρια Ελένη Φιλιπποπούλου.

Εκεί συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσηλευτικές δομές εν μέσω πανδημίας, αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ακόμα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα κενά που δημιουργούνται από τις αναστολές μη εμβολιασμένων γιατρών και νοσηλευτών.

«Μπαίνουμε σε ένα τέταρτο κύμα χωρίς να έχει γίνει μια σοβαρή αποτίμηση της αποτυχημένης διαχείρισης, χωρίς διορθωτικές κινήσεις και χωρίς κατάλληλη προετοιμασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας και των Νοσοκομείων» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εργαζομένων του νοσοκομείου όπου του έθεσαν μια σειρά από προβληματισμούς και ερωτήματα που απασχολούν τον κλάδο. Αμέσως μετά την αποχώρηση του από το νοσοκομείο Μεσολογγίου επισκέφτηκε το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού και το νοσοκομείο Αγρινίου.

xanthos2

Ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «Η εικόνα είναι ότι το ΕΣΥ και στην Αιτωλοακαρνανία δεν είναι προετοιμασμένο για την αιχμή του τέταρτου επιδημιολογικού κύματος, που αναμένεται να κορυφωθεί πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο.  Δεν υπάρχει μια σχεδιασμένη εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας φροντίδας και μια έμφαση στην προνοσοκομειακή διαχείριση περιστατικών, συνεπώς αναμένεται να πιεστούν και πάλι τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα το Νοσοκομείο του Αγρινίου, στο οποίο ήδη λειτουργεί κλινική covid.

Θεωρώ ότι η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε μια λογική προσωρινότητας σε σχέση με την πανδημία, την αντιμετώπισε ως μια περαστική μπόρα και δεν φρόντισε να επενδύσει σε μια μόνιμου χαρακτήρα θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό το βλέπουμε σε κάθε φάση που έχουμε έξαρση και ειδικά την περίοδο αυτή έχουμε μια επιπλέον δυσκολία που είναι η αποχώρηση ανθρώπινου δυναμικού από το σύστημα λόγω των αναστολών εργασίας.

Αρκετοί εργαζόμενοι, αρκετοί δυστυχώς νοσηλευτές και ελάχιστοι ευτυχώς γιατροί, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι αποχώρησαν από τα δύο νοσοκομεία δυσκολεύοντας την καθημερινότητα των άλλων εργαζόμενων που επιβαρύνονται τις βάρδιες, τα νυχτερινά και τις εφημερίες όσων αποχώρησαν. Και νομίζω ότι κυρίως δεν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο πρέπει να αναδιοργανωθεί με βάση τις νέες ανάγκες, τις νέες προκλήσεις με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, στην κοινοτική φροντίδα, στην κατ’ οίκον φροντίδα. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις.

Πρέπει να δοθεί έμφαση επίσης στο Νοσοκομείο και τους κρίσιμους κρίκους του, τα ΤΕΠ, στις κλινικές λοιμώξεων, στις ΜΕΘ και στη μετανοσοκομειακή φροντίδα. Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα σε τμήματα αποθεραπείας και συστηματικής παρακολούθησης ασθενών και με covid, με το γνωστό long covid σύνδρομο, που αφορά ανθρώπους που απαιτούν μακροχρόνια παρακολούθηση και θεραπεία, που δημιουργούν πολλαπλές επιπλοκές από διαφορετικά όργανα και πέραν του covid. Αυτό είναι μια καινούργια πρόκληση στο σύστημα υγεία, η οργάνωση δηλαδή την μετανοσοκομιακή παρακολούθηση σε γενικό επίπεδο των ασθενών.

Είμαστε σε μια φάση που απαιτείται αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και του υγειονομικού χάρτη της χώρας. Είχαμε προτείνει στην να νομοθετηθεί για κάθε αποχώρηση από το σύστημα υγείας λόγω συνταξιοδότησης αυτόματα να προκηρύσσεται και να καλύπτεται η θέση. Για να υπάρχει μάλιστα ελπίδα για επιτυχία οι προκηρύξεις θέσεων -ειδικά στην επαρχία- πρέπει να συνοδευτούν με νέο πλέγμα μισθολογικών κινήτρων, πρέπει δηλαδή να πάμε σε αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου και του μισθολογίου των άλλων εργαζομένων του συστήματος υγείας. Θεωρούμε πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα βλέπουμε ιδιαίτερα μετά την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου οι συζητήσεις περί συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανοιγμάτων του ΕΣΥ σε ιδιώτες, να έχουν αυξημένο ρόλο οι ασφαλιστικές εταιρείες, να γίνει ο ΕΟΠΥΥ ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία κλπ. Αυτές οι συζητήσεις δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν έβγαλε κανένα συμπέρασμα από την πανδημία.

epimelitirio syriza1

Απαιτούνται πόροι και να συγκλίνουμε και με το μέσο όρο της Ε.Ε. όσο αφορά τις δημόσιες δαπάνες υγείας. Είμαστε κάτω από το 5% στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και πρέπει να προσεγγίσουμε το 7%,  γιατί χωρίς αυτό νομίζω ότι η συζήτηση για τη βελτίωση του ΕΣΥ είναι στον αέρα. Πιστεύω ότι όπως αποδεικνύεται στην πράξη ότι μπορούμε να αγοράσουμε μαχητικά και φρεγάτες, αντίστοιχα πρέπει να βρεθούν χρήματα για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας με γιατρούς, για να παρέχουμε καλή φροντίδα. Πρέπει να είναι εθνική προτεραιότητα. Δεν υπάρχει μόνο η εθνική άμυνα, αλλά υπάρχει και η υγειονομική και κοινωνική άμυνα.

Θεωρώ ότι είναι θετική εξέλιξη αυτό που ενημερωθήκαμε από την υπεύθυνη του Νοσοκομείου, ότι δηλαδή υπάρχει προοπτική με έναν εκπαιδευμένο ακτινοδιαγνώστη να λειτουργήσει επιτέλους ο μαγνητικός τομογράφος. Επίσης, θετικό είναι η επαναλειτουργία της ΜΕΘ, όχι όμως για covid περιστατικά στο Αγρίνιο. Η προτεραιότητα όμως είναι η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας από την αναστολή εργασίας εργαζομένων, που υπήρχε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού και ταυτόχρονα να υπάρξει πλάνο μόνιμης ενίσχυσης του συστήματος. Με την αυτόματη αντικατάσταση που έχουμε προτείνει και με ένα πλάνο προσλήψεων, μέσω του οποίου προσδιορίσαμε ότι χρειάζονται περίπου 15.000 θέσεις τα επόμενα 3 χρόνια, θεωρώ πως πραγματικά δημιουργούμε συνθήκες ευστάθειας και θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Καταπέλτης» ήταν ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας, Επιστημών Δεδομένων και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης, σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για τα σχολεία, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την καταπιεσμένη από τα lockdown κοινωνία.

Ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος πως τα σχολεία δεν πρέπει να κλείσουν, ενώ άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν σε καθημερινή βάση να πανικοβάλουν τον κόσμο οι «τηλεειδικοί».

«Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των παιδιών έχει ήδη μολυνθεί και απλώς με το να μην κάνουμε επιδημιολογική επιτήρηση στρουθοκαμηλικά το αγνοούμε και αρνούμαστε να το δούμε. Το γεγονός ότι μείνανε οι μαθητές στο σπίτι τους ήδη για ενάμιση χρόνο κατάφερε συντριπτικό πλήγμα στην εκπαίδευση, στην υγεία και στο μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς» τόνισε ο Γ.Ιωαννίδης σε συνέντευξη του στη «Δημοκρατία».

Ο καθηγητής προσθέτει ότι θα είναι καταστροφικό το κλείσιμο των σχολείων, ένα ενδεχόμενο που η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα άφησε ανοιχτό πριν από λίγες ημέρες.

«Η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης μεταφράζεται ακόμα και σε μεγάλη μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης των παιδιών αυτών, όταν θα μεγαλώσουν. Το κλείσιμο των σχολείων είναι από τους χειρότερους τρόπους για να αυτοκτονήσει μια κοινωνία. Δεν πρέπει να επαναληφθεί. Εκτός αν θέλουμε να φτιάξουμε ανίδεους, καταθλιπτικούς, άρρωστους πολίτες που τρέφονται απαίδευτοι με σαβούρες τρομολάγνων τηλεειδικών. Είναι κι αυτό μια μορφή κοινωνίας, ομολογουμένως παραμορφωμένης, αντί μορφωμένης»!

Να σημειωθεί ότι ο κ Ιωαννίδης έδωσε τη συγκεκριμένη απάντηση έπειτα από ερώτηση που αφορούσε τους τηλεοπτικούς λοιμωξιολόγους και όχι τους «ειδικούς» γενικά.

Σε ερώτηση πώς θα μπορούσαν να εκλείψουν ή να περιοριστούν τα φαινόμενα βίας από αρνητές γονείς στα σχολεία, ο δρ Ιωαννίδης απαντά πως η πανδημία δεν λήγει όταν σταματούν τα κρούσματα, αλλά όταν δεν έχουμε υπερβολικό αριθμό θανάτων και ταυτόχρονα υπάρχουν αλληλεγγύη, ομαλότητα και νηφαλιότητα στην κοινωνία.

«Ακόμα κι αν μηδενιστούν οι θάνατοι, αν έχουμε δημιουργήσει τόση ένταση στην κοινωνία, με διχασμό, ακρότητες και αλληλοσπαραγμό, δεν έχουμε πετύχει. Χρειάζονται ψυχραιμία, ομόνοια, ρεαλιστικοί στόχοι και σεβασμός σε ανθρώπους με διαφορετικές αντιλήψεις από τις δικές μας. Ενα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει φτάσει στα όριά του και η συνεχής επιβολή ακραίων μέτρων, όπως ήταν αρχικά τα lockdowns, μετά διάφορες μορφές υποχρεωτικότητας, στιγματισμού και περιθωριοποίησης, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι κάθε φορά που διαβάζουμε πηχυαίους τίτλους για αντιιικά φάρμακα που «θα δώσουν οριστικό τέλος στην πανδημία». Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η μολνοπιραβίρη, για την οποία γράφτηκαν πολλά τελευταία.

«Έχει ανακοινωθεί ότι θα έχουμε αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες φάσης 2/3 για το molnupinavir ως το τέλος του έτους και στις ΗΠΑ έχει ήδη δοθεί υπόσχεση να καλυφθούν τα έξοδα για τη χρήση του σε ευρεία κλίμακα, σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών είναι θετικά και δοθεί επείγουσα αδειοδότηση. Ολα αυτά, όμως, είναι εντελώς θεωρητικά, καλύτερα να μην προτρέχουμε πριν δούμε τα αποτελέσματα».

Τα εμβόλια δεν σταματούν την επιδημία

Ο καθηγητής κάνει λόγο για παραλογισμό, σχολιάζοντας τα μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπου εμβολιασμένοι και μη βρίσκονται δίπλα δίπλα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά όχι σε εστιατόρια, θέατρα ή άλλους εσωτερικούς χώρους.

«Εξακολουθεί η ίδια αναντιστοιχία που παρατηρήθηκε από την αρχή της πανδημίας. Εμφανώς αυτό κουράζει και οδηγεί τους πολίτες να κλείσουν τον διακόπτη και να μη σκέφτονται καν για να μην τρελαθούν ή να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Η αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και η βελτίωση εργασιακών συνθηκών ήταν στόχοι που θα έπρεπε να είχαν επιτευχθεί προ πολλού» λέει.

Για το Ισραήλ, που αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση μέχρι πρότινος, ο δρ Ιωαννίδης σημειώνει πως το λάθος ήταν ότι δεν εμβολιάστηκαν ικανά ποσοστά του πληθυσμού και ειδικότερα άτομα μεγάλης ηλικίας και ευπαθή.

«Τα εμβόλια που έχουμε είναι πολύ αποτελεσματικά για να μειώσουν την πιθανότητα θανάτου, αλλά όχι για να σταματήσουν το επιδημικό κύμα. Οι Ισραηλινοί νόμισαν ότι ξεμπέρδεψαν, το επιδημικό κύμα γιγαντώθηκε τόσο από εμβολιασμένους που μετέδιδαν όσο και από ανεμβολίαστους.

Τελικά, την πλήρωσαν οι ανεμβολίαστοι ευπαθείς μαζί με όσους εμβολιασμένους το εμβόλιο δεν μπόρεσε να καλύψει επαρκώς. Μέσα στον πανικό τους, οι Ισραηλινοί κατέφυγαν σε μαζικές τρίτες δόσεις» εξηγεί και καταλήγει πως στη Δανία, που αποτελεί σήμερα την ασφαλέστερη χώρα της Ευρώπης, το ποσοστό εμβολιασμού στα άτομα άνω των 70 ετών είναι 100% και στα άτομα 60 έως 70 ετών είναι πάνω από 97%.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Δύο «αρνητικές προβλέψεις για τη χώρα μας» βλέπει στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ο ΣΥΡΙΖΑ και προτίθεται να την καταψηφίσει, εφόσον δεν εκπληρωθούν δύο όροι που αφορούν στα άρθρα 2 και 18 της συμφωνίας.

Ειδικότερα, υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την επικείμενη κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τη Γαλλία.

Κατά την συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωσή της, επανορθώνοντας σε σχέση με τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Τσίπρα:

«Ο κος Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλει με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας.

Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ.
Αλλά εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ.
Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία.

Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας.

Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνηση.

Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία.

Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Πηγή: protothema.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 28/09/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:    «Ανάγκη διαπλάτυνσης οδού στην Αμφιλοχία»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, πληροφορηθήκαμε πως κάτοικοι της Αμφιλοχίας κάνουν λόγο για καταγγελία που κοινοποίησαν σε δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Αμφιλοχίας, καθώς και στον τοπικό τύπο, σχετικά με την διαπλάτυνση συγκεκριμένης οδού στην πόλη της Αμφιλοχίας, ευρισκόμενης μεταξύ των οικοδομικών τετραγώνων 98, 99, 102, 151 και 103 (παραπλεύρως της Νικολάου Στράτου, απέναντι από το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας και μέχρι το δασύλλιο) για την οποία, μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια. Πρέπει να αναφερθεί ότι, οι ντόπιοι κάτοικοι, μετά από σχετικά αιτήματά τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο «ΕΚΑΒ», έχουν λάβει επιβεβαιωτικές απαντήσεις για την στενότητα του δρόμου, που δηλώνουν ότι δεν είναι εφικτή η πρόσβαση και η διέλευση δι’ αυτής στα οχήματα των Υπηρεσιών τους. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στο εν λόγω σημείο ή σε περίπτωση άμεσης ανάγκης για μεταφορά ασθενούς σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθεί ότι, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αμφιλοχίας, ενώ έχει συνεδριάσει μόλις δύο φορές, τα τελευταία δύο χρόνια, γνωμοδότησε, παρόλα αυτά, θετικά στο αίτημα διαπλάτυνσης της ανωτέρω οδού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να προβείτε στην υλοποίηση του ως άνω αιτήματος των κατοίκων της Αμφιλοχίας για διαπλάτυνση της ανωτέρω οδού, προκειμένου να εξασφαλίζονται η απρόσκοπτη πρόσβαση και διέλευση δι’ αυτής των οχημάτων της Πυροσβεστικής και του «ΕΚΑΒ», βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ντόπιων κατοίκων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς
Κωνσταντίνος Χήτας

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Θεσσαλονίκη, 28/09/2021

Του:  Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:  Τoν κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ:  «Φοιτητική αεροδιαστημική ομάδα εκτοξεύει ελληνικό πύραυλο»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής «Α.S.A.T.» («Aristotle Space & Aeronautics Team»), η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, έχει ως στόχο την υλοποίηση δυο «project»: του «Aeronautics» και του «Rocketry», δηλαδή, την κατασκευή και πτήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την κατασκευή και εκτόξευση πυραύλων υψηλής ισχύος. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του δευτέρου «project», η ανωτέρω ομάδα θα συμμετάσχει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό πυραυλικής «EuRoC 2021», που θα πραγματοποιηθεί στο Ponte de Sor, της Πορτογαλίας, με τον πύραυλο «Selene». O

«Selene» έχει ύψος 2,40 μ. και βάρος 20 κιλά, σχεδιάστηκε με κινητήρα στερεού προωθητικού, προκειμένου να εκτοξεύεται στο απόγειο των 10.000 ποδιών και περιλαμβάνει ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς και δυνατότητα λήψης μετρήσεων από αισθητήρες και δεδομένα ζωντανής τηλεμετρίας. Όταν ο εν λόγω πύραυλος φτάσει στο απόγειό του, τότε, δύο αλεξίπτωτα βγαίνουν και χρησιμοποιούνται για την ομαλή κάθοδο και ανάκτησή του, ώστε να μπορέσει εκ των υστέρων ο εν λόγω να επαναχρησιμοποιηθεί. Παράλληλα, εξοπλισμός εντός του ωφέλιμου φορτίου του πραγματοποιεί ένα πείραμα ραδιενέργειας, δηλαδή, μετράει τα ποσοστά ραδιενέργειας από το απόγειο έως το έδαφος. Η ως άνω ομάδα «A.S.A.T.» ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2015 και από το Μάρτιο του 2016 είναι επίσημο μέλος της «Euroavia», του Ευρωπαϊκού, δηλαδή, Οργανισμού Φοιτητών Αεροδιαστημικής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να διερευνήσετε το ενδεχόμενο, επιτεύγματα και εφαρμογές της παραπάνω αναφερόμενης φοιτητικής αεροδιαστημικής ομάδας από τους τομείς υλοποίησης των ως άνω «project» με τα οποία ασχολήθηκε η εν λόγω, να μπορέσουν να εφαρμοσθούν και σε στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ