Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:05: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021

Την Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 και από ώρα 10:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν οι Εσωκομματικές Εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη Υποψηφίων Προέδρων και Μελών Δ.Ε.Ε.Π., Προέδρων και Μελών ΔΗΜ.Τ.Ο. και Συνέδρων.

Για την προεδρία της Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικών Περιφερειών (Δ.Ε.Ε.Π.) Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας οι υποψηφιότητες είναι μόλις δύο.

Συγκεκριμένα, για την προεδρία της ΔΕΕΠ υπέβαλλαν υποψηφιότητα οι Κώστας Σαράκης και Γιώργος Παρμάκης. Ο κ. Σαράκης δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης ενώ ο κ. Παρμάκης είναι αστυνομικός υπάλληλος. Αμφότεροι δραστηριοποιούνται στο Αγρίνιο.

Παράλληλα, κατατέθηκαν και οι υποψηφιότητες για τις Δημοτικές Οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας. Δείτε αναλυτικά όλους τους υποψηφίους στη Νομαρχιακή και τις Δημοτικές Οργανώσεις:

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ Δ.Ε.Ε.Π. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

  • ΠΑΡΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  • ΣΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ Δ.Ε.Ε.Π. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

  • ΚΑΝΙΩΤΗΣ ΘΩΜΑΣ
  • ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  • ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
  • ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ
  • ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΒΕΡΟΝΙΚΑ
  • ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
  • ΠΑΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
  • ΠΛΟΥΜΗ ΣΤΑΘΟΥΛΑ
  • ΣΑΚΚΑΡΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  • ΣΑΚΚΑΡΕΛΗ ΣΟΦΙΑ
  • ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
  • ΤΣΙΟΒΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ
  • ΤΣΙΡΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
  • ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
  • ΧΑΡΑΚΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΑΡΧΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Ε.Π. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

  1. ΑΝΔΡΙΚΟΥΛΑ ΣΟΦΙΑ
  2. ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
  3. ΚΑΛΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
  4. ΚΑΛΛΟΥΤΖΑΝΗ ΜΑΡΙΑ
  5. ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
  6. ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
  7. ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  8. ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
  9. ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  10. ΚΟΤΡΟΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
  11. ΜΠΑΛΚΟΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
  12. ΠΑΡΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  13. ΠΟΛΥΖΩΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
  14. ΣΑΞΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  15. ΣΙΑΔΗΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
  16. ΤΣΕΡΠΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
  17. ΤΣΙΛΙΜΕΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
  18. ΤΣΙΒΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
  19. ΦΛΩΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
  20. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
  21. ΧΑΡΑΚΙΔΑ ΑΛΕΞΙΑ-ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

1) ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

1) ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

2) ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

3) ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

4) ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

5) ΚΟΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

6) ΜΠΑΛΚΟΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

7) ΜΠΟΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

8) ΜΩΡΙΚΗ ΜΑΡΙΑ

9) ΡΕΚΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

10) ΣΑΞΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

11) ΣΙΑΔΗΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο ΑΓΡΙΝΙΟΥ

1) ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

2) ΤΣΙΟΒΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. Ι.Π. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

1) ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

2)ΖΕΥΓΙΤΗ ΜΑΡΙΚΑ

3) ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

4) ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

5) ΛΙΑΠΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

6) ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

7) ΜΠΑΔΑΣ ΗΛΙΑΣ

8) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

9) ΝΤΑΛΑΚΟΥΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

10) ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

11) ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

12) ΤΡΑΓΟΥΛΙΑΣ ΦΩΤΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

  • ΜΑΚΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
  • ΜΙΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. Ι.Π. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

1)ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ

2) ΒΑΛΜΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ

3) ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

4) ΔΗΜΗΤΡΕΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

5) ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

6) ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

7) ΣΚΟΥΒΑΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ

8) ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

9) ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

1) ΜΥΓΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

1) ΒΑΝΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

2) ΖΗΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ

3) ΚΑΖΗ ΕΥΑΝΘΙΑ (ΕΥΗ)

4) ΚΑΤΣΙΚΟΚΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

5) ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

6) ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

7) ΜΑΣΚΛΑΒΑΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

8) ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

9) ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

1) ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

1) ΓΚΟΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

2) ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

3) ΖΩΓΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

4) ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

5) ΚΡΙΚΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

6)ΠΑΛΗΓΕΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

7) ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

8) ΤΣΟΜΠΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ

9) ΤΣΟΓΑΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

1) ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

1) ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΗΛΙΑΣ

2) ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

3) ΓΟΥΡΖΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

4) ΔΗΜΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

5) ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

6) ΚΟΥΤΟΥΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

7) ΛΙΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

8) ΝΤΑΒΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο Ι.Π. ΘΕΡΜΟΥ

1) ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΘΕΡΜΟΥ

1) ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

2) ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

3) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

4) ΜΠΕΣΣΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

5) ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

6) ΣΑΚΚΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για ψευτολεονταρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εκλογών έκανε λόγο στην τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι «αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε στους υπουργούς ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η συζήτηση για εκλογές είναι η δουλειά και η προώθηση του κυβερνητικού έργου. «Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκέφτεται κανείς με προεκλογικούς όρους», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι «με δεδομένο ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι προοπτικές για το 2022 είναι ακόμη καλύτερες, δεν έχουμε απολύτως κανένα λόγο να συζητάμε για εκλογές μέσα στο 2022».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ωστόσο και στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημείωσε ότι «ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο. Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία, καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ -κυρίως σε ό,τι αφορά την πίεση του ΕΣΥ- από αυτά που είχαμε παλιότερα».

Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση lockdown». Ανακοίνωσε, τέλος, ότι «την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για τον ΕΟΔΥ, αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας, με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους».

iefimerida.gr

Φώτης Ζησιμόπουλος: Ένας υπεραθλητής που ήρθε “από το πουθενά” για να αναβιώσει την ιστορία του θρυλικού Γιάννη Κούρου. Η συνάντηση μαζί του ήταν μία αποκάλυψη, ενός αυθεντικού ταλέντου και σκεπτόμενου αθλητή, που έρχεται να ενσαρκώσει το αρχαιοελληνικό «νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Μόλις το 2007 άρχισε να ασχολείται με την πυγμαχία στα ελαφρά βάρη και το 2016, σε ηλικία 35 ετών, με αφορμή την μετάθεσή του ως αστυνομικός στην Λέσβο, “πήρε τα βουνά” τρέχοντας, για να καταλήξει νικητής στο Σπάρταθλο.

Μετά τον Γιάννη Κούρο, νικητές ήταν πάντοτε ξένοι αθλητές και σε κάθε χωριό που πέρναγε ο Φώτης τον χαιρετούσαν στα αγγλικά, νομίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και τώρα. «Πρόκειται για μία υπέρβαση, λέει, στα πλαίσια της οποίας ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου, τον οποίον πρέπει να παραμερίσεις, διότι ανά πάσα στιγμή σου υπενθυμίζει ότι αυτό που κάνεις δεν είναι αναγκαίο, αλλά αφύσικο για εκείνον.» Σε όλη την διαδρομή προς την Σπάρτη, ο Φώτης δεν άλλαξε παπούτσια και έχασε τα νύχια των ποδιών του. Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις παπούτσια και κάλτσες, όχι μόνο γιατί θα χάσεις χρόνο, αλλά ακολουθεί η διαδικασία προσαρμογής των ποδιών στην νέα κατάσταση.

Του υπενθυμίζω ότι ο Φειδιππίδης εφέρετο να έχει δει όραμα με τους θεούς να παραπονιούνται ότι οι Αθηναίοι τους παραμελούν και δεν κάνουν τις απαραίτητες θυσίες. «Πολλοί αθλητές μεγάλων αποστάσεων μπορεί, λόγω της εξάντλησης, να δουν οράματα και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο Φειδιππίδης φέρεται ότι είδε κι αυτός, κατά τον γυρισμό από την Σπάρτη, όπου η εξάντληση θα ήταν πέραν και του αφύσικου.» «Κάτι λιγότερο από 22 ώρες χωρίς ύπνο», του λέω. «Πίστεψέ με, απαντά, η υπερένταση στην διάρκεια του αγώνα είναι τέτοια, που και να’ θελες να κοιμηθείς, είναι αδύνατον.» Προκειμένου να ρίξει τον χρόνο κάτω από 22 ώρες, ο Φώτης Ζησιμόπουλος επιδόθηκε σε μίαν υπερπροσπάθεια, με τις επιπτώσεις να ξεπερνούν το κατώφλι του επώδυνου.
Ο υπεραθλητής αυτός έχει δύο μικρά παιδιά και προσπαθεί να τα συνδυάσει όλα τετραγωνίζοντας τον κύκλο της καθημερινότητας.

Η Πολιτεία, αυτή η άστοργη, που έστειλε έναν Γιάννη Κούρο στα αζήτητα, είναι καιρός να αλλάξει τις συνήθειές της. Και να μην το κάνει, άνθρωποι σαν τον Φώτη Ζησιμόπουλο δεν θα το πάρουν κατάκαρδα. Μετράς τα όριά σου και τραβάς την ζωή μέχρις εκεί που θα σου αποκαλύψει όσα δεν είχες φαντασθεί.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όσα υποστήριξαν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος – Τι θα γίνει με υπογραφές και αντίτιμο για να ψηφίσουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος

Άγριες κόντρες και μετωπικές συγκρούσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής προμηνύει η χθεσινή «εκρηκτική» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με κύριο θέμα την συγκρότηση του «οδικού χάρτη» για την πορεία προς την εκλογή ηγεσίας του κόμματος στις 5 και 12 Δεκέμβρη.

Παρότι η Φώφη Γεννηματά και οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία, οι κ.κ Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης έσπευσαν μέσω των ομιλιών τους, από την πρώτη στιγμή, να συνδέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα με την ανάγκη διατήρησης της ενότητας, ουδείς εκ των συμμετεχόντων αποχώρησε από την συνεδρίαση με την αίσθηση ότι ξεκινά μια «ήρεμη» προεκλογική περίοδος. Έμπειρα στελέχη είχαν προβλέψει την… καταιγίδα, εντούτοις δεν περίμεναν ότι η κρίσιμη για το κόμμα τους διαδικασία θα θύμιζε «εμπόλεμη ζώνη». Αντιθέτως εκτιμούσαν ότι υπήρχε ικανός χώρος για συμβιβαστικές λύσεις επί των «διαδικαστικών», χωρίς εντάσεις και έντονους διαξιφισμούς εντός της συνεδρίασης.

Χρειάστηκαν ωστόσο πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων για την αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων όσον αφορά στην «διαδρομή» μέχρι την εκλογή ηγεσίας. Το επιτελείο Γεννηματά (Όθωνας, Πρωτόπαπας κα) συζήτησαν την εισήγηση της πλευράς Ανδρουλάκη (του Ανδρέα Σπυρόπουλου) και συμφώνησαν για την τροποποίηση της αρχικής πρότασης έτσι ώστε να εγκριθεί η καταβολή τριών ευρώ από τον κάθε ψηφοφόρο στον πρώτο γύρο και η σύνθεση της Εφορευτικής Επιτροπής σε κάθε νομό.

Η ένταση κορυφώθηκε κατά την συζήτηση για το τρίτο επίμαχο σημείο: για τις 5.000 υπογραφές που ο κάθε υποψήφιος πρέπει να καταθέσει μέχρι τις 15 Οκτώβρη. Οι «προεδρικοί» επιχειρηματολογούσαν επιμένοντας ότι πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό και ότι οι υπογράφοντες πρέπει να είναι μέλη από το μητρώο του κόμματος. Ο Χάρης Καστανίδης υποστήριξε ότι από την στιγμή που το καταστατικό λέει ότι την ιδιότητα του μέλους την διατηρεί κανείς εφόσον πληρώνει την ετήσια συνδρομή του στο κόμμα και αυτό δεν συμβαίνει επί δύο χρόνια, «τότε για ποια τήρηση του καταστατικού συζητάμε;». Την πρόταση Καστανίδη να συγκεντρωθούν 5 χιλιάδες υπογραφές πολιτών και όχι απαραίτητα μελών, υποστήριξε και ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ η πλευρά Γεννηματά εισηγήθηκε, η υπογραφή να συνοδευτεί και με την αίτηση μέλους στην ίδια φόρμα. Τι συνέβη με την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε μέσα σε εκρηκτικό κλίμα; Πέρασε η «γραμμή» Γεννηματά με την πλειοψηφία των «προεδρικών»- απείχε (έριξε «λευκό») η πλευρά Ανδρουλάκη, καταψήφισαν στελέχη του κ. Λοβέρδου και απουσίαζαν κάποια παπανδρεϊκά στελέχη.

«Οι σημερινές εξελίξεις στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, δυστυχώς δεν συνάδουν με τη λογική της ενότητας και της προοπτικής για την παράταξη», έλεγαν μετά το φινάλε της συνεδρίασης άνθρωποι από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αποκλειστεί υποψήφιος που δεν έχει συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές μελών. «Οι υποψήφιοι, είναι όλοι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό και ο όποιος αποκλεισμός, είναι αδιανόητος», τόνιζαν οι πολιτικοί φίλοι του κ. Ανδρουλάκη κάνοντας επί της ουσίας σφοδρή επίθεση τόσο στην πλευρά Γεννηματά αλλά και σε εκείνη του Ανδρέα Λοβέρδου: «Ο τρόπος που διεξήχθη η ψηφοφορία αλλά και οι εντάσεις που προκλήθηκαν, δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια.

Όσοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μια μάχη μηχανισμών, απαξιωμένη από την κοινωνία, δεν υπηρετούν την προοπτική μας. Ο κόσμος της παράταξης να είναι σίγουρος ότι υπάρχουν οι δυνάμεις που θα διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ενός γόνιμου πολιτικού διαλόγου και μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογική διαδικασία».

Από σήμερα πάντως η «εξωστρέφεια» των υποψηφίων θα συνεχιστεί με περιοδείες στο λεκανοπέδιο και στην περιφέρεια, με εκδηλώσεις στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων λόγω κορονοϊού και την «διαρκή» ανταλλαγή πυρών σε κάθε ευκαιρία. Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ διαμηνύει ότι θα… μιλάει έξω από τα δόντια, ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογραμμίζει το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ;», ο Νίκος Ανδρουλάκης τάσσεται υπέρ της ανανέωσης «που δεν είναι μόνο ηλικιακή» και ο Χάρης Καστανίδης συμφωνεί με την «αυτόνομη πορεία» που υπόσχονται Γεννηματά και Ανδρουλάκης προσθέτοντας ότι πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο.

Φώφη Γιωτάκη - protothema.gr

Η ΠΛΕΥΣΗ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ  ΤΟΝ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ  ΕΛΕΓΧΟ

ΟΙ 6 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Mία νέα πολιτική πρωτοβουλία, τον Εξωκοινοβουλευτικό Έλεγχο, εγκαινιάζει σήμερα η Πλεύση Ελευθερίας και η Επικεφαλής του Κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με έναυσμα την έναρξη της 3ης Κοινοβουλευτικής Συνόδου της σημερινής Βουλής και με στόχο: α) τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της Κυβέρνησης έναντι της Κοινωνίας και των πολιτών και β) την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος και των δικαιωμάτων των πολιτών, απέναντι στην προσχηματική λειτουργία του Κοινοβουλίου, εντός του οποίου Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση δεν ενεργούν για τους πολίτες, δεν παράγουν κοινοβουλευτικό έργο, αλλά τηρούν βολικές ισορροπίες.

Η Πλεύση Ελευθερίας, ως το πρώτο σε δύναμη δημοκρατικό, εξωκοινοβουλευτικό κόμμα,  αναλαμβάνει να κάνει εκείνο που δεν κάνουν τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα, εντός Βουλής. Εγκαινιάζει τον  Εξωκοινοβουλευτικό Έλεγχο, διότι η Δημοκρατία χρειάζεται ισχυρή Αντιπολίτευση και πραγματικές διαδικασίες ελέγχου. Όταν αυτά ελλείπουν και όταν απουσιάζει ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, ανοίγει ο δρόμος για την αυθαιρεσία, την ασυδοσία, την αδιαφάνεια, την διαφθορά.

Στο δεκάλεπτο βίντεο-έναρξη του Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου, που ήδη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Πλεύσης Ελευθερίας, η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε ότι από σήμερα και κάθε 15 ημέρες, η Πλεύση Ελευθερίας θα δίνει  στη δημοσιότητα και θα αποστέλλει στην Βουλή, ερωτήσεις Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου, καλώντας τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς να απαντούν, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας.  Αλλά και ενημερώνοντας τους ότι, στην περίπτωση που δεν θα απαντούν, η Πλεύση Ελευθερίας θα συνεχίσει να υποβάλλει ερωτήσεις και να ζητεί απαντήσεις.

Παράλληλα η Πλεύση Ελευθερίας απευθύνεται στους πολίτες της χώρας και στους Έλληνες της Διασποράς, και τους ζητεί να θέσουν υπ’όψιν της προβλήματα και ζητήματα για τα οποία ζητούν απαντήσεις από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

«Θα είμαστε εμείς η φωνή σας» δηλώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου προς τους πολίτες, σε αυτό το προσκλητήριο.

Στην πρώτη παρέμβαση Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέτει δημόσια έξι (6) ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις οποίες ζητεί απαντήσεις:

- Η  1η ερώτηση αφορά τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, την εθνική καταστροφή που υπέστη η χώρα, με μεγαλύτερη απώλεια τον Δρυμό της Βόρειας Εύβοιας, και τις αναδειχθείσες ελλείψεις εξοπλισμού, μέσων, δυναμικού και σχεδιασμού, αλλά και τις εγκληματικές κυβερνητικές παραλείψεις: Ο Πρωθυπουργός ερωτάται,  σε ποιες ενέργειες προχώρησε η Κυβέρνηση, στο δίμηνο που μεσολάβησε, για την αναδάσωση,  τη στήριξη των πληγέντων και την προστασία των αναδασωτέων περιοχών. Επίσης, ποιες παραγγελίες εξοπλισμού πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας  έχουν πραγματοποιηθεί  και ποιος σχεδιασμός ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού έχει γίνει.

- Η 2η  ερώτηση αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως δηλωθείσα κυβερνητική επιλογή για την Ενέργεια της χώρας. Ο Πρωθυπουργός ερωτάται στη βάση ποιών μελετών και ποιου σχεδίου πραγματοποιείται σήμερα η αδειοδότηση τοποθέτησης Ανεμογεννητριών, με ποια κριτήρια και με ποιον στόχο. Επίσης ερωτάται αν έχει εξετασθεί στρατηγικά ποιες είναι οι εγχώριες ανάγκες και αν έχει πραγματοποιηθεί σχεδιασμός με κριτήρια περιβαλλοντικά και ενεργειακά, με σεβασμό στα οικοσυστήματα, στην προστασία του φυσικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος ή αν, όπως φαίνεται, χωρεί άναρχη και ανεξέλεγκτη αδειοδότηση, προς ικανοποίηση κάθε αιτήσεως και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό

- Η  3η  ερώτηση αφορά στο Εθνικό Ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπενθυμίζει στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την προ διετίας δήλωση-απάντησή του σε δημοσιογράφο- στη διάρκεια  Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την Άνγκελα Μέρκελ- ότι «η Ελλάδα έχει κάνει ρηματική διακοίνωση και διατηρεί αξιώσεις». Με βάση αυτήν την προ διετίας δήλωση, ερωτάται ο Πρωθυπουργός σε ενέργειες προχώρησε, στην διετία που μεσολάβησε,  για την επιδίωξη των Πολεμικών Αποζημιώσεων και Επανορθώσεων για τη ναζιστική θηριωδία στην Ελλάδα, τα ολοκαυτώματα σε πόλεις και χωριά, το Αναγκαστικό Κατοχικό Δάνειο, την καταστροφή της παραγωγής και των υποδομών της χώρας, την κλοπή των Αρχαιολογικών Θησαυρών. Ο Πρωθυπουργός καλείται επίσης να απαντήσει για ποιο λόγο οι αξιώσεις αυτές, που έχουν υπολογισθεί σε ύψος 341 δισεκατομμυρίων ευρώ εν έτει 2015 από την Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους,  που  συνέστησε ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας, δεν εγγράφονται στον Προϋπολογισμό της χώρας. Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ερωτά τον κ. Μητσοτάκη αν σκοπεύει να προβεί σε ενέργειες διεκδίκησης αυτών των αξιώσεων καθώς και αν θα θέσει το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα στη νέα Κυβέρνηση της Γερμανίας

- Η   4η  ερώτηση  αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά από 1,5 χρόνο Καθεστώτος Έκτακτης Ανάγκης λόγω της Πανδημίας.  Με δεδομένη την διαπίστωση της ανάγκης γενναίας ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ., διαπίστωση στην οποία η ίδια η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός οδηγήθηκαν από τις πρώτες εβδομάδες της Πανδημίας, προβαίνοντας και σε σχετικές εξαγγελίες, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ερωτά ποιες ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.  και  τι κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού έχουν δαπανηθεί για το σκοπό αυτό, καθώς και ποια αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί σε δημιουργία νέων νοσοκομειακών μονάδων, κέντρων υγείας, κλινών, κλινών ΜΕΘ-ΜΑΦ, ενίσχυση εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού. Ερωτά επίσης τον Πρωθυπουργό ποιες αλλαγές και αναπροσαρμογές έγιναν στον Προϋπολογισμό του Κράτους, στον Τομέα της Υγείας, με βάση τα διδάγματα της Πανδημίας.

- Η 5η ερώτηση αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και  τη στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ, με βάση τις προεκλογικές δηλώσεις του Κυβερνώντος Κόμματος ότι ήταν αντίθετο στη Συμφωνία Ο Πρωθυπουργός ερωτάται, γιατί στα  2 χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζει να  εφαρμόζει τη Συμφωνία και να χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία» για την γείτονα. Αλλά και για την αμήχανη στάση του απέναντι στις περαιτέρω διεκδικήσεις που προβάλλει η γειτονική χώρα, παραβιάζοντας εκείνη τη Συμφωνία που η ελληνική Κυβέρνηση τηρεί. Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ερωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη πώς συμβιβάζεται αυτή η στάση της Κυβέρνησής του με την προάσπιση των εθνικών δικαίων και συμφερόντων και του ζητά, επιπροσθέτως, να απαντήσει γιατί, μέχρι σήμερα, δεν έχει προχωρήσει σε Δημοψήφισμα για την Ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

- Η 6η  ερώτηση  αφορά το  εθνικό δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε την πρωτοβουλία επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, μόνον στο Ιόνιο ενώ στο Αιγαίο τα χωρικά μας ύδατα παραμένουν στα 6 μίλια. Ο Πρωθυπουργός ερωτάται αν είναι στους άμεσους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ή αν, αντίθετα, σκοπεύει η Κυβέρνηση να αφήσει αυτό το διπλό καθεστώς να παγιωθεί, ενισχύοντας έτσι το επιχείρημα της Τουρκίας ότι «το Αιγαίο είναι κάτι διαφορετικό».

Στον παρακάτω σύνδεσμο, το βίντεο με την Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας του Εξωκοινοβουλευτικού Ελέγχου και τις 6 ερωτήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον Πρωθυπουργό:

https://www.plefsieleftherias.gr/

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 28/09/2021

Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Ανεξέλεγκτη χωματερή δίπλα στην τεχνητή λίμνη του Καστρακίου στο Αγρίνιο»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Αγρινίου και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες από την ανεξέλεγκτη χωματερή στο Καστράκι, στην θέση «Αγραπιδούλες», του Δήμου. Καναπέδες, μπάζα, λάστιχα, πλαστικά και κάθε είδους σχετικό απόβλητο διανθίζουν την γύρω περιοχή. Το πιο εντυπωσιακό είναι, πως αυτές οι απογοητευτικές εικόνες υπάρχουν λίγα μόνο μέτρα μακριά από την τεχνητή λίμνη στην περιοχή, ενώ το θέαμα είναι ορατό και από το χωριό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ντόπιων, το παραπάνω σκηνικό υπάρχει, εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, αλλά τα τελευταία δύο, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί και δεν φαίνεται στον ορίζοντα λύση του προβλήματος, όπως επισημαίνεται, λόγω αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσίας κάποιων τοπικών δημοσίων Υπηρεσιών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στην επιθεώρηση και στην αξιολόγηση της ανωτέρω διαμορφωθείσας κατάστασης δίπλα στην τεχνητή λίμνη του Καστρακίου, στο Αγρίνιο και στην συνέχεια να μεριμνήσετε καταλλήλως για να καθαριστεί και να αποκατασταθεί πλήρως ο ως άνω χώρος από τα συσσωρευμένα σκουπίδια, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της περιοχής σε κατοίκους και επισκέπτες, αλλά και να διασφαλισθεί η Δημόσια Υγεία;
  2. Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να αρθεί η όποια αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων από δημόσιες Υπηρεσίες, όσον αφορά στην αποκατάσταση της ανεξέλεγκτης χωματερής στο Καστράκι, στην θέση «Αγραπιδούλες», του Δήμου Αγρινίου και να καταστεί δυνατή η άμεση απομάκρυνση των απορριμμάτων από την εν λόγω περιοχή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Νίκου Ιγγλέση

Ανέλπιστο! Η ελληνική κυβέρνηση αξιοποίησε το «παράθυρο ευκαιρίας» που παρουσιάστηκε και προχώρησε σε Συμφωνία «Εγκαθίδρυσης στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» με τη Γαλλία.

Το «παράθυρο ευκαιρίας» δημιουργήθηκε :

  1. Από το Σύμφωνο Ασφαλείας (AUKUS) μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας που λάβωσε το, πολιτικό και αμυντικό, γόητρο της Γαλλίας.
  2. Από την εξευτελιστική αποχώρηση των Αμερικανών και λοιπών Δυτικών από το Αφγανιστάν.
  3. Από το κυβερνητικό «κενό», μετά τις πρόσφατες εκλογές στην, ηγεμονεύουσα την Ελλάδα και ευρύτερα την ΕΕ, Γερμανία.
  4. Από την προσωρινή αναστολή, λόγω πανδημίας, του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ που επιτρέπει στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, την κατακόρυφη αύξηση του δανεισμού από τις αγορές.

Η Στρατηγική Σχέση με τη Γαλλία συνοδεύεται με την αγορά από την Ελλάδα 3 (+1) ψηφιακών φρεγατών Belharra (κόστος περίπου 3 δις) με ικανότητα αεράμυνας περιοχής, αλλά μάλλον χωρίς τα βλήματα κρούζ Scalp Naval και πιθανότατα την απόκτηση 3 (+1) κορβετών Gowind. Οι αγορές αυτές, που έρχονται με καθυστέρηση τουλάχιστον 10 ετών, θα αντικαταστήσουν μέρος από τις γερασμένες σήμερα φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού. Σημειώνουμε ότι οι Belharra θα είναι ενεργές από το 2026 και μετά ώστε να εξισορροπήσουν, εν μέρει, τους τουρκικούς ναυτικούς και όχι μόνο υπερεξοπλισμούς.

Το κομβικό άρθρο 2

Στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με τη Γαλλία, στο άρθρο 2, αναφέρεται : «Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μια ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Από το άρθρο αυτό της Συμφωνίας συνάγεται ότι η Γαλλία οφείλει να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο στρατιωτικό μέσον την Ελλάδα εφόσον :

α) Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισβάλλουν εντός ελληνικού εδάφους στον Έβρο ή καταλάβουν κάποιο νησί, ακόμα και ακατοίκητη βραχονησίδα, στο Αιγαίο ή στην Α. Μεσόγειο.

β) Το τουρκικό ναυτικό εισβάλλει εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, που σήμερα είναι 6 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο ή στην Α. Μεσόγειο (νότια της Κρήτης, Καστελόριζο).

γ) Η τουρκική αεροπορία παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων, κάτι που κάνει σχεδόν καθημερινά εδώ και χρόνια.

δ) Οι τουρκικές δυνάμεις επιτεθούν κατά ελληνικού πολεμικού πλοίου ή μαχητικού αεροσκάφους ακόμη κι αν αυτά βρίσκονται σε διεθνή ύδατα ή διεθνή εναέριο χώρο π.χ. πέριξ της Κύπρου.

Όλα αυτά, δηλαδή έδαφος, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος και πλατφόρμες μάχης αποτελούν επικράτεια ενός κράτους. Αντίθετα η ΑΟΖ/υφαλοκρυπίδα δεν αποτελούν επικράτεια γιατί εκεί δεν ασκείται κυριαρχία, αλλά συγκεκριμένα, προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κυριαρχικά δικαιώματα.

Από τα ανωτέρω γίνεται φανερό ότι η Συμφωνία «Εγκαθίδρυσης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» με τη Γαλλία λειτουργεί ουσιαστικά και ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι το 2026 που θα αρχίσουν να εντάσσονται στο Πολεμικό Ναυτικό οι Belharra.

Η Συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής και η απόκτηση των φρεγατών είναι απόλυτα σωστές επιλογές, που όμως δεν αποτελούν πανάκεια για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Τις πρώτες κρίσιμες ώρες, την τυχόν τουρκική επίθεση, θα αντιμετωπίσουν μόνες οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Οι Γάλλοι στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν μετά 1-2 μέρες (τα αεροσκάφη) και μετά 3-4 μέρες (τα πλοία), τότε τα περισσότερα θα έχουν κριθεί. Εκτός αν, στα πλαίσια της Συμφωνίας, δημιουργηθούν μία ή δύο αεροναυτικές βάσεις της Γαλλίας στη χώρα μας, όπως έχει γίνει από τις ΗΠΑ. Πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί αν το Παρίσι έχει ένα τέτοιο ενδιαφέρον.

Ασφαλώς η τελευταία πρόταση θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις απ’ όσους θεωρήσουν ότι έτσι η Ελλάδα αποκτά ένα δεύτερο επικυρίαρχο μετά τους Αμερικανούς. Όλοι αυτοί βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούν τους Γερμανούς, τους πρώτους επικυρίαρχους, που ελέγχουν τη χώρα μας μέσω του συναλλαγματικού ευρωχρέους.  Μόνο που η Γαλλία δεν είναι Υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ, είναι όμως μια μεγάλη πυρηνική δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ανεπτυγμένη αμυντική τεχνολογία, με κοινά γεωστρατηγικά συμφέροντα με τον Ελληνισμό και, το κυριότερο, υπάρχει πλέον η διακρατική Συμφωνία αμυντικής συνδρομής, κάτι που δεν υπάρχει με τις ΗΠΑ.

Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα, στο προσεχές διάστημα, πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της από τα 6 στα 12 ν.μ. σ’ όλη την επικράτεια. Αυτό θα καταστήσει άνευ ουσιαστικού αντικειμένου την οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία στο Αιγαίο. Η επέκταση των χωρικών υδάτων θα συμπαρασύρει και την επέκταση του εναέριου χώρου από τα 10 στα 12 ν.μ. Αν η Τουρκία υλοποιήσει το, από το 1995, casus belli και δράσει στρατιωτικά κατά της Ελλάδας αυτό θα ενεργοποιήσει τη Συμφωνία αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία. Ακόμη τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ως προς την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τυχόν προσβολή των ναυτικών μονάδων που θα περιφρουρούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ  θα ενεργοποιήσει επίσης τη Συμφωνία.

Όλα απαιτούν προετοιμασία, κατάλληλους λεπτούς χειρισμούς και κυρίως αποφασιστικότητα για την επίτευξη του τελικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την οριστική ανάσχεση της απέραντης τουρκικής απειλής κατά του Ελληνισμού. Το ερώτημα είναι αν το πολιτικό προσωπικό σε Αθήνα και Λευκωσία είναι ικανό για τη χάραξη και υλοποίηση μιας υψηλής εθνικής στρατηγικής. Η Ελληνογαλλική Συμφωνία, η αγορά των Rafale και των Belharra είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το φοβικό σύνδρομο παραμένει κυρίαρχο.

ΥΓ 1. Το 2009 η Ελλάδα είχε αποφασίσει να αγοράσει 4-6 γαλλικές φρεγάτες Fremm. Το 2010, λόγω των μνημονίων, οι φρεγάτες περιορίστηκαν σε 2-4. Το 2011 η Γερμανία παρενέβη και ακύρωσε την αγορά με την αιτιολογία ότι προέχει η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

ΥΓ 2. Οι αναφορές στην Ελληνογαλλική Συμφωνία ότι το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των δύο Μερών και ότι αμφότεροι θα ενισχύσουν τη διαμόρφωση μιας Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ αποτελούν προσπάθεια μείωσης των αντιδράσεων από ΗΠΑ και Γερμανία. Πολιτική Άμυνας της ΕΕ και ιδιαίτερα στρατιωτική δύναμη άμεσης επέμβασης πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει κι αν υπάρξει δε θα μπορεί να δράσει λόγω των αντιτιθέμενων συμφερόντων των 27 κρατών-μελών.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ