Δευτέρα, 4η Δεκεμβρίου 2023  10:12: πμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021

Την επιβολή ποινής 15 ετών στην 36χρονη για την επίθεση με το βιτριόλι, πρότεινε νωρίτερα ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, η οποία είναι η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή ενώ για το αδίκημα της απείθειας πρότεινε ποινή έξι μηνών.

Όπως έγινε γνωστό λίγα λεπτά αργότερα, το δικαστήριο όντως, επέβαλε στην κατηγορούμενη ποινή κάθειρξης 15 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ακόμα 6 μήνες για το πλημμέλημα της απείθειας.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μην αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου στην καταδικασθείσα.

Ο εισαγγελέας της έδρας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης, είχε ζητήσει από το δικαστήριο να μην αναγνωρίσει στην κατηγορούμενη το συγκεκριμένο ελαφρυντικό επισημαίνοντας πως η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.

Ο κ. Μαστραντωνάκης ανέφερε ακόμη πως το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικού της 36χρονης, είναι αβάσιμο γιατί αποδείχθηκε πως η κατηγορούμενη επί ένα χρόνο παρακολουθούσε την παθούσα και τον 40χρονο με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση χωρίς δεσμεύσεις.

«Στην απολογία της είπε ότι παρακολουθούσε και τη Ιωάννα και τον 40χρονο. Αυτό το γεγονός φανερώνει ουσιαστική εκτροπή, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου για να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό της σκοπό όπως αποδείχθηκε» τόνισε ο εισαγγελέας και προσέθεσε:

«Η συμπεριφορά της αυτή δεν συνιστά μεν ποινικώς αξιολογούμενη συμπεριφορά αλλά αναιρεί την έννοια του πρότερου σύννομη βίου».

Ολοκληρώνοντας ο εισαγγελέας είπε: «Την ενοχή της όπως απεφάνθη το δικαστήριο χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού».

20 Μαΐου 2020: Η επίθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα

Την ώρα που η άτυχη Ιωάννα έφτανε στη δουλειά της στην Καλλιθέα, είδε ξαφνικά μπροστά της μία γυναίκα. Πριν προλάβει να αντιδράσει, η γυναίκα την «έλουσε»με καυστικό υγρό και έφυγε τρέχοντας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του σχεδίου της, την περίμενε ταξί, το οποίο την παρέλαβε αμέσως μετά την επίθεση.

Η κοπέλα έτρεξε γρήγορα στο φαρμακείο που είναι στη γειτονιά για τις πρώτες βοήθειες. Οι πιο δύσκολες μέρες της ζωής της, είχαν ήδη αρχίσει.Η «άγνωστη» γυναίκα συνελήφθη μέρες αργότερα. Όπως αποδείχθηκε, τυφλωμένη από ερωτική ζήλια, παρακολουθούσε καιρό την Ιωάννα και τελικά αποφάσισε να προχωρήσει στην επίθεση.

Όλη η χώρα συγκλονίστηκε ξανά, όταν η Ιωάννα Παλιοσπύρου εμφανίστηκε για πρώτη φορά υποβασταζόμενη, μπροστά στις κάμερες, στο πλαίσιο της δίκης. Φορούσε την ειδική θεραπευτική μάσκα της…

Η άτυχη κοπέλα και η οικογένειά της δικαιώθηκαν -σε ένα βαθμό- με την απόφαση του δικαστηρίου. Δυστυχώς βέβαια, τα σημάδια αλλά και τον πόνο αυτής της επίθεσης, θα τα κουβαλάει πάνω της για την υπόλοιπη ζωή της η Ιωάννα Παλιοσπύρου.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα χρόνια της ανόδου και της επικράτησης του ναζισμού έχουν μείνει στην Ιστορία ως μια εποχή σημαδεμένη από απίστευτη βαρβαρότητα, απανθρωπιά και καταστροφή. Το γεγονός αυτό επισκιάζει μια άλλη πραγματικότητα, ότι ο ναζισμός δεν πρόβαλε ποτέ ως διακηρυγμένο στόχο του την καταστροφή και τη βαρβαρότητα. Αντίθετα, αν επικράτησε και κατάφερε να βρει συμμάχους και υποστηρικτές, ήταν με την υπόσχεση ενός καλύτερου κόσμου, ενός καλύτερου μέλλοντος για την ανθρωπότητα. Το όραμα μιας ανθρωπότητας “καθαρής” από τα κάθε είδους “μιάσματα”, με την εξάλειψη όσων ανήκουν στις “κατώτερες” φυλές, Εβραίους, μαύρους, γύφτους, αλλά επίσης και μιας ανθρωπότητας ρωμαλέας και υγιούς, σωματικά και πνευματικά, χωρίς αναπηρία, χωρίς σωματική ή ψυχική ασθένεια. Με ό,τι είχε ορίσει η κυρίαρχη εξουσία ως “αναπηρία” ή “ασθένεια”, και με το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο, ως βάση και ως δικαιολογία. Και, όπως συμβαίνει πάντα, εκτός από αυτούς που υπηρετούσαν το καθεστώς ορμώμενοι από ιδιοτελή κίνητρα (οι συνειδητοί απατεώνες/εγκληματίες) υπήρχαν και αυτοί που πραγματικά πίστευαν στο μεγαλείο και την ορθότητα αυτών των στόχων (οι χρήσιμοι ηλίθιοι). 

Χάριν αυτού του λαμπρού μέλλοντος, αυτού του συλλογικού καλού της κοινωνίας, ο άνθρωπος έπρεπε να πάψει να θεωρείται ως άτομο και ως προσωπικότητα, αλλά μόνο ως γρανάζι ή εξάρτημα μιας καλοκουρδισμένης μηχανής. Αυτή η θεώρηση του ανθρώπου είναι που επέτρεψε να συμβούν όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έχοντας μάλιστα την υποστήριξη ή έστω την ανοχή μεγάλου μέρους των απλών πολιτών, στη Γερμανία – και όχι μόνο. Σε μεγάλο βαθμό, η ανοχή ή υποστήριξη του καθεστώτος από τον απλό κόσμο δεν οφειλόταν σε άγνοια των απεχθών εγκλημάτων, αλλά στην “απο-ανθρωποποίηση” (δηλαδή τη στέρηση της ανθρώπινης ιδιότητας) συγκεκριμένων κατηγοριών ανθρώπων – αυτών που όριζε το καθεστώς, με τα δικά του κριτήρια. Αυτή η θεώρηση του ανθρώπου ως αντικειμένου ή εξαρτήματος (ελαττωματικού εν προκειμένω) και όχι απλώς ως “εχθρού”, είναι που επιτρέπει να του φερθείς με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, χωρίς κανένα συναίσθημα συμπόνιας, χωρίς καθόλου τύψεις, όπως κανείς δεν νιώθει τύψεις όταν πετά ένα ελαττωματικό εξάρτημα για να το αντικαταστήσει με ένα νέο και γερό.

Το 1940 η πολεμική μηχανή που είχαν στήσει οι δυνάμεις του Άξονα έμοιαζε ακατανίκητη. Οι χώρες η μια μετά την άλλη είτε υπέκυπταν ηττημένες στη μάχη, είτε παραδίδονταν θεωρώντας μάταιο να επιχειρήσουν να αντισταθούν απέναντι σε μια υπέρτερη δύναμη. Τίποτα δεν έδειχνε να μπορεί να σταματήσει αυτήν την επέλαση, και το μαύρο πέπλο του ναζισμού είχε σκεπάσει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη. Οι υποστηρικτές με υπερηφάνεια και αλαζονεία και οι αντίπαλοι με θλίψη και απογοήτευση, είχαν πιστέψει ότι χτίζεται μια αυτοκρατορία που θα διαρκέσει χίλια χρόνια. 

Κι όμως, αυτή η πανίσχυρη αυτοκρατορία, αυτή η ακατανίκητη πολεμική μηχανή, δεν διήρκεσε πάνω από 5 - 6 χρόνια! Η ήττα της ήταν συντριπτική και ήρθε ακριβώς από αυτούς που το καθεστώς είχε υποβαθμίσει σε “μη-ανθρώπους”: τους ίδιους τους λαούς! Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν ένας πόλεμος των μεγαλοστρατηγών και των ηγετών, αλλά ένας πόλεμος των ίδιων των λαών, των απλών ανθρώπων, που αρνήθηκαν τον ρόλο του “εξαρτήματος” που τους επεφύλασσε το καθεστώς και διεκδίκησαν μια καλύτερη ανθρωπότητα – με τους δικούς τους όρους! Αυτός ο πόλεμος δεν ήταν απλώς ένας πόλεμος “κατά” του φασισμού/ναζισμού, αλλά ένας πόλεμος “υπέρ”: Υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ του αυτεξούσιου και της αξίας του ανθρώπου ως τέτοιου. Γι’ αυτό και δεν οδήγησε απλώς στην ήττα του Χίτλερ και του Μουσολίνι, αλλά σε μια τεράστια νίκη των ίδιων των λαών!

Βγαίνοντας από τη φωτιά του Β’ ΠΠ, η ανθρωπότητα ορκίστηκε να μην ξαναζήσει ποτέ τις φρικαλεότητες των ναζί. Στη βάση αυτή θεμελιώθηκε το σύγχρονο κράτος δικαίου και όλο αυτό το σύστημα κανόνων – αξιών, που αποκαλούμε Διεθνές Δίκαιο. Η βάση αυτού του συστήματος είναι η αναγνώριση της αξίας του ανθρώπου ως υπέρτατης αξίας και η απαγόρευση της εργαλειοποίησής του για την επίτευξη οποιουδήποτε σκοπού. Εκεί έγκειται ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή, η απαγόρευση των βασανισμών, της εφαρμογής ιατρικών πειραματισμών και της άσκησης οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και συναίνεση του ατόμου. Όλα αυτά δηλαδή, που οι σύγχρονοι νοσταλγοί και αναβιωτές του ναζισμού προσπαθούν να καταργήσουν για να εγκαθιδρύσουν μια νέα ολοκληρωτική εξουσία, μια νέα αυτοκρατορία στα πρότυπα και τα χνάρια της ναζιστικής, αλλά με παγκόσμια εμβέλεια και με πολύ πιο εξελιγμένα μέσα παρακολούθησης, επιβολής και καταστολής.

Και τώρα όπως και τότε, προβάλλεται ως διακηρυγμένος στόχος το “καλό της ανθρωπότητας”. Και τώρα όπως και τότε, υπάρχουν οι συνειδητοί απατεώνες και οι χρήσιμοι ηλίθιοι που τους πιστεύουν. Και τώρα όπως και τότε, υπάρχει η απαραίτητη υποστήριξη από τη μεριά των καθεστωτικών επιστημόνων. Και τώρα όπως και τότε, το καθεστώς φαντάζει παντοδύναμο και η αντίσταση μάταιη. 

Και τώρα όπως και τότε, οι λαοί θα δώσουν την απάντηση και ο Άνθρωπος θα βγει νικητής!

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2021

Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 6/10/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:    «Κίνδυνοι στην Δυτική Ελλάδα λόγω εκπομπών διοξειδίου του θείου από το ηφαίστειο Αίτνα»


Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, καταγράφηκαν σε δορυφορική εικόνα εκπομπές διοξειδίου του Θείου (SO2) στην Ελλάδα, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Αίτνας. Η καταγραφή αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο «Sentinel5p/ Copernicus» και παρουσιάστηκε στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης «Twitter», στον λογαριασμό του “ADAM Platform” (Το «ADAM» είναι μια βασική τεχνολογία, που επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση και προβολή υπηρεσιών για περιβαλλοντικά δεδομένα). Το διοξείδιο του Θείου είναι αέρια ανόργανη χημική ένωση με μοριακό τύπο «SO2» και αποτελεί το κυριότερο προϊόν της καύσεως ουσιών που περιέχουν Θείο, με έντονο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Το διοξείδιο του Θείου απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κατά τις εκρήξεις των ηφαιστείων και σε μικρότερες ποσότητες από διάφορες βιομηχανίες και κατά την καύση ορυκτών καυσίμων. Η μακροχρόνια έκθεση στο διοξείδιο του Θείου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, να τροποποιήσει τον αμυντικό μηχανισμό των πνευμόνων και να επιδεινώσει τυχόν υπάρχουσες καρδιοαγγειακές παθήσεις. Το «SO2» συνεισφέρει στην όξινη απόθεση («acid deposition»), φαινόμενο που μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, όταν εναποτίθεται μέσω της όξινης βροχής σε οικοσυστήματα, όπως είναι τα δάση, οι ποταμοί, οι λίμνες κλπ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Έχουν διεξαχθεί οι κατάλληλες έρευνες και μετρήσεις, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες επιτήρησης και μετρήσεων του διοξειδίου του Θείου στην χώρα μας, όσον αφορά στις εκπομπές Θείου που εκλύθηκαν από το ηφαίστειο Αίτνα και παρασύρθηκαν προς την πατρίδα μας, ιδιαιτέρως, δε, στην Δυτική Ελλάδα, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία, εφόσον συντρέχουν λόγοι ανάληψης μέτρων προστασίας της;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 192/11-10-2021 Ερώτηση


Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, κοινοποιούμε το υπ’ αρ. πρωτ.95618/1823/18-10-2021 έγγραφο της Δ/νσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας Ατμόσφαιρας/ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το οποίο δεν έχει καταγραφεί αξιόλογη μεταβολή στις τιμές συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων στους σταθμούς παρακολούθησης ρύπανσης Αλιάρτου και Χελμού (ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ).


Ο Υφυπουργός

Αμυράς Γεώργιος

 

Θέμα: Απάντηση σε ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων

Σχετικά :

1.    Έγγραφό σας με αρ. πρωτ.95618/3601/12-10-2021 (αρ. πρωτ. ΚΑΠΑ 95618/1823/13-10- 2021)

Σε απάντηση του παραπάνω σχετικού 1 εγγράφου σας και όσον αφορά στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Η παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας πραγματοποιείται από το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα με απώτερο στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Το ΕΔΠΑΡ αποτελείται από αυτόματους σταθμούς που λειτουργούν σε συνεχή 24ωρη βάση και οι θέσεις των σταθμών μέτρησης είναι εντός του αστικού ιστού μεγάλων πόλεων ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της σχετικής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, αναφορικά με την ποιότητα του περιβάλλοντα αέρα (Οδηγία 2008/50/EK, ΚΥΑ ΗΠ 14122/549/Ε103, ΦΕΚ 488Β/30.3.11 και Οδηγία 2004/107/EΚ,

ΚΥΑ ΗΠ 22306/1075/Ε103, ΦΕΚ 920Β/8.6.07, όπως αυτές ισχύουν κατόπιν τροποποιήσεώς τους με την Οδηγία 2015/1480/EΕ, ΚΥΑ ΗΠ 174505/607, ΦΕΚ 1311Β/13.4.17), καλύπτοντας όλους τους τύπους αστικής συγκρότησης (σταθμοί κυκλοφορίας, βιομηχανικοί, αστικού και περιφερειακού υποβάθρου) για την καλύτερη εκτίμηση και διαχείριση της ποιότητας του αέρα.

Τονίζεται ότι σκοπός της λειτουργίας του δικτύου είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος ατμοσφαιρικών ρύπων που προέρχονται από συνήθεις αστικές και βιομηχανικές πηγές όπως ακριβώς ορίζονται στη σχετική νομοθεσία για την ποιότητα του περιβάλλοντος αέρα. Η πιθανή ύπαρξη μη αστικών ρύπων, ενδεχομένως τοξικών, στην ατμόσφαιρα που εκλύονται μετά από ένα έκτακτο γεγονός φυσικής ή ανθρωπογενούς προέλευσης, όπως έκρηξη ηφαιστείου, ατύχημα ή πυρκαγιά, δεν

είναι δυνατό να καταγραφούν από το υπάρχον δίκτυο και τις υπάρχουσες υποδομές της Υπηρεσίας μας. Ωστόσο, ακόμη και για συμβατικούς αστικούς ρύπους που εκλύονται από ένα ηφαίστειο, όπως π.χ. διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10, δεν είναι πολύ πιθανό οι υπάρχοντες σταθμοί μέτρησης να αποτυπώσουν τη συμβολή της ρύπανσης από γειτονική χώρα κυρίως λόγω της χωροθέτησής τους. Επιπλέον, η τεκμηρίωση της προέλευσης ρύπανσης από γειτονική χώρα απαιτεί τη χρήση κατάλληλων τεχνικών (τεχνικές προσομοίωσης, χημικές αναλύσεις, δορυφορικές εικόνες κ.ά.).

Η Υπηρεσία μας έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί σταθμό παρακολούθησης ρύπανσης μακράς εμβέλειας (διασυνοριακή) στην Αλίαρτο Βοιωτίας. Επιπλέον, στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει άλλος ένας τέτοιου είδους σταθμός του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, στο Χελμό (ΠΕ Αχαΐας) σε μεγάλο υψόμετρο μακριά από τοπικές πηγές ρύπανσης, και καταγράφονται μεταξύ άλλων και αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10 με εξοπλισμό που ανήκει στο Υπουργείο. Οι τιμές συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων και στους δυο σταθμούς κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα χωρίς αξιόλογη μεταβολή τη χρονική περίοδο μετά συμβάν.


Ο ΑΝΑΠΛ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΨΥΧΑΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ