Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  11:47: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 18:31

ΣΥΡΙΖΑ: Θα πούμε όχι στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία αν δεν εκπληρωθούν δύο όροι

Δύο «αρνητικές προβλέψεις για τη χώρα μας» βλέπει στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας ο ΣΥΡΙΖΑ και προτίθεται να την καταψηφίσει, εφόσον δεν εκπληρωθούν δύο όροι που αφορούν στα άρθρα 2 και 18 της συμφωνίας.

Ειδικότερα, υπό την Προεδρία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την επικείμενη κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τη Γαλλία.

Κατά την συνεδρίαση, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μεριμνήσει μέχρι την κύρωσή της, επανορθώνοντας σε σχέση με τις διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός Αμυντικής Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Τσίπρα:

«Ο κος Μητσοτάκης μετά από πολλές παλινωδίες που έχουν κοστίσει πολλά δισ. σε εξοπλιστικά που δεν αποτελούσαν προτεραιότητα και δεν είχαν ενταχθεί σε κανέναν προγραμματισμό των ενόπλων δυνάμεων ή της Βουλής, φέρνει εν τέλει με μεγάλη καθυστέρηση μια Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία, βιαστική και προχειρογραμμένη.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνησή μας, έβαλε τις βάσεις από το 2015 της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της άμυνας.

Όπως επίσης είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση το 2018 για τις φρεγάτες Μπελχάρα, βάση των εισηγήσεων του ΓΕΝ.
Αλλά εμείς δε θα φέρναμε ποτέ μια Αμυντική Συμφωνία που θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας, καθώς και μια συμφωνία που θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ.
Εμείς θα φέρναμε πολύ νωρίτερα, μια καλύτερη και κυρίως φθηνότερη Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία.

Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας από τη Βουλή την επόμενη Πέμπτη, οφείλουμε να καλέσουμε άμεσα την κυβέρνηση να επανορθώσει σε σχέση με τις επίμαχες διατυπώσεις στα άρθρα 2 και 18 της Αμυντικής Συμφωνίας.

Είτε να αλλάξουν είτε έστω να υπάρξει σαφής διευκρίνηση.

Με ρηματική διακοίνωση από πλευράς της Γαλλίας σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο, στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από τη Τουρκία.

Και ταυτοχρόνως με ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως το Σαχέλ.

Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη Συμφωνία, αφήνοντας τη κυβέρνηση να αναλάβει μόνη της το βάρος της ευθύνης αυτών των δύο αρνητικών προβλέψεων για τα συμφέροντα της χώρας».

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 18:46